Élmények a világ körül

Keresés

Etyeki gasztro-örömök

Etyeki gasztro-örömök - OTP Travel Utazási Iroda
Etyek a gasztronómia igazi fellegvárává nőtte ki magát az elmúlt években, se szeri, se száma a páratlan gasztronómiai élményeket nyújtó pincészeteknek és vendéglátóhelyeknek.

Etyeki gasztro-örömök

Etyek Budapesttől alig 25 kilométerre bújik meg, Fejér megyében és a gasztronómia igazi fellegvárává nőtte ki magát az elmúlt években. A környék szőlőtermesztő kultúrája egészen a rómaiak koráig nyúlik vissza, azonban pontos hagyományairól az 1700-as évektől található feljegyzés. 1720 és 1770 között 112 német családot telepítettek az Etyeki dombság környékére, akik néhány éven belül felvirágoztatták a szőlőtermelést és a mezőgazdaságot a térségben. A kedvező piaci feltételek miatt 1860-ra jelentős művelési ággá nőtte ki magát a szőlőművelés tudománya és sorra épültek azok az egyedi pinceegyüttesek – Körpince, Kecskegödör, Sóskúti pincesor – , melyek ma is népszerűek.
Etyeki gasztro-örömök - OTP Travel Utazási Iroda
Az etyeki bort a századforduló után szinte kizárólagosan a Törley Pezsgőgyár vásárolta fel, azonban a háború évei nyomot hagytak a szőlőtermesztésen is. Az 1980-as években kezdett újra virágzásnak indulni a minőségi bortermelés, a környék olyan jellemző szőlőfajtáival, mint a Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Szürkebarát, Királyleányka, Olaszrizling, Rajnai rizling, Zöldveltelini, Pinot Blanc, Cserszegi fűszeres.
Etyeki gasztro-örömök - OTP Travel Utazási Iroda
Az Etyek-Budai Borvidék területe két részre oszlik; etyeki körzete: Bicske, Csabdi, Etyek, Kajászó, Nadap, Pákozd, Pázmánd, Sukoró, Vál; míg budai körzete: Budajenő, Budakeszi, Pilisborosjenő, Telki, Üröm, Tök.

Etyeki Borút - a gasztronómia szerelmeseinek

Etyeki gasztro-örömök - OTP Travel Utazási Iroda
Az Etyeki Borút a környék szolgáltatóinak összefogásával jött létre, melyek között borászatok, helyi kézműves termékeket előállítók, szállás- és vendéglátóhelyek is vannak. A környék ideális a többnapos, élményekkel teli kikapcsolódásra, hiszen se szeri, se száma a páratlan gasztronómiai élményeket nyújtó pincészeteknek és vendéglátóhelyeknek, ahol egyedi, falusias ételeket, szörpöket, sonkákat, borpárlatokat és pálinkákat is kóstolhatunk. A hegyes-völgyes vidék és a több mint 150 éves pincesor ideális kirándulási lehetőségekkel csalogat, ahol testünk és lelkünk egyaránt feltöltődik.

Korda Filmpark Látogatóközpont

Etyeki gasztro-örömök - OTP Travel Utazási Iroda
Az Etyeki térség olyan különleges programlehetőséget is tartogat, mint a Korda Filmpark Látogatóközpontja, ahol testközelből nézhetjük meg, hogyan készülnek a nemzetközi filmes szuperprodukciók. A 2,5 órás vezetett élménytúra során megismerhetjük a filmkészítés legfontosabb állomásait, valamint belecsöppenhetünk az életnagyságú középkori díszletvárosba is, mely forgatások helyszínéül szolgált. Merüljünk el pár órára a filmgyártás fellegvárába a Korda Filmparkban, aztán pihentessük meg lábainkat a helyi pincészetek egyikében, egy pohár finom bor mellett.

Magyar-kút


A Magyar-kút forrás a mai napig táplálja a környékbeli Nádas-tavat, melyet azzal a céllal hozott létre mesterségesen a Törley Pincészet, hogy a helyi szőlőültetvényeket locsolni tudják. A kút jelenleg látható épületét a XIX. század első felében építették, klasszicista stílusban. A környéken legelő állatok számára a kút biztosított ivóvizet, de a helyi asszonyok is előszeretettel mosták itt ruháikat. A kutat az 1990-es években állították helyre, azonban a környéken szétszórt rengeteg műtrágyának hatására az egykor finom forrásvíz napjainkban nem iható, kiárólag a Nádas-tavat táplálja.
Etyeki gasztro-örömök - OTP Travel Utazási Iroda

Kapcsolódó inspirációk:


A magyar pirospaprika nyomában - OTP Travel Utazási Iroda
A magyar fűszerpaprika íze mellett hungarikum csoda-fűszerünk története is figyelemreméltó.

Édes csábítás itthon is - OTP Travel Utazási Iroda
Az édességek készítése igazi művészet.

Halat, s mi jó falat - OTP Travel Utazási Iroda
A hazai halételek repertoárjából szinte biztosan mindenki a halászlevet, a pisztrángot vagy éppen a harcsapaprikást sorolná a dobogós helyezettek közé.

Hungaricum italok, fogyaszd mértékkel - OTP Travel Utazási Iroda
Fogyaszd mértékkel!

Tekintse meg pezsgőkóstoló ajánlatainkat!

Kapcsolódó ajánlatok:


EGER ÉS HATVAN LÁTNIVALÓI

Magyarország
85 800 Ft-tól/fő