Élmények a világ körül

Keresés

San Francisco latnivalok
San Francisco - Csak sportosan – a Golden Gate felfedezése

San Francisco - A Golden Gate felfedezése

Idén 80 éve, 1937. május 27-én adták át az Egyesült Államok második leghosszabb függőhídját, a karcsú és ragyogó Golden Gate hidat, mely San Francisco elsőszámú szimbóluma. A Csendes-óceán és a San Francisco – öböl közötti szoros felett átívelő híd megépítése előtt ezt az utat csónakkal, majd később 20-25 perces kompúttal tették meg az emberek. A város lassabb fejlődése miatt elengedhetetlenné vált egy híd építése, azonban a valószínűtlennek tűnő ötletben csupán egy igen ambiciózus építész (és költő), Joseph Strauss látott fantáziát. Strauss megálmodta a híd tervét tele elképesztő megoldásokkal, majd a tervet megvalósítás követte egy kiváló szakemberekből álló csapattal, s a híd 4 év alatt megépült - „csupán” 75 millió dollárból a város mérnökei által előzetesen becsült 100 millió dollár helyett. Jellegzetes színe, a „nemzetközi narancssárga” Irwing Morrow építésznek köszönhető, kinek hála messziről és ködben is jól látható a híd, arról nem is szólva, hogy gyönyörűen izzik vöröslő színe a napsütésben. Elképesztő méretekkel rendelkezik, látványa már fényképről is szédítő, nemhogy közvetlen közelről. A szélessége 27,43 méter, a teljes hossza 2737 méter, magassága pedig 227 méter a víztől a pilon tetejéig. A két óriási torony közt feszülő kábel egyenként 11 000 tonnás, átmérőjük mintegy 90 cm. Igen masszív építmény, az eddigi időjárási viszontagságokat, az erős, akár 150 km/órás szelet és a földrengéseket – köztük az 1989-es, 6,9-es erősségű rengést is megingathatatlanul kiállta. A hídon a hatsávos autóút mellett gyalogos- és kerékpárút is van. A buszos vagy gépkocsis átkelésen túl a híd „bevetésére” két sportosabb mód is kínálkozik.

Kerékpárral: minden bizonnyal San Francisco-i vakációja egyik legemlékezetesebb élményére vállalkozik az, aki átkerekezik a hídon. A Fisherman's Wharf-tól kb. 30 perces, festői és többnyire lapos út vezet a parton a hídig. A teljes program legfeljebb 4 órát vesz igénybe, a biciklitúrához nincs másra szükség, mint egy jó bérelt kerékpárra, sisakra, vízre, némi harapnivalóra, napkrémre, sapkára vagy kalapra (a hídon nagy a szél és alkalmasint hideg is van) és persze fényképezőgépre. A túlparton a Marin megyei Sansualito bájos városkája vár, s éttermeinek egyikében érdemes megpihenni és enni egy jót. Visszaútra a kompot ajánljuk, mely amellett, hogy kényelmes, egy újabb szögből mutatja meg a csodálatos hidat.

Gyalog: íme néhány hasznos tanács annak, aki sétálva vágna neki az útnak. A gyalogosok az East Sidewalk útján tudnak átkelni, mely a Golden Gate Bridge Welcome Center parkolójából, vagy a korábban említett sétaút vonalán érhető el. A keleti járdának van „nyitva tartása” is: novembertől március elejéig 5:00 - 18:30 óra között, márciustól november elejéig 5:00 - 21:00 óra között kelhetnek át rajta a gyalogosok. S hogy mikor van a legjobb idő a Golden Gate hídon? Bár a ködöt előre nem lehet megjósolni, de a sétára a legjobb hónapok szeptemberben és októberben vannak, amikor az idő általában gyönyörű és kellemesen meleg, a legkedvezőtlenebb időjárás pedig júliusban és augusztusban van, ilyenkor általában hideg, ködös és szeles az idő. A séta kb.30-40 percet vesz igénybe.
 

Kapcsolódó ajánlatok:


További ajánlatok:

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00