Élmények a világ körül


Neymar vagy Messi? Szamba vagy tangó? Amazonas vagy Andok?

Barátságos döntetlen- BRA vs ARG

Pelé vagy Maradona? Neymar vagy Messi? Szamba vagy tangó? Amazonas vagy Andok? Fa vagy ezüst? Brazília vagy Argentína? Barátságos rivalizálás, latinos túllicitálás jellemzi a viszonyt. Szerintünk döntetlenre áll a meccs, mindkettőt látni kell!

Iguazu, a hatalmas vízesés, ami elválasztja Brazíliát és Argentínát. Elválasztja, de egyben össze is köti a két dél-amerikai országot. A legenda szerint egy helyi isten feleségül akart venni egy gyönyörű nőt, Naipi-t, akinek viszont már volt egy halandó szerelme, Tarobá. Ők ketten egy kenuban menekültek el az isten elől. Amikor az erre rájött, dühében felszeletelte a folyót, létrehozva ezzel a vízeséseket és halálos zuhanásba taszítva a szerelmeseket. Bár a vízesések nagyrészt Argentínához tartoznak, a brazilok sem elégedetlenkednek, szerintük ugyanis a látvány az ő oldalukról sokkal szebb. Szerintünk meg mindkét oldal lenyűgöző, elképesztő csoda.

Brazilia vagy Argentina - OTP TRAVEL utazási iroda

Még egy természetföldrajzi leg-párbaj szokott szóba kerülni a két ország említésekor. A világ leghosszabb folyója, az Amazonas Brazília ékessége. Az Amazonas leginkább esőerdeiről híres, melyekben szintén rekordot hoz: a világ állatfajainak egyötöde ott található. És ha ez az adat önmagában nem lenne elég impozáns, akkor további érdekesség, hogy egy szakaszon „dupla” a folyó, az Amazonas alatt 4000 méter mélységben fut a Hamza is.

Brazilia vagy Argentina - OTP TRAVEL utazási iroda

Ha Brazíliáé a leghosszabb folyó, akkor Argentínáé (és további 6 országé)a leghosszabb hegység a Földön. Ki tud itt igazságot tenni?!

Az országok neve is érdekes. Brazília nevének eredete nem földtől elrugaszkodott, az 1500-as években a területet felfedező portugálok első kitermelt természeti kincse a brazilfa, más néven börzsönyfa volt, amely miatt Terra do Brasilként kezdték hívni a területet, később pedig ez már így maradt a térképeken, mint hivatkozás. Argentína erre rálicitál, nekik nemesfémre utal országuk neve, nem érik be holmi fával. A spanyolul "ezüstös"-et jelentő név a latin argentum ("ezüst") szóból származik és a spanyol illetve portugál felfedezők adták neki, miután első utazásaik során megállapították, hogy ezüstben rendkívül gazdag területről van szó.

Argentína a világ nyolcadik, míg Brazília az ötödik legnagyobb országa. És itt kezdődik a földrajzi vetélkedés! Dél-Amerika kovbojnemzete, Argentína igazi sarkvidéki nagyhatalom. Bár a sarkkutatást hajlamosak vagyunk norvég specialitásnak gondolni, a sarkot meghódító Amundsent is argentin gauchók segítették. Argentína már 1903 óta állandó bázist tart fenn a sarkvidéken, a Dél-Orkney szigeteken. Az Orcadas bázison ráadásul nem csak kutatók, de polgári lakosság is van. Az első antarktiszi gyermek, Emilio Palma is argentin, az Esperanza bázison született 1978. január 7-én. Az Argentin Antarktiszt külön kormányzó felügyeli, közigazgatási központja az amerikai kontinens déli csücskén lévő Ushua városa.

Brazilia vagy Argentina - OTP TRAVEL utazási iroda

De Brazília sem marad le a földrajzi furcsaságok tekintetében. Rio de Janeiro 14 éven át egy tőle 8000 km-re lévő ország fővárosa volt. Amikor 1808-ban Napóleon elfoglalta Portugáliát, a lisszaboni udvar Brazíliába menekült és Rio de Janeiro lett mindkét Portugália fővárosa.

Focinyelven szólva döntetlenre áll a verseny.

És ha már foci!! A focifolklór mindkét országban hihetetlen. Pelé vagy Maradona? Neymar vagy Messi? Nincs ember, aki el tudná dönteni. Az egyetlen háromszoros világbajnok brazil focista, Pelé saját megfogalmazása szerint a futball olyan számára, mint valami vallás. Imádja és istenként tiszteli a labdát. Az argentin Maradona hívei tovább mentek: Rosarióban megalapították a Maradonai Egyházat. Egyébként, mint minden egyháznak, a maradonainak is megvannak a maga eretnekjei; ilyen eretnek például Joao Havelange (a FIFA egykori elnöke), vagy például Pelé, a brazil sztár. De ettől még Maradona marad az Évszázad focistája, mely címet 2000-ben nyerte el. Így már bele sem merünk kezdeni a két csapattárs, Messi vagy Neymar összehasonlításába. De elmeséljük, hogy az argentin csatár szülővárosában betiltották a Messi név anyakönyvezését. A városvezetők szerint annyian akarták a sztár után elnevezni gyermeküket, hogy az már komoly közigazgatási ill. adminisztrációs zavart okozott volna.

Brazilia vagy Argentina - OTP TRAVEL utazási iroda

Ez valós veszélynek tűnik, az állami adminisztráció úgy tűnik kicsit kaotikus az országban. Ha a brazilok cukkolni akarják az argentinokat, elég emlékeztetni őket arra, hogy 2001-ben 5 elnökük volt mindössze 10 nap leforgása alatt. 48 óra hírnév! De nem kell sokat várni a pikírt válaszra sem: Brazília kongresszusi képviselői között cselgáncsbajnok, gyilkossággal és drogkereskedéssel vádolt képviselő, sőt, egy bohóc is van. 1958-ban egy orrszarvú is indult a Sao Paulo-i önkormányzati választásokon. Mondjuk Argentínában meg a politikai pártoknak saját sörmárkájuk van.
Talán a városrendezésben könnyebben dűlőre jutunk. De nem! A világ legszélesebb sugárútja, a Július 9. sugárút a maga 14+4 sávjával Argentína büszkesége. Brazília urbanistái sem ültek karba tett kézzel: az ország fővárosa felülről nézve repülőgép formájú.

Brazilia vagy Argentina - OTP TRAVEL utazási iroda

És akkor egy újabb eldönthetetlen vita. Tüzes ritmus vagy buja szenvedély? Szamba vagy tangó? A Tangó származása elválaszthatatlan az argentin néplélektől és a fővárostól, Buenos Airestől. A tánc ritmusa szaggatott, ám dinamikus. Régen a bordélyházak látogatói táncolták, így erotikus jellege miatt évekig tiltott volt. A legrégibb tangók szövegei, dalcímei tele vannak erotikus, sikamlós utalásokkal, a dél-amerikai nagyvárosok tolvajnyelvén előadva. A szamba afrikai eredetű tánc, amely a rabszolga-kereskedés útján jutott el Brazíliába. Szaggatott, rövid mozdulatai a megbilincselt rabszolgák mozgását jelképezik, azt, hogy még tánc közben sem tudtak láncaiktól megszabadulni. A szamba és karnevál fővárosának Rio de Janeiro-t tartják. Több mint 200 szamba-iskola működik itt, és 300 éve rendeznek karnevált. A legnagyobb felvonulást a Sambadrone-ban rendezik a helyi szambaiskolák részvételével, de további bulikat is tartanak a város számos pontján. Felejthetetlen latin fieszta!

A mélyen vallásos, katolikus országban a félmeztelen táncosok látványa tökéletesen összeegyeztethető az egyházzal. A világ legtöbb katolikusa Brazíliában él (123 millió), jóval megelőzve Olaszországot vagy Spanyolországot és persze Argentínát is. Ám ha a vallás szóba kerül, akkor azonnal jön a riposzt: az aktuális pápa, a katolikus egyház 266. vezetője argentin, Buenos Airesben született. De persze Ferenc pápa a szomszédos országban is rendkívül népszerű, 2013-as látogatására 53 milliót költött a brazil kormány.

A legvégén álljon itt egy szubjektív plusz Brazília mellett! Az ország 150 éve a világ legnagyobb kávétermelője és exportőre. Emberek milliói lehetnek hálásak minden álmos reggel. Az 1932-es Los Angeles-i olimpiára utazó brazil csapat is csak a kávéban bízhatott, ám másként. Pénz híján 25 tonna kávét is felpakoltak a sportolókat szállító hajóra, amiket az útba eső kikötőkben próbáltak eladni. Mindössze 24 dollár gyűlt össze, ám az USA egy dollárt kért a beutazási engedélyekért, így csak 24 sportoló léphetett amerikai földre a 69 kiutazóból. A maradék 45 ember abban bízott, hogy az országuk kisegíti majd őket, ám mire megérkezett a 45 dolláros csekk az amerikai konzulátusra a brazil pénz leértékelődött, így a 45 dollár már csak 17-et ért. A hajón maradt 45 brazil így nem vett részt az olimpián, hanem tovább hajózott, hogy a maradék kávét eladja.

Brazilia vagy Argentina - OTP TRAVEL utazási iroda

Kapcsolódó ajánlatok:


RIO DE JANEIRO – CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Brazília
499 000 Ft/fő -től

RIO DE JANEIRO ÉS AZ IGUAZÚ-VÍZESÉS

Brazília
769 000 Ft/fő -től

ARGENTÍNA ÉS BRAZÍLIA CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Brazília
859 000 Ft/fő -től

További ajánlatok:

RIO DE JANEIRO – CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Brazília
499 000 Ft/fő -től

RIO DE JANEIRO ÉS AZ IGUAZÚ-VÍZESÉS

Brazília
769 000 Ft/fő -től

ARGENTÍNA ÉS BRAZÍLIA CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Brazília
859 000 Ft/fő -től

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00