Élmények a világ körül

Keresés
 
Szerbia lenyűgöző ország, mely gazdag történelmi örökséggel és festői tájakkal büszkélkedhet.

Szerbia

Úti célok Szerbiában

Szerbia lenyűgöző ország, mely gazdag történelmi örökséggel és festői tájakkal büszkélkedhet. Az ország kelet-európa szívében fekszik, és lenyűgöző változatosságot kínál azoknak, akik bakancslistájukra tűzik. A Vajdaságtól a Délvidékig, a Duna partjaitól a hegyekig Szerbia minden látogatót elbűvöl változatos természeti szépségeivel és gazdag kulturális hagyományaival. Legyen szó a középkori várakról, csillogó folyókról vagy évszázados fák tövében megbúvó falvakról, Szerbia minden szeglete rejt valami varázslatosat, mely felfedezésre vár.

Általánosságban elmondható, hogy a legkedvezőbb időszak a tavasztól őszig tartó időszak, amikor a kellemes időjárás lehetővé teszi a szabadtéri tevékenységek, városnézés és kirándulások élvezetét. Budapest-Belgrád között a repülési idő kb. 1 óra 15 perc.

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást.
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/szerbia


Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.

Fontos információk

 • Vízum

  Szerbia

  Főváros és legnagyobb város: Belgrád
  Nyelv: szerb
  Vallás: ortodox keresztény
  Államforma: parlamentáris köztársaság
  Terület: 88 499 km2
  Népesség: 7 022 268 fő (2017)
  Népsűrűség: 83 fő/km2
  Egy főre jutó GDP: 7 960 USD
  Hivatalos pénznem: szerb dínár (RSD)
  Időeltérés: 0 óra (EET/UTC+1, EEST/UTC+2)
  Közlekedés iránya: jobb oldali közlekedés
  Hálózati feszültség: 230 V
  Csatlakozó és aljzat: C
  Országhívószám: +381
  Internet TLD: .rs


  Vízum beszerzése nem szükséges maximum 90 napos tartózkodás esetén.
  Ha Szerbiából Koszovóba is be szeretnének utazni, akkor a szerbiai beutazáskor igazolást kell kérniük (csak kérésre adják) a szerb határon a Szerbiába történő belépésről, és azt a szerb hatóságok kérésére a szerb–koszovói határon fel kell mutatniuk. A személyi igazolvánnyal nem rendelkező kiskorúak kizárólag úti okmánnyal utazhatnak be Szerbiába. Akik 90 napnál hosszabb ideig kívánnak Szerbiában tartózkodni, továbbra is csak érvényes úti okmánnyal léphetnek be az országba.
  Belépéskor kérhetik a napi 50 euró meglétét, ami készpénzzel, utazási csekkel, hitelkártyával, vagy meghívás esetén garancialevéllel igazolható.
  Hosszútávú tartózkodás: http://www.mup.gov.rs/wps/portal/en/information/Temporary+residence

  A folyami határátlépés különös szabályai

  A magyar állampolgárok belépése a folyami határátkelőhelyeken (elsősorban Magyarkanizsán/Kanjiza) is vízummentesen történik. Ugyanakkor a vadvíz veszélyes üzem, és éppen ezért a határon történő belépést a szerbiai hatóságoknál előre be kell jelenteni.
  Tranzitálási szabályok:
  Nincs korlátozás. Ugyanakkor nyomatékosan felhívjuk a Szerbián keresztül utazók figyelmét, hogy az úti okmányuk érvényességét az utazás előtt ellenőrizzék! Továbbá arra is, hogy a korábban magyar hatóságnak elveszettként, ellopottként lejelentett és később mégis elő-/megkerült okmánnyal NE induljanak útnak (ne utazzanak külföldre), mert minden ilyen okmányra nemzetközi körözést rendelnek el a visszaélések elkerülése végett és azt így a külföldi hatóságok (határőrségek) is kötelesek bevonni. A folyamatos tumultusban gyakori, hogy a lejárt vagy körözött okmányt csak a szerb-észak-macedón/ szerb-montenegrói határon észlelik, így az utazást nem tudják folytatni!
  Kiskorúak beutazása:
  A kiskorú gyermekek beutazásához az érvényes úti okmányok mellett feltétlenül ajánlott a szülők/gondviselők/törvényes képviselők hivatalos (legalább két tanúval ellátott) írásbeli hozzájárulása, amennyiben a szülők nincsenek a kiskorúakkal, tehát a kiskorú egyedül vagy más felnőtt kíséretében utazik. A hozzájáruláson a szülők aláírását közjegyző is igazolhatja, a hozzájárulást célszerű az utazási célország hivatalos nyelvén is elkészíteni vagy a magyar nyelvű hozzájáruláshoz fordítást csatolni. Szülői hozzájáruló nyilatkozat mintát az alábbi oldalon talál: https://konzinfo.mfa.gov.hu/minden-utazo-figyelmebe/gyermekek-kulfoldre-utazasa
   
 • Elérhető külképviselet/ek

  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!
   
 • Biztonság


  Szerbia biztonsági besorolása a IV. biztonsági kategória, azaz biztonságos országnak minősül, alacsony kockázattal. Felhívjuk a figyelmet, hogy Szerbia Koszovóval határos területei azonban az utazás és az ott-tartózkodás szempontjából a III., vagyis a fokozott óvatossággal látogatható térségek kategóriájába tartoznak.

  Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország koszovói határvidékén (főleg Észak-Koszovó) biztonsági kockázattal kell számolniuk. Az ország ezen részei az utazás és az ott-tartózkodás szempontjából a "III. Fokozott óvatossággal látogatható térségek" kategóriájába tartoznak. A térségbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején. Amennyiben a külföldi nem Szerbia felől lépett be Koszovóba, a szerb-koszovói határon a szerb hatóságok nem engedik be az országba.

   
 • Bűnözés, közbiztonság


  A szerbiai közbiztonsági helyzet, összességében és általánosságban európai szintű. A főváros turisták által kedvelt történelmi belvárosában előfordulnak kisebb vagyoni bűncselekmények (lopás, zsebtolvajlás), így értékeikre, irataikra kérjük fokozottabban ügyeljenek. Minden elszenvedett bűncselekményt (útlevél ellopását is) és az úti okmány elvesztését is mielőbb jelenteni kell a rendőrségen (rendőrségi sürgősségi szám: 192), és jelezni célszerű az illetékes magyar külképviseleten (a Belgrádi Nagykövetség Konzuli Osztályán, illetve a Vajdaság területéről a Szabadkai Főkonzulátuson).
  Felhívjuk a személygépkocsival Szerbia déli területére (Belgrád-Nis) utazók figyelmét, hogy rendkívüli körültekintéssel járjanak el útjuk során. Lehetőség szerint ne álljanak meg az autópálya pihenőkben, mert szervezett bandák garázdálkodnak a környéken. Elkövetési módszerük: betörik az álló gépkocsi ablakát és eltulajdonítják az otthagyott ingóságokat. A bent alvó, vagy ülő utasok sem jelentenek visszatartó erőt. Ezért javasoljuk, hogy csak a szükséges tankolás erejéig álljanak meg és azonnal hajtsanak tovább.

  Vajdaság

  A Vajdaság a magyar állampolgárok számára biztonságos térségnek számít, a közbiztonság a tartományban jó.

  Nyomatékosan felhívjuk a Szabadkára látogató magyar állampolgárok figyelmét, hogy a Zombori úton lévő, a turisták által kedvelt ún. „bolhapiacon”, valamint a belvárosban lévő tejpiacon gyakori a zsebtolvajlás, ezért értékeikre fokozottan ügyeljenek. A pénzt és az igazolványokat ne egy helyen és amennyiben lehetséges az esetleges zsebtolvajoktól jól védve (pl: belső zseb) őrizzék.

  Az utakon és a közterületeken erős a rendőri jelenlét. Azt tanácsoljuk az ide utazó magyar állampolgároknak, fokozottan tartsák tiszteletben a fogadó ország szabályait, tartózkodjanak a provokatív magatartástól.

  Vajdaság északi részén, a magyar határhoz közeli térségekben jelentős az illegális migráns jelenlét, kérjük, tanúsítsanak fokozott körültekintést!
 • Tudnivalók Szerbiáról:

  2023. 05. 22. (továbbra is érvényben: 2023. 12. 20.)
  Nagy létszámú tüntetések és politikai demonstrációk Belgrádban és a nagyvárosokban
  A fővárosban és a nagyobb városok belvárosi részeiben, valamint a kormányzati intézmények közelében az elmúlt időszakban egyre gyakoribbá váltak a nagy létszámú politikai demonstrációk és tüntetések. Ezek jellemzően előre bejelentett, a rendőrség által biztosított békés lefolyású rendezvények, de forgalom eltereléssel és útlezárásokkal járnak. Ajánlott elkerülni az érintett városrészeket, a rendezvények helyszínéről előzetesen az angol nyelvű hírportálokról lehet tájékozódni.

  Közlekedés: Szerbiában elfogadják a magyar jogosítványt, nem szükséges nemzetközi jogosítvány kiváltása. Huzamosabb, 90 napot meghaladó tartózkodás esetén azonban a magyar jogosítványt szerbre kell cserélni a lakóhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon. A magyar vezetői engedélyt visszaküldik a kiállító hatóságnak. Külön vizsgát tenni nem szükséges. Fontos, hogy amennyiben nem a saját tulajdonukban levő – céges, illetve magánszemély által kölcsönbe adott - gépjárművel utaznak Szerbiába, rendelkezzenek megfelelő, szerb vagy angol fordítással ellátott meghatalmazással, mely alapján jogosultak az autót vezetni. Magánszemély kölcsönadó esetén csak közjegyző által hitelesített meghatalmazást fogadnak el, cég tulajdonában álló gépkocsi kölcsönadása/használata esetén elegendő a szabályszerű céges meghatalmazás. Szerbiai gépjárművezetésre, valamint a meghatalmazásra vonatkozó további részletes információ ezen a honlapon található.

  Belgrád nagy részén, különösen a belső kerületekben a parkolás fizetős. Parkolójegyet sms-ben lehet váltani, illetve a postán, trafikokban, továbbá a Parking Servis Beograd ügyfélszolgálati irodáin lehet megvásárolni (Takovska 31., Kraljice Marije 7., Milusevska 51.). A parkolási díj meg nem váltása esetén pótdíjat, ún. napijegyet kell fizetni, mely árából nyolc napon belüli befizetés esetén 50 %-ot elengednek. Mivel a belső kerületekben az utcán gyakran lehetetlen szabályos, üres parkolóhelyet találni, javasoljuk parkolóházak igénybevételét. A parkolási társaság közlekedési vétség elkövetésekor (pl. tilosban parkolás), valamint a külföldi rendszámmal rendelkező gépjárművek esetén a parkolójegy kétszeri meg nem váltásakor minden esetben elszállítja az autót, melynek kiváltása több ezer dinárba kerül. Hangsúlyozzuk, hogy a nem saját tulajdonú gépjármű kiváltásához elengedhetetlen a megfelelő, szerb vagy angol nyelvű meghatalmazás megléte.

  Autópálya úthasználati díj fizetésekor a fizetőkapuknál nemzetközi fizetésre alkalmas bankkártyával, valamint szerb dinárral és euróval is lehet fizetni, de a piacinál rosszabb árfolyamon számolják át, így a dinárral történő fizetés ajánlott.

  Amennyiben valaki közlekedési szabálysértést követ el (pl. gyorshajtás), akkor a helyzet függvényében két eljárás lehetséges:

  1. Igazolás ellenében visszatartják az útlevelet és elküldik az elkövetőt, hogy fizesse be a büntetést postán vagy bankban, erről szintén kap egy igazolást. (Jellemzően közúton, nagyvárosok közelében, munkaidőben). Befizetés után visszakapja az úti okmányt. Amennyiben 8 napon belül rendezi a büntetést, akkor csak a kiszabott bírság felét kell befizetni, erről a rendőr tájékoztatást ad. Befizetés esetében az ügy így le is zárul. Amennyiben az az illető nem tesz eleget a befizetési kötelezettségének, akkor az eljáró rendőrhatóság az útlevelet elküldi a szerb Belügyminisztériumnak, mely a szerb Külügyminisztériumon keresztül diplomáciai úton megküldi a kiállító országnak, illetve hatóságnak.

  2. Egy másik eljárás szerint, hogy szintén átadnak a helyszínen egy csekknek megfelelő utalványt, amit az elkövető befizet a rendőrnél a helyszínen. Erről kap egy névre szóló igazolást. (Jellemzően pl. éjszaka, autópályán). Mindig az adott körülmények határozzák meg, hogy melyik eljárást alkalmazzák.

  A rendőrség ellenőrizheti az autópályákon a két fizetőkapu közötti szakaszon az átlagsebességet. Amennyiben az átlagsebesség meghaladja a megengedett 130 km/h-t, akkor a fizető kapu után a rendőrség megállíthatja a korlátozást túllépőket. Autópályán lehetőség van arra, hogy a fentiekben vázoltakon túl, bankkártyával fizesse ki az illető a bírságot, amennyiben az eljáró rendőr rendelkezik ilyen terminállal.

  Súlyos szabálysértés esetén a vétkest szabálysértési bíró elé állítják, akár munkaszüneti napokon is. Ilyenkor is visszatartják az úti okmányt, amíg nem rendezik a büntetést. A kiróható büntetés összege a szabálysértés súlyától függ. Ha valaki bizonyos arányon felül hajt gyorsabban, mint ami a megengedett sebesség, akkor bizonyos időtartamra (pl. 60 napra) eltiltják a vezetéstől, Szerbiában. Külföldi állampolgár esetében az illető kap egy határozatot arról, hogy néhány napon belül hagyja el Szerbiát, a vezetéstől való eltiltásról pedig diplomáciai úton értesítik az állampolgárság szerinti országot.
 • Térkép

Inspirációk

Portugália utazás: Porto ételei - OTP Travel Utazási Iroda
Hagyományos ételek, amit Portóban, természetesen fenséges borok kíséretében, feltétlenül ki kell próbálni! Tartson velünk!

Portugália utazás: Porto - OTP Travel Utazási Iroda
Portó Portugália második legnagyobb városa. Számos történelmi, kulturális és gasztronómiai kincs otthona. Ismerje meg a világhírű portói bor szülőhelyét!

Franciaországi utazás: Bordeaux gasztronómia - OTP Travel Utazási Iroda
A franciaországi Bordeaux minden kétséget kizáróan a bor egyik világvárosa. Gasztronómiai kincsei között azonban akad még néhány, amelyet a városban járva meg kell kóstolnunk!

Franciaországi utazás: Bordeaux kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A franciaországi Bordeaux a borok Mekkája: rangos château-k, pincészetek és még számtalan egyéb látnivaló felfedezésre vár. Bemutatjuk a város lés környéke csodáit!

Dublin titkai - OTP Travel Utazási Iroda

A fenséges szikláktól az ősi várakon át, a misztikus műemlékekig a Smaragd sziget igazi kincsesbánya a történelem szerelmeseinek. Tartson velünk Írország legszebb vidékeire.

Dublin titkai - OTP Travel Utazási Iroda

Írország, az ősi folklór, a lélegzetelállító tájak és a különleges gasztronómiai különlegességek hazája.

Dublin titkai - OTP Travel Utazási Iroda

Tartson velünk egy képzeletbeli utazásra, ahol az ír mitológia varázslatos lényei elevenednek meg.

Görögország | Athéni kalandok családdal - OTP Travel Utazási Iroda

Csatlakozzon hozzánk egy ínycsiklandó utazásra, miközben felfedezzük az Athén kultúráját megtestesítő autentikus ételeket.

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!