Élmények a világ körül

Keresés

Karlovy Vary csodái

7 dolog, amit nem szabad kihagyni

Csehország | Karlovy Vary | színes házak - OTP Travel Utazási Iroda
A csehországi Karlovy Vary a világ egyik leghíresebb és legnagyobb hagyományokkal rendelkező fürdővárosa. Fedezze fel velünk!

7 dolog, amit nem szabad kihagyni Karlovy Vary-ban

Karlovy Varynak 13 nagyobb és 300 kisebb gyógyvíz-forrása van. A források hőmérséklete 34–73 °C közötti; vizüket ivásra, fürdésre és speciális gyógykúrákra használják. A 73 °C-os glaubersós hőforrások adják a hashajtóként ismert karlsbadi sót.
 

Karlovy Varyban minden a fürdőkultúra köré épül, a turisták körében népszerű várost a „Nyugat-csehországi fürdőháromszög ékszerének” is nevezik. Lenyűgöző szépségű oszlopcsarnokaival, termálvizes pezsgőfürdőivel, gyönyörű természeti adottságaival az egyik legvonzóbb európai fürdőhely.

1. Az elmaradhatatlan fürdőkúra

Csehország, Karlovy Vary, fürdőkúra - OTP Travel Utazási Iroda
Karlovy Varyban a gyógyfürdő-kezelések története egészen XIV. századig nyúlik vissza, amikor az első dokumentált ügyfél, IV. Károly császár az itt feltörő forró vizekkel kúráltatta magát. Ma már természetesen nemcsak a betegekre számítanak, a gyógyturizmus mellett komoly wellness-infrastruktúra várja a pihenni, relaxálni vágyó turistákat is.

2. A Becherovka világa

Csehország, Karlovy Vary, becherovka - OTP Travel Utazási Iroda
Karlovy Vary messze földön híres italát két évszázaddal ezelőtt még gyógyszerként használták, ma a Becherovka egy világszerte népszerű gyógynövény likőr, amely természetesen Karlovy Vary minden kocsmájában, éttermében és bárjában is megtalálható. A receptúra Josef Becher nevéhez kötődik, aki itt, Karlovy Vary-ban alkotta meg gyomorkeserűt.
1805-ben a Három pacsirtához címzett fogadóban megszállt Plettenberg Mietingen gróf, aki magával hozta orvosát, Dr. Frobriget. Mint kiderült az angol orvosnak, akárcsak vendéglátójának, azonos a szenvedélye: az alkoholos kivonatok készítése.
A történet szerint amikor Dr. Frobrig végül elhagyta Karlsbadot, új barátjának csak egy fecnit hagyott, amelyre egy recept mellé a doktor pár szót jegyzet le: „Ez egész jónak tűnik." Josef Bechernek még némi kisérletezgetés után végül sikerült elkészítenie azt a keveréket, amelyet ma Becherovkaként ismerünk. Különös, de Josef Becher és Dr. Frobrig az 1805. évi találkozásuk után soha többé nem látták egymást. 1807-ben kezdődött meg a gyomorkeserű gyártása Carlsbader English Bitter [karlsbadi angol keserű], majd Karlsbader Becherbitter [karlsbadi Becher-keserű] néven. A régi gyár területén ma múzeum működik, amely kihagyhatatlan állomása a Karlovy Vary-i kalandtúrának.

3. A híres Karlovy Vary ostya

Csehország, Karlovy Vary, ostya - OTP Travel Utazási Iroda
Itt készül a híres a tányér nagyságú, ropogós, vékony, ízesített ostyalap, az úgynevezett fürdőostya. A története a XIX. század elejére nyúlik vissza, amikor először készítették az itt gyógyuló fürdővendégeknek. Eredetileg csak cukorral meghintve kínálták, idővel azonban új ízeket felhasználva készítették ezt a helyi csemegét.

4. Üveggyári kalandok

Csehország, Karlovy Vary, Moser - OTP Travel Utazási Iroda
Kép: Honza Groh (Jagro), CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Karlovy Vary nevezetes terméke a Moser üveg is. Napjainkban is kiváló minőségű termékek kerülnek innen a világpiacra. A Moser látogatóközpontban betekintést nyerhetünk az üveggyártás kulisszatitkaiba, végignézhetjük, hogyan válik az olvadt üveg egyedi edényekké, és tanúi lehetünk az üvegfúvók mestereinek munkájának. A látogatóközpontban egy számos különleges darabbal büszkélkedő kiállítását is megtekinthetünk.

5. Uszoda a város felett

Csehország, Karlovy Vary, Hotel Thermal uszoda - OTP Travel Utazási Iroda
Karlovy Vary legnagyobb vonzereje a 13 forró ásványvízforrás. Az itteni víz állítólag elképesztő gyógyító képességgel rendelkezik, csökkenti az anyagcserével kapcsolatos problémákat, normalizálja a vér cukorszintjét, csökkenti a koleszterin szintet és megnyugtatja az elmét. A legjobb hely pedig, ahol belekóstolhatunk ebbe a csodába, a város legnagyobb szállodájának, a tetőtéri medencéje. A Hotel Termal tetejéről fürdőzés közben is lenyűgöző kilátás nyílik a városra.

6. Ebéd a Poštovní Dvůr étteremben

Csehország, Karlovy Vary, Poštovní Dvůr - OTP Travel Utazási Iroda
Kép: Lubor Ferenc, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
A Poštovní Dvůr-nak több mint 200 éves történelme van. Az épület korábban a postalovak és utasaik pihenőhelyéül szolgált, ma hamisítatlan cseh ételeket kínáló éttermet találunk az ódon falak között. Az épület Labitzky-termében megcsodálhatjuk Josef Kramolín lenyűgöző barokk freskóit is.

7. Irány a lóverseny!

Csehország, Karlovy Vary, lóverseny - OTP Travel Utazási Iroda
Az első világháború előtt a lóverseny fontos szerepet játszott Karlovy Vary társadalmi életében. Ám 1939-ben a létesítményeket katonai kezelés alá vonták, ez egészen a szocializmus bukásáig így is maradt. Ma már azonban a Hipodrom Holubek ismét a régi fényében ragyog és vendégei újra részesei lehetnek a lovas seregszemléknek.

Kapcsolódó inspirációk:


5 csodaszép város Morvaországban - OTP Travel Utazási Iroda
A Cseh Köztársaság legkeletibb régiójában, Morvaországban igazi gyöngyszemek várják a látogatókat.

Csehország | Olmütz | főtér - OTP Travel Utazási Iroda
Olmütz (csehül Olomouc, régi magyar nevén Alamóc) fenséges szépségű város, melynek feltétlen helye van a bakancslistákon!

Csehország | Prága | Károly-híd - OTP Travel Utazási Iroda
A Károly híd (Karlův most) Európa egyik legrégebbi hídja, Prága szimbóluma. Ismerje meg velünk!

10 cseh finomság - OTP Travel Utazási Iroda
Csehországban járva ezeket az ételeket meg kell kóstolni!

Csehország | Kutna Horá Csonttemplom - OTP Travel Utazási Iroda
Egy órányi autóútra Prágától, Kutna Hora városában található a Kostnice Sedlec, azaz a Csonttemplom.

Némelyik csak szokatlan, mások azonban egyenesen furcsának tűnhetnek.

Kapcsolódó ajánlatok:


DÉL-CSEHORSZÁG ÉS PLZEŇ

Csehország
érdeklődésre