Élmények a világ körül

Keresés

Sisi kedvence: Gödöllő

Sisi kedvence: Gödöllő - OTP Travel Utazási Iroda
Magyarország egyik legimpozánsabb barokk kastélya Erzsébet királyné kedvelt pihenőhelye volt, ahol szenvedélyének, a lovaglásnak is hódolhatott.

Sisi kedvence: Gödöllő

Magyarország egyik legimpozánsabb barokk kastélya az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legikonikusabb alakjának, Erzsébet királynénak volt menedéke a bécsi udvar szigorú elvárásai elől. A gödöllői pihenőkastélyt a XVIII. század egyik legtekintélyesebb magyar főura, Grassalkovich Antal építtette, majd a kiegyezés idején koronázási ajándékként került I. Ferenc Józsefhez és Erzsébet királynéhoz. A királyi család főként tavasszal és ősszel tartózkodott itt, Erzsébet királynét, azaz Sisit különleges kapcsolat fűzte a kastélyhoz, ahol jóval szabadabbnak érezhette magát. Az uralkodóról köztudott volt, hogy szenvedélyesen képviseli a magyarok érdekeit a bécsi udvarban, melynek nyomán különlegesen jó kapcsolatot épített ki a magyar liberálisokkal és ez által a magyarok legszeretettebb királynéjává vált. Nagy kitartással tanulta a magyar nyelvet és történelmet, magyar udvarhölgyeket és felolvasónőt vett fel udvartartásába, hogy tökéletesítse nyelvtudását.

Erzsébet menedéke – a Gödöllői kastély

Sisi kedvence: Gödöllő - OTP Travel Utazási Iroda
Sisi 1866-ban járt először Gödöllőn, ekkor még csak protokolláris okokból, melynek során a lovardában berendezett hadikórházat látogatta meg. 1867-ben a koronázási szertartás és ceremónia után a Gödöllői kastély a királyi pár használatába került, melynek Sisi nagyon örült, rengeteg időt töltött a vidéki nyugalomban. A Gödöllői Királyi Kastélyban rengeteg Erzsébet királynéhoz köthető emlék tekinthető meg, ibolyaszínű lakosztályát hiteles források szerint rekonstruálták. Az író, öltöző, háló és felolvasó szobájában betekintést kaphatunk a királyné kedvenc elfoglaltságaiba, az utazás ás lovaglás szeretetébe, lakosztálya előtti kertjébe pedig az eredeti tervek szerint újjáépített faverendán keresztül juthatunk el.
 
Sisi kedvence: Gödöllő - OTP Travel Utazási Iroda

A kastély összesen 136 helyiségből állt aranykorában, melynek majdnem felében a személyzet lakott. A királyi lakosztályokat elsősorban nem a pompa, hanem a kényelem jellemezte. Gödöllőn az élet sokkal fesztelenebb volt, mint a szigorú bécsi udvarban, így Sisi minden alkalmat megragadott, hogy Magyarországon legyen. Összesen majdnem 7 évet töltött kisebb-nagyobb megszakításokkal a Gödöllői kastély falain belül. A környék lakossága jól ismerte őt és éljenezve üdvözölték akármikor találkoztak vele.

A lovaglás szerelmese

Sisi kedvence: Gödöllő - OTP Travel Utazási Iroda
A 2010-ben megújult barokk istálló a királyi kastély egyik legimpozánsabb látványossága. Nem volt ez másképp Sisi idejében sem, hiszen a királyné köztudottan a lovak és lovas sportok szerelmese volt. Nem csak tereplovaglásban és vadászatok során bizonyította kiemelkedő lovas tehetségét, hanem műlovaglásban is képezte magát, rendszeresen órákat vett a kor neves cirkuszművészeitől, akik különböző lovas trükkökre tanították. Erzsébet királyné kérésére az egykori hadikórházként üzemelő lovardát teljesen felújították.
 
Sisi kedvence: Gödöllő - OTP Travel Utazási Iroda

Lovarda belső padlószintjét megemelték és körmanézst alakítottak ki, körben 4 nagyméretű tükörrel, hogy a királyné pontosan lássa a lovak mozdulatait, akárcsak napjainkban a bécsi Spanyol Lovasiskolában. A karzatra márványkandallót építettek, a fal mentén körben székeket helyeztek el, valamint egy zongorát is, mely a zenei aláfestést biztosította. A lovakat a fakockákkal burkolt, üveges folyosó vezették be a lovardába. A királyné lovait külön, a lovardához közelebbi barokk kori istállóban tartották, Sisi pedig egy fedett folyosón át juthatott át kedvenc helyére a palotából. A lovarda a társasági élet fontos színtere volt, a zene, a társadalmi élet és lovaglás művészete egybeolvadt a császárné délutáni programjában. A korabeli feljegyzések alapján az egész udvar csodálta kivételes lovas tehetségét. A felújított lovarda jelenleg koncerteknek, konferenciáknak és kiállításoknak ad otthont.
Sisi kedvence: Gödöllő - OTP Travel Utazási Iroda
A Gödöllői Királyi Kastély rengeteg időszaki és állandó kiállítással csalogatja a kultúra és a történelem szerelmeseit, a Királydombi pavilon, a Barokk Színház, a Kastélypark, valamint a területen található egykori Horthy-bunker jól kiegészíti a kastélylátogatást, így biztosan nem fogunk unatkozni akkor sem, ha egész napos programot tervezünk Erzsébet királyné kedvenc helyén, Gödöllőn.

Kapcsolódó inspirációk:


Etyeki gasztro-örömök - OTP Travel Utazási Iroda
Etyek a gasztronómia igazi fellegvárává nőtte ki magát az elmúlt években, se szeri, se száma a páratlan gasztronómiai élményeket nyújtó pincészeteknek és vendéglátóhelyeknek.

Dél-Alföld kincse: Ópusztaszer - OTP Travel Utazási Iroda
Csokorba gyűjtöttük a történelemmel átitatott táj legérdekesebb látnivalóit és hungaricumait, ahol érdemes elkalandoznunk elődeink lábnyomain.

Világhírű porcelán művészet - OTP Travel Utazási Iroda
Érdemes a világhírű manufaktúráink kulisszái mögé betekinteni.

Kis magyar divattörténet – színes népviseletek - OTP Travel Utazási Iroda
A magyar népviselet négy nagyobb táji típusát különböztethetjük meg egymástól: a dunántúlit, a felföldit, az alföldit és az erdélyit.

Apátságok nyomában - OTP Travel Utazási Iroda
A szerzetesek világa mindig is misztikumnak számított a világi emberek számára, hiszen a zárt közösség tagjai szigorú rend szerint a világtól elvonultan éltek és nem is látogathatták őket.

Kornyi-tó - Balaton-felvidék - OTP Travel Utazási Iroda
A Balaton-felvidék legszebb táján, a Káli-medence közepén izgalmas kompozíció ragadja meg a figyelmet.

Balatonudvari szívtemető - Balaton-felvidék - OTP Travel Utazási Iroda
Balatonudvari temetője a barátságos kis község különleges látványossága.

Tihanyi barátlakások - Balaton-felvidék - OTP Travel Utazási Iroda
Kevesen tudják, hogy a kéttornyú apátságon kívül más különleges épített értékeket is találunk a Tihanyi-félszigeten.

UNESCO kulturális világörökségek - OTP Travel Utazási Iroda
Hol találhatóak Magyarország kulturális világörökségei?

Hódíts várakat a Balaton-felvidéken - OTP Travel Utazási Iroda
Csokorba gyűjtöttük azokat a Balaton-felvidéki várakat, melyeket nekünk is érdemes meghódítanunk.

Kapcsolódó ajánlatok:


EGER ÉS HATVAN LÁTNIVALÓI

Magyarország
85 800 Ft-tól/fő