Élmények a világ körül

Keresés

Különös szilveszter
Dobáljon TV-t, üljön meg 7 hullámot, húzzon piros bugyit...

Különös szilveszter

Dobáljon TV-t, üljön meg 7 hullámot, húzzon piros bugyit, egyen szőlőt — már amennyiben a világ egy csodás szegletében a helyiekkel együtt köszönti az új évet. Íme néhány furcsa szilveszteri tradíció:

A dánok szilánkokkal és cserepekkel kívánnak szeretteiknek boldogságot, szerencsét és minden jót az új évre. Ilyenkor régi edényeket törnek el családtagjaik, szomszédjaik és barátaik ajtaja előtt, minél nagyobb zajjal — minél nagyobb a hangzavar és a cseréphalom, annál boldogabb lesz az új esztendő, hiszen sok barátja van az illetőnek.

Olaszországban óvatosan sétáljanak az ablakok és erkélyek alatt újév hajnalán! A taljánok ugyanis komolyan veszik, hogy a régit és a negatív dolgokat ki kell dobni. Amint éjfélt üt az óra televíziók, kenyérpirítók és lábosok repkednek. Hitük szerint így elég helyet készítenek elő az egész éves jónak.

Szilveszteri utazás különös szokások - OTP TRAVEL utazási iroda

Kubában veszélytelenebb az éjféli séta. A kubaiak szilveszter napján minden kéznél lévő edényt teletöltenek vízzel, amelyet éjfél után kiöntenek az ablakon. Ezzel kívánnak tiszta, sima lefolyású újévet.

Az észtekkel annyiban mindenképpen hasonlóságot mutatunk, hogy szilveszterkor mindkét nép imád enni. Az északi ország lakói ezt valami művészi szintre emelik, már ha a matematika művészetként is megállja helyét. Hagyományosan hét, kilenc vagy tizenkét ételt kell enni szilveszter éjjelén. Minél több fogást sikerül elfogyasztani, annál nagyobb boldogságra és szerencsére számíthatunk a következő 365 napon. De arra is ügyelni kell, hogy ne együnk meg mindent, hiszen a december 31-én látogatóba érkező szellemeknek is kell táplálékot hátrahagynunk. Neveletlenségnek számít, ha nem marad számukra egy kis savanyú káposzta, marcipán vagy egyéb hagyományos ünnepi étel.

Brazília szerencsés ország, csodás tengerpartja van, s ez az új év köszöntésének fő helyszíne. Ilyenkor ugyanis fehérbe öltözött brazilok árasztják el a partot, hogy aztán az éjfél beköszöntével meglovagolják a hullámokat. Yemanja, a tenger istennője előtt tisztelegnek. Hét hullámot kell átugraniuk, ezek a hét egyes napjait jelképezik. Az ünnep alkalmával hét kívánságukat is megfogalmazzák. Egyes hívők ilyenkor apró hajókat készítenek és virágokkal díszítik fel azokat, belsejükbe ékszereket, ajándékokat tesznek. Amikor 12-t üt az óra vízre bocsátják a kis ladikokat és remélik, hogy nem hozza ki a partra őket a víz, az istennő elfogadja felajánlásukat és 12 havi jószerencse vár rájuk.
Szilveszteri utazás különös szokások - OTP TRAVEL utazási iroda

A spanyolok viszont szőlőt nyelnek: amikor az óra éjfélt üt, gyorsan meg kell enni egy tucat szőlőszemet: egyet minden egyes ütéskor. Amennyiben ez sikerül, vagyis mindet le tudta nyelni ennyi idő alatt, az új év mind a tizenkét hónapja gazdag és szerencsés lesz. Ha valaki elfelejti a szőlőszemeket szegénység és szerencsétlenség vár rá. A hagyomány 1895 óta él, azóta tömik szájukba -gyakran egyszerre-a tucatnyi szőlőszemet a hispánok. De van ennél sokkal furcsább szokásuk is…. A valenciai La Font de la Figuera lakói - bölcs módon- nem töltenek órákat a megfelelő szilveszteri ruha kiválasztásával, amit aztán úgysem vennének fel többet.
Ennél sokkal egyszerűbb és hagyományosabb (már nekik) módon várják az új esztendő beköszöntét: él még a szokás, hogy piros fehérneműt vásárolnak e neves napra. A tradíció sok stressztől megkíméli őket, még ha meghökkentő is a látvány, amint egy falunyi piros bugyis vagy alsónadrágos spanyol rohangál a városban. Itt fontosabb a szokás, mint az időjárás, így bármilyen is legyen a hőmérséklet, az egyetlen ruhadarab a kis vörös.

Szilveszteri utazás különös szokások - OTP TRAVEL utazási iroda

Latin-Amerikában viszont a sárga a kötelező évváltási szín, ugyanis úgy hiszik, ez az árnyalat áll legközelebb az aranyéhoz, amely a következő évre gazdagságot hoz nekik. Ha lemaradt a brit vagy az új-zélandi Guy Fawkes éjről, akkor itt a második esély.
Ecuadorban régi ruhába öltöztetett papírbábuk égetésével búcsúztatják az óévet és mindent, ami régi. Hatalmas papírmasé bábuk formázzák meg a híres embereket vagy éppen családtagokat. Hitük szerint szerencsét és boldogságot hoz a figurák elégetése. És ezen felül konkrét jövedelemre is szert lehet tenni rögtön az év első napján. A helyiek zöme ilyenkor vicces jelmezben az „elhunyt” özvegyének öltözik, és a tömegben kóborol alamizsnáért könyörögve.

A finnek a jövőbe szeretnének látni, ám ez egy kis munkával jár. Egy miniatűr lópatkót olvasztanak ilyenkor meg, majd a folyékony ólmot hirtelen hideg vízbe öntik. Az így kialakult, immár ismét szilárd öntvény formájából tudják megjósolni a jövő évet. Szerencse, egészség, szomorúság mind kiolvasható az alakzatból.


Szilveszteri utazás különös szokások - OTP TRAVEL utazási iroda

Írországban szilveszterkor jósolják meg az ország politikai jövőjét. Amennyiben új év előtt nyugati szél fúj, akkor gazdagság és jóllét vár az országra, amennyiben keleti szél, akkor a brit befolyás fog erősödni a következő esztendőben.
De van Angliával közös hagyományuk is szép számmal. A szigetországban a szilveszteri szokások szerint, ha a szerelmesek éjfélkor fagyöngy alatt csókolóznak, akkor egész évben elválaszthatatlanok lesznek. A randikat még ne fixáljuk le előre, legalábbis ne írjuk be a naptárba! Az angolok szerint ugyanis balszerencsét hoz, hogyha a követező évi naptárat idő előtt kiakasztják, legfőképpen ha a jövő évi határidőnaplóba írnak.

A csók egyébként Bulgáriában is szabad! Itt az óraütést követő 2-3 percre leoltják a villanyt, szabad teret adva az újévi csókoknak. Ezt követően a háziasszony felvágja a meglepetéseket tartogató tortát. Az, aki pénzérmét talál a tortaszeletében, egész évben bőségre és gazdagságra számíthat.

Japánban újévkor gereblye segítségével húzzák be a szerencsét a házba és a hagyományok szerint pontosan 108-at kongatnak a harangokkal. A japánok ugyanis úgy tartják, hogy 6 bűn van, és minden egyes bűnnek 18 árnyalata.

A Fülöp-szigeteken a kerek formák jelképezik a jólétet, gazdagságot. A legtöbb hagyomány a kerek gyümölcsök köré szerveződik. 12 különböző gömbölyű gyümölcsöt kell szedni, mindegyik az év egy napjának felel meg. Bőségesen jut ilyenkor az asztalra dinnye, narancs, szőlő és egyebek, amihez a filippínók gyakran pöttyös ruhába öltöznek, zsebeiket pedig aprópénzzel tömik meg.

Szilveszteri utazás különös szokások - OTP TRAVEL utazási iroda

Kapcsolódó ajánlatok:


THE REEF PLAYACAR RESORT & SPA****

Mexikó
639 000 Ft-tól/fő

BAHIA PRINCIPE LUXURY AMBAR*****

Dominikai Köztársaság
799 000 Ft-tól/fő

SZILVESZTER THAIFÖLDÖN – BANGKOK ÉS KOH CHANG

Thaiföld
859 000 Ft/fő

SUN SIYAM OLHUVELI****+

Maldív-szigetek
929 000 Ft-tól/fő

SZILVESZTER A SEYCHELLE-SZIGETEKEN - CORAL STRAND SMART CHOICE****

Seychelle-szigetek
999 000 Ft-tól/fő

SZILVESZTER A SEYCHELLE-SZIGETEKEN - SAVOY SEYCHELLES*****

Seychelle-szigetek
1 239 000 Ft-tól/fő

LILY BEACH RESORT & SPA*****

Maldív-szigetek
1 599 000 Ft-tól/fő

További ajánlatok:

RIO DE JANEIRO – CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Brazília
599 000 Ft-tól/fő

ARGENTÍNA ÉS BRAZÍLIA CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Brazília, Argentína
1 199 000 Ft/fő

BRAZÍLIA ARCAI – A DZSUNGELTŐL AZ ÓCEÁNIG

Brazília
1 615 000 Ft-tól/fő

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00