Élmények a világ körül

Keresés

USA keleti parti körutazás - OTP Travel Utazási Iroda
Bashton, ahogyan nevét a helyiek ejtik

Boston – az „elsők” városa

Massachusetts lehengerlő és izgalmas fővárosa, Boston – vagyis Bashton, ahogyan nevét a helyiek ejtik – az USA egyik legrégebbi és történelmi emlékekben talán leggazdagabb városa. Az 1630-ban alapított keleti parti város hírnevét elsősorban az amerikai függetlenségi háborúban betöltött szerepének és kitűnő oktatási intézményeinek köszönheti, egymást érik itt a történelem lenyűgöző emlékei. Boston számtalan „elsővel” büszkélkedhet: itt épült fel Észak-Amerika első ingyenes városi könyvtára, a Boston Public Library, első földalatti metró rendszere és első nyilvános parkja, a Boston Common is. A város és Amerika első állami iskoláját, a Boston Latin Schoolt 1635-ben alapították fiúk ingyenes oktatására (a lányok nagyrészt otthoni magániskolákban tanultak akkortájt). A briliáns elméjű Benjamin Franklin, a város szülötte is egykori diákja volt, az ő szobra és egy mozaik jelzi most az iskola egykori helyét. Vele együtt a függetlenségi Nyilatkozat ötvenhat aláírójából összesen öt - még Samuel Adams, John Hancock, Robert Treat Paine és William Hooper is ennek az iskolának padjait koptatta. A szomszédos Cambridge-ben pedig 1636-ban megnyitotta kapuit a Harvard – az USA első felsőoktatási intézménye is, mely ma a világ egyik legnevesebb egyeteme. Az okos és innovatív városnak jó pár beceneve van: nevezik a „puritán városnak” utalva az alapító puritán telepesekre, a „szabadság bölcsőjének” a függetlenségi háborúban betöltött szerepe miatt, sőt „babvárosnak” is a gyarmati időkre célozva, amikor a város kedvelt étele a melaszban főtt bab volt.

Íme, 4 kihagyhatatlan látnivaló, mely „kötelező” azoknak, akik először járnak Bostonban!

Freedom Trail – a szabadság útja

A 4 km hosszú, a Boston Commontól induló és a Bunker Hill Monumentig tartó vörös téglával kirakott Freedom Trailen, „a szabadság útján” az amerikai történelem 16 kiemelt jelentőséggel bíró emléke látható. Bejárása kb.1-3 óra, attól függően, hogy mennyi időt szentelünk az egyes állomásoknak. Útközben érdemes betérni és megpihenni Amerika legrégebbi bárjában, a Bell in Hand Tavernben (45 Union Street). A város egyik legszebb háza a csillogó felhőkarcolók között megbúvó Old State House vöröstéglás épülete, mely az Államok egyik legrégibb épülete és a Freedom Trail egyik jeles állomása. Régen Massachusetts törvényszékének adott otthont, ma múzeumként működik a különleges ház, melynek erkélyéről a városban elsőként olvasták fel nyilvánosan a függetlenségi nyilatkozatot. A Faneuil Hall Marketplace 1743 óta a város piaca, emeletén múzeum van, az alsó szinteken üzletek sokaságában lehet elveszni a nyüzsgő és élettel teli helyen.

USA keleti parti körutazás - OTP TRAVEL utazási iroda

Emerald Necklace – a parkok smaragd fűzére

A történelmi barangolás után érdemes a parkok felé venni az irányt az Emerald Necklace beszédes nevű (jelentése: smaragd nyakék) útvonalán, mely a város zöld parkjainak során vezet végig. Akárcsak a Freedom Trail, ez az útvonal is Amerikai első nyilvános közparkjából, a Boston Common-ból indul, melynek története egészen 1634–ig nyúlik vissza, amikor a területet közös legelőnek jelölték ki. Később katonai célokra, sőt, akasztásra is használták a parkot, azonban a bitófákat a XIX. században eltávolították, a legelésző marhákat kitiltották, s az angol stílusú park azóta a köz szórakozását és pihenését szolgájla. A szomszédos Public Garden az Emerald Necklace második ékköve, az Egyesült Államok első botanikus kertje és Boston egyik legszebb parkja. A csodaszép park többek között hattyú alakú csónakjairól, és a Robert McCluskey mesekönyvéből életre kelő vörösréz kacsaszobrokról, Mrs. Mallardról és kiskacsáiról híres.

Beacon Hill – a legragyogóbb városrész

A Public Gardent és a Boston Commont északról a város egyik legkülönlegesebb negyede, a Beacon Hill határolja, ahol a gázlámpával megvilágított macskaköves utcákon ódon Viktoriánus és György-kori téglaházak között lehet időutazást tenni a múltba. A Beacon Hill déli lejtője a XVIII. század végéig egy bizonyos John Singleton Copley tulajdonában álló legelő volt, aki eladta a területet a Mount Vernon Proprietors ingatlankezelő vállalatnak. Ők a kor híres építésze, Charles Bulfinch segítségével minőségi lakóhelyeket építettek ide, melyek nagy része ma is eredeti állapotában díszíti az utcákat. A negyed legjelesebb épülete az 1795-ben épült State House, ragyogó kupolája 23 és fél karátos arannyal van bevonva. Az egyik legszebb városrész egyben a legdrágább is, de senki ne érezze magát emiatt feszélyezve, a hangulatos utcácskák barátságos bárokat, éttermeket, üzleteket rejtenek. A Beacon Streeten van az azonos nevű sorozatból ismertté vált Cheers Bar is, ahová rajongónak kötelező betérni!

USA keleti parti körutazás - OTP TRAVEL utazási iroda

A bostoni múzeumok kincsestára

Boston a dicső múlt mellett pezsgő jelennel is bír és kitűnően ötvözi a klasszikus és kortárs látnivalókat. Érdemes egy délutánt a kiállításokra szánni és látogatást tenni a csodálatos bostoni múzeumok közül néhányban. A Boston Tea Party & Ships Museum https://www.bostonteapartyship.com a Fort Point Channel közepén, egy kőhajításnyira található az 1773. december 16-i bostoni teadélutánnak nevezett történelmi esemény tényleges helyszínétől, mely az amerikai függetlenségi háború kitörésének közvetlen előzménye volt. (A kikötőben indiánnak öltözött telepesek rohantak meg három angol hajót és szórták teaszállítmányukat a tengerbe, mert az angol kormány bár megszüntette a tea vámját, de árát továbbra is fenntartotta az észak-amerikai gyarmatokon). A gyarmati korszakot idéző hajón izgalmas, interaktív időutazás és „forradalmi élmények” várnak. A Museum of Fine Arts Boston http://www.mfa.org méltán a világ egyik leglátogatottabb múzeuma, kihagyhatatlan látnivaló. Mintegy 450 000 darabból álló gyűjteménye szinte minden jelentős művészeti időszakot átölel, az ősi időktől napjaink kortárs művészeteiig. Többek között Degas, Van Gogh, Gauguin remekműveiben és egy 37 darabos Monet kollekcióban lehet itt gyönyörködni, mely a művész legnagyobb Franciaországon kívüli gyűjteménye.

USA keleti parti körutazás - OTP TRAVEL utazási iroda

Kapcsolódó ajánlatok:


CHICAGO VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
érdeklődésre

NEW YORK - EGYÉNI VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
379 000 Ft-tól/fő

LAS VEGAS - EGYÉNI VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
459 000 Ft-tól/fő

MIAMI - EGYÉNI VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
559 000 Ft-tól/fő

MIAMI BEACH VARÁZSA

Usa
799 000 Ft-tól/fő

USA - KELETI PART

Usa, Kanada
1 259 000 Ft-tól/fő

OUTRIGGER WAIKIKI BEACH RESORT ****

Usa
1 359 000 Ft-tól/fő

NEW YORK ÉS MIAMI BEACH

Usa
1 399 000 Ft-tól/fő

PRINCE WAIKIKI HOTEL****

Usa
1 429 000 Ft-tól/fő

OUTRIGGER REEF WAIKIKI BEACH RESORT ****

Usa
1 469 000 Ft-tól/fő

USA - NAPFÉNYES KALIFORNIA

Usa
1 649 000 Ft-tól/fő

USA - A TITOKZATOS DÉL

Usa
1 879 000 Ft-tól/fő

További ajánlatok:

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00