Élmények a világ körül

Keresés

A párizsi Eiffel-torony a világ egyik legismertebb épülete, és a replikáknak is van története.

Egy árverés margójára

A napokban rendezték meg Párizs egyik legnagyobb aukciósházában, az Artcurialban az árverést, ahol az Eiffel-torony 14 lépcsőfokára lehetett licitálni. Nem ez volt az első ilyen aukció, 2013-ban 220 000 euróért kelt el egy darab a francia főváros jelképének számító torony lépcsőjéből; az akkori 3,5 méteres darab 19 lépcsőfokból áll, és mostanra egy brazil üzletember otthonát díszíti.

A toronynak érdekes története van. Eiffel először Barcelona polgármesterét kereste meg, mivel ott nem sokkal később egy másik világkiállítást tartottak, de ő a tervet „kissé irreálisnak és főleg túlságosan költségesnek” ítélve, elutasította. A torony mindig is megosztotta a franciákat, sokan szeretik, de sokan kimondottan utálják: becenevei is ezt tükrözik – egyesek „Csúfság”-nak hívják, mások „Öreg Hölgy”-nek. Többször le akarták bontani, és felrobbantani. Kétszer is eladta egy szélhámos, 1925-ben Victor Lustig, ócskavasként. A második világháborúban a németek fegyvereket akartak belőle készíteni. Az Eiffel-torony sok megpróbáltatáson ment keresztül, de még ma is a világ egyik leghíresebb épületeként ismerjük.

Most 524 000 eurót fizetett a telefonon licitáló ázsiai vevő, akinek így egy nagyjából 260 cm magas Eiffel-relikvia került birtokába. A lépcsőszakasz korábban a torony második és harmadik emeletét kötötte össze, azóta ezt lifttel helyettesítették. A toronyból származó más darabok a világ több pontján vannak kiállítva; múzeumokban, a New York-i szabadságszobornál, a floridai Disneylandben és Japánban. De egyben is sok helyen megcsodálhatjuk.

Nincs még egy olyan épület a világon, amit ennyien áhítanának, és amit ennyiszer másolnának. Összesen közel harminc replika található a világ különböző pontján. Íme egy válogatás hol adhat randevút az Öreg Hölgynek:

Las Vegas USA

Az amerikai másolat 110 évvel az eredeti után nyílt meg Las Vegas forgalmas főutcáján, a Strip-en. Eredetileg a párizsival megegyező méretben akarták megépíteni, ám a McCarran reptér közelsége miatt ezt nem engedélyezték, így 1:2 arányú mása került megépítésre. A torony hátsó lábai a kaszinókhoz vezetnek. Az ünnepélyes megnyitón Catherine Deneuve neves francia sztár kapcsolta fel a Párizst idéző világítást és avatta fel a tornyot. A Paris Las Vegas hotelben francia eleganciával találkozhat, fürdőközpontjában teljes körű szolgáltatást nyújtó wellnessrészleg és edzőterem is található,esténként szórakoztató műsorok és a kaszinó várja a vendégeket.

Egy Eiffel árverés margójára - OTP TRAVEL utazási iroda
forrás: Dileep Eduri / Flickr​

Tianducheng, Hangzou Kína

A Fények városától majd’ tízezer kilométerre létezik egy 10000 fős lakópark. Illetve a lakópark létezik, ám a lakók hiányoznak. A kétezer fős lakosság szinte elvész a hatalmas városban. Nem hiányoznak viszont a párizsi hangulatot árasztó szökőkutak, épületek és az elmaradhatatlan ikon, az Eiffel-torony.

Egy Eiffel árverés margójára - OTP TRAVEL utazási iroda

Ravalpindi (Pakisztán)

Ravalpindi nagyváros Pakisztánban, a főváros Iszlámábád közelében, annak felépítése előtt az ország fővárosa. Egy magánkézben lévő ingatlanbefektető cég épített új városrészt Bahria város néven, itt helyezték el a new yorki Szabadság-szobor és a párizsi Eiffel másolatát. Mindkettő a modern időket és a multikulturalitást hivatott jelképezni a tervezők szándéka szerint.

Egy Eiffel árverés margójára - OTP TRAVEL utazási iroda
forrás: Wanishahrukh / wikipedia ​

Paris,Texas (USA)

Ha egy várost Párizsnak hívnak, akkor szinte kötelező városképi elem az Eiffel-torony. Nincs ez másként a texasi Paris-ben sem, ami ugyanabban az évben épült, mint Tennesse államban található társa. És ha a két kultúra találkozására gondolunk, akkor már nem is tűnik olyan furcsának a tetejére biggyesztett vörös cowboy kalap. Külön bájossá teszi egy hagyomány, mely szerint a beépített ledek segítségével a gyerekáldás elé néző párok itt fedik fel a fiú nemét. Rózsaszín fénybe öltözik a torony, ha lány, és kékbe, ha fiú a születendő gyermek.

Egy Eiffel árverés margójára - OTP TRAVEL utazási iroda

A Világ 7 csodája park – Kota India

Az indiai szórakoztatóközpontban úgy tűnik inkább csak Párizs iránti rajongásból vagy tiszteletből épült fel a torony mása. A hetek napján, 2007.07.07.-én bejelentett új csodák között ugyanis nem szerepel az épület, csupán a jelölésig jutott. De ez úgy tűnik nem akadályozta meg az alkotókat, így a Tádzs Mahal, a Megváltó Krisztus szobra és a Colosseum mellé felhúzták az Gustav Eiffel híres acéltornyának mását is.

Egy Eiffel árverés margójára - OTP TRAVEL utazási iroda
forrás: Abhishek Anand / wikipedia​

Filiatra Görögország

A 7000 fős görög település az Eiffel-torony másával köszönti az ide látogatókat. Előbb számítana az ember az Akropolisz miniatűr változatára, ám a jó öreg helyi doktor, Haralampos Fournarakis másként gondolta. Az orvos annyira szerelmese volt a francia nyelvnek és kultúrának, hogy még nevét is Fournier-ra franciásította. A tornyot ő ajándékozta szülővárosának, mely először egy nyelviskola udvarán állt, majd annak bezártakor került a város bejáratához.

Egy Eiffel árverés margójára - OTP TRAVEL utazási iroda

Slobozia (Románia)

A Bukaresttől 130 km-re keletre fekvő település nem egy kimondott turisztikai központ, előnyét élvezi a közelben lévő Amara fürdőnek, valamint annak hogy a város halas a Fekete-tengerhez vezető autópálya. A várostól 7km-re északra található az Amara-tó, ami egy jelentős gyógy- és termálfürdőnek számít, s ennek partján építették fel a Dallas filmsorozatból ismert Ewing-farm, valamint az Eiffel-torony 54 méter magas mását.

Egy Eiffel árverés margójára - OTP TRAVEL utazási iroda
forrás: Andrei Stroe / wikipedia ​

Shenzhen (Kína)

A 108 méteres magasság az 1:3 aránynak köszönhető, létrejötte pedig a Window of the World vidámparknak. Itt a Föld 130 neves épületének mását építették meg, felvonultatva a z öt kontinens építészeti legjavát. Ám az Öreg Hölgy nem egyedüli párizsiként árválkodik itt; megtalálható még a Louvre piramisa, a Diadalív, a Notre Dame is. Az európai országok között messze csúcstartó Franciaország, összesen 8 nevezetessége tekinthető meg a 48 hektáros parkban.

Egy Eiffel árverés margójára - OTP TRAVEL utazási iroda
forrás: Shenzencontinues blog

Bloemfontein Dél-Afrika

A város neve holland (virágforrás), leghíresebb szülöttje J. R. R. Tolkien angol, egyik fő látványossága francia. A város ipari területén áll a torony, melynek eredetéről keveset tudni. Érdekes azonban, hogy a várostól 300 kilométerre újabb Eiffel másolatba botlik az ember, itt van Parys városka, természetesen a név itt is kötelez.

Egy Eiffel árverés margójára - OTP TRAVEL utazási iroda
forrás: Rute Martins / wikipedia

További ajánlatok:

NORMANDIA – BRETAGNE

Franciaország
érdeklődésre

HOTEL ASTON LA SCALA****- NIZZA

Franciaország
érdeklődésre

HOTEL WEST END NICE****- NIZZA

Franciaország
érdeklődésre

NEHO SUITES CROISETTE**** - CANNES

Franciaország
érdeklődésre

PÁRIZS TITKAI

Franciaország
349 000 Ft-tól/fő

BORDEAUX - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Franciaország
354 000 Ft-tól/fő

PROVENCE, A FRANCIA RIVIÉRA ÉS MONACO

Franciaország
689 000 Ft-tól/fő

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00