Élmények a világ körül

Keresés
 
Görögországi utazás - OTP Travel Utazási Iroda
Azúrkék tenger, napszítta ókori romok, izgalmas tájak, szenvedélyes emberek – ez mind Görögország

Görögország

Úti célok Görögországban

 

Azúrkék tenger, ameddig a szem ellát, napszítta ókori romok, izgalmas tájak, szenvedélyes emberek – ez mind Görögország, ahová örökké visszavágyik, aki már járt ott. Macskaköves, bizánci gyalogutak, buja erdők, delfinek és tengeri teknősök várják itt a természet szerelmeseit. Hosszú, finom homokú, hol pálmafákkal szegélyezett, hol sziklás öblökkel csipkézett strandok és évi 250 napsütéses nap kényezteti a strandolni és pihenni vágyókat.

Rodosz, Kréta, Korfu, Zakynthtos, Kos, Santorini és még sorolhatnánk a számtalan görög szigetet, melyek tarkára pettyezik a Jón-, Földközi- és Égei-tenger kékségét. A világ legszebb naplementéiben kétségtelenül itt gyönyörködhetünk. Görögország kulturális gazdagsága páratlan, mindemellett csodás nyaraló úti cél, ahol mindenki megtalálja a számára tökéletes kikapcsolódás kellékeit. Görögország olyan, mint egy mágnes, magához vonz, és nem enged. Csodálatos és megunhatatlan!

Görögország főszezonja a nyár, melyre nagy melegek, akár 40 °C körüli hőmérséklet is jellemző. A tavasz és a kora nyár, valamint kora ősz ideális a nyaralást és látnivalókat kombináló utazásokra, a tenger vize még októberben is kellemes. Budapestről charterjáratok közlekednek a nyári szezonban Krétára, Korfura, Zakhyntosra és Rodoszra, valamint közvetlen, menetrendi járatok Athénba, Krétára, Korfura, Thesszalonikibe, Prévezába és Zakhyntosra. Budapest-Athén között a repülési idő kb. 2 óra, Budapest-Korfu között kb.1 óra 40 perc.

A görög járványügyi előírások befolyásolhatják a szállodák egyes szolgáltatásainak igénybevételét.
Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást.
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/gorogorszag

Csoportos ajánlatok

ISTENI ATHÉN - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Görögország
359 000 Ft-tól/fő

Üdülőprogramok

KRÉTA - FLY & DRIVE

Görögország
449 000 Ft-tól/fő

XENONES FILOTERA**** - SANTORINI

Görögország
909 000 Ft-tól/fő

Tengerparti szállás ajánlatok

GÖRÖGORSZÁGI TENGERPARTI SZÁLLÁSOK

Görögország
250 000 Ft-tól/fő

 

Fontos információk

 • Vízum

  Görögország

  Főváros és legnagyobb város: Athén
  Nyelv: görög
  Vallás: görög-ortodox (97%)
  Államforma: parlamentáris köztársaság
  Terület: 131 990 km²
  Népesség: 10 300 000 fő (2022-es becslés)
  Népsűrűség: 81 fő/km²
  Egy főre jutó GDP:21 857 USD
  Hivatalos pénznem: EURO €
  Időeltérés: +1 óra (EET/UTC+2, EEST/UTC+3)
  Közlekedés iránya: balkormányos
  Hálózati feszültség: 230 V
  Csatlakozó és aljzat: C, F
  Országhívószám: +30
  Internet TLD: .gr

  Görögország az Európai Unió és a Schengeni térség tagja, területére a magyar állampolgárok érvényes útlevél, vagy érvényes személyazonosító igazolvány birtokában utazhatnak be, és ott legfeljebb 90 napot engedély nélkül tartózkodhatnak.  Az utazási dokumentumnak a tervezett visszautazásig kell érvényesnek lennie.  Görögország esetében minden típusú személyi igazolványt (új kártyaformátumú, régi bordó könyv alakú köztársaságos címerrel, régi bordó könyv alakú népköztársaságos címerrel), elfogadnak. Ugyan elfogadják az ideiglenes személyi igazolványt is a belépéskor, azonban ennek a visszautazás idején túl is érvényesnek kell lennie. Az anyagi fedezet igazolása nem szükséges.
 • Elérhető külképviselet/ek

  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!
   
 • Biztonság


  Görögországban a közbiztonság európai összehasonlításban alapvetően megfelelő, azonban az utóbbi években – főleg a nagyszámú bevándorlónak és a gazdasági válságnak köszönhetően - sajnos romlik. A turisták által sűrűbben látogatott területeken az utóbbi időszakban megszaporodtak a külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények, főleg a lopások, de egyre gyakoribbak a gépkocsi feltörések is. Ne hagyják táskájukat, mobiltelefonjukat, valamint személyes irataikat a gépkocsiban vagy látható helyen! Az athéni metrón fokozottan ügyeljenek értékeikre. Az üdülőhelyeken a strandolás során fokozott elővigyázatosság szükséges, ne hagyják értéktárgyaikat őrizetlenül!
  A bajba jutott turistáknak a rendőrség (segélyhívó: 100), vagy az egész országban megtalálható turista rendőrség (segélyhívó: 171) kirendeltségein nyújtanak segítséget.
  Az általános biztonsági helyzet Görögországban jó, azonban a gazdasági válság következményeként viszonylag gyakoriak a munkabeszüntetések, kisebb-nagyobb tüntetések; a közszolgáltatások leállása esetenként a magyar turistákat is érintheti. Az ebből fakadó kisebb-nagyobb fennakadásokkal továbbra is számolni lehet.
  Nyáron gyakoriak lehetnek a kisebb nagyobb erdő- és bozóttüzek.
   
 • Egészségügyi tudnivalók


  Görögországban az általános egészségügyi és higiéniai viszonyok nagyjából megfelelnek az európai átlagnak. A közegészség jónak mondható, járványveszély nincs. A vezetékes víz iható, de a kisebb településeken inkább a palackozott ivóvizet ajánlatos fogyasztani. A legtöbb szigeten - elsősorban a kisebbeken - nyáron akadozhat a vízellátás, rövidebb-hosszabb ideig vízhiány is előfordulhat. Az apartmanok melegvíz-ellátását a legtöbb helyen napenergiával oldják meg, ezért rossz idő esetén időszakos melegvíz-hiány keletkezhet.
  Különös tekintettel a nyári melegekre, fontos a folyamatos, elegendő folyadékbevitel.
  A görög szennyvízelvezető csatornák keskeny méretük miatt könnyen eldugulhatnak a WC-papírtól, ezért a görögországi szálláshelyeken, apartmanokban és szállodákban a WC-papírt külön szemétgyűjtőbe kell dobni. Nyilvános illemhelyek nem jellemzőek. 
  A legtöbb lakott szigeten van orvosi rendelő, kórház azonban nem mindenhol található. Az állami ambuláns klinikák sokszor csak délelőtt fogadják a betegeket. A gyógyszertárakat fehér alapon piros, zöld vagy kék kereszt jelöli. 
  Javasoljuk, hogy utazásukhoz rendelkezzenek az alapvető gyógyszerekkel. Azok, akik orvosi előírás alapján folyamatosan szednek valamilyen gyógyszert, szintén vigyenek magukkal megfelelő mennyiséget. Javasolt megfelelő utas- és balesetbiztosítás megkötése az utazáshoz.  
 • Tudnivalók Görögországról:

  Nyelv: A hivatalos nyelv a görög. Beszélt nyelvek: angol, német, francia, albán.

  Áramerősség: Az energiaszolgáltatás 230 Volt. Az energiaellátás frekvenciája 50 Hz. Európai típusú, kétvillás dugasz van használatban, átalakító nem szükséges.

  Időjárás: Görögország éghajlata rendkívül változatos. A néhány szélességi foknak megfelelő keskeny területsávon olyan eltérések adódnak, mint Németország és Szicília között. Általában a partvidék éghajlata mediterrán, de a tenger mérséklő hatása kelet felé csökken, ezért a zárt medencékben az éghajlat szárazföldi jellegűvé válik. A tengeri szél nyáron szabályszerű időközökben támad fel, általában délután 2-3 órakor jelenik meg és enyhíti a nyári hőséget. Télen gyakoriak a szélviharok is. Görögországban a levegő rendkívül tiszta és száraz, különösen a hegyekben. Az évszakok igen élesen elhatárolódnak egymástól. A nagy hőség általában júniustól válik uralkodóvá, s a nyár vége augusztus utolsó napjaira esik. Ez alatt az idő alatt ritka az eső. Szeptemberben gyakoriak a viharos esőzések, majd az októberi szép napok után a tartós esőzés időszaka következik. Kemény telek ritkán fordulnak elő, viszont a Parnasszosz, a Tajgetosz és az Olimposz csúcsán még nyáron is hófoltok láthatók. Északon a legmelegebb hónap középhőmérséklete 24 °C, délen 28 °C. Athén augusztusi középhőmérséklete 27,5 °C. A csapadékban nyugatról kelet felé haladva fokozatos csökkenés tapasztalható. A legtöbb esőt a jón-tengeri szigetek kapják, ezért itt rendkívül dús a növényzet, míg Athénban egy év alatt mindössze 289 mm eső hullik. 

  Öltözködés: Nyáron napközben nagy a hőség, könnyű, természetes anyagú ruházat ajánlott. Esténként feltámadhat a szél, ezért elkel egy kardigán vagy blézer.  A legtöbb szállodában a vacsoránál az alkalomhoz illő viselet (férfiaknak hosszúnadrág) ajánlott. Templomok látogatásakor visszafogott öltözetet és a sortok illetve ujjatlan felsők viselésének mellőzése javasolt.

  Hivatalos fizetőeszköz, bankkártyák, bankok nyitva tartása: A hivatalos fizetőeszköz az EURO. A bankok hétfőtől csütörtökig, általában 8.00 és 14.30 óra között, pénteken 14.00 óráig vannak nyitva. Némelyik banknál pénzváltás lehetséges az esti órákig, és szombaton is. Ünnepnapokon a bankok is zárva tartanak. Bankkártyás fizetés általában mindenhol lehetséges, azonban kisebb helyeken (pl. trafikokban, családi vendéglőkben) a bankkártyák elfogadása nehézségekbe ütközhet. A legelfogadottabb bankkártyák a Visa és a Mastercard, az American Express kevésbé elfogadott.

  Telefonálás: Görögország hívószáma: + 30. A telefonszámok tíz számjegyből állnak, a körzetszámok általában háromjegyűek (pl. Athén: 210).  A telefontudakozót a 11888-as számon, görögországi vezetékes telefonról lehet elérni, angol nyelven nagy általánosságban tudnak felvilágosítást adni.
  Segélyhívószámok: turista rendőrség: 171 (angolul, németül, franciául, görögül), athéni turista rendőrség: 1571 (a görög mellett angol, francia, olasz és spanyol nyelveken), központi rendőrség: 100, mentő: 166, tűzoltóság: 199, autóklub (ELPA): 10400,  az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal.
  A Magyarországon használt mobiltelefon készülékek használhatóak, a roaming díjakról és a részletekről érdeklődjön szolgáltatójánál.

  Internet: A szállodákban – általában extra díj ellenében – a szobákban és/vagy közös helyiségekben a legtöbbször van internet elérhetőség.  A turistaközpontokban, kisebb és nagyobb városokban számos internet kávézó, vagy ingyenes Wi-Fivel rendelkező étterem és kávézó működik.

  Posta: Görögországban a posta szolgáltatása megbízható, de lassú. Normál levél/képeslap postai feladási díja: 0.60 EUR. A postahivatalok az üdülőhelyeken általában csak hétköznap, a nagyobb városokban szombat délelőtt is nyitva tartanak.

  Közlekedés, autóbérlés: Görögország úthálózata kiváló, a nagyobb városokat autópálya köti össze, az ottani sávok szélesebbek a hazaiaknál. A legtöbb nagyváros elkerülő úttal is rendelkezik. Az útdíj mértéke kb. 10 Euro.
  A helyi buszjáratokkal jól lehet közlekedni, bár a kifüggesztett menetrend nem mindig felel meg a valóságnak. A taxikban hosszabb útra érdemes kialkudni az árat.
  Autóbérlés magyar vezetői engedéllyel, nemzetközi jogosítvány nélkül is lehetséges. Az alsó korhatár 21 év, legalább 1 éves jogosítvány szükséges. Görögországban érvényes magyar ’B’ kategóriás vezetői engedéllyel - a hazai szabályozástól eltérően - segédmotoros kerékpár (50 cm3 alatt) vezetése nem megengedett. Segédmotoros kerékpárt kizárólag ’A1’ kategóriás vezetői engedély, vagy olyan nemzetközi jogosítvány birtokában lehet vezetni, amelyben az adott járműkategória feltüntetésre került. Ezt a kölcsönzéskor is szem előtt kell tartani, mert nem minden esetben ellenőrzik a vezetői engedélyeket.

  Gépkocsivezetés: Görögország a Magyarországon érvényes gépjármű iratokat és jogosítványokat a többi uniós tagállam hasonló irataival azonos módon elismeri. Ennek megfelelően a magyar állampolgárok magyar jogosítványaikat szabadon használhatják azoknak a járműkategóriáknak a vezetéséhez, amelyek a jogosítványban fel vannak tüntetve (kivételt képez az 50 cm3 robogók használata, melyet kizárólag A1-es vagy A2-es jogosítvány birtokában lehet vezetni).
  A gépjárműre kötött nemzetközi biztosítás („zöld kártya”) megléte alapvető feltétel.
  A bajba jutott autósoknak a görög autóklub, az ELPA nyújt segítséget, amelynek telefonszáma: 10400. Az ELPA külföldi társklubjai, köztük a Magyar Autóklub tagjai részére nem ingyenesen, hanem kedvezményesen nyújt országúti segélyszolgálatot.
  Görögországban a nemzetközi közlekedési előírások érvényesek. Menet közben a biztonsági öv becsatolása kötelező, a mobiltelefon használata pedig tilos.
  A gépjárművekre vonatkozó sebességkorlátozások: autópályán 120 km/h, országúton 80 km/h, lakott területen 50 km/h.
  A közlekedési rendőrök a sebességkorlátozás betartását radarral ellenőrzik, a szabályok ellen vétőket pénzbüntetéssel sújtják. A megengedett alkoholszint 5 ezrelék. 
  A nagyobb városokban, mindenekelőtt Athén belvárosában állandó a csúcsforgalom. A szabálytalanul parkoló gépjárműveket vagy azonnal elszállítják, vagy a büntetés kifizetéséig a rendszámtáblát leszerelik.

  Dohányzás: Görögországban tilos a dohányzás és a dohánytermékek fogyasztása a megállókban, taxikban, közlekedési járművökön, és nyilvános helyeken (éttermekben, szálloda hallban, bárokban stb.).


  Üzletek nyitva tartása, vásárlás: Eltérő lehet akár azonos városon belül is. Vasárnap a legtöbb üzlet zárva tart. A kisebb üzletek hétfőn, szerdán és szombaton általában 9.00 és 15.00 óra között, kedden, csütörtökön és pénteken általában 9.00 és 14.00 óra között és 17.00 – 19.00 között tartanak nyitva. A szieszta általában 15.00-17.00 óra között van.  Az állami hivatalok hétfőtől péntekig, 8.00 és 15.00 óra között vannak nyitva.

  Borravaló: Az éttermek számlája nem tartalmazza a szervízdíjat, a borravaló javasolt mértéke 10-15%. A taxiknak 5-10% borravalót szokás adni. A szállodai személyzetnek is szokás borravalót adni, 1-5 EUR szolgáltatástól függően, a szobalányoknak 2 EUR/nap a javasolt mérték.

  Gasztronómia: A görög konyha isteni fogásainak végigkóstolása egy külön fejezet a nyaraláson belül. A török hatás erősen érződik ételeiken. A főleg marha- és birkahúsból készült ételeket változatosan, sütve, grillezve vagy pörköltnek készítik el. A kitűnő ízek a fűszereknek is köszönhetők, az oregánót, a fahéjat, a bazsalikomot, a koriandert és a köményt is gyakran használják. A friss zöldségből készült salátákat fetával (sózott kecskesajt), olivabogyóval fogyasztják. A halakból és a tenger gyümölcseiből készült ételeik is nagyon ízletesek. Népszerűek a tojással, spenóttal, hagymával, sajttal töltött pitéik. A görög borok édesek, testesek, például a retsina, mely fenyőgyantával ízesített fehérbor, vagy a mazsolaszőlőből készített mavrodafni. Kedvelt aperitif az ouzo (ánizsos pálinka) és a Metaxa (konyak).
 • Térkép

Inspirációk

Görögország | Athéni kalandok családdal - OTP Travel Utazási Iroda

Csatlakozzon hozzánk egy ínycsiklandó utazásra, miközben felfedezzük az Athén kultúráját megtestesítő autentikus ételeket.

Kréta - Kalandok kék-fehérben - OTP Travel Utazási Iroda
A szigeten járva alig akad olyan település, ahol a történelmi emlékek, kulturális látnivalók, és más érdekességek széles skálájának darabkái ne lennének láthatóak.

Görögország | Athéni kalandok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
Athén augusztusban szinte üres, a legtöbb görög a szigetekre megy nyaralni. Télen pedig ideális helyszíne lehet egy hétvégi kiruccanásnak. Fedezze fel a világ egyik legrégebbi városát!

4 kihagyhatatlan európai város 2022-re - OTP Travel Utazási Iroda
Íme kedvenc négy európai nagyvárosunk 2022-re, ahol életre szóló élményekkel töltekezhet fel egy hosszú hétvégén.

Kóstoljon bele Zakynthos-ba! - OTP Travel Utazási Iroda
Hol találunk autentikus helyi ételeket Zakynthos szigetén? Mutatjuk a legjobbakat!

10 kihagyhatatlan program Santorinin - OTP Travel Utazási Iroda
Santorini rengeteg látnivalóval kecsegtet, amelyeket érdemes beiktatni az útitervbe. Íme, egy egyszerű top 10-es lista a kezdéshez.

Zakynthos éke: a Hajóroncs-öböl - OTP Travel Utazási Iroda
A Navagio-öböl vagy Csempész-öböl minden bizonnyal Görögország és egyesek szerint a világ egyik legszebb strandja.

Santorini 10 attrakciója - OTP Travel Utazási Iroda
Santorini rendszeresen szerepel a világ legjobb nyaralóhelyeinek listáján. Lélegzetelállító kilátás a magasba szökő sziklákról, fehérre meszelt templomok kék kupolákkal, archeológiai kincsek.

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!