Élmények a világ körül

Keresés

Várak a Balaton-felvidéken

Hódíts várakat a Balaton-felvidéken - OTP Travel Utazási Iroda
Csokorba gyűjtöttük azokat a Balaton-felvidéki várakat, melyeket nekünk is érdemes meghódítanunk.

Hódíts várakat a Balaton-felvidéken

A Balaton környéke nem csupán felejthetetlen strandélményt ígér, hiszen temérdek kulturális és történelmi látnivalóval csalogat. Számos mesebeli középkori vár magasodik büszkén a Balaton-felvidéken, ahol az aktív kikapcsolódás szerelmesei is megtalálhatják számításaikat.
Amennyiben a pancsolás és vízi sportok mellett szeretnénk feldobni nyaralásunkat, bátran bakancslistánkra tűzhetjük a Balaton-felvidék lankái és tanúhegyei között elszórt gyöngyszemeket, melyek az egész család számára élvezetes kikapcsolódást és programokat ígérnek. Csokorba gyűjtöttük azokat a Balaton-felvidéki várakat, melyeket – elődjeinkhez méltóan – nekünk is érdemes meghódítanunk.

Sümeg – az egyik legnépszerűbb kirándulóhely

Hódíts várakat a Balaton-felvidéken - OTP Travel Utazási Iroda
A Sümegi Vár az egyik legnépszerűbb kirándulóhely a Balaton-felvidéken, hiszen a kopár hegytetőre épült középkori erőd az egyik legszebb az országban. Nagy ismertsége arra is visszavezethető, hogy egy viszonylag épen megmaradt várat találunk itt, s a környék sík területei felett, mint egy őrszem emelkedik a magasba, ezáltal már messziről felfedezhetjük jellegzetes látképét. A vár építése 1260-tól kezdődően több korszakra osztható, kalandos múltjára jellemző, hogy számtalanszor gazdát cserélt az évszázadok során, mígnem sorsa megpecsételődött és felgyújtották falait. Maradványai és romjai hosszú éveken keresztül elhagyatottak voltak, míg 1989-ben felkarolták és az Országos Műemlékvédelmi Hivatal megkezdte renoválását. A Sümegi Vár napjainkban számtalan látnivalóval csalogatja az ide érkezőket, többek között a Középkori Élményparkban betekintést kaphatunk a középkori életbe és mindennapokba, valamint közvetlen közelről ismerkedhetünk meg az ostrom harcok fegyvereivel: kőhajító gépekkel és dárda vetőkkel. Másik részén korhűen felépített török ostromtábort találunk, mely a hódoltság korába kalauzol bennünket, a legkisebbek pedig szerepjátékokkal élhetik bele magukat a vár mindennapjaiba és történelmébe a történelmi játszótéren.

Szigliget – a Balaton büszke vára

Hódíts várakat a Balaton-felvidéken - OTP Travel Utazási Iroda
Immáron 750 éves múltra tekint vissza Magyarország másik leglátogatottabb és méltán népszerű vára, a Szigligeti vár, mely’ szintén a Balaton északi partján magasodik. A dombtetőn emelkedő masszív falai, már a távolból is erőt sugároznak. Építését 1260-62 között kezdték el a bencés rend tagjai, melyhez a földet IV. Béla adományozta. A vár bejárásakor semmiképpen ne hagyjuk ki a XV.-XVI. században épült barokk konyhát, melyben egykoron a vár népének sütötték, főzték a napi harapni valót. A várudvarban egy interaktív eszköz segítségével bepillanthatunk egy rövid időre a korabeli vár mindennapjaiba és életébe, s ha igazán szerencsések vagyunk, akkor a várjátékok színes forgatagában is megmerítkezhetünk. A Szigligeti vár egyike azon kevés várainknak, amelyet a török sohasem igáztak le, hiszen derék katonái megőrizték függetlenségét 150 éven keresztül, innen is ered elnevezése, mely’ szerint a Balaton büszke vára.

Csesznek – a Bakony gyöngyszeme

Hódíts várakat a Balaton-felvidéken - OTP Travel Utazási Iroda
A Bakony hegységében elbújva, egy sziklaszirten láthatóak Csesznek várának festői kőfalai. Az erődítményt IV. Béla király legbizalmasabb főtisztviselője építette az 1241–42-es tatárjárás után, feltehetően az Alföldtől Győrig futó sóút védelmére. Az eredeti Árpád-kori várból napjainkra nem sokat láthatunk, hiszen a háborús idők elmúltával a zordon kővárat kényelmes főúri szállássá, egy barokk kastéllyá formálták az Esterházyak. Ők lettek végül utolsó gazdái a várnak, az idők során korszerűtlenné váló kastélyt az 1700-as évek végén elhagyta a nemesi család, sorsát pedig megpecsételte az 1810.-es nagy földrengés, majd a néhány évvel később lesújtó tűzvész. Napjainkban a felújított vár újra virágkorát éli, történelem ittas falai vonzza a turistákat. Akiknek a várhódítás után még maradt fölös energiája, annak érdemes a közelben található via ferrata”-t, azaz sziklamászó útját kipróbálni, ahol a mászópályák a kezdőktől a profikon át mindenkinek tartogatnak kihívásokat. Azoknak sem kell elszomorodni, akik nem a „vasalt utak” – azaz via ferrata – hívei, hiszen a környék tálcán kínálja az olyan páratlan kirándulóhelyeket, mint a Cuha- völgy, Kőmosó-szurdok, Ördög-árok vagy éppen a Kecske-barlang, ahol a táj szépségeit látva meggyőződhetünk arról, hogy Csesznek környéke egy programlehetőségekkel bővelkedő kincsesbánya.

Nagyvázsony – megelevenedő történelem új köntösben

Hódíts várakat a Balaton-felvidéken - OTP Travel Utazási Iroda
A Balaton-felvidék lankái között megbúvó Kinizsi várat Hunyadi Mátyás 1472-ben ajándékozta oda történelmünk egyik kiemelkedő személyiségének, Kinizsi Pálnak. A várban olyan izgalmas helyszínek várnak felfedezésre, mint a börtön, őrszoba, a lovagterem és a vár úrnőjének szobája. Bár a Kinizsi- vár jelenleg felújítás miatt zárva tart, a tervezett átalakításokkal olyan történelmi kiállításokkal – várhatóan 2021. év végétől - várják majd a látogatókat, melyek garantálják az élményszerű látogatást és a modern technika segítségével megelevenednek a magyar történelem egyes korszakai. Az új kiállítás középpontjában Kinizsi Pál várkapitány és a Fekete sereg története áll majd. A vártól rövid séta távolságban állnak a pálos kolostor romjai is, melyet Kinizsi Pál apósa építetett 1480 környékén. A kolostorhoz fénykorában falvak, halastavak és malom is tartozott, hosszú időszakon keresztül részesítették őket adományban a környékbeli nemesek. A kolostor falain belül egykor virágzó kulturális élet volt, könyvmásolással foglalkoztak és kódexeket készítettek, unikális atmoszféráját a mai napig érezhetjük a romos falak között barangolva. Nagyvázsony különleges, nyugodt hangulata igazi kuriózum: hangulatos kis utcái, történelemtől átitatott vár- és kolostor romjai biztosan nem okoznak csalódást azoknak, akik a Kinizsi-kultusztól átitatott települést tűzték fel bakancslistájuk zászlajára.

 

Kapcsolódó inspirációk:


Etyeki gasztro-örömök - OTP Travel Utazási Iroda
Etyek a gasztronómia igazi fellegvárává nőtte ki magát az elmúlt években, se szeri, se száma a páratlan gasztronómiai élményeket nyújtó pincészeteknek és vendéglátóhelyeknek.

Sisi kedvence: Gödöllő - OTP Travel Utazási Iroda
Magyarország egyik legimpozánsabb barokk kastélya Erzsébet királyné kedvelt pihenőhelye volt, ahol szenvedélyének, a lovaglásnak is hódolhatott.

Dél-Alföld kincse: Ópusztaszer - OTP Travel Utazási Iroda
Csokorba gyűjtöttük a történelemmel átitatott táj legérdekesebb látnivalóit és hungaricumait, ahol érdemes elkalandoznunk elődeink lábnyomain.

A legszebb kastélyok Magyarországon - OTP Travel Utazási Iroda
Hazánk impozáns kastélyaiban bepillantást nyerhetünk !

Kis magyar divattörténet – színes népviseletek - OTP Travel Utazási Iroda
A magyar népviselet négy nagyobb táji típusát különböztethetjük meg egymástól: a dunántúlit, a felföldit, az alföldit és az erdélyit.

A magyar pirospaprika nyomában - OTP Travel Utazási Iroda
A magyar fűszerpaprika íze mellett hungarikum csoda-fűszerünk története is figyelemreméltó.

Kalandparki kihívások - OTP Travel Utazási Iroda
Hazánk változatos tájain barangolva számos olyan kalandparkra lelhetünk, ahova érdemes betérnünk, ha izgalmas és újszerű élményprogramra vágyunk.

Édes csábítás itthon is - OTP Travel Utazási Iroda
Az édességek készítése igazi művészet.

Kapcsolódó ajánlatok:


PÉCSI SÉTÁK

Magyarország
érdeklődésre

VESZPRÉMI SÉTÁK

Magyarország
érdeklődésre

SZEGEDI SÉTÁK

Magyarország
érdeklődésre

GYŐRI SÉTÁK

Magyarország
érdeklődésre

EGER ÉS HATVAN LÁTNIVALÓI

Magyarország
85 800 Ft-tól/fő