10 varázslatos török csemege

Baklava, kazandibi, lokma, tulumba és még sok finom desszert... Lessen be a török cukrászmesterek konyháiba!

10 varázslatos török csemege

Gasztronómiai kalandozás Törökországban. Tartson velünk a különleges édességek birodalmába!

1. Kazandibi

Kazandibi | 10 török csemege | OTP Travel Utazási Iroda
Az oszmán időkig visszanyúló kazandibi kedvelt török desszert, amelyet égetett pudingnak is lehet fordítani, utalva a serpenyő megégett aljára, amelyben készül. A desszert vajból, tejből, rizslisztből, cukorból, keményítőből és ízesítőkből áll. Törökországban a kazandibit általában vékony szalagokként szolgálják fel, amelyeket aztán feltekernek. Karamellizált teteje kellemes ízt kölcsönöz neki, ami markánsan elüt a belső édes és tejes ízektől. Az összhatás viszont igen kellemes. [{CITATION: Kazandibi, Wikipedia}]

2. Ekmek kadayıfıt

Ekmek kadayıfıt | 10 török csemege | OTP Travel Utazási Iroda
A különleges, cukorszirupba áztatott tésztából készült ekmek kadayıfıt hagyományosan az olyan vallási ünnepek alkalmával készítik, mint például a Şeker Bayramı (édességek ünnepe), amely a ramadán, az iszlám böjti szent hónap végét jelzi. Az egyszerű, de kiadós desszert tetejére egy kajmak nevű, sűrű, török krém kerül végül durvára tört pisztáciával vagy dióval megszórva tálalják. Olykor az egészet nyakon öntik citromos cukorsziruppal is, amely kellemes friss fanyarságot kölcsönöz a süteménynek.

3. Tavuk göğsü

Tavuk göğsü | 10 török csemege | OTP Travel Utazási Iroda
A klasszikus török pudingot fahéjjal és vaníliával ízesítik, és sűrű, krémes tej- vagy rizspudingra emlékeztet, mind ízében, mind megjelenésében. Tavuk göğsü ihletője a középkori francia desszert, a blancmange volt, és az oszmán szultánok konyhájában jelent meg először. Ma Törökország egyik jellegzetes finomságának tartják, amely megtalálható minden kávéházban. [{CITATION: Tavuk göğsü, Wikipedia}]

4. Lokma

Lokma | 10 török csemege | OTP Travel Utazási Iroda
A nemzetközileg is ismert, cukorral meghintett desszert liszt, cukor, élesztő és só keverékéből készül, amit zsiradékban kisütnek, majd szirupban vagy mézben megfürdetnek. A lokma eredete messzire nyúlik vissza, de nem teljesen tisztázott. Feltételezhető, hogy először Görögországban vagy Törökországban jelent meg, bár egyesek arab eredetre gyanakodnak. Egyébként a görög történelem egyik legrégebben dokumentált desszertjének tartják: már a győztes olimpikonok is fogyasztották ezt a kalóriában bővelkedő csemegét.

5. Tulumba

Tulumba | 10 török csemege | OTP Travel Utazási Iroda
A török tulumba az egykori Oszmán Birodalom területén, különösen a Közel-Keleten és a Balkánon igen népszerű csemegének számít. A ropogós héjú finomságok komoly mennyiségű cukrot tartalmaznak mivel sűrű, citromízű szirupba áztatják őket. Libanonban és Szíriában gyakran narancsvirág- és rózsavizet használnak az ízesítésre, míg az Öböl-menti országokban kardamomot és sáfrányt adnak hozzá. Marokkóban pedig melegített mézben áztatják. Mézédes!

6. Aşure

Aşure | 10 török csemege | OTP Travel Utazási Iroda
Az aşure-t vagy "Noé pudingját" szintén a világ egyik legrégebbi desszertjének tartják. Bár a gyümölcsök, a dió és az egyéb összetevők pontos kombinációja változhat, az aşure-t leginkább szárított fügével és sárgabarackkal, arany mazsolával, ribizlivel, mogyoróval, fenyőmaggal, dióval, csicseriborsóval, fehér babbal és bulgurral, árpával vagy búzával készítik, míg a csodálatos aromája a citrom vagy a narancs héjától származik. Az iszlám hagyomány szerint a böjt után ez a desszert kerül a családok asztalára.

7. Muhallebi

Muhallebi | 10 török csemege | OTP Travel Utazási Iroda
A muhallebi krémes desszert, sok tekintetben hasonlít a francia blancmange-hez. Tej és cukor keverékéből készül, amelyet kukoricakeményítővel vagy rizsliszttel főznek és sűrítenek. A muhallebit általában narancsvirággal, vaníliával vagy rózsavízzel ízesítik, és jellemzően hidegen tálalják. Régiótól függően, jellegzetes helyi alapanyagokkal, például pisztáciával, datolyasziruppal, mandulával, dióval, kókuszreszelékkel, fahéjjal vagy mazsolával díszíthetik.

8. Lokum

Lokum | 10 török csemege | OTP Travel Utazási Iroda
Az édes finomságokat Bekir Affendi találta fel, aki 1777-ben Anatóliából érkezett Isztambulba. A zamatos, cukros csemege alapja a cukor és a keményítő. Hagyományosan rózsavízzel, citrommal, naranccsal, vagy mentával ízesítik, de a törökök igazi kedvence a sima zselé lokum pisztáciával kombinálva. Általában a reggeli, az ebéd és a vacsora utáni teához vagy kávéhoz kínálják a legtöbb török otthonban.

9. Baklava

Baklava | 10 török csemege | OTP Travel Utazási Iroda
A baklava vékony tészta rétegekből álló, dióval töltött sütemény, édes sziruppal meglocsolva. Manapság kedvelt csemege az egész világon. Valószínűleg asszír eredetű, a története egészen a VIII. századig nyúlik vissza. Ekkor juthatott el egészen Görögországig.

10. Dondurma

Dondurma | 10 török csemege | OTP Travel Utazási Iroda
Az autentikus török fagylaltról azt tartják, hogy Maraş városából származik. Olvadásállósága és a különösen sűrű állaga megkülönbözteti a hagyományos fagylaltoktól. A rendhagyó tulajdonságokat két sűrítőszer segítségével érik el, arab gumit vagy más néven masztixgyantát és egy speciális orchidea gyökeréből készült őrleményt használnak (salep). Kahramanmaraş régióban a dondurma több salepet tartalmaz, ezért néha kesme dondurma-nak is nevezik. A török kesmek szó magyarul vágni-t jelent, amivel a csemege állagára utalnak, és gyakran kést, illetve villát is adnak az elfogyasztásához.

Kapcsolódó inspirációk

Kapcsolódó ajánlatok


ISZTAMBUL - A BOSZPORUSZ PARTJÁN

Törökország

Isztambul egyedülálló város, ahol Kelet és Nyugat, múlt és jelen találkozik – páratlan történelmi emlékek, színes kulturális kavalkád és lenyűgöző hangulat teszi felejthetetlenné. A Boszporusz partján fekvő transzkontinentális város gazdag öröksége és különleges atmoszférája minden látogatót rabul ejt.

329 000 Ft-tól/fő

IZMIR ÉS ISZTAMBUL: IDŐUTAZÁS TÖRÖKORSZÁG SZÍVÉBEN

Törökország

Törökország a történelem, a kultúra és a lenyűgöző tájak találkozása, ahol kelet és nyugat harmóniája különleges élményt nyújt. Az út során Izmir és Epheszosz ókori emlékeitől egészen Isztambul világvárosi hangulatáig fedezhetik fel az ország sokszínűségét.

489 000 Ft-tól/fő

ISZTAMBUL, FÜRDŐZÉSSEL A MÁRVÁNY-TENGERBEN

Törökország

Fedezze fel Isztambul ikonikus kincseit. Akár a császári pompa, akár a szigetek nyugalma varázsolja el, Isztambul a történelem, a kultúra és a természeti szépség felejthetetlen egyvelegével várja!

498 000 Ft-tól/fő

TÖRÖKORSZÁG - KAPPADÓKIA CSODÁI, TENGERPARTI PIHENÉSSEL

Törökország

Törökország minden szempontból nagyszerű ország. A mesebeli báj, a tradicionális gasztronómia és a rendhagyó tájak mennyei szépsége teszi Kappadókiát a világ minden tájáról érkező utazók kedvencévé.

879 000 Ft-tól/fő

ATHÉNTÓL BARCELONÁIG

Görögország

Egy felejthetetlen hajóútra invitáljuk Önt: Athéntól indulva Santorini vulkanikus szépségén, a montenegrói Bar hangulatán és Szicília báján át egészen Barcelona vibráló világáig.

929 000 Ft-tól/fő

ISZTAMBUL, KORFU, ATHÉN ÉS AZ ADRIA

Törökország

Induljon el egy varázslatos utazásra a titokzatos Földközi-tenger vizein hajózva, egy olyan festői útvonalon, amely Isztambulból indulva felfedezi Korfu ékköveit, Bari történelmi báját, valamint Alberobello jellegzetes trullóit, Trieszt eleganciáját, Katakolon ősi varázsát és az Olimpia szülőhazáját, Kréta szigetének báját és Kusadasi magával ragadó varázsát

999 000 Ft-tól/fő
Sajnos nincs megfelelő találat.
Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.