Élmények a világ körül

Keresés

Dél-Alföld kincse: Ópusztaszer

Dél-Alföld kincse: Ópusztaszer - OTP Travel Utazási Iroda
Csokorba gyűjtöttük a történelemmel átitatott táj legérdekesebb látnivalóit és hungaricumait, ahol érdemes elkalandoznunk elődeink lábnyomain.

Dél-Alföld kincse: Ópusztaszer

Ópusztaszert először 1200 környékén emlegetik az első feljegyzések, egészen 1974-ig pedig Sövényházaként szerepel a térképeken. Ekkor nevezték át a települést Ópusztaszerre.

A környék ideális a családi kikapcsolódást keresők számára, hiszen számos attrakcióval csalogat a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet közepén fekvő csodavilág. Csokorba gyűjtöttük a történelemmel átitatott táj legérdekesebb látnivalóit és hungaricumait, ahol érdemes elkalandoznunk elődeink lábnyomain.

Ópusztaszer Nemzeti Történelmi Emlékpark

Dél-Alföld kincse: Ópusztaszer - OTP Travel Utazási Iroda
Az Ópusztaszeri Emlékpark honfoglaló őseink első „országgyűlésének” emlékét őrzi. Anonymus: Gesta Hungarorum című krónikája szerint ezen a helyen Árpád és honfoglaló vezér társai 34 napot töltve gyűlést tartottak és megalkották az ország törvényeit. Innen származik a Szeri elnevezés is: „… ott ejtették meg a szerét az ország egész dolgának". A Rotundában látható kiállítások honszerző őseink történetét, a középkori magyarság életmódját, a skanzen pedig a XX. század eleji mindennapokat elevenítik meg. A kiállítóhelyek minden XXI. századi technológiával felszerelt interaktív élményt nyújtanak. A már említett főépület - a Rotunda – ad helyet Feszty Árpád 1896-ban készített híres alkotásának, a monumentális Feszty-körképnek (A magyarok bejövetele) is, mely a honfoglalást örökíti meg és a romantika vonásaival ábrázolja, ahogy őseink Árpád vezetésével bevonulnak a Kárpát-medencébe. Az Emlékpark egyik legrégebbi területe a Romkert, ahol az első templom Szent István korában épült. A Szabadtéri Néprajzi Gyűjteményben pedig a Dél-Alföld népi építkezési szokásait láthatjuk testközelből.

Nomád Park

Dél-Alföld kincse: Ópusztaszer - OTP Travel Utazási Iroda
A Nomád Parkban teljes időutazásban lehet részünk, hiszen megelevenednek a honfoglalás korának mindennapjai, kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhatják az íjászat mesterségét, megízlelhetik a X. század fogásait, vagy éppen a hagyományos jurták egyikében ölthetik magukra a teljes honfoglalás kori viseletet. A lovaspályán naponta két alkalommal tekinthetünk meg lenyűgöző lovasbemutatókat, mely a honfoglaló őseink lovasjátékait, csatáink vérforraló pillanatait, illetve a jellemző fegyverhasználatot eleveníti fel.

Csillagösvény Labirintus

Dél-Alföld kincse: Ópusztaszer - OTP Travel Utazási Iroda
A Közép-Európában egyedülálló, labirintus tematikájú élménypark a család minden tagja számára tartogat kikapcsolódási lehetőséget. A Nemzeti Történelmi Emlékpark szomszédságában található tematikus kalandparkban nagy hangsúlyt fektettek a zöld élménypark létrehozására, így a labirintusok építésénél a környék természetes alapanyagait használták - fűzfa, fagyal -, a villanyáram előállításához napenergiát hasznosítanak, a kertészeti munkák zömét kézi erővel végzik, hogy ezzel erősítsék az ökopark jellegét. A parkban két nagyobb labirintus kapott helyet, a legimpozánsabb a sövénylabirintus, mely 3,5 kilométer hosszan kanyarog és felülről nézve a legendás csodaszarvast formázza meg. Egy tematikus, gyerekek számára is élvezhető kérdéssor segítségével kutathatjuk ki utunk a labirintus „fogságából”. Másik látványossága a Fűzfafonat-labirintus, mely egy honfoglaláskori övcsat mintájára készült. Az 1,2 kilométer hosszú ösvény embermagasságú falait a Tisza-parti füzek ágaiból fonták.
 

Akhal-Teke Ménes

Dél-Alföld kincse: Ópusztaszer - OTP Travel Utazási Iroda
Az 1985-ben alapított ménes Magyarországon egyedülállóként mutatja be, eredeti környezetükben azokat a lovakat, melyek azonos fajtájúak a honfoglalás lovaival. A különleges névre hallgató Akhal-Teke ménes az Emlékpark déli oldalán, közel 120 hektáros területen legel. A lovak érintetlen birodalmát méneslátogató sztyeppvonattal közelíthetjük meg, melynek során megelevenednek az Emlékparkban látott tárgyi emlékek és ábrázolások.

Kapcsolódó inspirációk:


Etyeki gasztro-örömök - OTP Travel Utazási Iroda
Etyek a gasztronómia igazi fellegvárává nőtte ki magát az elmúlt években, se szeri, se száma a páratlan gasztronómiai élményeket nyújtó pincészeteknek és vendéglátóhelyeknek.

Sisi kedvence: Gödöllő - OTP Travel Utazási Iroda
Magyarország egyik legimpozánsabb barokk kastélya Erzsébet királyné kedvelt pihenőhelye volt, ahol szenvedélyének, a lovaglásnak is hódolhatott.

Különleges természeti képződmények - OTP Travel Utazási Iroda
Húzz bakancsot! Ingókövek, bazaltorgonák, hegyestű, hazai geotúra invitáló

Kalandparki kihívások - OTP Travel Utazási Iroda
Hazánk változatos tájain barangolva számos olyan kalandparkra lelhetünk, ahova érdemes betérnünk, ha izgalmas és újszerű élményprogramra vágyunk.

A föld alatti világ - barlangok
Barlangjaink összesen több mint 272 kilométert tesznek ki, a leghosszabb közülük a Pál-völgyi-barlangrendszer.

Ahol az égbolt is élmény
Bemutatjuk a hazánkban található fényszennyezettség mentes helyeket.

Kapcsolódó ajánlatok:


EGER ÉS HATVAN LÁTNIVALÓI

Magyarország
85 800 Ft-tól/fő