Élmények a világ körül

Keresés
 
A derűs Dániában a világ legrégebbi monarchiája, skandináv letisztultság, vidéki charme, és friss tengeri levegő vár Önre!

Dánia

Úti célok Dániában
 

Andersen meséi kelnek életre a varázslatos skandináv ország, Dánia földjén járva, ahol idilli falvacskák, takaros házikók, romantikus kastélyok és végtelen tengerpartok várják a látogatót. Példás tisztaság, sugárzó jólét, derűs emberek és az a bizonyos gyakran használt, de lefordíthatatlan dán kifejezés, a „hygge” – vagyis boldogság és jóleső érzés jellemzi Dániát. A pillanat öröme itt százféleképpen, egy tengerparton tett hosszú séta során, kerékpározás közben Bornholm szigetén, vagy akár egy jó dán sör mellett is átélhető.

A fantasztikus dán főváros, Koppenhága környezettudatossága szembetűnő. Mivel a lakosság 40%-a kerékpárral közlekedik, érdemes biciklivel felfedezni a látnivalókat, a kikötőnegyed, a paloták és a múzeumok mellett a sörgyárakat és a kitűnő éttermeket is, melyek összesen 26 Michelin-csillaggal büszkélkednek. Nyáron még strandolni is lehet a városban az Amagar Strandpark homokos tengerpartján. A gyerekekkel utazók ne hagyják ki Dániában járva a Tivoli vidámparkját, a Legolandot, a Blue Planetet – Észak-Európa legnagyobb akváriumát, nyáron pedig a Djus Sommerlan és Farus Sommerland hatalmas vízi játszótereit sem!

Dániában, bár szeszélyes az időjárás, minden évszak tartogat valami meglepetést. Télen hideg és szeles az idő, és rövidek a nappalok, azonban a nagyvárosok karácsonyi fényei, a korcsolyapályák, a gløgg (helyi forralt bor) és persze a „hygge” mindezért kárpótol. A nyarak kellemesen melegek, hosszúra nyúlt nappalokkal, izgalmas zenei fesztiválokkal, pezsgő élettel és nyüzsgéssel. A köztes időszak – a májustól június közepéig tartó tavasz és az augusztus közepétől szeptemberig tartó ősz - kirándulóidőt, kevesebb látogatót, tavasszal virágokat, ősszel aranyló színeket kínál.

Koppenhágába Budapestről diszkont légitársaságok közvetlen járataival lehet eljutni, a repülési idő kb. 1 óra 55 perc. A hagyományos légitársaságok járatai egy átszállással közlekednek Budapestről Koppenhágába.

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást.
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/dania


Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.

Fontos információk

 • Vízum

  Dánia

  Főváros és legnagyobb város : Koppenhága
  Nyelv: dán
  Vallás: evangélikus (80,9%), más keresztény felekezetek (3%), muszlim (2%)
  Államforma: alkotmányos monarchia
  Terület:43 094 km2
  Népesség: : 5 707 251 fő (2016-os adat)
  Népsűrűség: 129 fő/km2
  Egy főre jutó GDP: $ 47 984
  Hivatalos pénznem: dán korona (DKK)
  Időeltérés: nincs (CET, UTC+1)
  Közlekedés iránya: jobb
  Hálózati feszültség: 230V
  Csatlakozó és aljzat: C, K
  Országhívószám: +45
  Internet TLD: .dk

  Dániába érvényes személyi igazolvánnyal és/vagy érvényes magyar útlevéllel lehet beutazni,azonban régi típusú (nem kártya formátumú) személyi igazolvánnyal, valamint ideiglenes személyi igazolvánnyal a beutazás nehézségekbe ütközhet. Az úti okmányok érvényessége a kilépés dátumáig kell, hogy kiterjedjen. Európai Uniós állampolgár tartózkodási engedély nélkül 90 napig (munkakeresés céljából fél évig) tartózkodhat Dániában.

  A Dániához tartozó Feröer szigetek és Grönland autonóm tartományokba látogató magyar állampolgárok számára a beutazás érvényes útlevéllel lehetséges.

  További bővebb információval a dán hatóságok tudnak szolgálni az alábbi címen:
   

  https://www.nyidanmark.dk/en-GB

   
 • Elérhető külképviselet/ek

  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!
   
 • Biztonság

  Dánia Európa egyik legbiztonságosabb országa, ahol a turistaként tartózkodó külföldiekre nem leselkednek különösebb közbiztonsági kockázatok. Ugyanakkor a kisebb vagyon elleni bűncselekmények (elsősorban zsebtolvajlás, utcai táskalopás) száma az utóbbi években enyhén emelkedő tendenciát mutat, ezért Koppenhága egyes zsúfolt városrészein (főpályaudvar és környéke, Tivoli, Christiania, repülőtér) célszerű fokozottan figyelni az úti okmányokra és egyéb értékekre.
  Természeti katasztrófákkal kapcsolatos biztonsági kockázatokkal szintén nem kell számolni.
  Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.
   
 • Egészségügyi tudnivalók

  Az országba látogató külföldieknek semmilyen különleges egészségügyi kockázati tényezővel nem kell számolniuk. A dán egészségügyi ellátórendszer magas színvonalú. Amennyiben a Dániába turistaként látogató magyar állampolgár rendelkezik Magyarországon egészségügyi biztosítási jogviszonnyal, úgy az Országos Egészségügyi Pénztárnál ún. Európai Egészségbiztosítási Kártyát válthat ki, mellyel Dániában is jogosult az ingyenes, orvosilag indokolt egészségügyi és kórházi ellátásra. A fogászati ellátás minden esetben díjköteles.

   
 • Tudnivalók Dániáról:

  Éghajlat: Hűvös, nedves kontinentális klíma jellemzi Dániát. A fővárosban mért átlagos hőmérséklet júliusban 18 C°, februárban 0 C°. Erős széljárás jellemző, különösen a téli időszakban. Az esős napok száma évi átlagban 170, az őszi hónapok a legesősebbek.

  Közlekedés gépkocsival: Információ a sebességkorlátokról, autópálya díjakról és egyéb közlekedési tudnivalókról:
  http://www.dania.autopalyan.hu/

  Gasztronómia: Dánia jellegzetes ételei a smørrebrød (gazdagon megrakott rozskenyér-szendvics), a frikadeller (dán húsgombóc), a (skipperlabskovs) dán sertéssült, a pølse (dán hurka), és a számtalan, friss halétel. A dán konyhaművészet azonban túlmutat e népszerű fogásokon. Koppenhága számos Michelin-csillagos étteremmel rendelkezik, köztük a kétcsillagos Nomával, melyet kétszer is a világ legjobb éttermének választottak. Híresek a dán sörök is, például a Carlsberg, a Tuborg és a Faxe.


   

 • Térkép

 

Inspirációk

Ilyen nincs, és mégis van - OTP Travel Utazási Iroda
Nem mesebeli vagy filmes helyszínekről van szó, hanem a valóságban is létező, furcsa vagy vitatott státuszú országokról.

Jordánia kötelező látnivalói - OTP Travel Utazási Iroda
Összegyűjtöttük azokat a programokat, amelyeket Jordániában járva, a Holt-tenger vidékén mindenképpen érdemes kipróbálni. Tartsanak velünk!

Jordánia | Holt-tenger - OTP Travel Utazási Iroda
A 423 méterrel a tengerszint alatt fekvő Holt-tenger különlegesen sós vize Jordánia és Izrael közös természeti kincse. Olyan természeti csoda, amelyet feltétlenül látni, érezni kell!

Jordánia | útikalauz - OTP Travel Utazási Iroda
Íme, egy első alkalomra szóló jordániai útikalauz, amely feltárja Jordánia történelmét, földrajzát, kultúráját, konyháját és tippeket ad.

Jordánia | strandok - OTP Travel Utazási Iroda
Jordániában nincs sok strand, de a meglévők, egytől egyig nagyon exkluzív élményt nyújtanak. Bemutatjuk a legjobbakat, amelyeket egyszer meg kell látogatni!

Jordánia | ételek - OTP Travel Utazási Iroda
A jordániai konyha 10 legnépszerűbb ételét helyeztük a fókuszba. Kóstoljon bele velünk a Közel-Kelet ínycsiklandó csemegéibe!

Jordánia | Wadi Rum - OTP Travel Utazási Iroda
Összegyűjtöttük a legismertebb Jordániában forgatott filmeket, valamint Jordánia azon részeit, amelyek ezekben a mozikban szerepelnek.

Jordánia | Ammán - OTP Travel Utazási Iroda
Szánjunk néhány napot Ammánra, erre a közel-keleti kulturális központra! Mutatjuk a legfontosabb látnivalókat, legizgalmasabb elfoglaltságokat Jordánia fővárosában!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!