Tajpej ízei
Tajvan fővárosa igaz paradicsom a gasztronómia szerelmeseinek. Összeállításunkból most megismerheti azt az öt csemegét, amelyet a szigetországban járva feltétlenül meg kell kóstolni. Tartson velünk ezen a különleges gasztrokalandon!
Marhahúsos tésztaleves
A sós, fűszeres marhahúsos tésztaleves Tajvan nemzeti étele, és a helyiek büszkeségének egyik forrása. Az étel ideális téli eledel, amely jellemzően marhahúsból, húslevesből, zöldségekből, tésztából és fűszerekből áll. A marhahúsos tésztalevesre erősen hatott a szecsuani konyha. Ez az 1940-es évekre nyúlik vissza, amikor Kínában polgárháború dúlt, és sok kínai költözött Tajvanra, létrehozva ezt a tartományokon átívelő ételt, amelybe útközben csilibabszószt és szecsuani borsot is belekevertek. A leves variációinak száma végtelen, Tajvanon gyakran kínálnak hozzá, hínárt és párolt szárított tofut is. Az étel népszerűségére jellemző, hogy Tajpejben évente megrendezik a marhahúsos tésztaleves fesztivált, ahol különböző éttermek és szakácsok versenyeznek a legjobb marhahúsos tésztaleves rangos címéért.
Háo jiān
A háo jiān vagyis az osztrigás omlett a kínai Fucsien tartomány, Chaozhou városából származik. A Tajvanon, Malajziában, Szingapúrban, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken élő kínai diaszpóra, a hokkien nép jellegzetes étele. Az étel apró osztrigákból áll, amelyeket burgonyakeményítő és tojásos tészta keverékével együtt kisütnek. A szakácsok olykor egy csipetnyi fűszeres chiliszósszal és lime levével fokozzák az ízélményt. A tajvani Tainan városát a háo jiān városának is nevezik, mert állítólag itt készítik az ország legjobb osztrigás omlettjét, ami nem meglepő, hiszen a település tengerparti fekvése biztosítja, hogy friss osztrigából sosem szenved hiányt.
Tajvani popcornos csirke
A klasszikus tajvani harapnivaló csirkehús-darabokból áll, amelyeket előzőleg szójaszósz, fokhagyma, gyömbér, rizsbor és különböző fűszerek ízletes kombinációjában pácolnak. A darabokat ezután burgonya- vagy kukoricakeményítővel bevonják, és ropogósra sütik. Az ételt általában kicsontozott csirkecombokból készül. A hagyományos fűszerezéséhez hagyományosan a sót, a borsot és a kínai ötfűszert (csillagánizs, szecsuáni bors, szegfűszeg, édeskömény és fahéj keveréke), míg a modern változatoknál hínárport, mustárport vagy szegfűborsot is használhatnak. A tajvani popcornos csirke az egyik ikonikus utcai étel, amelyet az egész országban árusítanak.
Lu rou fan
Az egyszerű, szaftos és ízletes lu rou fan különösen népszerű tajvani étel, amely szójaszószban, ötfűszerporban és rizsborban párolt darált sertéshúsból áll. Hagyományosan rizzsel tálalják, bár egyes szakácsok a rizst tésztával helyettesítik. Olykor savanyú uborkát vagy shiitake gombát is tálalnak mellé. A lu rou fan szó szerinti fordításban párolt húsos rizst jelent, és az ételt egyes helyeken tajvani ragúként is ismert. Tajvanon a lu rou fan eredetileg a földműves családok tápláló és egészséges étele volt, de ma már szinte mindenhol megtalálható, az otthoni konyháktól kezdve az éttermeken át az utcai bódékig.
Fènglísū
A fènglísū tajvani ananászos sütemény, az ország egyik legnépszerűbb desszertje. A süteménynek vajas, omlós tészta az alapja, amelyet ízletes, enyhén édes ananászlekvárral töltenek meg. A csemege neve az ananászt jelentő fèng lí és a süteményt jelentő sū szóból származik. Már a kínai Három királyság kora (220–280) idején is készítették. A legenda szerint a három királyság (Wei, Shu és Wu) egyik uralkodója, Shu császára feleségül akarta venni Wu császárának egyik nővérét, ezért ezt az ananászos süteményt küldte ajándékba.
Kapcsolódó inspirációk
Kapcsolódó ajánlatok
Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.

