Élmények a világ körül

Keresés

Costa del Sol utazás - OTP Travel Utazási Iroda
ahol a nagyszerű napot egy tökéletes követi

Costa del Sol---

Noha valamennyi spanyol tengerpart kitűnő klímával büszkélkedhet, és nem szűkölködik természeti szépségekben sem, a leglátogatottabb mégis a Costa del Sol.


Napsütötte homokpartjai ideális feltételeket teremtenek a nyári vakációhoz, de tavasszal és ősszel is kellemes kikapcsolódást nyújtanak.A Costa del Sol -a Napos Part- hátországával, a nagy múltú Andalúziával együtt az ibériai félsziget legjellegzetesebben spanyol tájegysége. A műemlékekben és természeti szépségekben gazdag Andalúzia olyan hátteret ad a tengerpartnak, mint Provence a francia Riviérának. A Malagán vagy Marbellán nyaralók kirándulhatnak Granadába, Sevillába, Gibraltárba vagy akár Marokkóba. Nem csoda, hogy az ókori görögök erre a termékeny tájra helyezték a Heszperidák Kertjét az aranyalmákkal. A római birodalomnak is kincsesbányája volt a környék, Hannibál itt szerezte be a hadjáratához szükséges ércpénzt innen indult Kolumbusz az Újvilág felfedezésére. A Földközi-tenger partja Almeríatól Algecirasig egyetlen 300 km hosszú strand.
A partvidék közepén épült a Costa del Sol fővárosa, Málaga. A félmillió lakosú település nemcsak a legnagyobb a környéken, de az egyik legszebb is. Budapesttel közvetlen repülőjárat köti össze az egész évben napfényben fürdő tengerparti paradicsomot. Málaga legfontosabb látnivaló a városközpontban csoportosulnak, egymáshoz közel fekszenek, így gyalogosan is könnyen megközelíthetőek.
A Gibralfaróból, a középkori fellegvárból jól áttekinthető az egész város, így látni a szinte egész évben száraz Guadalmedina folyó medrét és azt, hogy a főbb nevezetességeket magában foglaló óváros a kikötővel szemben viszonylag kis területen zsúfolódik össze.

Costa del Sol utazások - OTP Travel Utazási Iroda

Az óváros és a kikötő között szubtrópusi kert húzódik: örökzöldek, mimózák, leanderek, és agavék között üldögélhetünk a park padjain. A sétány két oldalán pálmafák állnak díszsorfalat, innen indulnak városnézésre a konflisok.A Plaza de la Merced régi házakkal keretezett nyugalmas terén ma is ott tipegnek a galambok, melyet a város szülötte, Pablo Picasso oly előszeretettel ábrázolt képein. Málaga hajdani szépművészeti múzeumát a Buenavista palotában Picasso múzeummá alakították át. Megtalálható itt minden, ami a művészről szól: könyvek, albumok, videók és tárgyak, melyek a mester alkotó korszakairól vallanak.

Costa del Sol utazások - OTP Travel Utazási Iroda

Az óváros legjelentősebb látnivalója az Alcazaba, mely a Gibralfaro alsó várának is tekinthető. A spanyol-arab építészet ezen műemlékét eredetileg a kalózok elleni védekezés céljából építették 1040-ben. Négyszögű tornyokkal bővítették és királyi lakosztályokat alakítottak ki benne. Fénykorában 110 tornya, több fürdője és mecsetje volt. Magas falakkal körülvett hangulatos belső udvarai, szökőkútjai, kertjeinek dús növényzete, virágai és az óvárosra nyíló kilátás vonzza ide a látogatókat.
1995-ben feltártak és újjáépítettek egy teljes római amfiteátrumot. A Teatro Romano és a körülötte kialakított gyalogos övezet a parkkal együtt hamar a helyiek kedvence lett.
Az óváros számos szép épülete közül semmiképp sem hagyhatjuk ki a városházát, a klasszicista stílusú Aduánát- mely eredetileg dohánygyárnak készült-, a Cervantes színházat, és a Casa del Consulado fekete márványportálos, oszlopos palotáját. A város fő ütőere az Alameda Principal, ez a botanikus kerttől a folyóig vezető sétálóutca ahol a klasszicista házsorok földszintjén elegáns üzletsor húzódik.
A Málagai katedrálist a helyiek La Manquita-nak, azaz félkarú hölgynek nevezik, mivel csak egyik tornya készült el, a másikra sohasem gyűlt össze elegendő pénz. Az építkezés így is 250 éven át tartott, de az egymást követő építőmesterek a felemásság ellenére is maradandót alkottak.

Costa del Sol utazások - OTP Travel Utazási Iroda

Az El Cuboban, a kocka alakú üveg épületben lévő Pompidou Központ 2015-ben nyitotta meg kapuit Málaga felújított kikötőjében. A 6000 négyzetméteres területen fekvő művészeti központ mesterműveket mutat be a következő nagy művészektől: Frida Kahlo, Pablo Picasso, Francis Bacon, René Magritte, Léger, Kader Attia és Sophie Calle.
A Centro de Arte Contemporáneo, Málaga kortárs művészeti múzeuma pedig Európában az egyik legfontosabb művészeti múzeum szerepét tölti be.
Akik a városnézés mellett vásárolgatnának is, feltétlenül látogassanak el a Calle Lariosra, a történelmi belváros legrégebbi utcájára, ahol számtalan üzlet, tapas bár, étterem és kávézó csalogat kínálatával. De Andalúzia egyik legjobb vásárcsarnoka, a Mercado de Atarazana is érdekes lehet, ahol a legjobb minőségű zöldségek, gyümölcsök, húsok, halak és sajtok közül válogathatunk jó áron.

Costa del Sol utazások - OTP Travel Utazási Iroda

Amennyiben a számtalan nevezetesség megtekintése közben egy kis nyugalomra vágynánk, hogy a városnézés fáradalmait kipihenjük, abban az esetben sem kell csalódnunk a kikötővárosban. Ellátogathatunk a város botanikus kertjébe, ahol az egzotikus mediterrán növényzeten túl római korból származó szobrokat is megcsodálhatunk. Vagy egyszerűen engedjünk a tenger csábításának! Málaga strandjain mindenféle vízi sport kipróbálható, a „playa”-k rendkívül jól felszereltek, és tengerparti promenád köti őket össze. Sokszor élő flamenco-zene teszi még teljesebbé a kikapcsolódást.
Bár az észak-és közép-európaiak talán a szűkre szabott vakáció miatt nehezen értik meg, de érdemes követni a délszaki szokást, a sziesztát. A nap legforróbb időszakában nem csak munkahelyeiket hagyják ott, de ha történetesen strandon vannak azt is. A nap legforróbb szakasza többnyire 14-17 óra között a pihenésé. Igaz, a demográfusok kimutatták, hogy ilyenkor fogan meg a legtöbb spanyol gyerek. Hogy akkor mire való az éjszaka?! Nos, arra, hogy társadalmi életet éljenek. A szieszta részben az erre való felkészülés időszaka is. A hispánok nem csak az ünnepeket szeretik, hanem a bálokat, nagy vacsorákat is. Esti szórakozáshoz kitűnő programot ajánl az egy 18. századi palotában működő Málagai Kelipe Centro de Arte Flamenco, és a Liceo Flamenco is: ha igazi, minőségi flamenco-showt szeretnénk látni, ez a két hely garantálja, hogy nem fogunk csalódni. Sőt, amennyiben augusztus második felében tervezünk Malagára utazni, az egyik legnagyobb spanyol fesztiválba, a Feria de Malagába is belecsöppenhetünk. A Málaga fesztivált 2019-ben augusztus 15. és 24. között rendezik meg.

Costa del Sol utazások - OTP Travel Utazási Iroda

A tengerparti pihenés után újult erővel indulhatunk a Málagai felfedezőutunkra vagy egy környékbeli kirándulásra.
Ha csak a közelbe vágyunk, akkor érdemes felkeresni a mindössze 15 km-re lévő Torremolinost és a vele teljesen egybeépült Benalmadenát. Ezek a helyek a tökéletes vakáció, a kikapcsolódás, a semmittevés, vagy éppenséggel az aktív pihenés fellegvára. Torremolinosban a 20.század végéig mindössze néhány halász háza állt a kikötőben, melyből Európa egyik legjelentősebb üdülővárosát hozták létre. Közel 200 étterem, 40 diszkó, és megszámlálhatatlanul sok éjszakai bár, büfé és más vendéglátóhely fogadja az ide sereglő turistákat. Elsősorban persze a homokos part és a napsütés vonzza őket, de aki nem elégszik meg a napkeltétől napnyugtáig tartó strandolással és a vízi sportokkal az ellátogathat néhány közeli szórakoztatóközpontba, például a Tivoli World nevű vidámparkba, vagy a két részre tagozódó Selwoba. Aki izgalmasabb és spanyolosabb látnivalóra vágyik, az meglátogathatja Benalmadena arénáját, a Plaza de Toros-t, ahol szombat délutánonként bikaviadal szórakoztatja a nagyérdeműt. Torremolinos kikötőjéből olyan tengeralattjáróval is kihajózhatunk, melynek hatalmas üveg oldalfalain át nézhetjük a vízi világot.

Costa del Sol utazások - OTP Travel Utazási Iroda

A délebbre fekvő Marbella a Costa del Sol gyöngyszeme, az egyetlen hely a tengerparton, ahonnan hőlégballonos sétarepüléseket indítanak. Marbella belvárosának szűk utcácskáiból kitiltották a gépjárműveket; úgysem férnének el. Igazán felfedezni egy várost úgyis csak gyalogosan lehet, rácsodálkozva az apró részletekre. Marbellát az ismeri csak igazán, aki az óváros mellett a modern részben is járt.

Costa del Sol utazások - OTP Travel Utazási Iroda

Ronda neve csak véletlen egybeesés folytán jelenti magyarul pont ellenkezőjét a valóságnak: Ronda ugyanis gyönyörű. Spanyolország egyik legérdekesebb, festői, romantikus, szinte vad szépségű helye. A sziklákra épült város ó,- és újvárosi részét egy 60 méter hosszú híd köti össze, mely Ronda fő nevezetessége. Az utcakép magán viseli a muszlim és a keresztény múlt számos emlékét.

Costa del Sol utazások - OTP Travel Utazási Iroda

„Nincs rosszabb sors, mint vaknak lenni Granadában” –szól a mondás. Nem csoda hát a felfokozott várakozás, mellyel az utazó néz első granadai útja elé. A város, háttérben a hósapkás Sierra Nevadával valóban elbűvölő. Amiért azonban turisták milliói látogatnak ide évről évre, az az Alhambra, a „kőből épült ékszer”. Az alhambra arabul vöröset jelent és a palota színére utal. Az építők az ezeregyéjszaka mesevilágát álmodták az épületegyüttesbe, mindent, amit a fantázia-gazdag keletiek pompában, fényűzésben el bírtak képzelni. Az épületek és a kertek tökéletes harmóniában vannak egymással és a tájjal. Az erődítmény legrégebbi része az Alcazaba, ezt a 9. században építették. Napjainkra csak a királyi lakosztályok maradtak fenn. Az Alhambra immár 22 éve az UNESCO Világörökség része.

Costa del Sol utazások - OTP Travel Utazási Iroda

Granadában járva meg kell csodálni a katedrálist, az extravagáns karthauzi rendházat, az Abadía múzeumot és a Garcia Lorca múzeumot, melyet a költő nyaralójában rendeztek be.

Kapcsolódó ajánlatok:


OCCIDENTAL FUENGIROLA**** - FUENGIROLA, SPANYOLORSZÁG

Spanyolország
499 000 Ft-tól/fő

MELIA COSTA DEL SOL**** - TORREMOLINOS, SPANYOLORSZÁG

Spanyolország
569 000 Ft-tól/fő

VINCCI SELECCIÓN ALEYSA HOTEL BOUTIQUE & SPA***** - BENALMADENA, SPANYOLORSZÁG

Spanyolország
1 012 000 Ft-tól/fő

SPANYOLORSZÁG - TENGERPARTI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Spanyolország
204 000 Ft-tól/fő

KANÁRI-SZIGETEKI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Spanyolország
210 000 Ft-tól/fő

TENGERPARTI HÉTVÉGE BARCELONÁVAL

Spanyolország
249 000 Ft-tól/fő

KIRÁLYI MADRID

Spanyolország
329 000 Ft-tól/fő

SZILVESZTER BARCELONÁBAN

Spanyolország
369 000 Ft-tól/fő

ALUA BOCCACCIO****- ALCUDIA, MALLORCA

Spanyolország
419 000 Ft-tól/fő

OCCIDENTAL FUENGIROLA**** - FUENGIROLA, SPANYOLORSZÁG

Spanyolország
499 000 Ft-tól/fő

MELIA COSTA DEL SOL**** - TORREMOLINOS, SPANYOLORSZÁG

Spanyolország
569 000 Ft-tól/fő

További ajánlatok:

SPANYOLORSZÁG - TENGERPARTI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Spanyolország
204 000 Ft-tól/fő

KANÁRI-SZIGETEKI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Spanyolország
210 000 Ft-tól/fő

TENGERPARTI HÉTVÉGE BARCELONÁVAL

Spanyolország
249 000 Ft-tól/fő

KIRÁLYI MADRID

Spanyolország
329 000 Ft-tól/fő

SZILVESZTER BARCELONÁBAN

Spanyolország
369 000 Ft-tól/fő

ALUA BOCCACCIO****- ALCUDIA, MALLORCA

Spanyolország
419 000 Ft-tól/fő

OCCIDENTAL FUENGIROLA**** - FUENGIROLA, SPANYOLORSZÁG

Spanyolország
499 000 Ft-tól/fő

MELIA COSTA DEL SOL**** - TORREMOLINOS, SPANYOLORSZÁG

Spanyolország
569 000 Ft-tól/fő

IBEROSTAR SELECTION SANTA EULALIA IBIZA **** IBIZA

Spanyolország
599 000 Ft-tól/fő

ANDALÚZIA, ÜDÜLÉSSEL COSTA BLANCA TENGERPARTJÁN

Spanyolország
599 000 Ft-tól/fő

HOTEL DE MAR GRAN MELIÁ***** - MALLORCA

Spanyolország
869 000 Ft-tól/fő

GRAND PALLADIUM PALACE IBIZA RESORT & SPA ***** IBIZA

Spanyolország
895 000 Ft-tól/fő

GRAND PALLADIUM WHITE ISLAND RESORT & SPA ***** IBIZA

Spanyolország
960 000 Ft-tól/fő

VINCCI SELECCIÓN ALEYSA HOTEL BOUTIQUE & SPA***** - BENALMADENA, SPANYOLORSZÁG

Spanyolország
1 012 000 Ft-tól/fő

GRAN HOTEL MIRAMAR GL***** - MALAGA

Spanyolország
1 029 000 Ft-tól/fő

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00