Élmények a világ körül

Keresés
 
A Viktória-vízesés és a felejthetetlen szafarik otthona!

Zambia

Úti célok Zambiában

Zambia távoli, érintetlen vadonja az állatok szemet gyönyörködtető sokféleségét tárja az utazók szeme elé. Ellátogatni ebbe a különleges, zárt afrikai országba igazi kaland a javából! Bár tengerpartja nincs, élővilágát meghatározza három nagy folyója, a Zambézi, a Kafue és a Luangwa. Mintegy nyolc magyarországnyi területén húsz nemzeti park kápráztatja el a szafarikedvelőket, közülük is a leghíresebb a Kafue Nemzeti Park, mely egyben az ország legnagyobb és legrégebbi nemzeti parkja. Zambia nemzeti parkjai igen népes elefánt-, víziló-, kafferbivaly-, zebra-, oroszlán-, hiéna-, és leopárdpopuláció élőhelyéül szolgálnak, de számos endemikus faj is megtalálható az országban, úgy, mint a Thornicroft zsiráf, a Crawshay zebra és a Cookson gnú, vagy a mocsaras területeken élő lechwe (zambézi mocsáriantilop). Zambia leghíresebb látványossága kétségkívül a Zimbabwével „közös” Viktória-vízesés. A világ legszélesebb zuhataga száz méterről zúdul a mélybe égtelen robajjal és hatalmas párafüggönybe burkolódzva. Helyi nevét is a hatalmas vízpáráról kapta: Mosi-oa-tunya jelentése: robajló füst. A vízesést 1855-ben fedezte fel a híres skót misszionárius és felfedező David Livingstone, a közeli várost később róla nevezték el a gyarmatosítók.
Zambiában a vadlesre legkedvezőbb a május és október közé eső száraz évszak, ilyenkor kevés a víz, ezért az állatok a vízgyűjtők és folyópartok köré koncentrálódnak. A bozót ilyenkor ritkább, az állatok könnyebben észrevehetők. Októbertől az esős évszak kezdetéig hatalmas a forróság. A november és április között tartó esős évszakban számos park zárva tart és az utak egy része járhatatlanná válik. A Viktória-vízesés megtekintésére a leginkább javasolt időszak júniustól augusztusig tart.

Zambia több városába Budapestről legkevesebb egy vagy két átszállással lehet eljutni. A repülési idő Livingstone-ba kb. 14 és fél óra (átszállási idő nélkül). Lusakába már egy átszállással is el lehet jutni, a repülési idő 12 és fél óra (átszállási idő nélkül).
Zambiába a sárgaláz elleni védőoltás kötelező, ha fertőzött területről érkezik az utazó.

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást. https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs


ZAMBIA – NAMÍBIA – BOTSWANA

Zambia
érdeklődésre

ZAMBIA ÉS MALAWI - LIVINGSTONE NYOMÁBAN - EGYÉNI

Zambia
érdeklődésre

ZAMBIA – NAMÍBIA

Zambia
érdeklődésre

Fontos információk

 • Vízum

  Zambia

  Főváros és legnagyobb város : Lusaka
  Nyelv: angol, bemba, kaonda, lozi, további 70 törzsi nyelv
  Vallás: protestáns (36%), római katolikus (27%), ősi vallások hívei (27%), afrikai keresztény (9%), egyéb (1%)
  Államforma: elnöki köztársaság
  Terület: 752 614 km2
  Népesség: 17 094 130 fő (2017-es adat)
  Népsűrűség: 17,2 fő/km2
  Egy főre jutó GDP: $ 1 509 (2017)
  Hivatalos pénznem: zambiai kwacha (ZMK)
  Időeltérés: +1 óra (CAT, UTC+2)
  Közlekedés iránya: bal
  Hálózati feszültség: 230V/30Hz
  Csatlakozó és aljzat: type C, D, G
  Országhívószám: +260
  Internet TLD: .zm

  Az országba történő utazáshoz vízum szükséges. Jelenleg a zambiai határon magyar állampolgárok igényelhetnek vízumot, ami egyszeri (50 USD/fő) vagy kétszeri belépésre jogosít fel, a határon való belépés esetén multiple vízum nem igényelhető. Többszöri beutazásra szóló vízumot előzetesen kell beszerezni Zambia külképviseletein. Az útlevélnek az országba való belépést követően még legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie és legalább két üres oldalt kell tartalmaznia.
  Kilépéskor a rezidens státusszal nem rendelkező külföldi állampolgárok adót kötelesek fizetni, melynek összege 25 USD. 2011 januárja óta a repülőtereken elutazáskor 7 USD/fő biztonsági díjat kell fizetni.
  Utazása során mindig legyen Önnél útlevelének másolata!
 • Elérhető külképviselet/ek

  Lusakában magyar tiszteletbeli konzulátus működik:
  Dr. Gaudenzio Massimino Rossi konzul 
  Cím:Plot 8097 Dunduza, Chisidza Crescent, Longacres, Lusaka
  Postai cím: PO. Box 30815, Lusaka 
  Tel: (260) 966-750-900, 966-841-215, Fax: (260) 01-251 760
  E-mail:gardengroup@zamtel.zm

 • Biztonság

  Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. A személyes úti okmányok (útlevél, jogosítvány) másolatát mindig tartsák maguknál.

  Az ország a beutazás és ott-tartózkodás szempontjából a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik. Különös körültekintés szükséges a North Western, Copperbelt, Central és Luapula tartományok vidéki területeinek fölkeresése során – amelyek közel esnek a kongói határhoz –, elsősorban éjszaka. A zambiai-angolai, zambiai-mozambiki és zambiai-kongói határon veszélyt jelenthetnek az oda telepített taposóaknák.

  Gyakoriak a fegyveres rablások, lopások, parkoló autók feltörései a városközpontokban, különösen busz- és vasúti pályaudvarok közelében, néhány bevásárló övezetben. Fegyveres autórablások is előfordulhatnak - különösen fontos figyelni a kapuk előtti megálláskor, illetve a kongói határ mellett futó Mufulira-Ndola úton. Sötétedés után veszélyes lehet sétálni különösen a turista és belvárosi övezetekben – kerülni kell Lusakában a Cairo Road környékét. Lusakában csak ismert bankokban javasolt pénzt váltani, vagy bankautomatát használni.

  A kábítószer-használatot és birtoklást a törvény szigorúan bünteti. Pornográf anyagok birtoklása és a homoszexualitás ugyancsak illegális Zambiában.
 • Egészségügyi tudnivalók

  Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése! A sárgalázoltás kötelező, ha fertőzött területről érkezik az utazó. Egyes területeken (pl. Zambézi folyó mentén, Viktória vízesésnél) maláriatabletta szedése javasolt. Javasolt oltások a hastífusz, hepatitis A és B fertőzés, tetanusz és kolera, veszettség elleni védőoltások. Az aktuális információkért kérjük, hívja a Nemzetközi Oltóközpontot. Bővebb tájékoztatást a www.oek.hu oldalon talál. Sárgaláz elleni és kolera elleni oltásról szóló igazolással akkor kell rendelkezni, amennyiben sárgalázzal fertőzött országból vagy azon keresztül történik a beutazás az országba. Ilyen esetben a belépés csak sárgaláz és kolera elleni oltásról szóló érvényes igazolás (sárga nemzetközi oltókönyv) birtokában lehetséges.

  Zambiában az egészségügyi szolgáltatások színvonala - különösen vidéken - nagyon alacsony. Még az alapvető gyógyszerek és injekciós tűk beszerzése is problémát jelenthet. Legyen Önnél vércsoportjáról igazolás, továbbá alapvető gyógyszer- és kötszercsomag, mely steril injekciós tűket is tartalmaz. Beutazáskor a behozott gyógyszerekről orvosi igazolás bemutatását kérhetik. Az egészségügyi kockázatok között szerepel a malária, veszettség, kolera és TBC. Csak forralt vagy palackozott vizet fogyasszon, kerülje a jégkockával készített italok fogyasztását.

  Utazás előtt konzultáljon háziorvosával és keresse fel az Országos Epidemiológiai Központot (1097 Budapest, Gyáli út 2-6., tel: 476-1100, fax: 476-1223, honlap), ahol a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdésekre naprakész tájékoztatást adnak.
 • További tudnivalók Zambiáról

  Pénznem: zambiai kwacha (ZK)= ngwee. 1 USD = kb. 14,05 ZK (változhat). Devizabehozatali korlátozás nincs, a behozott devizát azonban az érkezésnél regisztráltatni kell.

  Közlekedés: Az úthálózat rossz minőségű. Az esős időszakban az áradások sok esetben elmossák az utakat és a hidakat.

  Éghajlat, időjárás: Alapvetően trópusi, a magasföldek mérsékelt öviek, a domborzat 329 m és a 2301 m magasságig nyúló hegyvidék között változik. A nyári időszak október-november között meleg, száraz (19-32 Celsius fok), a május-júliusi "tél" hűvös, száraz (10-25 Celsius fok). Az esős évszak decembertől áprilisig tart, rövid időn belül fokozott maláriaveszélyes helyzet kialakulásával lehet számolni. A téli időszak (május-július) száraz, hűvös, különösen a hegyvidéken, a nyár (november-március) esős, meleg. Javasolt a könnyű, nyári, de zárt viseletet, sapkával és napszemüveggel kiegészítve és a hűvösebb éjszakákra való felkészülés.

  Nyelv: Az üzleti és hivatali adminisztráció nyelve az angol.

  Nemzeti ünnep: október 24. – Zambia függetlenségének a napja.

  Helyi szokások: A zambiai társadalom patriarchális, a férfiakat jobban tiszteletben tartják, mint a nőket. A legnagyobb tiszteletnek az idős korú emberek örvendenek. A zambiaiak kíváncsi emberek, gyakran bámulják meg a turistákat vagy beszélnek róluk, ami a nyugati népek számára szokatlan lehet, de nem szabad rossz néven venni. A zambiaiak számára ismerkedéskor fontos szerepe van a kézfogásnak, és gyakran szeretik a beszélgetés ideje alatt kezükben tartani beszélgetőpartnerük kezét. Ez pusztán a kapcsolatteremtés formája. Találkozáskor fontos számukra a formális köszönés és hogylétük iránti érdeklődés, ez az ismerkedés része. Szívesen veszik a gyermekeik iránti érdeklődést is, az ismerkedés részeként. A határozott kézfogást agresszívnek tekintik, ahogyan a hosszan tartó szemkontaktust is, mely tiszteletlen számukra. Mutatóujjal nem illik mutatni.

 • Térkép

Inspirációk

Garden Route - Dél-Afrika legszebb kilátásai - OTP Travel Utazási Iroda
A mesés panorámaút Dél-Afrika ikonikus, 200 kilométeres szakasza, ahol az utazás élménye kiteljesedhet. Ismerje meg a legszebb részeit.

Kruger Nemzeti Park – Dél-Afrika koronaékszere - OTP Travel Utazási Iroda
Dél-Afrika megzabolázatlan vadonja mindenkit elvarázsol. Ismerje meg az ország legnagyobb nemzeti parkját, mely közel 2 millió hektáron terül el.

Fedezze fel Tunéziát családdal! - OTP Travel Utazási Iroda
Tunézia megfizethető családi tengerparti nyaralásairól ismert, de sokkal több felfedeznivaló van ebben az észak-afrikai országban, akár a gyerekek számára is.

Mauritius vízalatti világa - OTP Travel Utazási Iroda
Gasztronómiájuk pont annyira színes és összetett, mint az itt élők változatos kulturális háttere.

Mauritius vízalatti világa - OTP Travel Utazási Iroda
"Először Mauritius készült, aztán a Mennyország; és a Mennyországot Mauritius után másolták" – írta Mark Twain 1896-ban.

Mauritius legszebb tengerpartjai - OTP Travel Utazási Iroda
Csokorba gyűjtöttük Mauritius 7 olyan karizmatikus látnivalóját, melyet mindenképpen érdemes bakancslistánk élére tűzni.

A Maldív-szigetek Önre várnak! - OTP Travel Utazási Iroda
A paradicsomi indiai-óceáni sziget tökéletes helyszín pihenésre, kalandozásra, romantikázásra, családi nyaralásra egyaránt. Így tud most Mauritiusra utazni!

Legendás állatok és Mauritius - OTP Travel Utazási Iroda
Mauritiuson elszigeteltsége miatt az élővilág nagy része olyan endemikus faj, mely sehol máshol nem fordul elő a világon.

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!