Élmények a világ körül

Keresés

Kína utazás - OTP Travel Utazási Iroda
A császárok egykori pihenőhelye ma a harmónia és szépség szentélye

A Nyári Palota

A Kunming-tó partján, Peking észak-nyugati részén fekvő Nyári Palota és álomszép kertje Kína legjobban megőrzött királyi parkja, mely a világ kertművészetére is nagy hatással volt. Szemet gyönyörködtető harmónia és szimbólumok jellemzik ezt a csoda-kertet, ahová, ha időnk engedi, érdemes többször is ellátogatni.

A palotát és kertet a Csing-dinasztia császára, az akkor csupán 15 éves Csien-lung édesanyja, az anyacsászárnő 60. születésnapjára kezdte el építtetni 1750-ben, s hamar az uralkodók kedvelt császári pihenő-és szórakozóhelyévé vált. A történelmi dokumentumok szerint a palota eredeti neve A tiszta hullámok Kertje volt, s 1888-as első rekonstrukciója után nevezték át Nyári Palotának (Yihé Yuán). Mivel az idegenek számára megközelíthetetlen volt, a Nyári Palota falai több évszázad császári titkait őrzik rendületlenül.

A palota utolsó császári lakója Pu Ji, a Csing-dinasztia és egyben Kína utolsó császára volt, akit háromévesen koronáztak meg, de nyolcévesen trónfosztottá vált. Kalandos életének utolsó időszakát a pekingi botanikus kert és a Nyári Palota kertészként töltötte. Önéletrajzi regényét számtalan nyelvre lefordították, a nem mindennapi élettörténetet pedig Bernardo Bertolucci álmodta mozivászonra Az utolsó császár című rendkívüli alkotásában.

Az elragadó és elegáns szépségű, 300 hektáros területet 3000 szobor és antik műalkotás, hetvenezer négyzetméternyi épülettér, pavilonok, hidak, folyosók, tornyok népesítik be. A palotához tartozik a 2,2 m2-es mesterséges Kunming-tó, melynek medréből a kivájt földet a közeli Hosszú élet-hegyre hordták fel kitárt szárnyú denevér alakjában - kínaiul a denevér szó hasonlít ugyanis az áldásra.
A Kunming-tó közepén kígyózó hosszú gát a Selyemutat szimbolizálja, szakaszait hat gyönyörű kőhíd kapcsolja össze, mindegyik más stílusú és eltérő jelképpel bír. A legszebb közülük a Kelet-kínai-tenger szigetvilágát jelképező 17 ívű híd.

A park különböző részei önálló karakterrel bírnak, van, amely adminisztrációra, van, amely pihenésre szolgált, más a császári dinasztiák életterének adott helyet. A park mintegy 75%-át kitevő tó mellett húzódó fedett "hosszú folyosó” csodálatosan festett mennyezetével, finom kidolgozású részleteivel a palota egyik legfigyelemreméltóbb ékessége. Festői hidak, árnyas fűzfák, csónakok, lótuszvirágok járulnak hozzá a táj harmonikus szépségéhez.

A vízen „ringatózó” elképesztő márványhajó egy többszintes márványból kifaragott gálya, mely az utolsó, fényűző életmódjáról is híres császárné, Ce-hszi (Cixi) idejében épült. A színháznak épült Erény és Harmónia Kertje szintén az ő szórakoztatását hivatott szolgálni, öt évig dolgoztak rajta. A háromemeletes, míves színpad Kína legnagyobb és legjobban megőrzött fából készült színpada, s nevezik a pekingi opera bölcsőjének is.

A palota kiállítótermeiben régi császári használati tárgyak és a külföldi államok ritka ajándékai láthatók, köztük is a legkülönlegesebb az a Ce-hszi császárnénak ajándékozott vintage Benz autó, mely az első Kínába importált gépkocsi volt.
Az idők viszontagságai során a Nyári Palota kétszer is megrongálódott, azonban ez mit sem von le értékéből és szépségéből. 1998 óta az UNESCO Világörökségi listáját gazdagítja.

 

Kapcsolódó ajánlatok:


PEKING ÉS SANGHAJ

Kína
799 000 Ft-tól/fő

KÍNAI CSÁSZÁRVÁROSOK

Kína
899 000 Ft-tól/fő

KÍNA ÖRÖKSÉGE

Kína
1 099 000 Ft-tól/fő

KÍNA ÉS HONGKONG CSODÁI

Kína
1 599 000 Ft-tól/fő

KÍNA ÉS TIBET - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Kína
1 799 000 Ft-tól/fő

További ajánlatok:

PEKING ÉS SANGHAJ

Kína
799 000 Ft-tól/fő

KÍNAI CSÁSZÁRVÁROSOK

Kína
899 000 Ft-tól/fő

KÍNA ÖRÖKSÉGE

Kína
1 099 000 Ft-tól/fő

KÍNA ÉS HONGKONG CSODÁI

Kína
1 599 000 Ft-tól/fő

KÍNA ÉS TIBET - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Kína
1 799 000 Ft-tól/fő

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00