Mexikó gasztronómiai útikalauz

Fedezze fel velünk finomabbnál finomabb mexikói ételeket!

Mexikó gasztronómiai útikalauz

Mexikó nem csak varázslatos tájaival, hanem lenyűgöző gasztronómiájával is mennyországba repíti az embert. Fűszeres, izgalmas, ropogós; pont annyira sokszínűek a fogások, mint amennyire a mexikói kultúra. Nyugodtan hagyjuk magunk mögött a „járt utat járatlanért el ne hagyj” elvet és tegyük próbára ízlelőbimbóinkat a különböző ételek és italok kavalkádjában, hiszen a mexikói fogásokban egyszerűen lehetetlen csalódni. Összegyűjtöttük a legnépszerűbb fogásokat, hogy mire Mexikóba érkezünk magabiztosan kalandozhassunk a kulináris élvezetekben.

Chilaquiles

Mexikó | Mexikó | Mexikó gasztronómiai útikalauz - OTP Travel Utazási Iroda
Ez a népszerű, hagyományos reggeli fogás enyhén sült kukoricatortillából készül, melyet negyedekre vágnak, majd zöld vagy piros salsa – utóbbi a fűszeresebb verzió – kerül a tetejére. Ezt megkoronázzák még tükörtojással, tépett csirkefalatokkal, egy kis sajttal és tejföllel karöltve. A chilaquilest gyakran egy adag ízletes és hagyományos sült babpürével tálalják.

Pozole

Mexikó | Mexikó | Mexikó gasztronómiai útikalauz - OTP Travel Utazási Iroda
Antropológusok szerint ezt a régi receptet a rituális áldozatok ceremóniáin főzték meg az ősi időkben. Manapság azonban a hétköznapi ételek közé került és csirke húsos, sertés és vegetáriánus verzióit is ismerik. A krémes kukoricából készült, rengeteg fűszerrel megbolondított egytálételt hagyományosan órákon át főzik, gyakran egész éjszaka rotyogtatják. A tetejére friss salátát, retket, hagymát és chilit szórnak, majd egy kis lime-ot csavarnak, hogy egy kis frissességet csempésszenek az ízei közé.

Tacos al pastor

Mexikó | Mexikó | Mexikó gasztronómiai útikalauz - OTP Travel Utazási Iroda
Ez a történelmi hagyományokra visszavezethető fogás a taco-k egyik legnépszerűbb fajtája, eredete az 1920-as és 30-as évekre nyúlik vissza, amikor libanoni és szír bevándorlók érkeztek Mexikóba és belecsempészték a saját ízvilágukat. A tacos el pastor azaz „a pásztorok stílusában” elkészítéséhez vékony sertéscsíkokat vágnak le a grillezett húsról, melyet kukoricatortillára tesznek, hagymával, korianderlevelekkel és ananásszal tálalják.

Tostadas

Mexikó | Mexikó | Mexikó gasztronómiai útikalauz - OTP Travel Utazási Iroda
Mire lehetne felhasználni a kicsit már „másnapos” tortilla lapokat? Megsütik őket, természetesen! A szó szoros értelmében vett „pirítósok” egyszerűek ám annál ízletesebbek. A kukoricatortillákat forró olajban sütik, amíg az ropogóssá és aránybarnává nem válik. Ezeket aztán vagy önmagukban, vagy változatos köretekkel tálalják, mint például a sült babpüré, reszelt sajt, különböző húsok, tenger gyümölcsei és a perui chevice.

Chiles en nogada

Mexikó | Mexikó | Mexikó gasztronómiai útikalauz - OTP Travel Utazási Iroda
A mexikói zászló színeit felvonultató fogás a chiles en nogada az egyik leghazafiasabb étel. A picadillóval – apróra vágott hús, gyümölcsök és fűszerek keveréke – töltött Poblano chili képviseli a zászló zöldjeit, a dió alapú tejszínes mártás a fehéret, a gránátalma magja pedig a pirosat. A Pueblából származó fogást először Don Agustin de Iturbide-nak szolgálták fel, aki szabadságharcosból lett mexikói császár.

Elote

Mexikó | Mexikó | Mexikó gasztronómiai útikalauz - OTP Travel Utazási Iroda
Szinte minden utcasarkon találunk Mexikóban „elote” árust, amely hagyományos csöves kukoricát jelent. A kukoricát megfőzik és vagy egy pálcikán árulják, hogy a fagyihoz hasonlóan lehessen enni, vagy kis pohárkákba halmozva a kukoricaszemeket. Só, chili, lime, vaj, majonéz és tejföl teheti izgalmassá a tengeri ízét.

Enchiladas

Mexikó | Mexikó | Mexikó gasztronómiai útikalauz - OTP Travel Utazási Iroda
Az enchilada gyökerei a maja időkre nyúlik vissza, amikor a Mexikó-völgyben élő emberek apró halak köré tekert kukoricatortillákat ettek. Manapság kukorica- és sima lisztből készült tortillákat egyaránt használnak, melyeket hússal, sajttal, tenger gyümölcseivel, babbal és zöldségekkel töltenek meg. A töltött tortillákat ezután chili szósszal öntik le és betolják a sütőbe pár percre. Ezt a fogást gyakran reggelire fogyasztják a helyiek.

Mole

Mexikó | Mexikó | Mexikó gasztronómiai útikalauz - OTP Travel Utazási Iroda
Mexikó három régiója is magának követeli a népszerű, gazdag ízvilágú mole eredetét, melyből számos verzió létezik. Egy közös bennük, hogy közel 20 összetevő kell az ízletes szósz elkészítéséhez, melynek fontos eleme a többféle különleges chili paprika és a hosszú órákon át történő, folyamatos kevergetés melletti főzés. A legismertebb mole verzió a poblano, egy gazdag ízvilágú vörös szósz, melyet általában pulykahúshoz vagy csirkéhez szolgálnak fel.

Guacamole

Mexikó | Mexikó | Mexikó gasztronómiai útikalauz - OTP Travel Utazási Iroda
A guacamole kétségtelenül Mexikó egyik legnépszerűbb étele, de kevesen tudják, hogy ez a hagyományos szósz az aztékok idejéből származik. A pürésített avokádóból, hagymából, paradicsomból, citromléből, néhány gerezd fokhagymából és chili paprikából készített krémet gyakran ropogós tortilla chips-el fogyasztják, vagy kísérő köretként tálalják más mexikói főételeknek.

Tamales

Mexikó | Mexikó | Mexikó gasztronómiai útikalauz - OTP Travel Utazási Iroda
A tamalest először az azték, maja és inka törzsek fogyasztották, akiknek a csatába menet tápláló falatokra volt szükségük. A kukoricatésztából formázott kis „zsebeket” édes vagy sós töltelékkel tömjük meg, majd banánlevelekbe vagy kukoricahéjba csomagoljuk, amiben megpároljuk. A töltelék igen változatos lehet a hústól a sajtokon át a gyümölcsökig, zöldségekig.

Tequila és mezcal

Mexikó | Mexikó | Mexikó gasztronómiai útikalauz - OTP Travel Utazási Iroda
A tequila és mezcal olyan szeszes italok, melyeket Mexikóban az agave növényből készítenek. Eredetileg a tequilát a mezcal egy típusának tekintették melyet Tequila környékén Jalisco államban készítettek. 1977-től azonban a mexikói kormány törvénye szerint tequila elnevezéssel csak azokat az italokat lehet megjelölni, melyet Mexikó bizonyos területén állítanak elő kék agavéból. A prémium tequilák 100%-os agavéból készülnek és azokat Mexikóban kell palackozni. A minőségi tequilákat azonban hordókban exportálhatják, majd külföldön később palackozzák. A mezcalt régebben a szegény emberek italának tekintették és változatos minőségű volt, 1994-től azonban eredetmegjelöléssel lehet csak forgalomba hozni, csak Oxacam Guerrero, Durango és Zacatecas régiókból származhat. A mezcal több típusú agavéból készülhet és minden esetben Mexikóban kell palackozni az italt. A mezcalnak sokkal füstösebb, karakteresebb ízvilága van, népszerűsége feltörekvőben van az egész világon.

Kapcsolódó inspirációk

Kapcsolódó ajánlatok


NAGY KÖRUTAZÁS MEXIKÓBAN ÜDÜLÉSSEL

Mexikó

Kettő az egyben élmény: fedezze fel Mexikó lenyűgöző történelmét egy tartalmas körutazás során, majd pihenjen all inclusive kényelemben a Maja Riviéra tengerpartján! Az azték romoktól a karibi nyaralásig ez az utazás tökéletes egyensúlyt kínál kaland és kikapcsolódás között.

1 329 000 Ft-tól/fő

A MAJA MEXIKÓ - MINI KÖRUTAZÁS ÉS ÜDÜLÉS

Mexikó

Fedezze fel Mexikó lenyűgöző történelmét és természeti szépségeit a Yucatán-félsziget egzotikus tájain, ahol a maja emlékek, fehér homokos partok és all inclusive pihenés várják. A helyszínen a kirándulások és programok alatt magyarul beszélő idegenvezetés biztosított. A repülős utazás egyénileg történik.

1 359 000 Ft-tól/fő

MEXIKÓ ÉS GUATEMALA - NAGY KÖRUTAZÁS A MAJÁK FÖLDJÉN HONDURASI LÁTOGATÁSSAL

Guatemala

Fedezze fel Mexikó és Guatemala lenyűgöző maja örökségét és természeti szépségeit egy izgalmas körutazáson Teotihuacan és Tikal lenyűgöző romvárosaitól a régió mai kultúrájáig. Ősi civilizációk, bájos kisvárosok és különleges élmények várják!

2 299 000 Ft-tól/fő

BAHIA PRINCIPE LUXURY AKUMAL *****

Mexikó

A legjobb választás, hogy egy felejthetetlen vakációt töltsön el a mexikói riviérán.

999 000 Ft-tól/fő

RIU TEQUILA *****

Mexikó

A RIU Hotels & Resorts területén elhelyezkedő Riu Tequila a tengerpart közelében található.

1 179 000 Ft-tól/fő

OCEAN MAYA ROYALE*****

Mexikó

A H10 szállodalánchoz tartozó 5 csillagos szálloda felnőttek (18 év felett) nyaralására szakosodott.

1 259 000 Ft-tól/fő

TRS YUCATAN BY PALLADIUM*****

Mexikó

A Palladium szállodalánchoz tartozó 5 csillagos szálloda kiváló választás felnőttek és párok számára, a szálloda csak felnőtt vendégeket fogad.

1 449 000 Ft-tól/fő

RIU YUCATAN *****

Mexikó

A RIU Hotels & Resorts területén elhelyezkedő Riu Yucatan mindössze egy rövid sátára található a tengerpartól.

1 590 000 Ft-tól/fő

PLATINUM YUCATAN PRINCESS*****

Mexikó

A Platinum Yucatan Princess ez egyik vezető 5 csillagos szálloda a Riviera Mayán, a szálloda kizárólag felnőttek nyaralására szakosodott.

1 629 000 Ft-tól/fő

PARADISUS PLAYA DEL CARMEN*****

Mexikó

Természetközeli luxus és karibi álomvilág találkozik ebben az ötcsillagos üdülőparadicsomban, ahol minden korosztályra felejthetetlen élmények és prémium szolgáltatások várnak.

1 679 000 Ft-tól/fő

THE YUCATAN PLAYA DEL CARMEN*****

Mexikó

Jellemzők

A Hilton szállodalánchoz tartozó 5 csillagos szálloda felnőttek (18 év felett) nyaralására szakosodott.

2 025 000 Ft-tól/fő

RIU LUPITA *****

Mexikó

Fedezze fel a Hotel Riu Lupita varázsát Playa del Carmen szívében, ahol trópusi kertek, 24 órás all inclusive kényelem és változatos szórakozási lehetőségek gondoskodnak a tökéletes pihenésről. A családbarát szálloda gazdag gasztronómiai kínálattal és gyermekprogramokkal teszi felejthetetlenné nyaralását a mexikói Karib-tenger partján.

879 000 Ft-tól/fő

THE REEF PLAYACAR RESORT & SPA****

Mexikó

Jellemzők

A Riviéra Maya szívében, a napsütéses Karib-tenger partján fekvő The Reef Playacar Resort Spa különleges fekvésével ötvözi a trópusi esőerdők nyugalmát és a világ egyik legszebb, fehér homokos strandját.

1 119 000 Ft-tól/fő

RIU PLAYACAR *****

Mexikó

A RIU Hotels & Resorts területén elhelyezkedő Riu Playacar teljeskörű felújításon esett át 2015-ben.

1 279 000 Ft-tól/fő