Élmények a világ körül

Keresés

10 csodás olasz sziget

Olasz szigetek - OTP Travel Utazási Iroda
Tíz különleges, kevésbé ismert olasz szigetet ajánlunk a napfény, a tenger és a nyugalom szerelmeseinek. Eredjen velünk a talján tengeri titkok nyomába!

Olasz szigetek

Szicília, Szardínia, Capri szigetei csodás olaszországi úti célok, ez vitathatatlan. Turisták milliói keresik fel minden évben.
 

Most viszont egészen különleges, alig ismert olasz szigeteket ajánlunk a napfény, a tenger és a nyugalom szerelmeseinek.

Szamár-sziget (Asinara)

Olasz szigetek - OTP Travel Utazási Iroda
Furcsa a neve, tragikus a múltja, érintetlen a növény- és állatvilága. Az 51 km²-es sziget furcsa lakóiról, az albínó szamarakról kapta nevét. A Szardínia szomszédságában lévő Asinara kuriózumának számítanak, és turisztikai látványosságává váltak a kis méretű fehér szamarak, melyek csak itt élnek. A szigetet valószerűtlenül kék tenger veszi körül. Régen fogolytábor, a tengeri utazók elkülönítésére szolgáló karantén működött a területen, illetve a szicíliai maffia rettegett börtönszigete volt egészen a kilencvenes évek végéig. Ma viszont lélegzetelállító szépségű turistaparadicsom a Földközi-tenger közepén, az UNESCO Világörökségeinek része. A 110 km hosszú tengerparttal és még a mai napig majdnem érintetlen természeti világgal rendelkező szigetet 2002-ben nemzeti parkká és természetvédelmi területté nyilvánították, Olaszország egyik legszebb nemzeti parkja jött létre itt. Az Asinara-sziget csak hajóval megközelíthető (legkönnyebben Porto Torresből vagy Stintoból), a kikötőből gyalog, biciklivel, terepjáróval, vagy kisvonattal lehet bejárni. A nyári időszakban napi három komp megy, télen azonban hetente jár ennyi. A szigetecske Korzikáról is elérhető, rendszeres kompösszeköttetés biztosított Franciaországgal is.

Ischia

Olasz szigetek - OTP Travel Utazási Iroda
A Tirrén-tenger gyöngyszemét, az olaszok Isola Verdeként, azaz „zöld szigetként” emlegetik. De van egy másik beceneve is, az egészség szigetének is hívják a számos vulkáni eredetű termálvíznek köszönhetően. Több, mint 100 forró és hideg vizű gyógyforrás tör fel a földből, némelyik a tenger alól. Ez a vulkáni sziget ismerősebb lehet az itt citált társainál, hiszen a szigetről, szépségeiről és történetéről számos irodalmár megemlékezett műveiben. Megihlette Boccacciot, Ibsent, Mark Twaint, de a híres meseíró Andersen is hatása alá került. Ischia varázsa vonzza a turistákat, hiszen itt egy helyen láthatóak a történelmi múlt építészeti emlékei, a tradíciók és a kultúra ápolása, mindez körítve a páratlan szépségű, sziklákkal és csendes öblökkel tagolt partszakaszok látványával. Repülővel Nápolyig kell utaznunk, innen – és Pozzuoliból – rendszeres hajójáratok indulnak a sziget három kikötőjének egyikébe. Nem is bánjuk, ha nem autóval jövünk, hiszen a sziget közepén magasló Monte Epomeo lankáin érlelt szőlőből készült zamatos borokat hiba lenne kihagyni. A szigeten több turisztikai vállalkozás is kínál változatos programot, ahogyan szállásból is bőséges a választék.

La Maddalena

Olasz szigetek - OTP Travel Utazási Iroda
Szardínia észak-keleti partjainál fekszik ez a sziget, melynek a kristálytiszta vizű, rózsaszín homokos strandok a büszkeségei. Védik is e kuriózumot, hogy ne hordják el vödörszám a turisták. Az azonos nevű város igazi mediterrán hangulatú, szűk utcákkal, jó éttermekkel, bárokkal és bűbájos üzletekkel. La Maddalena nem túl sűrűn lakott, gyönyörű partszakaszai mellett római romok és erődök is a látványosságai közé tartoznak. Ezen kívül itt található a haditengerészet egyik parancsnoksága és egy tisztképző iskolája. A La Maddalena a szigetvilág legnagyobb szigete a maga 45 km hosszú partvidékével, de hajókirándulások keretében megismerkedhetünk a környező tagokkal is, Santo Stefano, Caprera, Spargi, Giardinelli is megér egy misét.

Giglio

Olasz szigetek - OTP Travel Utazási Iroda
A Toszkánai-szigetek földrajzi adottságai kiválóak, partjait két tenger, a Tirrén-, és a Ligur-tenger mossa. A szigetcsoport hét tagból áll, Giglio mindössze 50 km-re délre található Elbától és 15 km-re a parttól. Giglio valójában egy hatalmas gránittömb, melyet apró öblök, sziklás és homokos strandok felváltva csipkéznek. A gránithegység legmagasabb pontja a Poggio della Pagana, mely 496 m magasból csodálatos panorámával ajándékozza meg azokat, akik felmásznak ide. Az ide látogató nagy valószínűséggel azonnal beleszeret vad, még felfedezésre váró természetébe, apró településeinek falusi hangulatába. Egész Olaszországban ez az egyik olyan partszakasz, ahol legtisztább a tengervíz és leggazdagabb a tenger élővilága, a búvárkodás szerelmeseinek ezért ideális helyszín. És akkor még nem is beszéltünk víz alatti barlangokról és az elsüllyedt ősi roncsokról! A szigeten 3 lakott település van, állandó lakosainak száma másfél ezer körül van. Egyetlen – mesésen szép – kikötője Giglio Porto kereskedelmi és turisztikai célokat is kiszolgál. A parányi szigetre Porto Santo Stefano kikötőből indulnak hajók, két hajóstársaság is szállít a szigetre: a Toremar és a Maregiglio. Autót csak külön engedéllyel lehet a szigetre vinni, ezeket Giglio Castello önkormányzata adja ki. A turisták számára általában a szállásadók kérik meg az engedélyt, és feltétel, hogy legalább 5 éjszakát a szigeten töltsenek. A többség azonban – főleg egy napos kirándulásra – inkább gyalogosan érkezik a szigetre, így nem kell előre lefoglalni a jegyet, az autó pedig Porto Santo Stefano őrzött parkolóiban hagyható.

Tremiti-szigetek

Olasz szigetek - OTP Travel Utazási Iroda
Az adriai rész sem marad le a szépségversenyben. Az öt tagból álló Tremiti-szigetek az olasz csizma sarkantyúja fölött találhatók. Egyedülálló módon az Adriai-tengeren Olaszországhoz tartoznak. Dél-Olaszország Puglia tartományának egyik legszebb része ez, ahol barlangok, strandok, öblök, sziklák, zátonyok és sziklaszirtek egyvelege öleli közre az öt szigetből álló szigetcsoportot. Neve valószínűleg a földrengésekre utaló olasz tremolanti szóból ered. Egykor börtönsziget volt, ma viszont turistaparadicsom ínyencek számára, akik kerülik a tömegnyomort. Az öt közül San Domino a legnagyobb, 208 hektáron elterülő sziget. Itt található a szigetcsoport egyetlen homokos strandja (Cala delle Arene) ezért az olaszok körében kedvelt üdülőhely.

Favignana

Olasz szigetek - OTP Travel Utazási Iroda
Aki Szicílián nyaral, annak feltétlenül meg kell látogatnia a Földközi-tenger rejtett csodáját, a három részből álló Egadi-szigetcsoportot. Levanzo, Marettimo és Favignana három kevésbé ismert, ám mérhetetlenül izgalmas olasz csoda, egy varázslatos, megfoghatatlan szépségű világ! Favignanát, melyet formája miatt pillangó szigetként is emlegetnek rendszeres kompjárat köti össze Trapanival, emellett pedig még az Egadi-szigetek többi tagjáról is elérhető. Ha a sziget összes strandját szeretnénk végiglátogatni, akkor érdemes biciklit bérelni, hiszen itt a távolságok jelentősek. A legszebb strandok: Cala Rossa, Cala Azzurra és a Cala Rotonda. A jó kondiban lévők megtekinthetik a Santa Catarina kastély maradványait is, a bő egyórás túra, a hegytető jutalommal kecsegtet. Innen ugyanis páratlan kilátás nyílik az öbölre és Levanzóra. A vibráló kikötőn és piacon kívül érdemes meglátogatni a tenger felől megközelíthető barlangokat is – Grotta Azzurra, Grotta dei Sospiri és Grotta degli Innamorati.

Ponza

Olasz szigetek - OTP Travel Utazási Iroda
Olaszország nyugati partjainál, nem messze Rómától és Nápolytól fekszik hat apró sziget, a Pontine-szigetek tagjai. Csak kevesen ismerik őket, pedig a mediterrán álom megtestesítői áttetsző tengervízzel, bájos kis kikötőkkel, vendégszerető helyiekkel és nagyon jó kompösszeköttetéssel rendelkeznek. Gravi, Zannone, Palmarola, Ventotene, Santo Stefano és Ponza turisztikai szempontból fejlett vidékek, de a legtöbb látogatót nem a különböző létesítmények vagy az állandó vibrálás, sokkal inkább a teljes feltöltődést garantáló természet, a tenger és a festői táj vonzza ide. Változatos partvonalaik és egész évben enyhe éghajlatuk éppen ideális a felfedező túrákhoz és természetesen az önfeledt strandoláshoz vagy a búvárkodáshoz is. Gyönyörű kirándulásokat tehetünk a vadvirágokkal, kaktuszokkal, fügefákkal, fűszernövényekkel és szőlővel borított vidékeken. A barlangok, sziklák, félreeső öblök, az élővilágban gazdag tengerfenék, a kis falvak színes házaikkal, a helyi gasztronómia mindenkit elbűvölnek. Abból, hogy Sophia Loren, Jacques Cousteau, Gina Lollobridgida és Michael Douglas kedvenc üdülőhelyéről van szó, sejthetjük, hogy milyen ritka szép helyen járunk. Ponzára autókomppal vagy szárnyashajóval juthatunk el Anzióból, Terracinából vagy Formiából. Ám főszezonban tilos az autók és a nagy motorkerékpárok használata, de a színvonalas helyi autóbuszokkal a város összes fontosabb részére könnyen eljuthatunk.

Salina

Olasz szigetek - OTP Travel Utazási Iroda
Salina a szomszédos szigetekkel együtt (Lipari, Vulcano, Filicudi, Alicudi, Panarea és Stromboli) a Tirrén-tengerben, Szicíliától északra elhelyezkedő Lipari-szigetekhez tartozik. 6,5 km²-es területével a szigetcsoport második legnagyobb tagja, és szomszédaihoz hasonlóan vulkanikus eredetű. Salina látképének meghatározó eleme a két vulkánkúp, a Monte Fossa delle Felci (962 m) és a Monte dei Porri (860 m). A többi szigettel ellentétben Salina rendelkezik édesvízzel, így azokhoz képest jóval gazdagabb a vegetációja, ezért gyakran nevezik a Lipari-szigetek "zöld ékkövének". És ebben nincs semmi túlzás. A sziget legfőbb terményei a jellegzetes Malvasia delle Lipari fehérbor és a kapribogyó.Minden évben június első hétvégéjén rendezik meg "Sagra del cappero"-t, a kapribogyó-fesztivált, ekkor még lehet látni a hagyományos helyi viseletet is. A sziget partvonala drámaian szép: a vízbe szakadt egykori kráterkürtők helyén ma édeni szépségű tengeröblök húzódnak. Itt forgatták a „Neruda postása” című Oscar-díjas film több jelenetét is.

Pianosa

Olasz szigetek - OTP Travel Utazási Iroda
Augustus római császár erre a szigetre száműzte Agrippa Postumust (nehéz elképzelni, hogy ezt valaha bánta volna), villájának romjai népszerű célpontnak számítanak a turisták körében. A sziget csak 1999 óta látogatható előtte 150 éven keresztül szigorúan őrzött börtönsziget volt. Pianosára érkezve azonnal magával ragadja a látogatót a sziget varázsa, a letűnt idők nyomai, az érintetlen természet, az azúrkék és smaragdzöld öböl. Különleges védettséget élvez természeti értékei miatt. Turisták csak korlátozott számban jöhetnek pontosan naponta max. 250- en, ők is csak szervezett kirándulás keretében és éjszakára nem maradhatnak a szigeten.

Procida

Olasz szigetek - OTP Travel Utazási Iroda
Igazi világsztár, itt forgatták a Neruda postása és a A tehetséges Mr. Ripley című filmeket. De a hollywoodi hírnév „nem szállt fejébe”, Procida megőrizte sajátos, hagyományos jellegét. A Nápolyi-öböl legkisebb szigete és a legbiztonságosabban őrzött rejtélye. A színes házak szigetének valami titokzatos módon sikerült elkerülnie a turisták tömegét, a keskeny utcácskákat így továbbra is a helyiek uralják. Microtaxi segítségével könnyen bejárhatjuk a kis sziget festői központját, itt találjuk a sziget védőszentjének szentelt Szent Mihály katedrálist is. A vulkáni eredetű szigeten öt homokos strand van, ezek közül is a legnépszerűbb a La Chiaiolella.

Kapcsolódó inspirációk:


Holtakkal táncoló - Mexikó ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
Toszkána egyik legszebb pontját a középkori felhőkarcolók városának is hívják. Tartson velünk San Gimignanoba!

Holtakkal táncoló - Mexikó ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
Siena gazdag történelmi múltjáról, gyönyörű építészetéről és impozáns főteréről ismert. Fedezze fel velünk a régió fővárosát!

Holtakkal táncoló - Mexikó ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
Toszkána egyik ékszerdoboza Pisa. Fedezze fel különleges látnivalót velünk!

Holtakkal táncoló - Mexikó ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
Az észak-olaszországi Emilia-Romagna tartomány fővárosa, Bologna nagyjából félúton fekszik Firenze és Milánó között. Fedezze fel velünk!

Holtakkal táncoló - Mexikó ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
Olaszország régióinak jellegzetes ízei és különlegességei vannak. Ezúttal a toszkán finomságokat vesszük sorra.

Nagy szépségek nyomában Rómában - OTP Travel Utazási Iroda
5 különleges római látnivaló, mely felfedezésre vár!

Puglia, Olaszország legkeletibb gyöngyszeme - OTP TRAVEL utazási iroda
Olaszországi hosszú hétvége? Két órás repülőúttal könnyen elérhetjük az „olasz csizma sarkát”

Kapcsolódó ajánlatok:


CHIA LAGUNA HOTEL VILLAGE****

Olaszország
érdeklődésre

CONRAD CHIA LAGUNA SARDINIA*****

Olaszország
érdeklődésre

UNAHOTELS NAXOS BEACH

Olaszország
érdeklődésre

RÓMA – ADVENTI HÉTVÉGE DEBRECENBŐL

Olaszország
299 000 Ft-tól/fő

RÓMA - VÁROSLÁTOGATÁS DEBRECENBŐL

Olaszország
319 000 Ft-tól/fő

RÓMA - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Olaszország
349 000 Ft-tól/fő

MEDITERRÁN PILLANATOK

Olaszország
559 000 Ft-tól/fő

DÉL-OLASZORSZÁG TITKAI - PUGLIA

Olaszország
579 000 Ft-tól/fő

AZ ISMERETLEN SZICÍLIA

Olaszország
599 000 Ft-tól/fő

SZICÍLIA - REPÜLJ ÉS VEZESS!

Olaszország
635 000 Ft-tól/fő

AZ AMALFI-PART KINCSEI

Olaszország
639 000 Ft-tól/fő

CSILLAGTÚRA TOSZKÁNÁBAN

Olaszország
649 000 Ft-tól/fő

VADREGÉNYES SZARDÍNIA

Olaszország
785 000 Ft/fő