Élmények a világ körül


Libanoni utazás - OTP Travel Utazási Iroda
Kis ország, nagyszerű látnivalók!

Libanon

Úti célok Libanonban

Mediterrán hangulatok, közel-keleti impressziók, az iszlám és a kereszténység gyökerei, a kelet és a nyugat ötvöződik ebben a Földközi-tenger, Izrael és Szíria által határolt, lenyűgöző és az utazók előtt még kevéssé ismert országban. Libanont a föníciaiak alapították, s hála nekik, ritka ókori kulturális örökségek otthona a kicsiny közel-keleti ország. Itt van rögtön Büblosz, ahol a babilóniaiak és a perzsák is ott hagyták kézjegyüket; vagy Türosz római kori és a keresztes hadjáratokból származó műemlékei. De említhetnénk Bejrút és Szidón kikötővárosait, vagy a Kadisha-völgy ókeresztény remetebarlangjait is. Libanon természeti szépségekben sem szűkölködik. Örökzöld erdeinek meghatározó fája a libanoni cédrus, ez a különleges, akár 40 méteresre is megnövő fa, mely a zsidó és a keresztény kultúrkörben egyaránt fontos szereppel bír. Libanon tele van titkokkal. A Közel-Kelet egyik legkiválóbb gasztronómiájával büszkélkedhet, nem is beszélve a remek libanoni borokról. Érdemes elmerülni e varázslatos ország élményeiben és felfedezni ritka kincseit.

A libanoni utazáshoz a tavaszi és az őszi hónapok a legmegfelelőbbek. Ilyenkor enyhe az időjárás, a táj gyönyörű és a régészeti lelőhelyek kevéssé zsúfoltak. Budapestről Bejrútba menetrend szerinti repülőjáratokkal, átszállással lehet eljutni, a repülési idő kb.6 óra (átszállási idő nélkül).

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást. https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs


LIBANON - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Libanon
464 000 Ft/fő -től

Fontos információk

 • Vízum

  Libanon

  Főváros és legnagyobb város : Bejrút
  Nyelv: arab, francia
  Vallás: muzulmán (54%), keresztény (40%)
  Államforma: köztársaság
  Terület: 10 452 km2
  Népesség: 6 100 075 (2018-as becslés)
  Népsűrűség: 584 fő/km2
  Egy főre jutó GDP: $ 13 010 (2018)
  Hivatalos pénznem: Libanoni font (LBP)
  Időeltérés: +1 óra (UTC+2)
  Közlekedés iránya: jobb
  Hálózati feszültség: 220V
  Csatlakozó és aljzat: A, B, C , D, G
  Országhívószám: +961
  Internet TLD: .lb

  Magyar állampolgár érvényes vízum és útlevél birtokában léphet be Libanonba. Az útlevélnek a tervezett beutazás napjától számított fél évig kell érvényesnek lennie. A bejrúti repülőtéren a magyar állampolgárok illetékmentesen 30 napra érvényes turista célú vízumot igényelhetnek. Izraeli vízumot vagy be-, illetve kiléptető bélyegzőt tartalmazó úti okmánnyal nem engedélyezik a beutazást Libanonba, még akkor sem, ha az érvényes libanoni vízumot tartalmaz.
   
 • Elérhető külképviselet/ek

  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!
   
 • Biztonság

  Libanon közbiztonsági helyzete a köztörvényes bűncselekmények vonatkozásában nemzetközi összehasonlításban jónak tekinthető, közterületeken a vagyon elleni bűnelkövetések száma alacsony.
  A libanoni-szíriai határ keleti szakasza a bűnözés által meglehetősen fertőzött terület. A Bekaa-völgy több körzete, különösen az északi Hermel régió és a szíriai határ közelében fekvő területek, nem tekinthetőek biztonságosnak. Katonákat, rendőröket, katonai objektumokat, ellenőrzőpontokat, stb. nem javasolt fényképezni, ilyen esetekben ugyanis az eljáró hatóságok akár le is tartóztathatják a fényképeket készítő személyt.
  A Konzuli Szolgálat arra kéri a Libanonban tartózkodó magyar állampolgárokat, illetve mindazokat, akik oda kívánnak utazni, hogy adják meg elérhetőségüket a nagykövetség konzuli részlegén. Ehhez igénybe vehető:
  a Konzuli Szolgálat honlapján található regisztráció konzuli védelemhez,
  a Külgazdasági és Külügyminisztérium ügyelete (06 80 36 80 36 zöld szám),
  a bejrúti magyar nagykövetség központi telefonja (+961-1-730083). 

  A Külgazdasági és Külügyminisztérium Libanont a "II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek" kategóriába sorolja,
  Az ország kiemelt kockázatot jelentő régiói (palesztin menekülttáborok, dél-libanoni határtérség, szíriai-libanoni határtérség, Bekaa-völgy, észak-libanoni Akkar regió, Dél-Bejrút Dahiye negyede) az "I. Nem javasolt utazási célországok és térségek" kategóriába tartoznak.
   
 • Egészségügyi tudnivalók

  Libanon közegészségügyi helyzete európai szintű, az egészségügyi rendszer jól szervezett. Figyelembe véve az orvosi ellátás árát is, feltétlenül javasolt, hogy az országba utazást megelőzően kössenek egészségügyi biztosítást.
   
 • További tudnivalók Libanonról
   

  Időjárás: Júniustól októberig forró nyár jellemző, eső nélkül, majd október és április között (főleg télen) heves, monszunszerű esőzések. Nyáron nem ritka a 40 Celsius-fokos hőség, télen viszont meleg ruházatra is szükség lehet, még az alacsonyabban fekvő részeken is fűteni kell, a hegyekben akár méteres hótakaró is kialakulhat. Libanon földrengésveszélyes területen fekszik, történelme során hét olyan rengést jegyeztek fel, amely teljes városokat döntött romba. Az elmúlt évszázadban pusztító földrengés nem fordult elő.
   
  Vallási és viselkedési kultúra:  Libanon rendkívül nyitott, multikulturális ország, jellemző az erőteljes francia hatás. Jelentős libanoni közösségek élnek a világ számos pontján, ami tovább erősíti az országon belüli befogadó, toleráns légkört. A Konzuli Szolgálat javasolja, hogy a jelentős muzulmán lakossággal bíró országokba, illetve térségekbe, így Libanon egyes többségében muzulmán lakosú területeire utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, kerüljék a tömegdemonstrációk helyszíneit. Viselkedésükkel és öltözködésükkel pedig tartsák tiszteletben a helyi szokásokat és hagyományokat.

  Közlekedés: Az országban a közlekedés az európai viszonyoktól eltér. A tömegközlekedés szinte teljesen hiányzik, az erre a célra szolgáló mikrobuszok külföldiek számára sem higiéniai, sem biztonsági szempontból nem ajánlottak. Menetrend, illetve buszmegállók nincsenek, a járatok nagyon lassúak és kiszámíthatatlanok. A taxik városon belül könnyen, viszonylag olcsón használhatók. Az országon belüli gépjárműves közlekedés az európaitól jelenősen eltér abban, hogy a megszokott közlekedési szabályok sokszor pusztán jelzésértékűek. Az utak állapota, különösen a fővároson kívül, helyenként rendkívül rossz, egyes hegyvidéki területeken csak négykerék-meghajtású terepjárókkal lehet biztonságosan közlekedni. A helyi közlekedési sajátosságok és az utak zsúfoltsága miatt, csak helyismerettel bíró, tapasztalt és gyakorlattal rendelkező személyek számára célszerű gépkocsit vezetni Libanonban.
   
 • Térkép

Inspirációk

8 bakancslistás hely Izraelben - OTP Travel Utazási Iroda
Összegyűjtöttük ennek a különleges desztinációnak nyolc olyan bakancslistás látnivalóját, melyeken keresztül még jobban megismerhetjük az ország különleges szépségét.

Izraeli kisokos | OTP Travel Utazási Iroda
Izraelben is vannak olyan szokások, amelyek számunkra kissé furcsának tűnhet. Összeszedtünk néhányat.

A Holt-tenger titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Cikkünkben összegyűjtöttünk olyan érdekességet, amely még a gyakorlott utazó számára is tartogathat újdonságokat erről a különleges desztinációról!

Ajándékötletek Dubaiból - OTP Travel Utazási Iroda
Aki ide utazik nem éri be csupán átlagos vásárfiával, hiszen Dubai városa számos olyan különleges portékát kínál, melyek a Közel-Kelet „aranyban tündöklő” városát, ízeit és illatait idézik fel.

Dubai | Extrém élmények Dubajban - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg Dubait egy új oldaláról és vesse bele magát az adrenalin okozta mámorba a világ egyik legizgalmasabb városában!

Dubai ismét várja Önt! - OTP Travel Utazási Iroda
 Így tud most utazni, ha Dubaiba vágyik!

Izraeli kibuclátogatás - OTP Travel Utazási Iroda
Élőben látni, személyesen jelen lenni a kibuc életében, különösen nagy élményt jelent.

Régészeti kalandozások Izraelben - OTP Travel Utazási Iroda
Izrael hemzseg a történelmi emlékektől. Ismerje meg a legérdekesebbeket!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!