Élmények a világ körül


London utazás - OTP Travel Utazási Iroda
A nyár beköszöntével London hihetetlen fordulatszámra kapcsol. Válogasson kedvére a júniusi események közül!

London-júniusi jubileumi események

Londonban a nyár beköszöntével leginkább a szabadban zajlik az élet, a kávézók és éttermek kitelepülnek a járdákra és terekre, a pubba járók is odakint fogyasztják el italaikat, csúcsra jár a lovaspóló bajnokság, a királynő pedig hatalmas kerti mulatsággal szórakoztatja a kitűntetett vendégeket. A brit főváros hihetetlen fordulatszámra kapcsol. A kulturális események között kiemelkednek a szabadtéri színházi előadások és koncertek.

Londoni utazások - OTP Travel Utazási Iroda

Június 5-től az igényes zene idén is beköltözik két hétre a Hampton Court Palace-ba, egyedülálló hangulatot varázsolva a királyi palota udvarába. A Hampton Court Palace Fesztivál koncertjein világhírű muzsikusok mutatkoznak be, a tavalyi kedvencek mellett új fellépőket, változatos műfajokat ismerhetnek meg a rendezvény látogatói. Az előadók között olyan nevek szerepelnek, mint Tom Jones, Art Garfunkel, Anastacia,George Benson,Caro Emerald,Van Morrison,Jools Holland, valamint a Királyi Filharmonikus Zenekar és Katherine Jenkins.

London - OTP Travel Utazási Iroda

Június 11-én a monarchia fennállásának legnagyobb utcabáljával ünnepelhetik a londoniak II. Erzsébet 90. születésnapját. A Trooping the Colour elnevezésű felvonulás és a gigantikus parti helyszíne a Buckingham-palotát és az Admiralitást összekötő a The Mall lesz. Az egy kilométeres promenád teljes hosszában asztalokat állítanak fel, amelyek mellett tízezren piknikezhetnek a rendhagyó szülinapi partin. Nem maradnak le az ünneplésről azok sem, akiknek nem jut hely a hosszú asztalsorok mellett, ugyanis a The Mallt két oldalról szegélyező két hatalmas királyi parkban, a Green Parkban és a St. James's Parkban is hatalmas és nyilvános (ingyenes) vígasságokat rendeznek június 10-én, és 11-én e jeles évforduló alkalmából. A nyilvános főpróbákat május 28-án és június 4-én tartják, itt minden a végleges programnak megfelelően zajlik, az egyetlen különbség, hogy ezeken a próbákon a királynő nem vesz részt.

Közel ezer ló, 1500 fellépő a világ minden tájáról és 25 000 ember lesz részese a londoni megabulinak. Pénteken és szombaton (június 10-11) minden angliai és wales-i pub meghosszabított nyitva tartással, hajnali 1-ig maradhat nyitva Őfelsége 90. születésnapja alkalmából- jelentette be korábban David Cameron brit miniszterelnök.
És hogy mennyire őrületesen kozmopolita és színes városról van szó! Alig ér véget a királyi lovas felvonulás, már egy egészen más jellegű parádéba futhatunk bele London belvárosában.

A június 13-i World Naked Bike Ride egy biciklis rendezvény, mely egyszerre tüntetés és rendhagyó figyelemfelkeltő akció. Közel tízezer kerékpáros vonul végig három órán keresztül London belvárosának legforgalmasabb pontjain - anyaszült meztelenül. A rendezvény középpontjában a környezetszennyező közlekedés és az olajfüggőség elleni tiltakozás áll, mindemellett felhívják a figyelmet testük védtelenségére a közúti forgalomban. A vetkőzés és a meztelenkedés megengedett, de nem előírás, rengetegen ötletes és vicces testfestésben kerekeznek végig a belvároson.

London - OTP Travel Utazási Iroda

Egy nappal később, június 19-től a drótszamarak helyett elsőrangú lovakra figyel a város. A Royal Ascot több egyszerű, világszerte elismert sporteseménynél, ahol erőtől duzzadó telivérek és neves zsokék versenyeznek az egyik legnívósabb lóverseny kitüntető győzeleméért öt napon át.
Olyan társadalmi esemény ez, ahol a hagyomány kéz a kézben jár a luxussal és a stílussal. A Royal Ascoton a brit előkelőségek és hírességek mellett képviselteti magát a nemzetközi sztárvilág is, és az európai királyi házak tagjai szintén rendszeresen feltűnnek a páholyokban. Maga II. Erzsébet királynő minden évben részt vesz családjával az eseményen. A verseny gyökerei egészen Anna királynő koráig,az 1700-as évek elejéig nyúlnak vissza, a királynő ötlete volt, hogy a windsori kastélyhoz közeli ascoti mezőn hozzanak létre egy nyitott lóversenypályát.

A királynő lovasversenye összdíjazását tekintve is igen figyelemre méltó, hiszen a tizenhat futam nyertesei összesen közel 1,2 milliárd forintot vihetnek haza. A megmérettetés csúcspontja a látogatói rekordokat döntő, 2400 méteres Gold Cup futam. Hagyományosan a harmadik, vagy ahogyan másként nevezik, a "Hölgyek napján" rendezik meg. Az első Gold Cupot 1807-ben rendezték meg Ascotban, ebből alakult ki később maga a Royal Ascot, s ekkor vezették be a Royal Ascot híres öltözködési szabályait is. A sok cilinderes és zsakettes férfi látványát megmagyarázza a szabály, mely szerint a királyi páholyba, azaz a Royal Enclosure-be kizárólag így léphetnek be a meghívott férfiak, míg a hölgyeknek elegáns kosztüm vagy koktélruha viselete ajánlott, ahhoz illő, díszes kalappal. A tradíció szerint az öltözködésben a páholyon kívül, a lelátókon is az előkelőség a mérvadó: a látogatók között csak öltönyös férfiakat, és gyakran extravagáns kalapkölteményeket viselő hölgyeket láthatunk, hiszen a lóversenypálya területén tilos fedetlen vállal, vagy lezseren megjelenni.

London - OTP Travel Utazási Iroda

Az év fő attrakciójaként június 17-én nyílik a New Tate Modern új, tízemeletes épülete, az intézmény 260 millió fontot felemésztő átalakítási munkálatainak gyümölcseként. A New Tate Modern 60 %-kal növeli meg az eredeti intézmény alapterületét, amivel számtalan új és speciális kiállítóteret teremt, még szélesebb kínálattal, művészeti spektrummal és új funkciókkal. A nagy presztízsű alapépület új szárnya egy posztmodern, hatalmas üveglapokkal borított, cikkcakkos piramissal lett, amely a belső tér optimális kihasználását is lehetővé teszi. Az új épület a mostani mögött épült, és ugyanaz a svájci építésziroda tervezte, amelyik 1994-ben az egykori Bankside hőerőmű átalakításával megépítette a Tate Modernt. A második emeleten híd ível át, míg a legalsó szinttől a tetőtérig üvegfalak közt kanyargó panorámalépcső lenyűgöző kilátást nyújt Londonra. Az új épület fog teret adni pl az Artist Rooms gyűjteményének, kiállításainak, és az első az mostra az épületben- szimbolikus módon- egy Louise Bourgeois-kiállítás lesz. A Tate Modern 2016-os kiállításai olyan művészekkel csalogatnak, mint Georgia O’Keeffe, Robert Rauschenberg, Mona Hatoum, Bhupen Khakhar, és Wifredo Lam.

Június harmadik hétvégéjén (június 9-10) az Open Gardens Squares Weekend egy olyan kétnapos londoni rendezvény, amikor különböző magán- és közösségi kertek, parkok megnyitják kapuikat az érdeklődők előtt. A kínálat igazán bőséges: van itt börtönkert, történelmi magánpark, trendi tetőterasz, vagy éppen közösségi veteményes. Több mint 200 helyszínre juthatunk be két nap alatt 14 fontért. A mai napig önkéntesek által szervezett rendezvény célja, hogy megóvják és felhívják a figyelmet London zöldterületeire. Első hallásra talán unalmasnak tűnik a program, de korántsem az. Egyrészt, nem csak be lehet menni olyan helyekre, ahova adott esetben földi halandó soha be nem teheti a lábát, másrészt sok helyen különleges programokat is szerveznek. Lesz például csoportos séta és tematikus biciklitúra, vagy éjszakai parklátogatás is. Ilyenkor rengeteg park ad lehetőséget arra is, hogy piknikezzünk ott, ahol amúgy nem lenne lehetőségünk.

Londoni utazás - OTP Travel Utazási Iroda

Hihetetlen, hogy már négy év telt el a londoni olimpia óta, s a sportvilág immár Brazíliára figyel. Ám a britek a londoni olimpia emlékének életben tartására az Olimpiai Stadion mellett található Orbit Towerben megépítették a világ leghosszabb csőcsúszdáját, az ArcelorMittal Orbis Slide-ot. A 178 méter hosszú csúszda 76 méteres magasságból indul, majd ötször megkerüli a tornyot, mielőtt egy 50 méteres egyenes szakasszal leérkezik a talajra. A technikásabbak akár a 25 km/h sebességet is elérhetnek, a teljes élmény pedig 40 másodpercig tart. Az eredeti építmény alulról és oldalról önmagában is meredek látvány, szupercsúszdával kiegészülve pedig maga az adrenalinfüggők álma. A szupercsúszda  a londoni olimpiai parkban található, az Olimpiai Stadion és az Aquatics Centre között. A kalandvágyók 2016. június 24-től próbálhatják ki a legújabb őrületet.

Június 22-július 7
Az idén 20 éves Greenwich és Docklands Nemzetközi Fesztivál egyedülálló hangulatával, színes programjaival, képző-, iparművész és kézműves kiállítóival, koncertekkel, ízletes gasztronómiai ajánlatokkal várja a látogatókat egész héten át. A műfaji sokszínűség jegyében szervezett rendezvénysorozat különlegessége, hogy az ismert és elismert fellépők mellett amatőr művészi formációk produkciói egyaránt megtalálhatók a fesztivál gazdag programjában. A zene és a tánc hagyományosan hangsúlyos helyet kap a rendezvénysorozaton. Színes, őrült, vagány, kihagyhatatlan fesztiválélmény!

London - OTP Travel Utazási Iroda

Július 2- július 15
A Grand Slam-tornák királynője, a wimbledoni tenisztorna a minden évben megrendezésre kerülő 4 legnívósabb teniszbajnokság egyike. 140 éves történelme, valamint nagy hagyományai miatt versenyzők és szurkolók szerint is „The Championship” a leghíresebb és legkiemelkedőbb. A tenisztornát az All England Lawn Tennis and Croquet Clubban rendezik, füves borításon (egyedüliként a Grand Slam sorozatban). Nem is akármilyen füvön! Egészen pontosan 8 milliméteresre vágják az egész évben gondosan ápolt gyepet. Érdekesség, hogy a torna hagyományainak megfelelően a versenyzők csak fehérben léphetnek pályára, ez alól nincs kivétel. Olyannyira nincs, hogy 2013-ban a Wimbledon győztes Roger Federerrel is cipőt cseréltettek a bírók, mert annak talpa!! nem fehér, hanem narancssárga volt. Itt rend a lelke mindennek. A két hét alatt elhasznált 54250 labdát hűtve tárolják, Rufus, a Harris-ölyv pedig napi négy órát kénytelen kőrözni a pálya felett, hogy távol tartsa a galambokat. Ja, kérem! Itt 3 millió dollár a pénzdíj, itt nem lehet hibázni.

Kapcsolódó ajánlatok:SKÓCIA - LEGENDÁK FÖLDJÉN - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Egyesült Királyság
469 000 Ft/fő -től

További ajánlatok:

SKÓCIA - LEGENDÁK FÖLDJÉN - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Egyesült Királyság
469 000 Ft/fő -től

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00