Élmények a világ körül

Keresés
 
Svédország utazás - OTP Travel Utazási Iroda
Skandináv élmények stílusosan!

Svédország

Úti célok Svédországban


A varázslatos Svédország zöldellő erdőségeivel, kéklő vizeivel maga a természet, az aktív kikapcsolódás, az érintetlen élővilág és a harapni való levegő otthona. A praktikumot és remek formatervezést ötvöző svéd dizájn, a gusztusos svéd ételek, a patyolattiszta városok tökéletes harmóniát alkotnak a látnivalók szépségével. Svédországban garantált a kikapcsolódás és a feltöltődés. A több ezer partmenti kis szigetecske, a számtalan tó és dús erdőség, a vidék festett faházai és a nagyvárosok tarka-barka forgataga a jellegzetes svéd tájak egy-egy arca. A középkori eredetű, tizennégy szigetre épült színpompás Stockholm tömérdek nevezetességét szinte lehetetlen felfedezni egy látogatással. Göteborg számtalan zöld területével és gyönyörű gondozott parkjaival, Malmö a középkori emlékektől a neo-futurisztikus építészeti remekekig elképesztő látványosságokkal örvendezteti meg a látogatókat. A Hanza-városok gótikája leginkább Ystadban csodálható meg, mely színesre festett házaival rögtön rabul ejti a látogatók szívét. Akik az érintetlen természetre vágynak, látogassanak el a sarkkörön túlra, ahol a Svéd Lappföld havas tundrái és élményei várják.

Svédország csodálatos vidékeinek bebarangolására a májustól szeptemberig tartó svéd nyár a legalkalmasabb. Stockholmban nyáron akár a 22 oC-ot jóval meghaladó hőmérséklet is előfordulhat. A Svéd Lappföldön a téli sportok idénye december és március között van. Az északi fény szezonja hideg és száraz időben, szeptembertől márciusig tart.

Stockholmba, Göteborgba és Malmö-be közvetlen járattal is el lehet jutni Budapestről, a repülési idő kb.1 óra 50 perc - 2 óra 10 perc.

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást. https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs


STOCKHOLM - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Svédország
285 000 Ft-tól/fő

Fontos információk

 • Vízum

  Svédország

  Főváros és legnagyobb város : Stockholm
  Nyelv: svéd
  Vallás: evangélikus (61%)
  Államforma: alkotmányos monarchia
  Terület: 450 295 km2
  Népesség: : 10 343 403 fő (2020. márciusi adat)
  Népsűrűség: 22,6 fő/km2
  Egy főre jutó GDP: $ 55 815
  Hivatalos pénznem: svéd korona (NOK)
  Időeltérés: nincs (CET, UTC+1)
  Közlekedés iránya: jobb
  Hálózati feszültség: 230V
  Csatlakozó és aljzat: C, F
  Országhívószám: +46
  Internet TLD: .se

  A beutazáshoz érvényes útlevél vagy kártya típusú személyi igazolvány szükséges, melyek érvényessége minimum az utazás utolsó napjáig szól. A régi típusú, illetve ideiglenes személyi igazolvánnyal történő utazás nem javasolt, a hatóságok a nem digitalizált adattartalommal kiállított okmányokat az esetek többségében nem fogadják el.
  A svéd rendőrség 2020. január 1-től arcfelismerő kamerarendszereket használhat az ország területén, melyeket tesztüzemben először a Stockholmhoz közeli skavstai repülőtéren kezdtek használni (ide repül többek között a Wizzair is). A rendszer működésének lényege, hogy a repülőtéren arcképek készülnek az utazni kívánó személyekről, ezeket a képeket pedig a rendszer összehasonlítja az útlevél microchipjében tárolt biometrikus adatokkal. Az új rendszer bevezetése a svéd hatóságok szerint előreláthatólag nem okoz fennakadást és hosszabb várakozást a repülőtér forgalmában, illetve az utasok beszállításában.
   
 • Elérhető külképviselet/ek

  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!
   
 • Biztonság

  Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. A kivételekről a az alábbi link szolgál bővebb információkkal.

  Svédországban közepes a terrorfenyegetettség szintje. A repülőtereken, autóbusz-állomásokon, kikötőkben, egyéb forgalmas közlekedési csomópontokon, a nagyobb városok belvárosaiban, valamint nyilvános rendezvényeken szigorúbb biztonsági ellenőrzés érvényesül. Javasolt figyelemmel kísérni a svéd hatóságok ilyen irányú tájékoztatásait és iránymutatásait. A svéd rendőrség telefonszáma: 114 14, vészhelyzet esetén a 112-es telefonszám hívható Svédországon belülről, külföldről pedig: 0046 77 114 14 00 E-mail: registrator.stockholm@polisen.se Honlap: www.polisen.se


  Svédországban mind a légi-, a vízi-, a vasúti-, az autóbusz és egyéb városi tömegközlekedés korszerű és biztonságos, a belföldi légi járatokkal az ország minden része könnyen és biztonságosan elérhető.

  Svédországban a külföldiek sérelmére elkövetett kisebb vagyon elleni bűncselekmények előfordulnak (utcai és szállodai táskalopások) ezért a nagyvárosok egyes zsúfolt városrészein és a szállodai reggelizőhelyeken célszerű fokozottan figyelni az úti okmányokra és egyéb értékekre.
  Az ország ritkán lakott területein nem tanácsos egyedül útnak indulni és úgy sem, hogy nincs megfelelő kapcsolat a külvilággal. A különböző hegyi túrákon, illetve a gleccsereken tett kirándulásokon bármikor történhet olyan baleset, amikor életfontosságú lehet a gyors orvosi segítség. A ritkán lakott vidékeken feltöltött mobiltelefon és navigációs rendszer (GPS) szükséges. Az ország földrajzi adottságai miatt a mobilhálózat lefedettsége hiányos, ezért legyenek a tervezett útvonalba és a visszatérés időpontjába beavatott személyek.
   
 • Egészségügyi tudnivalók

  Svédországban a közegészségügy megfelelő, az egészségügyi ellátás egészségügyi biztosításhoz kötött. A turistaként, vagy 90 napnál rövidebb ideig Svédországban tartózkodó EU állampolgárok esetén az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére való jogosultságot az EU Egészségügyi Kártyával kell igazolni. Ezt a lakóhely szerinti Megyei Egészségügyi Pénztártól, az utazást megelőzően kell megkérni. További információk a www.neak.hu honlapon találhatók. Annak, aki a svéd egészségbiztosítóval szerződéses viszonyban nem álló, privát orvos szolgáltatását veszi igénybe, a teljes díjat ki kell fizetnie.

  A koronavírussal kapcsolatban naprakész tájékoztatással a konzuli szolgálat honlapja szolgál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?svedorszag
   
 • Tudnivalók Svédországról


  Időjárás: Svédország déli és középső területeinek klimatikus viszonyai nem térnek el jelentősen a Magyarországon jellemző időjárástól, ugyanakkor az ország északi, sarkköri részén szeptembertől márciusig rendkívül hideg időre és erős havazásra kell felkészülni. A közlekedés szempontjából fontos kiemelni, hogy az őszi időszaktól egészen kora tavaszig sokkal korábban sötétedik be az országban, ezért ajánlatos az utazásokat ennek figyelembevételével megtervezni. Stockholmban júniusban főleg az itthon megszokott tavaszi időjárás várható (18-25 Celsius fok), majdnem éjfélig világos van, teljes sötétség csak pár óráig tart ebben az időszakban.

  Közlekedés: magyar viszonylathoz képest drága, azonban Stockholmot behálózza a metró (tunnelbana), a hév (pendeltag) hálózata, valamint villamosok, buszok is nagy számban járják az utakat. A buszokra csak a jegy vagy bérlet felmutatásával az első ajtónál lehet felszállni és a többi ajtót kell használni leszálláskor. Stockholm felfedezése kerékpárral a legegyszerűbb: jól megkülönböztethető külön sáv van a biciklisek számára, a szín mellett még többnyire szintkülönbséggel is megkülönböztetik a bicikliutat a gyalogos járdától.

  Gépkocsivezetés: a magyar "B" kategóriás jogosítvány használható Svédországban. A jogosítványnap érvényesnek kell lennie, annak meghosszabbítására a külképviseleteken keresztül nincs lehetőség. Országszerte, de különösen az északi sarkköri területeken előfordulhatnak jávor- és rénszarvascsordák az egyes utakon, ezért sokkal biztonságosabb olyan gépkocsival közlekedni, mely erős fényszóróval rendelkezik. A sarkköri, ritkán lakott részeken ritkábban találhatóak benzinkutak, illetve az autómentés is sokkal körülményesebb az ország egyéb részeiben megszokottnál.

  Üzletek nyitva tartása: A boltok általában 17 óráig tartanak nyitva, az országra jellemző, hogy csak kártyával lehet fizetni. Elvétve fogadnak el készpénzes fizetést.

  Gasztronómia: a svédek törekednek az egészségtudatos táplálkozásra, főleg a tenger gyümölcseit részesítik előnyben a főételeknél, ugyanakkor a gyorséttermi láncok is megtalálhatók az országban. A svéd húsgolyón – kötbullar – túl is számtalan ínycsiklandó helyi ételt kínál a svéd konyha: a smörgåsbord, vagyis a klasszikus svédasztal füstölt halakkal, sültekkel, svéd kenyérrel, sajtokkal és különféle köretekkel van megrakva. A desszertek nagyon édesek, a bogyós gyümölcsöket és a marcipánt előszeretettel használják a receptekben. Ismertebb édességek: prinsesstårta (krémes marcipános torta), blåbärspaj (áfonyapite, melyet vaníliafagylalttal tálalnak), kanelbullens (fahéjas tekercs kelttésztából).
   

  Térkép

Inspirációk

4 kihagyhatatlan európai város 2022-re - OTP Travel Utazási Iroda
Íme kedvenc négy európai nagyvárosunk 2022-re, ahol életre szóló élményekkel töltekezhet fel egy hosszú hétvégén.

Spanyolország | Marbella kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A Costa del Sol ékköve, Marbella a pezsgő éjszakai életen, a pubok és kávézók sokaságán túl rengeteg csendes zugot és felfedezni valót kínál.

Spanyolország | Andalúzia | fehér falvak - OTP Travel Utazási Iroda
Az Alhambra vöröses árnyalatú falai a külső szemlélő elől elrejtik a belső tér meghitt szépségét. Fedezze fel velünk!

Spanyolország | Andalúzia | fehér falvak - OTP Travel Utazási Iroda
Andalúzia fehér falvai lenyűgözőek, völgyek ölelésében vagy kies sziklák tetején emlékeztetnek egy letűnt korszak különös történetére.

Spanyolország | andalúziai strandok - OTP Travel Utazási Iroda
Andalúzia világhírű a 800 km hosszú tengerpartjáról. Számtalan látványos, fehér homokkal és kristálytiszta türkizkék vízzel rendelkező stranddal valódi paradicsom.

Spanyolország | Córdoba ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Bemutatunk hét spanyol ételt, amiről a cordóbaiak állítják, ők csinálják a legjobban.

Spanyolország | Andalúzia | Córdoba | Mezquita - OTP Travel Utazási Iroda
Arab típusú dzsámik leghíresebb példája Európában a córdobai nagymecset. Ismerje meg az egykori iszlám világ központjának ezt a csodálatos alkotását!

Spanyolország | Andalúzia gyöngye: Córdoba - OTP Travel Utazási Iroda
A lenyűgöző történelemmel büszkélkedő Córdoba Spanyolország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. A város mindenki számára kínál valamit.

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!