Élmények a világ körül

Keresés

A Kornyi-tó őre - Emberi komédia

Kornyi-tó - Balaton-felvidék - OTP Travel Utazási Iroda
A Balaton-felvidék legszebb táján, a Káli-medence közepén izgalmas kompozíció ragadja meg a figyelmet.

A Kornyi-tó őre - Emberi komédia

A Balaton-felvidék legszebb táján, a Káli-medence közepén izgalmas kompozíció ragadja meg a figyelmet.
A Káli-medence lefolyástalan területén található a Kornyi-tó. Az apró, időnként teljesen kiszáradó tavat a talajvíz és néhány környező patakocska táplálja. Az utóbbi években a megnövekedett vízhozam miatt egyre jobb élőhelyet biztosítva megannyi élőlénynek. A tónak örvendetes módon kifejezetten színes a madárállománya. Számos ritka faj talál itt menedéket. Az ötmillió éves bazaltkúpokkal övezett rét különleges növények százainak nyújt élőhelyet. A területen nagyszámú ürgepopuláció lakik, a fűbe telepedve gyakran megfigyelhetőek ezek a kis rágcsálók.
Ebben az apró földi paradicsomban, a tó fölött magasodó kis dombon kapott helyet Veszprémi Imre szobrászművész acélcsőből és mészkőből készült 240, 280, 340 és 360 cm-es, négyalakos kompozíciója. 1986 óta vigyázza a Kornyi-tavat és környékét. A vidék szépsége és a mű Jancsó Miklós filmrendezőt is többször megihlette: a szoborcsoport a Szörnyek évadja, az Égi bárány és az Életünket és vérünket című filmjeiben is megjelenik.
A dombról körbenézve, az egykori pannon tenger képe jelenik meg az ember képzeletében és ha jobban elmerülünk a táj felfedezésében, öt falu hét templomtornyát is megszámolhatjuk. A tó körül a földtörténeti korokat és a vidék élővilágát bemutató tanösvény vezet, amely egy kellemes sétával néhány óra alatt körbejárható. A tanösvény kiinduló pontja a Theodora ásványvíz vízlelőhelyén, Kékkút után valamivel, a Balaton felé vezető irányban a műút jobb oldalán van. Az ösvényt követve Veszprémi Imre alkotása is kényelmesen megközelíthető.

Kapcsolódó inspirációk:


Etyeki gasztro-örömök - OTP Travel Utazási Iroda
Etyek a gasztronómia igazi fellegvárává nőtte ki magát az elmúlt években, se szeri, se száma a páratlan gasztronómiai élményeket nyújtó pincészeteknek és vendéglátóhelyeknek.

Sisi kedvence: Gödöllő - OTP Travel Utazási Iroda
Magyarország egyik legimpozánsabb barokk kastélya Erzsébet királyné kedvelt pihenőhelye volt, ahol szenvedélyének, a lovaglásnak is hódolhatott.

Dél-Alföld kincse: Ópusztaszer - OTP Travel Utazási Iroda
Csokorba gyűjtöttük a történelemmel átitatott táj legérdekesebb látnivalóit és hungaricumait, ahol érdemes elkalandoznunk elődeink lábnyomain.

A legszebb kastélyok Magyarországon - OTP Travel Utazási Iroda
Hazánk impozáns kastélyaiban bepillantást nyerhetünk !

Kis magyar divattörténet – színes népviseletek - OTP Travel Utazási Iroda
A magyar népviselet négy nagyobb táji típusát különböztethetjük meg egymástól: a dunántúlit, a felföldit, az alföldit és az erdélyit.

A magyar pirospaprika nyomában - OTP Travel Utazási Iroda
A magyar fűszerpaprika íze mellett hungarikum csoda-fűszerünk története is figyelemreméltó.

Kalandparki kihívások - OTP Travel Utazási Iroda
Hazánk változatos tájain barangolva számos olyan kalandparkra lelhetünk, ahova érdemes betérnünk, ha izgalmas és újszerű élményprogramra vágyunk.

Édes csábítás itthon is - OTP Travel Utazási Iroda
Az édességek készítése igazi művészet.

Kapcsolódó ajánlatok:


Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.