A magyar pirospaprika nyomában
A magyar fűszerpaprika íze mellett hungarikum csoda-fűszerünk története is figyelemreméltó. Fűszerpaprikánk a magyar gasztronómia büszkesége, minden főzni szerető háziasszony konyhájának alapkelléke. Zsírban oldódó kedvencünk adja számos – nem csak – hazai étel esszenciáját. A magyar pirospaprika ízének örömei mellett érdemes megismerni történetét is: vajon hogyan került hozzánk e csoda-fűszer, és miért az Alföld termi a legízletesebb fajtákat? Vigyázat, hamisítják! Mi most azt is eláruljuk, honnan ismerhető fel az igazi!
égül a rózsa (IV. osztály). A csemege és édesnemes elnevezések csak akkor használhatók, ha a paprika származási helye 100%-ban Magyarország. Mivel a származási helyet kötelező feltűntetni a csomagoláson, az is könnyen kiderül, ha választott paprikánk más származási hellyel is rendelkezik.

Érdekesség, hogy a hírös szegedi paprika eredetileg csípős volt, állítólag egy véletlennek, egy nem csípős palánta megtalálásának volt köszönhető az édes fajták elterjedése a XX. században. Mind a szegedi, mind a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény az Európai Unió oltalom alatt álló eredetmegjelölésének védelmét élvezi. A piros festéktartalom alapján történik az osztályba sorolás, mely a tárolás idejének növekedésével csökken. A hivatalos minőségi osztályba sorolás négy csoportra osztja a fűszerpaprika-őrleményt: a legjobb minőséget a különleges jelenti (I. osztály), ezt követi a csemege (II. osztály), az édesnemes (III. osztály), és v A csípősséget az egy kilogrammban megtalálható kapszaicin tartalom (milligrammban) adja, eszerint csípősségmentes, enyhén csípős, csípős és nagyon csípős fűszerpaprika-őrleményeket különböztetünk meg. Aki nem kedveli a csípős ízt, csakis 30 mg/kg alatt válasszon! Ha valaki rajong a csípős ízért, a 200 mg/kg fölötti kapszaicin tartalmú paprikákban találhat rá kedvencére. A nagyon csípős fűszerpaprikák kapszaicin-tartalma pedig 500 mg/kg fölötti.
Kapcsolódó inspirációk:
A magyar népviselet négy nagyobb táji típusát különböztethetjük meg egymástól: a dunántúlit, a felföldit, az alföldit és az erdélyit.

A magyar népviselet négy nagyobb táji típusát különböztethetjük meg egymástól: a dunántúlit, a felföldit, az alföldit és az erdélyit.
Hazánk változatos tájain barangolva számos olyan kalandparkra lelhetünk, ahova érdemes betérnünk, ha izgalmas és újszerű élményprogramra vágyunk.

Hazánk változatos tájain barangolva számos olyan kalandparkra lelhetünk, ahova érdemes betérnünk, ha izgalmas és újszerű élményprogramra vágyunk.
A Balaton-felvidék legszebb táján, a Káli-medence közepén izgalmas kompozíció ragadja meg a figyelmet.

A Balaton-felvidék legszebb táján, a Káli-medence közepén izgalmas kompozíció ragadja meg a figyelmet.
Kevesen tudják, hogy a kéttornyú apátságon kívül más különleges épített értékeket is találunk a Tihanyi-félszigeten.

Kevesen tudják, hogy a kéttornyú apátságon kívül más különleges épített értékeket is találunk a Tihanyi-félszigeten.
A hazai halételek repertoárjából szinte biztosan mindenki a halászlevet, a pisztrángot vagy éppen a harcsapaprikást sorolná a dobogós helyezettek közé.

A hazai halételek repertoárjából szinte biztosan mindenki a halászlevet, a pisztrángot vagy éppen a harcsapaprikást sorolná a dobogós helyezettek közé.