Élmények a világ körül

Keresés

Becsengettek
A világ legszebb egyetemei

Becsengettek!

Azt mindenki tudja, hogy Cambridge-ben sokat kell tanulni, és bizony Oxfordban is meg kell írni a leckét. De az egyetem (szerencsére) nem csak a diákoké. A világ legszebb egyetemeit turistaként is felkereshetjük. Ódon Alma matereket modern campusokat mutatunk, ahol történelemről, építészetről tanulhatunk.

Cambridge, Egyesült Királyság

A híres angol egyetem egy erőszakos incidensnek köszönheti létrejöttét. Történt ugyanis, hogy 1209-ben az Oxfordi Egyetem egy tagja nyíllal megölt egy helyi asszonyt, amire válaszul a feldühödött lakosság és városvezetés több tudóst is felakasztott. A feszült viszonyban jelentős részük biztonságosabbnak látta más városban folytatni a munkát, így telepedett le egy Cambridge-ben. A hatalmas épületegyüttes legcsodásabb része a King College Chapel, amely a gótikus építészet egy remeke. Az egyetemnek nyolc múzeuma (és egy botanikus kertje) is van, amik közül a legnagyobb a Fitzwilliam múzeum, ahol a francia impresszionista festők műveitől elkezdve az egyiptomi szarkofágokon és az asszír domborműveken át a római kincseken keresztül a középkori vértezetekig hatalmas művészeti és régészeti kollekció található.
Magyar diákjai közül kétségkívül leghíresebb Szent-Györgyi Albert volt, aki 1927-ben doktorált az egyetemen. De járt ide más fifikás diák is! Olyan, aki egy vizsgájára páncélöltözetben jelent meg, mert az egyetemi szabályzatban talált egy olyan, még érvényben lévő rendelkezést, ami szerint minden vizsgázó lovagnak biztosítani kell a sört és a kenyeret. A vizsgáztatók – miután meggyőződtek arról, hogy valóban ezt írja elő a sok száz éves szabályzat – a közeli McDonald’s-ból hoztak kólát és sült krumplit, amit a sör és a kenyér modern megfelelőjének tartottak. Ám pár héttel később váratlanul ráterhelték a diákra a gyorséttermi bevásárlás árát, mert a vizsgára kard nélkül jelent meg. Mint közben kiderült, az egyetemi szabályzat e középkori passzusa ezt szintén előírta. És hogy milyen szerepet játszott az egyetem a modern labdarúgás feltalálásában?
Látogassanak el az egyetemre és kérdezzenek rá a helyi idegenvezetőnél!

Becsengettek, Cambridge- OTP Travel

Oxford, Egyesült Királyság

A világ másik legvonzóbb egyeteme az oxfordi, de nem csak az oktatás színvonala, hanem a meseszép épületei miatt is. Nincs egységes kampusza, különálló intézményekből áll. A harminchét kollégium, melyek közül több is a 13. és a 16. század között épült, mind a városközpont körül csoportosul. Az elmúlt évszázadok átépítései ellenére legtöbbjük megőrizte eredeti szépségét. Az egyetem gyökerei legalább a 12. század végéig visszavezethetőek, de az alapítás pontos időpontja bizonytalan.1096-ban már biztosan folyt itt tanítás. Miután II. Henrik megtiltotta 1167-ben az angol hallgatóknak, hogy külföldre járjanak egyetemre, Oxford nagyon gyorsan fejlődött, köszönhetően a Franciaországból érkező tudósoknak. És milyen furcsa fintora a sorsnak! A Brexit hatására az Oxfordi Egyetem több száz éves hagyományával szakítva először tervezi egy külföldi kampusz megnyitását, mégpedig Franciaországban. Az oxfordi egyetem különleges hangulatát közel 800 évnyi, gondosan ápolt hagyomány és napjainkban már szokatlannak tűnő szertartások sokasága teremti meg. A mai napig latin nyelven tartott, misztikusnak tűnő szertartásokról, a különleges öltözködési követelményekről és a megfoghatatlan ünnepélyességről tudna mesélni többek között Naruhito japán koronaherceg, Michael Palin, a legendás Monty Python tagja, Hugh Grant színész és Stephen Hawking fizikus is.

Becsengettek, Oxford - OTP Travel

Moszkvai Lomonoszov Egyetem, Oroszország

A moszkvai egyetem története az 1700-as évek elejére nyúlik vissza. I. Péter cár Szentpéterváron alapított egyetemet, ám ez nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ezért Mihail Lomonoszov fizikus-kémikus javaslatára Erzsébet cárnő 1755. január 25-én aláírta a moszkvai egyetemről döntő rendeletet, és április 26-án rendezték a megnyitó ünnepséget. A kampusz hatalmas területet foglal magában, a Veréb-hegyi impozáns főépület előtt pedig egy méretes szökőkút is található. A világ legmagasabb oktatási intézményéről van szó a maga 240 méterével. Az egyetem egy rendkívül komplex együttes, több mint 600 épület, nyolc diákszállás, 15 kutatóintézet, 22 kutatólaboratórium tartozik hozzá, egyetemi kórház és könyvtár - utóbbi az ország legnagyobbja, a maga kilencmillió tételes állományával. Az egyetem négy múzeumot tart fenn, egy Tudományos Parkot, botanikus kertet, nyomdát és könyvesboltot üzemeltet.

Becsengettek, Moszkva - OTP Travel

Virginia Egyetem, Charlottesville USA

Charlottesville ad otthont a Virginia Egyetemnek, amely a UNESCO világörökség része. Az egyetem különleges hangulatát a vörös téglából épített, fehér oszlopokkal díszített Rotunda adja, amely a kampusz jelképévé vált. Az épület egyik tervezőmérnöke Thomas Jefferson, az Egyesült Államok harmadik elnöke. A Virginiai Egyetem megalapítása volt elnöksége utáni (és egyesek szerint egész életének) fő tevékenysége, ami által a világtörténelem első olyan felsőoktatási intézményét hozta létre, ahol az egyház vagy a vallás nem befolyásolta az oktatást. Régóta tervezgette az egyetemet, majd 1819-ben vált valóra álma, amikor létrejött az egyetem, ami 1825-ben nyitotta meg a kapuit. Az egyetemre számos hírességet meghívtak, köztük Edgar Allan Poe-t is. Egy tömbnyire a Rotundától a Virginia Egyetem Művészeti Múzeuma több mint 10 000 darabos gyűjteménnyel rendelkezik állandó, és időszakos kiállítások keretében. A tárlat hétfő kivételével minden nap nyitva tart és ingyenesen látogatható.

Becsengettek, Virginia - OTP Travel

Coimbra, Portugália

Coimbra városa leginkább az egyeteméről híres, amely Portugália legrégebbi felsőoktatási intézménye. Charlottesville-i társához hasonlóan történelmi épületei ma a Világörökség részét képezik. A mostani egyetemet eredetileg 1290-ben Lisszabonban alapították, Coimbrába csak 1308-ban költöztek át. Pár évszázadig ide-oda ingázott az egyetem a két város között. Véglegesen a coimbrai vár és királyi palota épületébe 1537-ben telepítették át. Az épületegyüttesben található a világ egyik legszebb könyvtára. A bibliotéka szerencsés sorsú: bár számos háború sújtotta az országot, és magát a várost is, a könyvtár mindig megmenekült. Tűzvész sem volt soha, ennek megelőzésére mindig nagyon odafigyeltek. Semmilyen vegyszert nem használnak, hanem denevéreket tartanak. Az épületben egy nagyjából tízfős denevérkolónia lakik, amely hatékonyan írtja a könyvekre veszélyes rovarokat. Azt nem tudni, direkt telepítették-e ide őket, vagy csak beköltöztek, de olyan jól működnek, hogy más intézmények is átvették ezt a módszert. Járjanak utána személyesen hogyan is történt!

Becsengettek, Coimbra - OTP Travel

Leuveni Katolikus Egyetem

A belga Leuveni Katolikus Egyetem Németalföld legősibb egyeteme, valamint a legrégibb, ma is fennálló katolikus egyetem a világon. V. Márton pápa 1425. december 9-én bocsátotta ki azt a bullát, amelyben megalapítja a Leuveni Egyetemet. Az egyetem legismertebb magyar kapcsolata egyik legértékesebb nyelvemlékünk, az Ómagyar Mária-siralom. 1922-benfedezték fel meg az egyetemi könyvtár anyagában, az ún. Leuveni Kódexben. A flamand-vallon szétváláskor a vallon részhez került, csereanyag azonban magyar részről csak a flamand könyvtár számára gyűlt össze. Ezért Magyarország megszerezte a könyvet a flamand könyvtár számára, majd végül a flamand könyvtár cserélte el az Országos Széchényi Könyvtárral. A második világháború az egyetemi könyvtár csodálatos épületét és a benne lévő 900 ezer könyvet is elpusztította. A reneszánsz stílusú könyvtárat az eredeti tervek alapján építették újjá, érdemes elidőzni benne.

Becsengettek, Coimbra - OTP Travel

Mode Gakuen Cocoon Tower, Tokió

A tokiói egyetem modern épülete, a Mode Gakuen Cocoon torony a magassági versenyben szorosan követi Moszkvát, ugyanis 204 méteres magasságával a második helyen áll a világranglistán. A 2008-ban átadott épület az „óriás selyemgubó” becenevet kapta jellegzetes alakja miatt. Alkotói szándéka szerint a fejlődést, az átalakulást a növekedést fejezi ki. Az épület valójában három intézménynek ad otthont: egy orvosi főiskolának, egy divatiskolának és egy IT képzést nyújtó intézménynek. Összesen 10,000 diáknak van itt hely az emeletenkénti három tanteremben. Lenyűgöző belső terek, egyedi megoldások jellemzik az épületet. Kívül fehér alumínium és sötétkék üveg borítja, és felülmúlhatatlan kilátást nyújt Tokió városára. 2008-ban az év felhőkarcolójának választották a forgalmas Shinjuku pályaudvar szomszédságában égbe szökő iskolát. Innen biztos senki nem akar ellógni az óráról!

Becsengettek, Tokio - OTP Travel

Sharp Design Központ, Torontó Kanada

A 2004-ben átadott épület érdekessége, hogy 12 ceruzát formáló színes, különböző szögekben dőlő cölöpön áll, 26 méterrel a talajszint felett. Az épület kicsit úgy fest, mintha egy asztal lenne. A díjnyertes épület egy 42,5 millió dolláros fejlesztési program eredménye. A fekete-fehér „asztallap” az OCAD Egyetem fő kapmusza fölé épült és designt, formatervezést tanítanak benne. Névadója Rosalie és Isadore Sharp, akik nagyvonalú támogatásával a brit sztárépítész Will Alsop megvalósíthatta nagyszabású, izgalmas tervét. Igazán inspiráló környezet!

Becsengettek, Toronto - OTP Travel
forrás:en.wikiarquitectura.com​

Wroclawi Műszaki Egyetem, Lengyelország

Wroclaw egy látványosan fejlődő, jó hangulatú város. Rohamtempóban alakul át, a legkülönfélébb stílusok képviseltetik magukat a város különböző részein, ahol vadonatúj kulturális épületek és frissen felújított régi házak váltják egymást. A helyi műszaki egyetem új épülete tökéletesen beleillik ebbe a sorba. Ha csak feleolyan kreatívok lesznek az innen kikerülő diákok, mint az őket befogadó épület tervezői, akkor vakon rájuk bíznánk bármit. Az Odera-parti város műegyetemi kapmusza éppen 10 éve készült el, s igen vegyes fogadtatásban volt része. Ez leginkább a több száz kerek ablaknak tudható be, melyek a korai számítógépes lyukkártyákra utalnak. De a fanyalgók sem tudnak belekötni az épülethez érkező felvonóba. Így biztos mindenki odaér mire becsengetnek.

Becsengettek, Wroclav - OTP Travel
forrás:http://rekrutacja.pwr.edu.pl

Torinói Egyetem Luigi Einaudi Campus

Szívesen hallgatnánk jogot vagy politikatudományt Torinóban! Az egyetem Luigi Einaudi kampuszát 2013-ban fejeztek be,s a távolból úgy fest, mint egy felszállásra készülő űrhajó. Elképesztő méreteket ölt az őt körülvevő épületekhez képest. A Dora folyó partján elterülő hatalmas épületegyüttest Norman Foster tervezte és a CNN a 10 legszebb egyetemi épület közé választotta. Méltán. A 7 épületben kollégium, menza, könyvtár is helyet kapott, ez utóbbiban péntekenként vezetett túrák is vannak.

Becsengettek, Torino Campus - OTP Travelforrás: The Plan

Kapcsolódó ajánlatok:


SZÍNPOMPÁS MADEIRA – REPÜLJ ÉS VEZESS!

Portugália
299 000 Ft-tól/fő

LONDON VARÁZSTANONCOKNAK

Egyesült Királyság
389 000 Ft-tól/fő

DÉL-PORTUGÁLIA – REPÜLJ ÉS VEZESS!

Portugália
459 000 Ft-tól/fő

PORTUGÁLIA TITKAI – REPÜLJ ÉS VEZESS!

Portugália
469 000 Ft-tól/fő

MADEIRA - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Portugália
489 000 Ft-tól/fő

THE CLIFF BAY***** - FUNCHAL, MADEIRA

Portugália
630 000 Ft-tól/fő

EZERARCÚ PORTUGÁLIA

Portugália
729 000 Ft-tól/fő

SKÓCIA - A LEGENDÁK FÖLDJÉN

Egyesült Királyság
749 000 Ft-tól/fő

SAVOY PALACE***** - FUNCHAL, MADEIRA

Portugália
760 000 Ft-tól/fő

AZORI-SZIGETEK – SAO MIGUEL ÉS TERCEIRA

Portugália
969 000 Ft-tól/fő

MEDITERRÁN ÉLMÉNYEK LISSZABONBÓL

Portugália
1 039 000 Ft-tól/fő

USA - KELETI PART

Usa, Kanada
1 199 000 Ft-tól/fő

VILÁGÖRÖKSÉGEK JAPÁNBAN

Japán
2 075 000 Ft-tól/fő

További ajánlatok:

LONDON VARÁZSTANONCOKNAK

Egyesült Királyság
389 000 Ft-tól/fő

SKÓCIA - A LEGENDÁK FÖLDJÉN

Egyesült Királyság
749 000 Ft-tól/fő

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00