Élmények a világ körül

Halat, s mi jó falat

Halat, s mi jó falat - OTP Travel Utazási Iroda
A hazai halételek repertoárjából szinte biztosan mindenki a halászlevet, a pisztrángot vagy éppen a harcsapaprikást sorolná a dobogós helyezettek közé.

Halat, s mi jó falat

A halak könnyen és gyorsan elkészíthető fogások, a családi titkos receptek sokszor nemzedékről nemzedékre szállnak, sokszor olyan hagyománnyá és kulturális örökséggé válnak, mely nélkül elképzelhetetlen lenne egy-egy térség ízvilága. A hazai halételek repertoárjából szinte biztosan mindenki a halászlevet, a pisztrángot vagy éppen a harcsapaprikást sorolná a dobogós helyezettek közé. Az igazán autentikus élményért érdemes ellátogatnunk azokra a vidékekre, ahol hazánk legízletesebb édesvízi halait tenyésztik. Egy kiadós séta vagy akváriumi barangolás után biztosan jól fognak esni a különös gonddal elkészített fogások és nem csak testünk, de lelkünk is gazdagodik, táplálkozik az élményből.

Bajai halászlé

Halat, s mi jó falat - OTP Travel Utazási Iroda
Kóstoljunk bele a bajai élet és mindennapok forgatagába, ahol olyan nemzedékeken átörökített hagyományt és kulturális örökséget sikerült megőrizniük napjaink megváltozott életformájában is, mint a híres-neves bajai halászlé. Ez az ínycsiklandó fogás olyan szellemi értékké vált, amely az új nemzedékek számára is az összetartozás élményét képviseli. A bajaik azt vallják, hogy az embernek a halászlé miatt van öt ujja, hiszen csak öt dolog szükséges elkészítéséhez: hal, víz, hagyma, paprika, só.

A halászlevek között elsőnek a bajai halászlé kapta meg a Hugarikum címet 2015-ben.
Érdekesség, hogy az ízletes fogást két „részletben” fogyasztják: először az ízes, paprikás léből mernek a tányérra, levesbetétnek pedig gyufatésztát raknak a levesbe, a hal húsát pedig külön, mintegy második fogásként szervírozzák a hagyományos bajai szokások szerint.

Balatonfüredi Bodorka Látogatóközpont

Halat, s mi jó falat - OTP Travel Utazási Iroda Hazánk egyik legnagyobb természeti kincse a Balaton, amely nagyjából 12-15 ezer évvel ezelőtt keletkezett, így viszonylag „fiatal” tónak számít a szakemberek szemszögéből nézve. Vízi élővilágát és a halállomány összetételét évente több alkalommal méri fel a Balatoni Limnológiai Intézet.

Talán sokan nem tudják, hogy a Balaton vízgyűjtő területén legáltalánosabban előforduló halfaj a bodorka, s ezen kívül összesen 34 más halfaj lakja a magyar tenger vizét. Télen-nyáron ideális kirándulási célpont a Balatoni Vízivilág Látogatóközpont, ahol egy helyen láthatjuk a legfontosabb halakat és a balatoni élővilág fontos tagjait.
Megismerkedhetünk a pár centiméteres szélhajtó küsztől egészen Közép-Európa leghatalmasabb haláig, a több mázsásra is megnövő harcsáig.

Hortobágyi halastavak

Halat, s mi jó falat - OTP Travel Utazási Iroda
A Hortobágyi Nemzeti Park az UNESCO Világörökség részeként az ember és természet harmonikus kapcsolatának szimbóluma. A helyi halászati hagyományokat a Hortobágyi Halgazdaság őrzi 1916 óta.
A halastavak körül tanösvényt és kisvasutat alakítottak ki a halgazdaság működésének, nyílt vízű mocsarainak és állatvilágának megismertetése céljából. Közép-Európa és egyben a Hortobágy egyik legfontosabb vízimadár élőhelyeként számon tartott területen a Kárpát-medencei fészkelő és vonuló vízimadár közösségének színe-java távcső elé kerülhet.

Ősszel a daruvonulás csodájának lehetünk szemtanúi, hiszen a Kondás-tavon több ezer daru tér nyugovóra. A környéken számos egyéb felfedeznivaló is csalogat, például a híres Kilenclyukú-híd, a Mátai Ménes vagy a Hortobágyi Csillagoségbolt Park, melyek hazánk kiemelkedő örökségeinek számítanak.

Szilvásváradi pisztráng

Halat, s mi jó falat - OTP Travel Utazási Iroda
A Szalajka-völgy Magyarország egyik legkedveltebb kirándulóhelye, melyet nem csak természeti szépségeinek, hanem páratlan gasztronómiájának is köszönhet. A sebes pisztráng őshonos fajta Szilvásvárad környékén, a Szalajka-patak megduzzasztásával ideális körülményeket teremtettek a pisztrángtenyésztés számára. Az út mentén szinte se szeri, se száma azoknak a kisebb-nagyobb tavaknak, amelyekben különböző életkorú pisztrángokat nevelnek.
Az ide látogatók olyan különleges kulináris élvezetkre lelhetnek, mint például a kemencében, saját zsírjában sült, füstölt pisztráng.

Kapcsolódó inspirációk:


A legszebb kastélyok Magyarországon - OTP Travel Utazási Iroda
Hazánk impozáns kastélyaiban bepillantást nyerhetünk !

Adventi szokások és hagyományok - OTP Travel Utazási Iroda
Advent elvarázsol mindenkit!

Kis magyar divattörténet – színes népviseletek - OTP Travel Utazási Iroda
A magyar népviselet négy nagyobb táji típusát különböztethetjük meg egymástól: a dunántúlit, a felföldit, az alföldit és az erdélyit.

A magyar pirospaprika nyomában - OTP Travel Utazási Iroda
A magyar fűszerpaprika íze mellett hungarikum csoda-fűszerünk története is figyelemreméltó.

Kalandparki kihívások - OTP Travel Utazási Iroda
Hazánk változatos tájain barangolva számos olyan kalandparkra lelhetünk, ahova érdemes betérnünk, ha izgalmas és újszerű élményprogramra vágyunk.

Édes csábítás itthon is - OTP Travel Utazási Iroda
Az édességek készítése igazi művészet.

Kornyi-tó - Balaton-felvidék - OTP Travel Utazási Iroda
A Balaton-felvidék legszebb táján, a Káli-medence közepén izgalmas kompozíció ragadja meg a figyelmet.

Balatonudvari szívtemető - Balaton-felvidék - OTP Travel Utazási Iroda
Balatonudvari temetője a barátságos kis község különleges látványossága.

Kapcsolódó ajánlatok:


GYULAI KÓSTOLÓ

Magyarország
17 200 Ft/fő -től

ETYEKI KIRÁNDULÁS A FILMEK ÉS A BOR VONZÁSÁBAN

Magyarország
25 100 Ft/fő -től

GASZTROTÚRA A BALATON-FELVIDÉKEN

Magyarország
29 990 Ft/fő -től

DÉL-BARANYAI KIRÁNDULÁS

Magyarország
42 500 Ft/fő -től