Élmények a világ körül

Keresés

Kína utazás - OTP Travel Utazási Iroda
Régi idők Pekingje

A hutongok

A hutongok felkeresése visszarepít a régi Pekingbe, egy igazi időutazás. Ezek a Jüan-dinasztia (1271-1368) idejéből származó, szűk, sikátorszerű ősi utcák igazi különlegességnek számítanak. Megdöbbentő látvány a modern Peking hatalmas felhőkarcolói után az alacsony házak között sétálgatni, s azt érezni ebben a hatalmas városban, hogy a múlt és jelen egyszerre lélegzik. A hutongok a pekingiek számára is igen fontosak, őrzik és óvják őket, becsben tartott régi utcáik a történelmi krónikák életre kelt lapjai.

A hutong szó az ősi hottog szóból eredeztethető, melynek jelentése annyit tesz mongolul: vízi kút. A régi időkben a falusi emberek ugyanis a maguk ásta kút mellett alakították ki lakóhelyüket.
A hutongok szélessége az alig félméterestől a közel 10 méteresig váltakozik, némelyikük csupa kanyar, vagy éppen zsákutca, keleti-nyugati vagy észak-déli irányban haladnak, s hasonlóságuk miatt könnyű köztük elveszni. Szürke csempés házaikkal szinte labirintust alkotnak, amelyben egy turista számára igazi izgalmat jelent riksával végig karikázni egy klasszikus hutong túra keretében.

A házak alacsony volta is a császári időkről árulkodik: a lakóépületek nem épülhettek magasabbra a Tiltott Város házainál. Az egymásba ágazó utcákban élő emberek kapcsolataikat is szorosabbra tudták fűzni, itt mindenki ismerte a másikat s szinte a hutongokon élték hétköznapjaikat.
Peking fennmaradt több mint 1000 hutongja között akad néhány igen híres is – a teljesség igénye nélkül:

A ferde dohányzacskó utcája: Yandai Xiejie
Peking egyik legrégebbi hutongja a Xicheng kerületben található és kb.235 méter hosszú. A Csing-dinasztia idején itt lévő számtalan pipaboltról kapta nevét, s vannak, akik szerint alakja is egy füstölő pipára emlékeztet.

Az antikvitások utcája: Liulichang Cultural Street
Szintén Xicheng kerületben, a Béke kapujától délre található ez az érdekes, régi utca. A Jüan- és Ming-dinasztia idején színes csempemáz gyár volt itt, nevét is erről kapta. A gyárat később fokozatosan felváltották a régi könyveket, kalligráfiákat, műtárgyakat, festményeket, egyéb kincseket áruló üzletek. Aki szeret antikvitások és kuriózumok között böngészni, annak itt a helye!

A legkeskenyebb hutong: Qianshi
A Dashanlan kereskedelmi negyed közelében helyezkedik el az átlagosan 70 cm széles, de legkeskenyebb pontján csupán 40 cm-es hutong, mely 55 méter hosszan húzódik. Érdekesség, hogy az utca a Csing-dinasztiában a korabeli pénzügyi piac volt.

Peking régi ízei: a Mao’er Hutong
A Dongcheng kerület északnyugati részén húzódó közel 600 méter hosszú és 7 méter széles sikátor fő nevezetességei a kis kifőzdék Peking hagyományos ételeivel, régi ízeivel. Az utca egykor történelmi hírességek: császárnék, hadurak és méltóságok lakóhelyéül is szolgált. A piros lampionok és téglahomlokzatok között régi udvarok, üzletek és autentikus kínai kifőzdék bújnak meg. Az idő mintha megállt volna ezen a különös, régi helyen.
 

Kapcsolódó ajánlatok:


PEKING ÉS SANGHAJ

Kína
799 000 Ft-tól/fő

KÍNAI CSÁSZÁRVÁROSOK

Kína
899 000 Ft-tól/fő

KÍNA ÖRÖKSÉGE

Kína
1 099 000 Ft-tól/fő

KÍNA ÉS HONGKONG CSODÁI

Kína
1 599 000 Ft-tól/fő

KÍNA ÉS TIBET - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Kína
1 799 000 Ft-tól/fő

További ajánlatok:

PEKING ÉS SANGHAJ

Kína
799 000 Ft-tól/fő

KÍNAI CSÁSZÁRVÁROSOK

Kína
899 000 Ft-tól/fő

KÍNA ÖRÖKSÉGE

Kína
1 099 000 Ft-tól/fő

KÍNA ÉS HONGKONG CSODÁI

Kína
1 599 000 Ft-tól/fő

KÍNA ÉS TIBET - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Kína
1 799 000 Ft-tól/fő

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00