Élmények a világ körül

Keresés
 
Laosz utazás - OTP Travel Utazási Iroda
Megismételhetetlen élmények várnak Önre!

Laosz

Úti célok Laoszban
 

Laosz Délkelet Ázsia egyik legtitokzatosabb országa, Mianmar, Kína, Vietnám, Kambodzsa és Thaiföld ölelésében, de a szomszédjaira jellemző zsúfoltság nélkül. Legfőbb folyója, a Mekong a thai határ mentén húzódik, partjának egyik legismertebb látnivalója Luangprabang.  A város királyságok fővárosa volt a XIV. század óta, de a francia gyarmati múlt nyomai is jól érzékelhetők. A narancsruhás buddhista szerzetesek látványa hozzátartozik a mindennapok, az indokínai lakóházak és a 32 buddhista templom képéhez. Laosz fővárosa, a békés Vientiane szintén a Mekong partján fekszik, főként a gyarmatosítás előtti korszakból származó látnivalóiért érdemes ide látogatni. A Laoszban tapasztalható nyugalom és derű hamar átragad a turistákra. Érintetlen vidékek, őserdők és vízesések, watok, sztúpák és monolit leletek, valamint a kedves laosziak várják itt szeretettel a kalandvágyó utazókat.
Laosz meglátogatása november és március között a legideálisabb. Április és május a legmelegebb (40 oC), szeptember és október a legesősebb hónap.  Budapestről több átszállással lehet eljutni Luangprabagba vagy Vientiane-ba, a repülési idő kb. 13 óra (átszállási idő nélkül). A laoszi utazáshoz vízum szükséges.

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást.
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/laosz


VIETNÁM - LAOSZ - KAMBODZSA EGYÉNILEG

Vietnám, Laosz, Kambodzsa
érdeklődésre

Fontos információk

 • Vízum

  Laosz

  Főváros és legnagyobb város : Vientiane
  Nyelv: lao
  Vallás: buddhista
  Államforma: népi demokratikus köztársaság
  Terület: 236 800km2
  Népesség: 7 530 000 fő (2022-es becslés)
  Népsűrűség: 33 fő/km2
  Egy főre jutó GDP: $ 1 692 (2014-es becslés)
  Hivatalos pénznem: kip (LAK)
  Időeltérés: +6 óra (ICT, UTC +7)
  Közlekedés iránya: jobb
  Hálózati feszültség: 230V
  Csatlakozó és aljzat: A, B, C, E, F
  Országhívószám: +856
  Internet TLD: .la

  Magyar állampolgárok előzetesen beszerzett vízummal, vagy turizmus céljából, érkezéskor kiállított, 30 napig érvényes vízummal (visa on arrival) utazhatnak be. A Visa on arrival díja 30.-USD, hétvégén és hétköznap hivatali időn kívül további 1.- USD-t számítanak fel kezelési költségként. Visa on arrival igényelhető Vientiane, Luang Prabang, Pakse és Savannakhet nemzetközi repülőterén, az országot Thaifölddel összekötő Mekong-hídaknál lévő szárazföldi határátkelőhelyeken (Vientiane, Thakaek, Savannakhet) a Tha Naleng vasútállomáson és egyes nemzetközi határátkelőhelyeken. Az úti okmány érvényessége legalább 6 hónappal meg kell haladja a tervezett elutazás időpontját.

  Vízumbeszerzés előtt kérjük érdeklődjenek a vízumkiadásra jogosult külképviseleten:

  Embassy and the Permanent Mission of the Lao People’s Democratic Republic (Lao PDR) Sommerhaidenweg 43 1180 Vienna, Austria

  Telefon: 0043 1890231911
  Fax: 0043 1890231915
  E-mail: laoembassyvienna@hotmail.com

  Laoszba történő utazás esetén, kérjük használja a Regisztráció konzuli védelemhez online bejelentkezési rendszert. Regisztráljon most!
   
 • Elérhető külképviselet/ek

  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!
   
 • Biztonság

  Laosz utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriába tartozik, mivel a kormány és NGO-k komoly erőfeszítései ellenére még mindig jelentős mennyiségű a fel nem robbant lőszer, akna, bomba az ország egész területén, különösen Xieng Khouang és Luang Prabang tartományokban, valamint a lao-vietnami határ környezetében.

  Az elmúlt időszakban több külföldi állampolgár is áldozatul esett rossz minőségű, ismeretlen eredetű és hatású drogoknak, melyeket az utcán vásárolt kábítószerárusoktól. Felhívjuk állampolgáraink figyelmét, hogy fokozottan óvakodjanak bárminemű és eredetű kábítószer fogyasztásától.

  Vientiane-ból az utóbbi időben romló közbiztonsági helyzetről érkeztek hírek, nőtt az utcai rablások, táskalopások száma. Az elkövetők fellépése erőszakosabbá vált, előfordult kés, vasrúd, vagy pisztoly alkalmazása. Az esetek többsége külföldiek által frekventált városrészekben, éjjel hazafelé tartó fiatal nőket érintett.

  A többi délkelet-ázsiai országhoz hasonlóan a bárokban, éjszakai szórakozóhelyeken előfordulhat az italok manipulálása, altatószerek beadása, majd az áldozat kifosztása. Idegentől lehetőleg ne fogadjunk el ételt/italt, illetve ne hagyjuk azt őrizetlenül.

  A kábítószerhez kapcsolódó bűncselekmények súlyos következményekkel járnak, az elkövetőre halálbüntetést is kiszabhatnak.
   
 • Egészségügyi tudnivalók

  Fertőzött területekről érkezőknek kötelező a sárgaláz elleni védettség igazolása.
  Javasolt védőoltások: tífusz, Di-Per-Te, Hepatitis A és B, malária ellen.

  Az egészségügyi infrastruktúra Laoszban elmaradott, az orvosi, egészségügyi ellátás alacsony színvonalú. Egyszerű esetek kezelése lehetséges, de komolyabb probléma esetén érdemes valamelyik thaiföldi kórházat felkeresni. Utazás előtt hangsúlyozottan ajánlott átfogó baleset- és egészségügyi biztosítást kötni.

  Tömeges fertőzést okozó betegségek egyre ritkábban jelentkeznek, időszakosan mégis előfordulhatnak, például járványszerű kolera-megbetegedések. A malária és dengue-láz viszonylag gyakori, különösen a júniustól novemberig tartó esős évszak idején.

  A csapvíz nem iható. A fővárosban és nagyobb városokban a palackozott víz és üdítőital-ellátás jól megoldott, vagy fogyasszunk forralt vizet. A palackok zárókupakjának eredetiségét érdemes ellenőrizni, italunkba ne kérjünk jeget.

  A WHO jelentése szerint Laoszban is előfordult madárinfluenza vírus okozta fertőzés, az emberi áldozatok szoros kapcsolatban álltak a beteg állatokkal.

  Elővigyázatosságképpen laoszi tartózkodásuk alatt kerüljék el az élőállat piacokat, baromfigazdaságokat és minden olyan helyet, ahol közel kerülhetnek szabadon vagy ketrecben tartott madarakhoz. Étkezéseknél kizárólag alaposan megfőzött, átsütött állati eredetű készítményeket fogyasszanak.

  Ajánlott a szúnyogriasztók használata és az általános higiéniai szabályok fokozott betartása. Utazás előtt javasoljuk, hogy konzultáljanak háziorvosukkal, védőoltások ügyében pedig vegyék fel a kapcsolatot az Országos Epidemiológiai Központtal.
   
 • Tudnivalók Laoszról

  Időjárás: Laosz éghajlata monszun, az esős évszak májustól októberig, a szárazabb évszak novembertől áprilisig tart. A levegő páratartalma egész éven át magas. November-február hűvösebb, míg március és április nagyon forró. A legmelegebb hónap április, a legesősebb pedig augusztus.

  A laoszi törvények tiltják állampolgáraik külföldiekkel házasságon kívül létesített szexuális kapcsolatát. Az eljegyzési vagy házasságkötési szándékot a laoszi családjogi törvény szerint előzetesen be kell jelenteni. A törvénysértők pénz-, vagy börtönbüntetéssel sújthatók (a bírság összege 500-tól 5.000 USD-ig terjedhet). A laoszi rendőrség gyanú esetén a szálláshelyek szobáit is ellenőrizheti.
   
 • Térkép

Inspirációk

Igazi kalandokra vágyik? Nem elég a városok vagy a tengerpartok szépsége? Van 5 utazási tippünk az Ön számára!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!