Élmények a világ körül

Keresés

Uganda - Bwindi Áthatolhatatlan Nemzeti Park

Bwindi Áthatolhatatlan Nemzeti Park

Uganda - Bwindi Áthatolhatatlan Nemzeti Park


Az ország legismertebb attrakciója Uganda délnyugati részén, 320km2-en terül el. Hivatalos neve, a Bwindi Áthatolhatatlan Nemzeti Park tökéletesen összefoglalja vonzerejét. A park rejti Kelet-Afrika legváltozatosabb növényi ökoszisztémáját, 100 őshonos páfrányfajt és 160 fafajtát azonosítottak, 300 madár-, és nagyjából 200 pillangófajt dokumentáltak.

De a rezervátum sztárja a hegyi gorilla, amelynek itteni, 300 egyedre becsült populációja a szabadon élő állomány majdnem felét teszi ki. A hegyi gorillák a kihalás szélén élő állatok, a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján a „kritikusan veszélyeztetett fajok” között tartják nyilván őket. A parkban más fokozottan veszélyeztetett állatfaj is él: közönséges csimpánz, a csuklyás cerkóf, afrikai elefánt, kékállú ricsóka,kivu bozótposzáta, szürke légykapó, afrikai óriáspillangó és krémsávos fecskefarkú pillangó. A rendkívüli állatokat rendkívül szigorú szabályok betartásával lehet csak megtekinteni. Egy-egy családot csak 8 fő látogathat meg egy nap, egy órára, hogy a stressz-szintjüket ne emeljék meg túlságosan, mert az az immunrendszer gyengüléséhez vezet. Ennek megfelelően adnak ki engedélyt naponta. Ez persze csak elvi mennyiség, mert a gorillacsaládok időnként Kongóba kirándulnak, így aznap kiesik a hozzájuk rendelt kvóta.

A kereslet mindig nagyobb a kínálatnál, ezért egyrészt nem olcsó mulatság (600 dollár- nem visszatéríthető), másrészt hónapokra előre kell lefoglalni az engedélyeket. Az engedélyt Kampalában az Uganda Wildlife Authority (UWA) központi irodájában lehet megszerezni (Plot 7 Kira Road, Kamwokya), információt az info@ugandawildlife.org email címen kérhetünk. Online foglalás nem lehetséges. Az engedélyek birtokában szinte garantált a velük való találkozás, hiszen a nemzeti park munkatársai folyamatosan figyelemmel kísérik a mozgásukat. A túra tarthat a déli órákig, de akár 7 órán keresztül is, mivel a gorillák nagy területeket járnak be egyetlen nap alatt is. 1 órát mindenképp az állatok társaságában tölthetnek a látogatók. Az állatok védelme érdekében bármilyen fertőző betegség, a legkisebb megfázás is kizáró ok a gorillatúrán való részvételre. Nagyon komolyan veszik, hiszen egy vírus végzetes lehet a teljes populációra. Négy különböző pontból kiindulva lehet Bwindi-ben trackingre menni, az engedély igénylésekor jelezni kell, melyik területre szeretnénk belépni. Délen Rushaga and Nkuringo, északon Buhoma, míg keleten Ruhija a kiindulópont.
A gorilla-engedélyek birtokában érdemes csak szállást keresni, az adott települések egyikén. Az engedély csak arra a területre, adott időpontra lesz érvényes! A kérelemhez az útlevél másolatát kell mellékelni, az engedély névre szóló. Enni, inni, vakuval fényképezni szigorúan tilos, az állatokat pedig max. 6 méterre lehet megközelíteni.

Kapcsolódó ajánlatok:


UGANDA

Uganda
érdeklődésre

UGANDA SZAFARI - EGYÉNI KÖRUTAZÁS

Uganda
érdeklődésre

ZAMBIA – NAMÍBIA – BOTSWANA

Zambia
érdeklődésre

ZAMBIA – NAMÍBIA

Zambia
érdeklődésre

BOTSWANA ÉS A VIKTÓRIA-VÍZESÉS

Botswana
érdeklődésre

DÉL-AFRIKA - SZAFARI ÉS KÖRUTAZÁS

Dél-Afrikai Köztársaság
1 469 000 Ft-tól/fő

További ajánlatok:

UGANDA

Uganda
érdeklődésre

UGANDA SZAFARI - EGYÉNI KÖRUTAZÁS

Uganda
érdeklődésre

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00