Élmények a világ körül

Keresés

Galápagos világa: San Cristóbal-sziget

Galápagos világa: San Cristóbal-sziget  - OTP Travel Utazási Iroda
A gyönyörű San Cristóbal a Galápagos-szigetek egyik ékköve, ahol pufók oroszlánfókák napoznak a korallos strandokon és remeterákok cikáznak a lagúnák mentén.

Galápagos világa: San Cristóbal-sziget

Réges-régen néhány vulkán összeolvadt, és napjainkra egy szigetet alkotnak. A gyönyörű San Cristóbal a Galápagos-szigetek egyik ékköve, ahol pufók oroszlánfókák napoznak a korallos strandokon és remeterákok cikáznak a békés lagúnák mentén. Búvárkodjunk a Kicker Rocknál, hogy felfedezzük a lávakúpok bonyolult maradványait, lessük meg a gyönyörű vadon élő állatokat a „Fregatt Dombra” névre keresztelt sétaútvonalak mentén és ismerkedjünk meg a legendásan nagy teknősökkel a Galapaguera de Cerro Colorado természetvédelmi területen.

A sziget múltja

 
A San Cristóbal-sziget, amelyet az angolok korábban Chatham-szigetnek neveztek, a Galápagos-szigetcsoport legkeletibb szigete, valamint geológiailag az egyik legrégebbi földdarabja. Közigazgatásilag az ecuadori San Cristóbal kanton része. Spanyol és hivatalos ecuadori neve „San Cristóbal” a tengerészek védőszentjéről, Szent Kristófról származik. Az angolul beszélők egyre gyakrabban használják ezt a nevet a hagyományos angol Chatham-sziget név helyett, amely William Pitt, Chatham I. grófja nevéből származik.

A San Cristóbal-sziget több összeolvadt vulkánból áll, amelyek mindegyike kialudt. Itt található a szigetek legrégebbi állandó települése, és ez az a sziget, ahol Darwin 1835-ben először szállt partra. Az El Junco nevű kis tó az egyetlen édesvízforrás a szigeteken. Az édesvíz elérhetősége vezetett San Cristóbal korai megtelepedéséhez. 1880-ban San Cristóbal szigetén büntetőtelepet építettek az ecuadori szárazföldről származó foglyok számára. Ez később Ecuador katonai támaszpontjává és a sziget termékeinek - többek között cukor, kávé, manióka, szarvasmarha, hal és mész - exportközpontjává vált.

A sziget legszebb helyei

 

Lobos-sziget
 

Galápagos világa: San Cristóbal-sziget - OTP Travel Utazási Iroda
A Lobos-sziget (mely a fő szigettől csak kőhajításnyira van) az itt élő galápagosi oroszlánfókák kolóniájáról kapta a nevét, de nem ők az egyetlen őshonos galápagosi faj, akik ezt a keskeny szigetet tudhatják otthonuknak. Itt fészkel a kéklábú szulák hatalmas kolóniája is, akik minden évben visszatérnek Lobosra, hogy felneveljék fiókáikat.

Witch Hill
 

Galápagos világa: San Cristóbal-sziget - OTP Travel Utazási Iroda
A Witch Hill („Brujo Hill”) ragyogó fehér korallhomokos strandja sokak szerint az egyik legjobb a Galápagos-szigeteken. Maga a domb egy vulkáni „tufa-kúp” maradványa, amely tömörített vulkáni hamuból és törmelékből áll. Ez volt az egyik első hely, ahol Charles Darwin kikötött híres útja során a HMS Beagle fedélzetén.

Ezen a csodálatos helyen számos galápagosi fajt láthatunk, mind a tengerben, mind a szárazföldön és a levegőben egyaránt. A Brujo Hillre látogatva egy kis szerencsével olyan élőlényekkel találkozhatunk, mint a galápagosi oroszlánfókák, tengeri leguánok, pelikánok és galápagosi kéklábú szulák. A sznorkelezés is külön élmény itt, ahol galápagosi rájákkal, zöld tengeri teknősökkel, szivacskorallokkal és gyönyörű halakkal úszhatunk.

Kicker Rock
 

Galápagos világa: San Cristóbal-sziget - OTP Travel Utazási Iroda
A Kicker Rock (vagy Leon Dormido, azaz alvó oroszlán) a Galápagos-szigetek egyik ikonikus eleme, és a szigetcsoport egyik legnépszerűbb fotózási témája.

A Kicker Rock egy vulkáni "tufakúp" maradványa. A tufakúpok akkor keletkeznek, amikor a forró magma hideg tengervízzel találkozik, és a robbanás következtében alakul ki a ma látható sziklás szerkezet. A számtalan év alatt az erózió hasadást okozott, amely egy keskeny csatornává alakult, ahol a kis hajókról csodálatos kilátás nyílik a monolitra. Ahogy a szikla körül hajózunk, megfigyelhetjük a galápagosi kéklábú szulákat és a hatalmas fregattmadarakat, amint a magasban lévő sziklákon lévő indulóhelyeikről szárnyra kapnak. A tengeri élővilág itt is nagyon változatos: pörölycápákat, zöld teknősöket és trópusi halak arzenálját figyelhetjük meg.

Pitt Point
 

Galápagos világa: San Cristóbal-sziget - OTP Travel Utazási Iroda

Pitt Point, vagy Punta Pitt, San Cristóbal keleti szélén található. A közvetlenül a partraszállást követően a helyi galápagos-szigeteki oroszlánfókák barátságos és zajos ugatása fogad minket! Ez tulajdonképpen egy agglegény kolónia, amely olyan hímekből áll, akik nem tudtak máshol területet foglalni maguknak, sokszor a harcok után igen viharverten érkeznek ide. A strand zaja után egy csendesebb ösvény vezet fel a sziklákon egy olyan költőhelyre, ahol egyszerre fészkel mindhárom szula faj: a kéklábú, a vöröslábú és az álarcos szula.

Puerto Chino
 

Galápagos világa: San Cristóbal-sziget - OTP Travel Utazási Iroda
Ez a szép, eldugott strand a sziget másik oldalán található Puerto Baquerizo Moreno városával szemben, és a Cerro Coloradónál lévő La Galapaguera mellett elhaladó útról egy sétaúton érhető el. Fehér homokjával és türkizkék vizével Puerto Chino csodálatos hely a pihenésre és a Csendes-óceán látványának és hangjainak élvezésére. Kiváló terep az úszásra és búvárkodásra, kis szerencsével galápagosi zöld teknősöket és rájákat is láthatunk. A part melletti sziklákon néha oroszlánfókák is sütkéreznek, és gyakran láthatunk kéklábú szulákat is.

Tijeretas Hill
 

Galápagos világa: San Cristóbal-sziget - OTP Travel Utazási Iroda
Lefordítva, ez a Fregattmadár domb, elnevezése pedig nem véletlen. Ez egy olyan különleges hely, ahol mindkét endemikus fregattmadárfaj, a nagy fregattmadár és a pompás fregattmadár közös kolóniája is megtalálható egy helyen. A dombról csodálatos kilátás nyílik a déli Wreck-öbölre és a nyugati Kicker Rockra.

El Junco Lagoon
 

Galápagos világa: San Cristóbal-sziget - OTP Travel Utazási Iroda
Az El Junco-lagúna egyike a kevés állandó édesvízforrásnak az egész Galápagos-szigeteken. Magasságának köszönhetően - mintegy 701 méter magasan a tengerszint felett, San Cristóbal magasföldjén - nem párolog le az édesvíz. A látványosság Puerto Baquerizo Morenóból 45 perces buszozással érhető el. A nevét a lagúna körül található sok zsálya vagy "junco" növényről kapta.

 

Puerto Baquerizo Moreno
 

Galápagos világa: San Cristóbal-sziget - OTP Travel Utazási Iroda
Puerto Baquerizo Moreno városát az 1800-as évek közepén alapították, és ez a Galápagos-szigetek legrégebbi települése, valamint a tartomány fővárosa. Ez a különleges hangulatú város több mint 6000 lakosnak ad otthont, és két főutcája van, köztük a Malecón Charles Darwin a vízparton, ahol éttermek, szuvenírboltok és szállodák találhatók. A városka bevételi forrásai a halászatból és a turizmusból származnak.

Kapcsolódó inspirációk:

Galápagos világa: Santa Cruz-sziget - OTP Travel Utazási Iroda
Santa Cruz a második legnagyobb sziget a Galápagos-szigetek közül. Számos lenyűgöző pontja van, melyet érdemes bakancslistánkra tűzni.

A panamakalap időtlen eleganciája - OTP Travel Utazási Iroda

Sokan nem is gondolnák, hogy a panamakalap nem is Panamából, hanem Ecuadorból származik. Ismerje meg ennek az ikonikus kézműves terméknek az eredetét.

Adrenalinfröccs | OTP Travel Utazási Iroda
A váratlanra várva, kalandortippek világutazóknak.

Ecuador - Mitad del Mundo | OTP Travel utazási iroda
Ecuador leglátogatottabb turista attrakciója a Mitad del Mundo, ami (elvileg) a világ közepe.

Fanasztikus kalandok várják az Egyenlítőnél Ecuadorban és a Galapagos-szigeteken!

Quito Ecuador utazás - OTP Travel Utazási Iroda
ahol 23 óra 56 perc és 04 másodperc egy nap.

Kapcsolódó ajánlatok:


ECUADORI KALANDOK ÉS GALÁPAGOS VILÁGA

Ecuador
1 899 000 Ft-tól/fő

ECUADOR, AMAZÓNIA ÉS A GALÁPAGOS-SZIGETEK

Ecuador
2 490 000 Ft-tól/fő

JACHTTAL A GALÁPAGOS-SZIGETEK KÖRÜL

Ecuador
2 580 000 Ft-tól/fő

MELIÁ HABANA*****

Kuba
érdeklődésre

TRYP HABANA LIBRE ****

Kuba
érdeklődésre

SOL VARADERO BEACH**** ADULTS ONLY

Kuba
715 000 Ft-tól/fő

HOTEL MELIA PENINSULA VARADERO****

Kuba
715 000 Ft-tól/fő

SOL PALMERAS VARADERO****

Kuba
739 000 Ft-tól/fő

HOTEL MELIA VARADERO*****

Kuba
759 000 Ft-tól/fő

PARADISUS VARADERO RESORT & SPA*****

Kuba
799 000 Ft-tól/fő