Élmények a világ körül

Keresés

Francia Polinézia szigetvilága

Francia Polinézia szigetvilága - OTP Travel utazási iroda
Tahiti csodái.

Francia Polinézia

Gauguin múzsája, Tahiti Francia Polinézia az ígért földjének tűnhet, csillogó lagúnákkal és látványos csúcsokkal, miközben sokkal többet kínál a csodás látványnál. Egy polinéz nyaralás nem azt jelenti, hogy egész idő alatt az egyébként varázslatos strandok valamelyikén ejtőzzünk. Annak ellenére, hogy ez nagyon csábító, egyéb izgalmas kalandról és élményről maradnánk így le. Például ezekről:

Tahiti táncórák

Francia Polinézia - OTP Travel utazási iroda
A tüzes polinéz táncok történetet mesélnek, miközben a természetet és az életet ünneplik az előadók. A hasat szabadon hagyó, a csípőt hangsúlyozó ruhákban pergő ritmusokra, mosolyogva adják elő a koreográfiát, amiből az életöröm, az egyszerűség és a természetesség sugárzik. Eltanulhatjuk a hipnotikus csípőringást egy tahiti tánckurzus alatt. Lehet, hogy nem mindannyian vagyunk megáldva olyan laza és gömbölyű csípővel, mint a helyi nők, ám legalább megpróbálhatjuk, hogy a csípőnk kissé ritmikusabban ringjon és közben istenien szórakozhatunk.

Vízre épült bungalók

Francia Polinézia - OTP Travel utazási iroda
Tahitiről legtöbbünknek a gyönyörű vízi villák, vagy bungalók jutnak eszünkbe, amely minden romantikus lelkületű utazó álma. Az utazási magazinok egyik kedvenc fotótémája fantasztikus élményt és látványt nyújt. A mesebeli szépségű, egyedülálló természeti adottságokkal rendelkező Moorea-n vagy Bora Bora-n bőséges a választék belőlük, és Tahitiről mindkét sziget könnyen megközelíthető.

Három vízesés

Francia Polinézia - OTP Travel utazási iroda
Tahitit gyönyörű vízesések díszítik, gyakran a buja esőerdőkön kell átvágni, mielőtt belemerülnének a zuhatagok alján lévő sziklamedencébe egy frissítő fürdő erejéig. A három vízesés, amelyet másként Les Trois Cascades vagy Faarumai vízesésnek hívnak Tahiti Nui északkeleti részén található. Tahiti e természeti csodája egy kövezett mérföldes úton érhető el, a túra során színpompás trópusi virágokat és különleges állatokat figyelhetünk meg, majd jutalmul szemünk elé tárul a varázslatos vízfüggöny.

Te Pari sziklarajzok

Ezekhez a petroglifákhoz nem könnyű hozzáférni, de érdemes vállalkozni a kalandra. A sziklarajzokat csak gyalog vagy hajóra szállva lehet megközelíteni. A Te Pari egy vad, egyenetlen tengerpart Tahiti Nui déli oldalán, ahol az igen látványos, tajtékzó hullámokat lehet megfigyelni, miként azok a partvidéket formálják. Érdemes képzett túravezetővel nekiindulni, és felfedezni a kiszámíthatatlan partszakasz teljes 8km-ét, amely régészeti kincsekkel, vadon termő trópusi gyümölcsökkel, vízesésekkel és barlangokkal szegélyezett. A Vaiote folyó közelében találhatók az érdekes sziklarajzok, amelyet a parti sziklákra véstek.

Gauguin túrák

Paul Gauguin, a francia festő 1891-ben hagyta el hazáját és indult a Csendes-óceán felé. A művész rögtön beleszeretett Francia Polinéziába, köszönhetően a helyi lakosoknak és a megkülönböztetett fogadtatásnak. Ezzel elkezdődik a festő utazása élet és művészet esszenciájának nyomában, ami végül az egyik legnagyobb modern művésszé tette. A tematikus túrák neki állítanak emléket, felfedezhetjük azokat a mára legendássá vált területeket és útvonalakat, amelyek Gauguin világhírűvé vált festményeit inspirálták. Meglátogathatjuk azokat a helyeket, ahol a bambuszból és levelekből saját maga által ácsolt házakban olyan fényeket és színeket fedezett fel, melyek örökre megváltoztatták a művészetét.

Fekete gyöngy múzeum

Francia Polinézia - OTP Travel utazási iroda
A Tahiti gyöngyök egyediek a természetes sötét színük miatt. A fényes-fekete Tahiti gyöngyök valaha annyira ritkák voltak, hogy a Gyöngyök királynőjének nevezték őket. Ma már a tahiti gyöngyöket is tenyésztik, de így is az egyetlen gyöngyfajta, mely természetes módon ebben a különleges árnyalatban növekszik és nincsen megfestve. Ezeket a csodás árnyalatú gyöngyöket türkiz színű lagúnákban tenyésztik a Pinctada Margaritifera nevű osztrigák testében, ahol 12-24 hónapig növekednek. A legtöbb fekete Tahiti gyöngy azonban igazából nem fekete, színe változhat az ezüsttől, a sötétszürkén át egészen, a fekete árnyalatáig. Minél sötétebb a gyöngy, annál értékesebb. A Tahiti gyöngyök szó szerint több színben játszanak, minden szemszögből egy kicsit másképp hat a gyöngy. Tahiti gyöngyöknek szentelt múzeumban mindent megtudhatunk nem csupán az előállításáról, hanem kulturális vonatkozásairól is.

Jacques Chirac tér

Tahiti tragikus napjainak mementója a tér az azt körülvevő parkkal és emlékművel. 1974-ben a francia hadsereg atomkísérleteket végzett, melynek során a robbantáskor Tahitin sugárfertőzést okozott az emberi egészségre egyik legveszélyesebb elemet, plutóniumot nagy mennyiségben tartalmazó radioaktív anyagokkal teli felhőkkel érkezett eső. Tahiti kitettsége a plutóniumnak 500-szor nagyobb volt az óránként elfogadható maximális koncentrációnál.

Papeete piace

Francia Polinézia - OTP Travel utazási iroda
Papeete piaca kihagyhatatlan látványosság, amely a történelmi központ szívében, a tengerparttól pedig néhány lépésre található. Már kora reggeltől beindul az élet a kétszintes, több mint 7 000 m² területű, hatalmas felújított csarnokban. A földszinten a gyümölcs- és zöldségárusok várják a vásárlókat a színes standjaikkal: kenyérgyümölcs, taró, édesburgonya, yam gyökér, mangó, cukoralma, soursop (tüskés annóna), óriás passiógyümölcs. Egy kicsit arrébb már más illatok szállnak... megérkezett a halárusokhoz, akik a vizek mélyén található kincseket kínálják: tonhal, bonite hal, mahi mahi, papagájhalfélék, vörös márna. Lehetetlen mindet felsorolni! Ezután a szemet kényeztessük és jöjjenek a virágárusok: a helyi nagymamák gyártják épp a virágfüzéreket és a fejdíszeket a híres tiaré virágból, illetve a tipanier, pitate (helybéli jázmin) vagy a taina virágból. A virágok illata elkíséri egészen az emeletig, ahol a polinéz kézművesek várják: szalmakalapok, nyakláncok, szobrok, virágos strandkendők és ingek, kosarak, tifaifais gyönyörű patchwork-ök, melyek Matisse-t és Gauguin-t is megihlették. Az emeletről pedig megcsodálhatja a piacra nyíló látványt, a színes standokat és a nyüzsgő hangulatot.

James Norman Hall háza

James Norman Hall amerikai író Tahiti egyik leghíresebb szerzője. Az árnyékos kertben megbúvó házát az eredeti állapotában őrizték meg, úgy, ahogy 1920-tól az író használta azt. Bejárhatjuk a kerti teaszobát, a 3000 kötetes könyvtárszobát, rengeteg fényképet, emlék-, és használati tárgyat őriznek itt . A Bounty-trilógia szerzőjének végső nyughelye a ház melletti dombon található, sírfelirata egy gyerekkori verséből való.

Vénusz-pont

Francia Polinézia - OTP Travel utazási iroda
Ez az a hely, ahol Cook kapitány megfigyelte a Vénusz átvonulását a Nap előtt, egyben első partraszállásának helye. A brit felfedező Tahitit a Szerelem Szigetének nevezte el, melyet a franciák később Édes Földnek fordítottak. 1769-ben az HMS Endeavour hajón érkezett a Matavai-öbölbe. Ma ez a terület Mahina település része. Az 1800-as években emelt világítótornya ma is működik. Itt áll a polinéz szigetcsoportok mindegyikéről hozott kövekből az evangelizáció emlékműve.

Kapcsolódó inspirációk:


Meleget ajánlunk - OTP Travel Utazási Iroda
A Föld legforróbb helyei - hőmérsékleti rekordok.

Városi strandok - OTP Travel Utazási Iroda
Ahol a városnézés és a vízparti nyaralás tökéletesen összekapcsolható.

Adrenalinfröccs | OTP Travel Utazási Iroda
A váratlanra várva, kalandortippek világutazóknak.

Vad, vizes vakációk  - OTP Travel Utazási Iroda
Egyiptomi búvárkodás, thaiföldi kajakozás, szicíliai folyó-trekking, kanyonmászás Ausztráliában, úszás fehér delfinekkel Kanadában, szörfözés Costa Ricán, body rafting Indonéziában...

Ilyen nincs, és mégis van - OTP Travel Utazási Iroda
Nem mesebeli vagy filmes helyszínekről van szó, hanem a valóságban is létező, furcsa vagy vitatott státuszú országokról.

Állati jó helyek - Utazás az állatok birodalmába - OTP Travel Utazási Iroda
Létezik néhány fantasztikus hely a világon, ahol az állatok teljességgel átvették az uralmat az emberektöl.

Rózsaszínben látjuk a világot - OTP Travel Utazási Iroda
A világ tele van lenyűgöző, varázslatos, olykor meglepő, gyakran meghökkentő helyekkel.

Pompás priccsek, nyaralás a sitten - OTP Travel Utazási Iroda
Bevállalna egy éjszakát ezekben a börtönszállodákban?

Kapcsolódó ajánlatok:


ÚJ-ZÉLAND - FLY & DRIVE PROGRAM

Új-Zéland
1 699 000 Ft-tól/fő

LE BORA BORA BY PEARL RESORT **** - BORA BORA

Francia Polinézia
2 149 000 Ft-tól/fő

CONRAD BORA BORA NUI***** - BORA BORA

Francia Polinézia
2 679 000 Ft-tól/fő