Élmények a világ körül

Keresés
 
Albániai utazás - OTP Travel Utazási Iroda
Albánia gyönyörű tengerpartokkal, mesés tájakkal és vendégszerető emberekkel várja Önt!

Albánia

Úti célok Albániában

Albánia a felfedezetlen szépségek országa, mely Budapesttől alig ezer kilométerre vár rejtett kincseivel: festői hegyekkel, régészeti lelőhelyekkel, gyönyörű tengerpartokkal. Európa felkapott nyaralóhelyeivel szemben Albánia megfizethető áron kínálja mindezt, hogy egy különleges nyaralásban részesítse utazóit. Az ékszerdoboz balkáni ország turizmusa csupán az utóbbi évtizedekben kezdett kiépülni, így egyik varázsa az egykori diktatúrák alatti hosszú elszigeteltség okán fennmaradt ősi hagyományok és a különböző kultúrák őrzése. Albánia közel háromnegyedét elképesztő hegyek uralják, melyet tökéletesen ellenpontoz a 362 km hosszú partvidék, ahol hihetetlenül kék, lassan mélyülő tengervíz és megannyi varázslatos üdülőhely csábít nyaralásra. A híres Albán-Riviéra délen, a Jón-tenger partján húzódik 40 km hosszan finom homokos strandokkal és sziklák szabdalta öblökkel. Albánia az aktívan pihenők valóságos paradicsoma: gyönyörű nemzeti parkok, sima tükrű tavak, világörökség helyszínek, az illír, görög és római civilizációk kézjegyei, ottomán települések és öreg kis falvak kínálnak változatos kalandokat.
Utazásra a legjobb időszak a májustól beköszöntő nyári szezon: a tengerparti mediterrán klíma hamar felmelegíti a tengervizet, októberig kellemes fürdőzési lehetőséget nyújtva. A hegyekben átlagosan 4-5 Celsius fokkal hűvösebb az idő. A legmelegebb hónap az augusztus, amikor bőven 30 C fölé is mehet a nappali hőmérséklet, de még szeptemberben is kánikulára lehet számítani. Albániába a helyi nehézkes szárazföldi közlekedési viszonyok miatt repülővel célszerű utazni. A Wizzair heti háromszor üzemeltet közvetlen repülőjáratot Tiranába, a repülési idő kb. 1 óra 30 perc.

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást.
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/albania

Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.

Fontos információk

 • Vízum

  Albánia

  Főváros és legnagyobb város: Tirana
  Nyelv: albán
  Vallás: muszlim (58%), katolikus (10%), ortodox (7%), bektási (2%)
  Államforma: parlamentáris köztársaság
  Terület: 28 748 km²
  Népesség: 2 800 000 fő (2022-es becslés)
  Népsűrűség: 98 fő / km²
  Egy főre jutó GDP: 6 497 USD
  Hivatalos pénznem: Albán lek (ALL)
  Időeltérés: nincs (CET/UTC+1)
  Közlekedés iránya: jobb
  Hálózati feszültség: 220 V
  Csatlakozó és aljzat: Schulko Europlug
  Országhívószám: +355
  Internet TLD: .al

  Magyar állampolgárok érvényes útlevél, vagy érvényes személyazonosító igazolvány birtokában utazhatnak Albániába, mindkét típusú dokumentumnak a beutazástól számítva legalább 3 hónapig érvényesnek kell lennie. Albánia régi típusú , bordó könyv alakú személyi igazolványt és ideiglenes személyi igazolványt nem fogad el a belépéskor!
   
 • Elérhető külképviselet/ek


  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!

   
 • Biztonság


  Albániában a hazaival összevetve megfelelőnek mondható a közbiztonság, ugyanakkor fokozott elővigyázatosság szükséges a helyi sajátosságok miatt. Külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények ritkán történnek, erőszakos bűncselekmények nem jellemzőek, vagyon elleni bűncselekmények (pl.zsebtolvajlás) előfordulhatnak, főleg a zsúfolt és sokak által látogatott helyeken. Bár az albán kormányok az utóbbi időben komoly eredményeket értek el a közrend és a közbiztonság javításában, a szervezett bűnözés változatlanul jelen van az országban. Az ellenérdekelt bűnözők közti leszámolások általában ritkán és félreeső helyeken történnek, de nem zárható ki, hogy azoknak vétlen áldozata is lehet.
  A lakott területen kívül és a hegyvidékeken tartózkodás (hegymászás, barlangászat, hegyvidéki túrák) a nehéz terepviszonyok, illetve a jelzések és az infrastruktúra hiánya miatt még tapasztalt túrázóknak is kizárólag helyi vezetővel ajánlott!
  Saját biztonsága és a gondtalan utazás érdekében senki ne induljon el érvényes betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás nélkül!
   
 • Egészségügyi tudnivalók


  Albániában az egészségügyi ellátás a magyarországi színvonalnál rosszabb minőségű. Az egészségügyi és higiéniás feltételek nem mindig felelnek meg az európai normáknak.
  A vezetékes víz fogyasztása, vagy az abból készült jégkockával ital hűtése egyáltalán nem javasolt, még a fogmosás is csak palackozott vízzel ajánlott! A gyümölcsöt, főzeléknövényeket és a salátát szintén palackozott vízzel javasolt jól lemosni.
  Az élelmiszerek vásárlása körültekintést igényel, mindig ellenőrizni kell lejáratuk időpontját. Az utcai árusoktól, bódékból nyers hús- és tejtermékeket nem ajánlott vásárolni!
  Magas színvonalú kórházi ellátásra a magánklinikákon és rendelőkben lehet számítani, melyek csak a fővárosban és a nagyobb városokban érhetők el. Egyes, hazánkban is használt gyógyszerek a helyi gyógyszertárakban is beszerezhetők, azonban célszerű figyelni arra, hogy ne az olcsóbb változatokat vásárolják meg, hanem megbízható gyógyszergyárak termékeit.
  Legfontosabb segélyhívó számok: Mentők: 127 Tűzoltók: 128 Rendőrség: 129
  Javasolt megfelelő utas- és balesetbiztosítás megkötése az utazáshoz.
   
 • Tudnivalók Albániáról


Közlekedés: Az autóutak és főútvonalak általában megfelelő minőségűek. A közlekedést a mellékutakon gyakran nehezíti az utak rendkívül rossz állapota. A hagyományos autóstérképeken még a sárgával jelzett másodrendű utak is a valóságban sokszor nagyon nehezen járhatók. Az útvonaltervező programok használatakor is körültekintés javasolt, az alacsonyabb rendű utakat adó eredményeket célszerű ellenőrizni (előfordulhatnak nem létező határátkelőhelyek, normál személygépkocsival járhatatlan utak). A nagykövetség kérésre felvilágosítással szolgál.
A közlekedési morál a magyarországitól eltérő, a közlekedés szabályait a legtöbb autós egyénileg értelmezi. Kerékpárral vagy gyalogosként különösen nagy körültekintéssel kell közlekedni.
A fővárosban a torlódásokat leszámítva gépkocsival jól lehet közlekedni, hasonló a helyzet a nagyobb városokban és a főútvonalakon.
A helyi vonatok lassúak és rendkívül alacsony komfortfokozatúak. A távolsági buszközlekedés az ország minden részében kiterjedt, hasonlóan az iránytaxi jellegű kisbuszokhoz. A nagyobb városokban van taxi, a viteldíj alacsonyabb, mint hazánkban.
Gépkocsival történő belépéskor a nemzetközi biztosítást igazoló zöld kártya szükséges.
Magyar állampolgárok 3 hónapot nem meghaladó albániai tartózkodásuk során jogosultak használni a magyar vezetői engedélyt.
 
Autóbérlés: Az ismert nemzetközi gépjárműkölcsönzők Albániában is jelen vannak. Érvényes vezetői engedéllyel rendelkező magyar állampolgár bérelhet gépjárművet Albániában, a korhatár min.21 – max.70 év. Három évnél régebbi jogosítvány szükséges (ez autókölcsönzőként eltérhet).
 
Időjárás: A tengerparti sávban mediterrán klíma a jellemző száraz és forró nyárral (esetenként 40 C fok közelében) és enyhe, csapadékos téllel. Hasonlóan a többi mediterrán országhoz, a fűtés a legtöbb lakásban - beleértve sok szállodát is – nincs. A hegyvidéken a tél hideg, havas, a nyár hűvös.
 
Bankkártyák, kártyás fizetés: Tiranában és a nagyobb városokban több helyen van pénzfelvevő automata, és számos üzletben lehet bankkártyával is fizetni, de a kisebb városokban és településeken a kártyás fizetés akadályokba ütközhet.
 
 
 • Térkép

Inspirációk

Portugália utazás: Porto ételei - OTP Travel Utazási Iroda
Hagyományos ételek, amit Portóban, természetesen fenséges borok kíséretében, feltétlenül ki kell próbálni! Tartson velünk!

Portugália utazás: Porto - OTP Travel Utazási Iroda
Portó Portugália második legnagyobb városa. Számos történelmi, kulturális és gasztronómiai kincs otthona. Ismerje meg a világhírű portói bor szülőhelyét!

Franciaországi utazás: Bordeaux gasztronómia - OTP Travel Utazási Iroda
A franciaországi Bordeaux minden kétséget kizáróan a bor egyik világvárosa. Gasztronómiai kincsei között azonban akad még néhány, amelyet a városban járva meg kell kóstolnunk!

Franciaországi utazás: Bordeaux kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A franciaországi Bordeaux a borok Mekkája: rangos château-k, pincészetek és még számtalan egyéb látnivaló felfedezésre vár. Bemutatjuk a város lés környéke csodáit!

Dublin titkai - OTP Travel Utazási Iroda

A fenséges szikláktól az ősi várakon át, a misztikus műemlékekig a Smaragd sziget igazi kincsesbánya a történelem szerelmeseinek. Tartson velünk Írország legszebb vidékeire.

Dublin titkai - OTP Travel Utazási Iroda

Írország, az ősi folklór, a lélegzetelállító tájak és a különleges gasztronómiai különlegességek hazája.

Dublin titkai - OTP Travel Utazási Iroda

Tartson velünk egy képzeletbeli utazásra, ahol az ír mitológia varázslatos lényei elevenednek meg.

Görögország | Athéni kalandok családdal - OTP Travel Utazási Iroda

Csatlakozzon hozzánk egy ínycsiklandó utazásra, miközben felfedezzük az Athén kultúráját megtestesítő autentikus ételeket.

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!