Élmények a világ körül

Keresés

Különleges természeti képződmények

Különleges természeti képződmények - OTP Travel Utazási Iroda
Húzz bakancsot! Ingókövek, bazaltorgonák, hegyestű, hazai geotúra invitáló

Különleges természeti képződmények

A természeti erők lenyűgöző formakincseket hoztak létre hazánk számos vidékén. A friss levegőn eltöltött idő a kutatások szerint is kedvezően hat egészségünkre, észrevétlenül nyugtatja meg idegeinket és szakít ki a hétköznapi mókuskerék állandó pörgéséből. Egy friss kutatás arra világít rá, hogy már 20 perc szabadban eltöltött idő is jelentősen csökkentette a vérben lévő stresszhormon, azaz a kortizol szintjét.

Összegyűjtöttük a legszebb úticélokat, ahol testileg és lelkileg is feltöltődhetünk Magyarországon.

Pákozdi-ingókövek

Különleges természeti képződmények - OTP Travel Utazási Iroda
A Velencei-hegység számít Magyarország egyetlen gránit alapkőzetű területének, itt találjuk a Pákozdi-ingókövekre keresztelt látványos sziklacsoportokat is. Jellegzetes alakjukat a szél és esővíz formálta, egyes tömbök csupán élükkel támaszkodnak a sziklára, mégsem dőlnek el. Ebből jött létre az ingókövek elnevezés. Az itt futó Gránit földtani tanösvény szabadon látogatható, segítségével kijelölt és kiépített túraútvonalon járhatjuk be és ismerhetjük meg a környék természeti kincseit.

Kaptárkövek Szomolyán

Különleges természeti képződmények - OTP Travel Utazási Iroda
A kaptárkövek olyan sziklaalakzatok, kúp alakú kőtornyok, amelyek oldalaiba fülkéket és egyéb mélyedéseket faragtak. A fülkés sziklák kis csoportja fellelhető a Pilis és a Budai-hegység területén is, de a leggazdagabb előfordulásuk Eger környékén, a Bükkalján található. A Szomolya mellett található kaptárkő csoport rendelkezik a legtöbb, szám szerint 117 fülkével melyek a földtani különlegességükön túl, régészeti, néprajzi, kultúrtörténeti értéket is képviselnek. A lélegzetelállító képződmény a magyar hungarikumok listáján is szerepel. A védett természeti terület gyalogosan is szabadon látogatható.

Szentbékkállai-kőtenger

Különleges természeti képződmények - OTP Travel Utazási Iroda
A Káli-medence éke és legismertebb természeti csodája a Szentbékkállai-kőtenger. Legnagyobb a Kelemen-kő, amely egy kisebb ház nagyságú ingókő. Különlegessége, hogy a közel 10 tonnás óriás csak három ponton támaszkodik az alatt fekvő kőtömbre és már néhány ember súlya képes kibillenteni egyensúlyából és pár centiméternyit elmozdítani. A kőtenger meglátogatása igaz családbarát program, hiszen a kőlabirintusok remek színterei lehetnek a bújócskázásnak és kisebb kövek meghódításának, könnyű megközelíthetősége miatt nem igényel nagy gyalogtúrát.

Hegyestű Geológia Bemutatóhely, Monoszló

Különleges természeti képződmények - OTP Travel Utazási Iroda
A Káli-medencében található Hegyestű-hegyet hazánk és Európa egyik legkülönlegesebb látványosságának tartják. A Balaton felől szabályos kúp alakot mutató hegy 5-6 millió évvel ezelőtt keletkezett vulkanikus tevékenységek nyomán, majd bazaltbányaként használták. Napjainkban az egykori vulkán kráterében sétálhatunk körbe a különleges, függőleges oszlopokként megdermedt bazalt lávazuhatag lábánál. Az egykori bazaltbánya épületében a Balaton-felvidéki Nemzeti Park térségének földtani felépítéséről, természeti értékeiről, s a bazaltbányászat emlékeiből összegyűjtött kiállítást tekinthetünk meg.

Szent György-hegyi bazaltorgonák

Különleges természeti képződmények - OTP Travel Utazási Iroda
Az aktív pihenés szerelmesei a közel 4 kilométer hosszúságú turistaúton járhatják be a terület természeti értékeit. A legérdekesebb és legimpozánsabb látnivalók a hatalmas bazaltorgonák, melyek helyenként 30-40 méteres magasságig emelkednek, és orgonasípokhoz hasonlóan sorakoznak egymás mellett. A bazaltoszlopokat a forró láva gyors kihűlése és az időjárás formálták, a turistaút 414 méteres hegycsúcsáról pedig pazar panoráma tárul elénk a Tapolcai-medence és a környező tanú hegyek látképével.

Kapcsolódó inspirációk:


Etyeki gasztro-örömök - OTP Travel Utazási Iroda
Etyek a gasztronómia igazi fellegvárává nőtte ki magát az elmúlt években, se szeri, se száma a páratlan gasztronómiai élményeket nyújtó pincészeteknek és vendéglátóhelyeknek.

Sisi kedvence: Gödöllő - OTP Travel Utazási Iroda
Magyarország egyik legimpozánsabb barokk kastélya Erzsébet királyné kedvelt pihenőhelye volt, ahol szenvedélyének, a lovaglásnak is hódolhatott.

Dél-Alföld kincse: Ópusztaszer - OTP Travel Utazási Iroda
Csokorba gyűjtöttük a történelemmel átitatott táj legérdekesebb látnivalóit és hungaricumait, ahol érdemes elkalandoznunk elődeink lábnyomain.

A legszebb kastélyok Magyarországon - OTP Travel Utazási Iroda
Hazánk impozáns kastélyaiban bepillantást nyerhetünk !

Kis magyar divattörténet – színes népviseletek - OTP Travel Utazási Iroda
A magyar népviselet négy nagyobb táji típusát különböztethetjük meg egymástól: a dunántúlit, a felföldit, az alföldit és az erdélyit.

A magyar pirospaprika nyomában - OTP Travel Utazási Iroda
A magyar fűszerpaprika íze mellett hungarikum csoda-fűszerünk története is figyelemreméltó.

Kalandparki kihívások - OTP Travel Utazási Iroda
Hazánk változatos tájain barangolva számos olyan kalandparkra lelhetünk, ahova érdemes betérnünk, ha izgalmas és újszerű élményprogramra vágyunk.

Édes csábítás itthon is - OTP Travel Utazási Iroda
Az édességek készítése igazi művészet.

Kapcsolódó ajánlatok:


Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.