Élmények a világ körül

Keresés
 
Uganda, a hegyi gorillák hazája páratlan élményekkel várja!

Uganda

Úti célok Ugandában

Uganda, ez az Egyenlítő menti különleges afrikai ország a szavannai és erdei vadlesek és szafarik nagyszerű terepe. Állatvilágának legkiemelkedőbb kincse az itt honos hegyi gorillák közössége, kiknek hétköznapjait a Bwindi Nemzeti Park erdeiben lehet nyomon követni szervezett túrák keretében. Itt él a világ veszélyeztetett hegyi gorilla állományának mintegy fele, csupán 340 példány. Tapasztalt kísérővel egy gorillacsalád nyomába eredni és csendben megfigyelni őket leírhatatlan élmény. De a park 350 jegyzett madárfajával az ornitológusok paradicsoma is. A csimpánzok megcsodálására a legjobb helyszín a Kibale Nemzeti Park. 13 főemlős faj, gyönyörű madarak és lepkék otthona is a mesés park. A Queen Elizabeth és a Murchison Falls parkokban lenyűgöző szafarik engednek bepillantást a füves szavannák élővilágába. S aki itt jár, ne hagyja ki a 7 méter széles és 43 méter mély zuhatagú ámulatba ejtő Murchison-vízesést sem, mely Afrika egyik legszebb vízesése.
Uganda 70-es évek béli politikai instabilitását megsínylette a vadvilága és turizmus egyaránt, de kilépve múltja árnyékából az ország ismét az egyik legkedveltebb szafari úti cél, ahová életre szóló élmény ellátogatni.

Ugandában, Bwindi erdeiben a gorilla-lesre a legalkalmasabb időszak június és augusztus, valamint december és február között van, ilyenkor a hegyi ösvények szárazabbak és kevésbé csúszósak. A nemzeti parkokban egész évben lehet szafarizni és vadakat nézni, de a legjobb időszak a száraz évszakban, január-februárban, és június-júliusban van.
Ugandába Budapestről legkevesebb két átszállással lehet eljutni. A repülési idő Entebbébe kb. 12 óra (átszállási idő nélkül).
Ugandába utazáshoz a sárgaláz elleni védőoltás kötelező, a belépés csak sárgaláz elleni oltásról szóló érvényes igazolás birtokában lehetséges!

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást.
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/uganda

Csoportos ajánlatok

UGANDA

Uganda
érdeklődésre

Egyéni ajánlatok

UGANDA SZAFARI - EGYÉNI KÖRUTAZÁS

Uganda
érdeklődésre

Fontos információk

 • Vízum

  Uganda

  Főváros és legnagyobb város : Kampala
  Nyelv: angol, szuahéli
  Vallás: keresztény (84%), muszlimok, ateisták, törzsi vallásúak
  Államforma: köztársaság
  Terület: 236 040 km2
  Népesség: 47 123 531 (2021-es adat)
  Népsűrűség: 195,5 fő/km2
  Egy főre jutó GDP: $ 1 414
  Hivatalos pénznem: ugandai shilling (UGX)
  Időeltérés: +2 óra (EAT, UTC+3)
  Közlekedés iránya: bal
  Hálózati feszültség: 240V
  Csatlakozó és aljzat: BS 1363
  Országhívószám: +256
  Internet TLD: .ug

  Az Ugandába utazók számára vízum szükséges. Az útlevél a belépéstől számítva legalább egy évig kell, hogy érvényes legyen. A kitöltött vízumkérelemhez 2 színes igazolványképet és a belépéstől számítva legalább 6 hónapig érvényes útlevél szükséges. Irodánk csak abban az esetben vállalja az ugandai vízum ügyintézését, ha ugandai utazását nálunk foglalja le. A biztonságos ügyintézés érdekében a vízumoztatást legkésőbb 3 héttel az indulás előtt szükséges megkezdeni.
 • Elérhető külképviselet/ek

  A Külügyminisztérium felhívja a magyar állampolgárok figyelmét, hogy Ugandában semmilyen hivatásos magyar képviselet nincs. Az akkreditált magyar külképviselet Nairobiban (Kenya) található, ezért a konzuli segítségnyújtás rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Ezért javasolják, hogy vegyék föl a kapcsolatot vagy Magyarország ugandai tiszteletbeli konzulátusával (Gordon Wavamunno, cím: P.O. Box 1350, Kampala / Uganda, telefon: (00)-(256)-41-505-662/4/5/6, mobil: 7-57-777, e-mail: hungconsul@spearmotors.co.ug), vagy az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.

  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!
   

 • Biztonság

  Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. A személyes úti okmányok (útlevél, jogosítvány) másolatát mindig tartsák maguknál.

  A Karamoja régió, (Katido, Moroto, Nakapiripirit, és a Katakwi körzetek), továbbá Észak-Uganda (Gulu, Kitgum, Pader, Adjumani, Apac és Lira környéke), a Nyugat-Nílusként ismert régió (Nebbi, Arua, Moyo és Yumbe körzetek) és Uganda legtávolabbi észak-nyugati körzetei, valamint a Murchison Falls Nemzeti Park északi része (a Delta térség kivételével) utazás és ott tartózkodás szempontjából az I. Nem javasolt utazási célországok és térségek kategóriába tartozik. Ezeken a területeken gyakoriak a fegyveres törzsi összecsapások.
  Az ország többi része utazás és ott tartózkodás szempontjából II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek kategóriájábaa tartozik.
  A terrorfenyegetettség szintje magasnak tekinthető az országban,  annak ellenére is, hogy az elmúlt években nem történt jelentős terrortámadás. A bevásárlóközpontokban, a reptéren és a hotelekben bevezették a belépés előtti biztonsági ellenőrzést. Bár nincs jele annak, hogy a külföldi állampolgárok kiemelt célpontok lennének, a Külügyminisztérium javasolja, hogy fordítsanak különös figyelmet a helyi és nemzetközi sajtó által közvetített legfrissebb híradásokra.
  A homoszexualitás tiltott Ugandában, az LMBTQ közösséget diszkriminálják és külföldieket is érhetnek atrocitások, letartóztatások, ezért javasolt a helyi rendelkezések és az eddigi hatósági gyakorlat messzemenő figyelembevétele.

  Nemzeti Parkok: a nemzeti parkok biztonsági helyzetéről naprakész információval az Ugandai Nemzeti Park Igazgatósága szolgál. Telefon: (00) (256) (414) 355000, Ugandából: (0) (414) 335000, vagy e-mailen: info@ugandawildlife.org
   
 • Egészségügyi tudnivalók

  Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése! A sárgalázoltás kötelező. A belépés csak sárgaláz elleni oltásról szóló érvényes igazolás birtokában lehetséges. (Az oltást igazoló könyvet helyi szóhasználatban "sárga könyvként" is említik.)

  Ugandában az egészségügyi ellátás színvonala Kampala kivételével rendkívül alacsony. A fővároson kívül súlyos betegség vagy a baleset esetén légi mentőt szükséges igényelni. A főváros magánkórházai rendkívül magas díjak ellenében, de megfelelő szolgáltatást nyújtanak. A malária veszély az egész országban fennáll, akárcsak a kolera és a hepatitisz.

  Javasolt védőoltások: hastífusz, Hepatitisz A, B, kolera (bizonyos területre utazóknak), malária, veszettség (bizonyos területre utazóknak).

  Az Ugandában tartózkodóknak érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni a híradásokat, valamint a WHO honlapján közzétett legfrissebb jelentéseket.

  Utazás előtt konzultáljon háziorvosával és keresse fel az Országos Epidemiológiai Központot (1097 Budapest, Gyáli út 2-6., tel: 476-1100, fax: 476-1223, honlap), ahol a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdésekre naprakész tájékoztatást adnak.

  Csakis üveges, előre csomagolt, boltban vásárolt víz fogyasztása javasolt, fogmosásra is!
  Ugandában a felnőtt lakosság 6.5 százaléka azaz egymillió ember HIV vírussal fertőzött vagy AIDS betegségben szenved. A helyiekkel történő párkapcsolatok és alkalmi ismeretségek esetén fokozott óvatosság szükséges!
   
 • Tudnivalók Ugandáról

  Uganda Magyarországnál több mint két és félszer nagyobb ország. Az Ugandai Köztársaságot 1967-ben kiáltották ki. Yoweri Museveni 1986 óta Uganda elnöke (pártja a National Resistance Movement), ezzel csúcstartó Kelet-Afrikában. Az ország déli határa Afrika legnagyobb, s a Föld harmadik legnagyobb területű tava, a Viktória-tó. Ugandában két természetvédelmi területet tekint az UNESCO a világörökség részének: a Bwindi Nemzeti Parkot és a Rwenzori-hegység Nemzeti Parkot. Uganda legnagyobb turistalátványossága a hegyi gorillák felkeresése.

  Éghajlat: Bár Uganda az Egyenlítőnél fekszik, a magassági különbségek miatt nem egységes az éghajlata. Az Egyenlítő környékén trópusi az éghajlat magas páratartalommal és 26 °C körüli átlaghőmérséklettel. Az átlagos tengerszint feletti magasság az ország legnagyobb részén meghaladja az 1000 métert, ezeken a magasabb területeken az éghajlat speciális trópusi, de a szavannákéhoz hasonlító. A csapadékmennyisége hasonlít a trópusi éghajlathoz, azonban az átlaghőmérséklet körülbelül 21 °C körül van, a páratartalom alacsonyabb, 50-60%-os és a hőingadozás is nagyobb, 8-10 °C körüli. Az ország déli része nedvesebb, egész évben esős. A Viktória-tó északi részén Entebbe környékén a legtöbb eső márciustól júniusig és a november - decemberi időszakban esik.
   

  Helyi közlekedés: A nagyobb városokon (Lira, Gulu, Kitgum, Pader, Arua) kívüli utazás kizárólag leinformált, tapasztalt helyi idegenvezetők kíséretében ajánlott. Sötétedés után az országúti közlekedés elkerülése javasolt egész Ugandában, kivéve az Entebbe repülőtér és a Kampala közötti úton. Gépkocsival való közlekedés esetén az ajtók állandó lezárását és az ablakot felhúzását javasolják még nappal is. A távolsági buszok használata nem ajánlott, azokon gyakran kirabolják a turistákat. A buszok rossz minőségűek, a Nairobiba, Dar es Salaamba tartó járatok többször lerobbannak, az utasok így támadásnak lehetnek kitéve. Gyakoriak a balesetek, a közlekedési baleseti statisztikák nagy rosszak. A helyi lakosok a városok közötti közlekedésre nagyon rossz állapotú buszokat, kisbuszokat használnak. 

  Gasztronómia: Az Ugandai fogásokra bőséges adagok és magas szénhidráttartalom a jellemző. Jellegzetes étel a luwombo, ami hús, hal vagy földimogyoró mártással párolt banán levelekkel és régiónként változó körettel: kölessel, édesburgonyával, maniókával, rizzsel vagy őrölt kukoricából készült poshóval. Népszerű sült tilápia és a nílusi sügér, általában hasábburgonyával szervírozzák. A nemzeti étel a kukoricából készült ugali, a legnépszerűbb alkoholos italok a gyenge Bell és az erős Nile sör, de kedvelt a helyi gin, a Waragi is. A kávé- és a teafogyasztásnak nagy hagyománya van.

  Helyi szokások: Uganda meglehetősen konzervatív keresztény és muzulmán alapú társadalom. Nem tolerálják a nőknél a kihívó öltözködést és viselkedést. Az ugandaiak rendszeresen járnak templomba illetve mecsetbe, jelenlétükben nem illendő egyik vallást sem bírálni. Ugandában a férfiak nem hordanak rövidnadrágot, ezért a könnyű anyagból készült, de lábszárat is takaró nadrágok viselete ajánlott a turisták számára is. A nők vidéken leginkább szoknyát hordanak, de számukra is elfogadott viselet a nadrág a nagyobb városokban. Közép-Kampalában a nők a nyugati öltözködéshez hasonlatos ruhákat hordanak, azonban a feltűnő ékszerek viselése itt sem javasolt a turisták számára. Ugandában a köszöntés legáltalánosabb módja a kézfogás – nedves vagy piszkos kéz esetén a csuklónkat illik odanyújtani. Ugandában gyakran látni azonos neműeket kézen fogva járni, ez azonban a barátság jele – a törvények a homoszexualitást ugyanis tiltják és szigorúan büntetik Ugandában!

  Árak, borravaló: Az élelmiszer és a hétköznapi árucikkek olcsók. Alkudni a nagyobb áruházak és bevásárlóközpontok kivételével kötelező! A borravalót nem várják el Ugandában, de ez nem várható, de ez nem jelenti azt, hogy nem értékelik.
   
 • Térkép

Inspirációk

Egyiptom utazás: Kairó finomságai - OTP Travel Utazási Iroda
Ha Kairóban kalandozunk, érdemes megismerkedni a helyi konyha remekműveivel. Összegyűjtöttük a legautentikusabb fogásokat, amelyeket ott, helyben is ki kell próbálni.

Egyiptom utazás: Kairó látnivalói - OTP Travel Utazási Iroda
Kairó, Egyiptom fővárosa az ezer minaret városaként is ismert. Kairó büszkélkedhet a világ legszebb iszlám építészeti alkotásaival. Fedezze fel velünk!

Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
Az évek során sok ikonikus személy változtatta meg az utazásról alkotott képünket, a felfedezőktől a vállalkozókig.

Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
A turisztikai ágazat jövőjét meghatározó újítások az akkumulátorral működő óceánjáróktól a mikroalgákból előállított repülési bioüzemanyagig.

Uganda ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Uganda tálcán kínálja a természet szépségeit: gorilla és csimpánz les Uganda vadregényes tájain, szafari túra és 30 méter magasról lezúduló vízesés.

Uganda ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Uganda gasztronómiájára a belső törzsek és másik nemzetek egyaránt hatással voltak. Ismerje meg velünk különleges fogásaikat!

A vadregényes Okavango delta - OTP Travel Utazási Iroda
Uganda rengeteg szépséget és érdekességet tartogat! Ismerje meg a TOP 10 tudnivalót erről az afrikai országról!

A vadregényes Okavango delta - OTP Travel Utazási Iroda
A Makgadikgadi sós tava a világ legnagyobb sótartalékának számít, melynek területe majdnem akkora, mint Portugália.

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!