Élmények a világ körül

Keresés

A legszebb kastélyok Magyarországon

A legszebb kastélyok Magyarországon - OTP Travel Utazási Iroda
Hazánk impozáns kastélyaiban bepillantást nyerhetünk !

A legszebb kastélyok Magyarországon

Hazánk impozáns kastélyaiban bepillantást nyerhetünk az arisztokrácia fényűző múltjába és egykori mindennapjaiba. Minden kastélyunk egy igazi időutazásra csábít, ahol Mária Terézia, vagy éppen Erzsébet királynő kedvenc helyszíneiben gyönyörködhetünk. A pompás termek, fényűző lovardák falai a múlt kiemelkedő alakjairól mesélnek, a hatalmas kastélyparkokban pedig olyan több száz éves famatuzsálemekkel is találkozhatunk, melyek csemetéi mellett a világtörténelem meghatározó alakjai sétáltak el egykoron. Az Országos Műemlékvédelmi Hivatal feljegyzése szerint hazánkban összesen 718 védett kastély található, melyből 51 kastélyszállóként is működik. Ezek közül gyűjtöttük csokorba a legkiemelkedőbbeket.

Károly-kastély, Fehérvárcsurgó

A Bakony és a Vértes között bújik meg a romantikus, közel száz szobás Károlyi-kastély. A kastély megálmodásában és kivitelezésében olyan híres építészek vettek részt, mint Heinrich Koch és Ybl Miklós. Építtetője Széchenyi István gróf egyik legközelebbi barátja, gróf Károlyi György volt. A kastély izgalmas történetét egy kiállításon keresztül ismerhetjük meg, hiszen II. világháborút követően már rossz állapotban lévő épület használati joga kalandos úton került vissza a Károlyi családhoz. Az azóta felújított kastély napjainkban csak idegenvezetéssel látogatható, így igazi különlegességnek számít. A rezidenciát egy közel 50 hektáros famatuzsálemes park veszi körbe, melyet 2015-ben újítottak fel.

Festetics-kastély, Keszthely

A legszebb kastélyok Magyarországon - OTP Travel Utazási Iroda
A Balaton szomszédágában megtalálható Festetics-kastély az 1880-as években történt, nagyszabású átépítés és bővítés után nyerte el végleges formáját. Az egészen különleges atmoszférájú épülethez egy – a Festetics család által létrehozott – könyvtár tartozik, melynek gyűjteményéhez közel 80 ezer kötet tartozik. A Helikon könyvtár Európa legnagyobb épen maradt főúri bibliotékája, ahol számos történelmi jelentőségű enciklopédiát és régi nyomatot őriznek. A kastély parkja természetvédelmi terület, ahol pálmaház és madárpark is helyet kapott, valamint főúri enteriőr- és hintókiállításban gyönyörködhetünk.

Széchenyi-kastély, Nagycenk

A legszebb kastélyok Magyarországon - OTP Travel Utazási Iroda
A nagycenki kastélyt 1750-ben kezdte el építeni a Széchenyi család és viszonylag rövid időn belül a család uradalmi központjává vált. A korai klasszicizmus jegyeit magán viselő épület Magyarország kiemelkedő alkotásának számít, mely annak is köszönhető, hogy mindegyik tulajdonosa folyamatosan építette és fejlesztette az évek során. 1973 óta a Széchenyi István Emlékmúzeum mutatja be a család történetét és Széchenyi István kalandos életét. A kastélytól indul Európa és Magyarország legszebb hársfasora, a nagycenki hársfa-allé. A 2600 méter hosszú sétányt egykoron lovaglásra használták, napjainkban pedig 450 darab hársfa szegélyezi a kedvelt sétautat, mely Széchenyi Béla felesége, Erdődy Hanna sírjához vezet.

Brunszvik-kastély, Martonvásár

A legszebb kastélyok Magyarországon - OTP Travel Utazási Iroda
A kastélyt és a birtokot Brunvszik Antal Mária Teréziától kapta. Az épület ma ismert, jellegzetes neogótikus külsejét az 1870-es években nyerte el, egy átépítés nyomán. Brunvszik Antal és fia Ferenc nagyon szerették a birtokot, igazi paradicsomot alakítottak ki parkjában, ahol számos növénykülönlegességet ültettek a helyi kis tó partján. Ezeket a mocsári ciprusokat, páfrány fenyőket, juhar és platánfákat napjainkban is megcsodálhatjuk. A XIX. század első évtizedeiben gyakori vendég volt a kastélyban a híres zeneszerző Beethoven, akinek legendásan jó barátságot ápolt a Brunvszik-család hölgy tagjaival. A velük folytatott levelezés titkaiba a kastélyon belül kialakított Beethoven Emlékmúzeumban leshetünk be.

Grassalkovich-kastély, Gödöllő

A legszebb kastélyok Magyarországon - OTP Travel Utazási Iroda
Magyarország legnagyobb és legismertebb barokk kastélya Gödöllőn található. A pompás épületet a XVIII. század egyik legjelentősebb főura, Grassalkovich Antal építette. A hatalmas épületegyüttesben istálló, római katolikus templom és narancsház is épült. Számos illusztris vendég fordult meg itt az évek során, igazi fénykorát az Osztrák-Magyar Monarchia idején élte, amikor Ferenc József és Erzsébet királyné koronázási ajándékaként a császári pár birtokába került. Erzsébet királynő köztudottan szeretett a bécsi etikettől távol, Magyarországon pihenni. Sissi – ahogyan egykoron becézték az uralkodót - kedvenc épülete a kastély barokk lovardája volt, ahol műlovarnők és cirkuszi lovasok tanították a királyi fenséget bonyolult lovas mutatványokra.

Esterházy-kastély, Fertőd

A legszebb kastélyok Magyarországon - OTP Travel Utazási Iroda
Az ország legnagyobb és legfényűzőbb barokk-rokokó kastélya Fertődön található. A kastély fénykorát Esterházy „Fényes” Miklós idején élte, aki közel 28 éven át építette az impozáns rezidenciát, melyet sokan csak a magyar „Versailles”-ként emlegetnek. A fényűző épületben összesen 126 szoba kapott helyet, virágkorában pedig az udvari elit pezsgő központja volt, ahol még Mária Terézia is többször megfordult.

Kapcsolódó inspirációk:


Etyeki gasztro-örömök - OTP Travel Utazási Iroda
Etyek a gasztronómia igazi fellegvárává nőtte ki magát az elmúlt években, se szeri, se száma a páratlan gasztronómiai élményeket nyújtó pincészeteknek és vendéglátóhelyeknek.

Sisi kedvence: Gödöllő - OTP Travel Utazási Iroda
Magyarország egyik legimpozánsabb barokk kastélya Erzsébet királyné kedvelt pihenőhelye volt, ahol szenvedélyének, a lovaglásnak is hódolhatott.

Dél-Alföld kincse: Ópusztaszer - OTP Travel Utazási Iroda
Csokorba gyűjtöttük a történelemmel átitatott táj legérdekesebb látnivalóit és hungaricumait, ahol érdemes elkalandoznunk elődeink lábnyomain.

Kis magyar divattörténet – színes népviseletek - OTP Travel Utazási Iroda
A magyar népviselet négy nagyobb táji típusát különböztethetjük meg egymástól: a dunántúlit, a felföldit, az alföldit és az erdélyit.

A magyar pirospaprika nyomában - OTP Travel Utazási Iroda
A magyar fűszerpaprika íze mellett hungarikum csoda-fűszerünk története is figyelemreméltó.

Kalandparki kihívások - OTP Travel Utazási Iroda
Hazánk változatos tájain barangolva számos olyan kalandparkra lelhetünk, ahova érdemes betérnünk, ha izgalmas és újszerű élményprogramra vágyunk.

Édes csábítás itthon is - OTP Travel Utazási Iroda
Az édességek készítése igazi művészet.

Kornyi-tó - Balaton-felvidék - OTP Travel Utazási Iroda
A Balaton-felvidék legszebb táján, a Káli-medence közepén izgalmas kompozíció ragadja meg a figyelmet.

Balatonudvari szívtemető - Balaton-felvidék - OTP Travel Utazási Iroda
Balatonudvari temetője a barátságos kis község különleges látványossága.

Tihanyi barátlakások - Balaton-felvidék - OTP Travel Utazási Iroda
Kevesen tudják, hogy a kéttornyú apátságon kívül más különleges épített értékeket is találunk a Tihanyi-félszigeten.

Halat, s mi jó falat - OTP Travel Utazási Iroda
A hazai halételek repertoárjából szinte biztosan mindenki a halászlevet, a pisztrángot vagy éppen a harcsapaprikást sorolná a dobogós helyezettek közé.

Ahol az égbolt is élmény
Bemutatjuk a hazánkban található fényszennyezettség mentes helyeket.

Hungaricum italok, fogyaszd mértékkel - OTP Travel Utazási Iroda
Fogyaszd mértékkel!

Magyarország borvidékei borkóstolás - OTP Travel Utazási Iroda
Borkóstolás borvidékeink legjobb pincészeteiben

Tekintse meg pezsgőkóstoló ajánlatainkat!

Kapcsolódó ajánlatok:


PÉCSI SÉTÁK

Magyarország
érdeklődésre

VESZPRÉMI SÉTÁK

Magyarország
érdeklődésre

SZEGEDI SÉTÁK

Magyarország
érdeklődésre

GYŐRI SÉTÁK

Magyarország
érdeklődésre

DÉL-ALFÖLD - SZÁLLÁSHELYEK

Magyarország
3 700 Ft-tól/fő

ÉSZAK-MAGYARORSZÁG - SZÁLLÁSHELYEK

Magyarország
3 800 Ft-tól/fő

ÉSZAK-ALFÖLD - SZÁLLÁSHELYEK

Magyarország
4 700 Ft-tól/fő

NYUGAT-DUNÁNTÚL - SZÁLLÁSHELYEK

Magyarország
10 000 Ft-tól/fő

DÉL-DUNÁNTÚL - SZÁLLÁSHELYEK

Magyarország
10 000 Ft-tól/fő

BELFÖLDI AKCIÓS WELLNESS AJÁNLATAINK

Magyarország
10 500 Ft-tól/fő

BELFÖLDI AKCIÓS CSALÁDI AJÁNLATAINK

Magyarország
10 500 Ft-tól/fő

BUDAPEST ÉS KÖRNYÉKE - SZÁLLÁSHELYEK

Magyarország
10 500 Ft-tól/fő

BALATON - SZÁLLÁSHELYEK

Magyarország
10 500 Ft-tól/fő

BELFÖLDI ALL-INCLUSIVE SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Magyarország
11 500 Ft-tól/fő

BELFÖLDI NÁSZUTAS SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Magyarország
17 000 Ft-tól/fő

EGER ÉS HATVAN LÁTNIVALÓI

Magyarország
85 800 Ft-tól/fő