Élmények a világ körül


Svédország utazás - OTP Travel Utazási Iroda
Skandináv élmények stílusosan!

Svédország

Úti célok Svédországban


A varázslatos Svédország zöldellő erdőségeivel, kéklő vizeivel maga a természet, az aktív kikapcsolódás, az érintetlen élővilág és a harapni való levegő otthona. A praktikumot és remek formatervezést ötvöző svéd dizájn, a gusztusos svéd ételek, a patyolattiszta városok tökéletes harmóniát alkotnak a látnivalók szépségével. Svédországban garantált a kikapcsolódás és a feltöltődés. A több ezer partmenti kis szigetecske, a számtalan tó és dús erdőség, a vidék festett faházai és a nagyvárosok tarka-barka forgataga a jellegzetes svéd tájak egy-egy arca. A középkori eredetű, tizennégy szigetre épült színpompás Stockholm tömérdek nevezetességét szinte lehetetlen felfedezni egy látogatással. Göteborg számtalan zöld területével és gyönyörű gondozott parkjaival, Malmö a középkori emlékektől a neo-futurisztikus építészeti remekekig elképesztő látványosságokkal örvendezteti meg a látogatókat. A Hanza-városok gótikája leginkább Ystadban csodálható meg, mely színesre festett házaival rögtön rabul ejti a látogatók szívét. Akik az érintetlen természetre vágynak, látogassanak el a sarkkörön túlra, ahol a Svéd Lappföld havas tundrái és élményei várják.

Svédország csodálatos vidékeinek bebarangolására a májustól szeptemberig tartó svéd nyár a legalkalmasabb. Stockholmban nyáron akár a 22 oC-ot jóval meghaladó hőmérséklet is előfordulhat. A Svéd Lappföldön a téli sportok idénye december és március között van. Az északi fény szezonja hideg és száraz időben, szeptembertől márciusig tart.

Stockholmba, Göteborgba és Malmö-be közvetlen járattal is el lehet jutni Budapestről, a repülési idő kb.1 óra 50 perc - 2 óra 10 perc.

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást. https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs


STOCKHOLM - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Svédország
285 000 Ft/fő -től

Fontos információk

 • Vízum

  Svédország

  Főváros és legnagyobb város : Stockholm
  Nyelv: svéd
  Vallás: evangélikus (61%)
  Államforma: alkotmányos monarchia
  Terület: 450 295 km2
  Népesség: : 10 343 403 fő (2020. márciusi adat)
  Népsűrűség: 22,6 fő/km2
  Egy főre jutó GDP: $ 55 815
  Hivatalos pénznem: svéd korona (NOK)
  Időeltérés: nincs (CET, UTC+1)
  Közlekedés iránya: jobb
  Hálózati feszültség: 230V
  Csatlakozó és aljzat: C, F
  Országhívószám: +46
  Internet TLD: .se

  A beutazáshoz érvényes útlevél vagy kártya típusú személyi igazolvány szükséges, melyek érvényessége minimum az utazás utolsó napjáig szól. A régi típusú, illetve ideiglenes személyi igazolvánnyal történő utazás nem javasolt, a hatóságok a nem digitalizált adattartalommal kiállított okmányokat az esetek többségében nem fogadják el.
  A svéd rendőrség 2020. január 1-től arcfelismerő kamerarendszereket használhat az ország területén, melyeket tesztüzemben először a Stockholmhoz közeli skavstai repülőtéren kezdtek használni (ide repül többek között a Wizzair is). A rendszer működésének lényege, hogy a repülőtéren arcképek készülnek az utazni kívánó személyekről, ezeket a képeket pedig a rendszer összehasonlítja az útlevél microchipjében tárolt biometrikus adatokkal. Az új rendszer bevezetése a svéd hatóságok szerint előreláthatólag nem okoz fennakadást és hosszabb várakozást a repülőtér forgalmában, illetve az utasok beszállításában.
   
 • Elérhető külképviselet/ek

  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!
   
 • Biztonság

  Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. A kivételekről a az alábbi link szolgál bővebb információkkal.

  Svédországban közepes a terrorfenyegetettség szintje. A repülőtereken, autóbusz-állomásokon, kikötőkben, egyéb forgalmas közlekedési csomópontokon, a nagyobb városok belvárosaiban, valamint nyilvános rendezvényeken szigorúbb biztonsági ellenőrzés érvényesül. Javasolt figyelemmel kísérni a svéd hatóságok ilyen irányú tájékoztatásait és iránymutatásait. A svéd rendőrség telefonszáma: 114 14, vészhelyzet esetén a 112-es telefonszám hívható Svédországon belülről, külföldről pedig: 0046 77 114 14 00 E-mail: registrator.stockholm@polisen.se Honlap: www.polisen.se


  Svédországban mind a légi-, a vízi-, a vasúti-, az autóbusz és egyéb városi tömegközlekedés korszerű és biztonságos, a belföldi légi járatokkal az ország minden része könnyen és biztonságosan elérhető.

  Svédországban a külföldiek sérelmére elkövetett kisebb vagyon elleni bűncselekmények előfordulnak (utcai és szállodai táskalopások) ezért a nagyvárosok egyes zsúfolt városrészein és a szállodai reggelizőhelyeken célszerű fokozottan figyelni az úti okmányokra és egyéb értékekre.
  Az ország ritkán lakott területein nem tanácsos egyedül útnak indulni és úgy sem, hogy nincs megfelelő kapcsolat a külvilággal. A különböző hegyi túrákon, illetve a gleccsereken tett kirándulásokon bármikor történhet olyan baleset, amikor életfontosságú lehet a gyors orvosi segítség. A ritkán lakott vidékeken feltöltött mobiltelefon és navigációs rendszer (GPS) szükséges. Az ország földrajzi adottságai miatt a mobilhálózat lefedettsége hiányos, ezért legyenek a tervezett útvonalba és a visszatérés időpontjába beavatott személyek.
   
 • Egészségügyi tudnivalók

  Svédországban a közegészségügy megfelelő, az egészségügyi ellátás egészségügyi biztosításhoz kötött. A turistaként, vagy 90 napnál rövidebb ideig Svédországban tartózkodó EU állampolgárok esetén az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére való jogosultságot az EU Egészségügyi Kártyával kell igazolni. Ezt a lakóhely szerinti Megyei Egészségügyi Pénztártól, az utazást megelőzően kell megkérni. További információk a www.neak.hu honlapon találhatók. Annak, aki a svéd egészségbiztosítóval szerződéses viszonyban nem álló, privát orvos szolgáltatását veszi igénybe, a teljes díjat ki kell fizetnie.

  A koronavírussal kapcsolatban naprakész tájékoztatással a konzuli szolgálat honlapja szolgál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?svedorszag
   
 • Tudnivalók Svédországról


  Időjárás: Svédország déli és középső területeinek klimatikus viszonyai nem térnek el jelentősen a Magyarországon jellemző időjárástól, ugyanakkor az ország északi, sarkköri részén szeptembertől márciusig rendkívül hideg időre és erős havazásra kell felkészülni. A közlekedés szempontjából fontos kiemelni, hogy az őszi időszaktól egészen kora tavaszig sokkal korábban sötétedik be az országban, ezért ajánlatos az utazásokat ennek figyelembevételével megtervezni. Stockholmban júniusban főleg az itthon megszokott tavaszi időjárás várható (18-25 Celsius fok), majdnem éjfélig világos van, teljes sötétség csak pár óráig tart ebben az időszakban.

  Közlekedés: magyar viszonylathoz képest drága, azonban Stockholmot behálózza a metró (tunnelbana), a hév (pendeltag) hálózata, valamint villamosok, buszok is nagy számban járják az utakat. A buszokra csak a jegy vagy bérlet felmutatásával az első ajtónál lehet felszállni és a többi ajtót kell használni leszálláskor. Stockholm felfedezése kerékpárral a legegyszerűbb: jól megkülönböztethető külön sáv van a biciklisek számára, a szín mellett még többnyire szintkülönbséggel is megkülönböztetik a bicikliutat a gyalogos járdától.

  Gépkocsivezetés: a magyar "B" kategóriás jogosítvány használható Svédországban. A jogosítványnap érvényesnek kell lennie, annak meghosszabbítására a külképviseleteken keresztül nincs lehetőség. Országszerte, de különösen az északi sarkköri területeken előfordulhatnak jávor- és rénszarvascsordák az egyes utakon, ezért sokkal biztonságosabb olyan gépkocsival közlekedni, mely erős fényszóróval rendelkezik. A sarkköri, ritkán lakott részeken ritkábban találhatóak benzinkutak, illetve az autómentés is sokkal körülményesebb az ország egyéb részeiben megszokottnál.

  Üzletek nyitva tartása: A boltok általában 17 óráig tartanak nyitva, az országra jellemző, hogy csak kártyával lehet fizetni. Elvétve fogadnak el készpénzes fizetést.

  Gasztronómia: a svédek törekednek az egészségtudatos táplálkozásra, főleg a tenger gyümölcseit részesítik előnyben a főételeknél, ugyanakkor a gyorséttermi láncok is megtalálhatók az országban. A svéd húsgolyón – kötbullar – túl is számtalan ínycsiklandó helyi ételt kínál a svéd konyha: a smörgåsbord, vagyis a klasszikus svédasztal füstölt halakkal, sültekkel, svéd kenyérrel, sajtokkal és különféle köretekkel van megrakva. A desszertek nagyon édesek, a bogyós gyümölcsöket és a marcipánt előszeretettel használják a receptekben. Ismertebb édességek: prinsesstårta (krémes marcipános torta), blåbärspaj (áfonyapite, melyet vaníliafagylalttal tálalnak), kanelbullens (fahéjas tekercs kelttésztából).
   

  Térkép

Inspirációk

Málta 7 csodája | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Összegyűjtöttük a hét legjobb helyet, melyet mindenképpen tűzzünk bakancslistánkra a következő nyaraláskor.

10 érdekes tény Pugliáról - OTP Travel Utazási Iroda
Puglia magával ragadó varázsa a kedvencek közé emeli ezt a fantasztikus olasz régiót. Összegyűjtöttünk tíz érdekes tényt, amelyet talán nem ismer mindenki.

Izraeli kisokos | OTP Travel Utazási Iroda
Izraelben is vannak olyan szokások, amelyek számunkra kissé furcsának tűnhet. Összeszedtünk néhányat.

13+1 érdekesség Izlandról - OTP Travel Utazási Iroda
Izland, a tűz és a jég földje az elmúlt években rendkívül népszerű utazási célponttá vált.

Izlandi csemegék - OTP Travel Utazási Iroda
Izlandi specialitások, amelyeket nem szabad kihagyni.

Izland természeti csodái - OTP Travel Utazási Iroda
Izland varázslatos. A sziget tele van a természet csodáival. Fedezze fel ezt a semmihez sem fogható világot!

Oroszország | Szentpétervár | 9 dolog, amit Szentpéterváron ki kell próbálni - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezze fel velünk Szentpétervárt, most egy kicsit másképpen is!

Oroszország | Moszkva | Novikov étterem - OTP Travel Utazási Iroda
A név, amely valódi garanciát jelent a minőségre. Ismerje meg velünk Moszkva legjobb Novikov éttermeit!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!