Élmények a világ körül

Keresés

Szicília

Mélykék tenger, napsütötte tengerpartok, pöfékelő vulkán, magasban száradó ruhák, csupa szív emberek és számtalan élmény várja az utazót a Földközi-tenger legnagyobb szigetén, a mesés Szicílián. Az álmos barokk városkák, hegyi falucskák és ókori emlékek sokaságára a 3300 méteres magasságba nyújtózkodó, napjainkban is működő Etna vulkánja vigyáz. A sziget aprókavicsos, sziklás, néhol homokos tengerparti strandjai, pazar ételei-italai, páratlan látnivalói felejthetetlen nyaralásra hívogatnak. Szicília szigete Itália-imádóknak, Keresztapa-rajongóknak gasztro-őrülteknek és az ókori kultúra szerelmeseinek egyaránt kötelező úti cél!
Akik minél többet szeretnének látni Szicíliából, azoknak érdemes körbeutazni a szigetet szervezett körutazással vagy akár egyénileg. Akik valami különlegességre vágynak, válasszanak szálláshelyül egy agriturismót, ahol hamísítatlan szicíliai vendégszeretetben lesz részünk.


Az ismeretlen Szicília - Olasz csoportos körutazás - OTP Travel utazási iroda


Cefalú
Palermótól kb. 70 kilométerre fekszik Cefalú, a hangulatos kis halászfalu, a sziget északi partvidékén. Festői látképét a falu fölé magasodó „la rocca” sziklája és a kikötőben pihenő színes halászhajók teszik jellegzetessé. Kacskaringós kis utcácskái, impozáns dómja, romantikus trattoriái mindenkit elvarázsolnak.  Hosszú, hol homokos, hol aprókavicsos – sziklás strandjai kitűnőek a nyaralni vágyóknak. A part mentén húzódó vasútvonallal könnyen el lehet jutni Palermóba.

Taormina
Kelet-Szicília ékköve a gyönyörű Taormina városkája, mely sok művészt ihletett már meg elragadó szépségével, méltán, hiszen varázsa az első pillanatban magával ragad. A Tauro hegyen nyugvó városka barokk palotáival, színes leandereivel és a tengerparti öblökre, valamint az Etnára nyíló páratlan panorámájával felejthetetlen élmény. Mégis, legkiemelkedőbb látnivalója a görög-római színház, melyet Csontvári-Kosztka Tivadar varázslatos ecsetvonásai is megörökítettek.


TUDNIVALÓK, ÉRDEKESSÉGEK:

 
Egészségügyi előírások:
A csapvíz nem iható, minden üzletben kapható palackozott ásványvíz.
 
Időjárás: Az egész nyár forró és száraz, csapadék nem jellemző. Sajátos éghajlati jelenség a sirokkó, amely meleg, időnként forró szél az afrikai kontinensről a Szahara homokját is magával viszi, de ez leginkább a sziget déli részén jelentkezik. Tavasszal és ősszel kicsit kellemesebb az idő.

Öltözködés: Könnyű pamut és len ruházat, kalap, kényelmes lábbelik viselése ajánlott. Az esti szórakozásra vágyók vigyenek magukkal elegánsabb öltözéket, bizonyos helyeken (éttermek, szórakozóhelyek) kötelező lehet! .A napszemüveg, kalap, kendő vagy sapka és a magas faktorú naptej is jó szolgálatot tehet. Az Etnán több fokkal hidegebb van, pulóver, dzseki és zárt edzőcipő javasolt a kiránduláshoz.
 
Helyi szokások:  Katolikus sziget lévén konzervatívabbak a helyi szokások, mint más mediterrán üdülőhelyeken. A templomokban a hölgyeknek vállkendőben illik bemenni, a kihívó ruhák viselete kisebb városokban, falvakban feltűnést, megrökönyödést kelthet. A strandokon nem szokás monokinizni.


Nyitva tartás: Üzletek: hétfőtől szombatig 09.00-13.00 és 16.00-19.30 illetve 20.30. Gyógyszertárak: hétfőtől péntekig 08.30-13.00 és 16.30-20.00. Éttermek: 12.00-15.00 és 17.00-24.00 (általában heti egy szünnap van). A szieszta alatt az éttermek többsége is zárva tart! Múzeumok: hétköznap 09.00-14.00 és vasárnap 09.00-13.00. A hivatalokban és irodákban 12 és 15 óra között van az ebédszünet, illetve „szieszta”.

Autóbérlés: A Konzuli Szolgálat tanácsai a helyszínen  működő kisebb, kevésbé ismert, de általában kedvező árú autóbérlést ígérő cégekkel kapcsolatban:
A bérléshez a helyszínen rendelkezni kell a vezető nevére szóló, dombornyomásos hitelkártyával.
A hitelkártyán elegendő fedezettel kell rendelkezni a biztosítási depozitra (950-1000 EUR), illetve az üzemanyagra előre lekért (kb. 150 EUR) depozitra. Kármentes közlekedés, illetve tele tankkal visszahozott autó esetén ezeket az összegeket a bérbeadó cég az autó leadását követően néhány napon belül visszahelyezi a bankszámlára.
A hitelkártyán olyan napi limitnek kell lenni, ami mindkét fenti tétel zárolását biztosítja. A napi limit meglétét érdemes az utazást megelőzően ellenőriztetni, és ha szükséges, az utazás időtartamára módosíttatni a bankkártyát kibocsátó banknál.
Amennyiben ezek a feltételek nem teljesülnek a bérbeadó cég az autó elviteléhez megfizetteti saját biztosítási tarifáját (ami adott esetben lehet még több is, mint a napi bérleti díj), függetlenül attól, hogy kötött-e az ügyfél a közvetítő cégnél úgynevezett fedezeti biztosítást, vagy sem. A biztosítás kifizetése ez esetekben megkerülhetetlen, annak hiányában meghiúsul a bérlés és elvész a bérleti díj is. Készpénzes fizetésre egyáltalán nincs lehetőség.

Gasztronómia:  A sziget történelmének sokszínűsége a gasztronómiában is megmutatkozik. A jellegzetes ízvilágú szicíliai konyha sokban eltér az olasz konyhától. Innen származik maga a pasta – vagyis az olasz tészta is. Leghíresebbje a szigeten a fekete színű pasta nera – tintahal paradicsomos mártásban, és a paradicsommal, kecskesajttal, bazsalikommal és padlizsánnal készült pasta alla Norma. Helyi specialitások még: a tenger gyümölcseivel készült finomságok, a cataniai canellóni (ricottával és darált hússal töltött tészta), a tonno alla cipollata (apróra vágott hagymával ízesített tonhal), a Palermo környéki grillezett szardínia  - sarde e beccafio - fenyőmaggal és gyógynövényekkel ízesítve, a padlizsánból készült, csípős szósszal nyakon öntött caponata, valamint a fantasztikus édességek: a frutta della martorana – cukrászati remekműnek is beillő marcipángyümölcsök, a szicíliai cassata (fagyasztott túrótorta kandírozott gyümölcsökkel) és a cannoni siciliani – a ricottával töltött ostyatekercs. A jó szicíliai borok közül Marsala vagy Palermo vidékéről érdemes kóstolgatni, de taorminai környéki, édes mandulabor is nagyon finom. A citromlikőr - limoncello - pedig kitűnő befejezése egy ízletes vacsorának.