Élmények a világ körül

Keresés
 
Ismerje meg Zimbabwét, a Viktória-vízesés, a legszebb szivárványok és a legvörösebb naplementék hazáját!

Zimbabwe

Úti célok Zimbabwében

Zimbabwében változatos szépségű, hatalmas kiterjedésű, érintetlen vadonok és nagyszerű vadvilág tárul fel az ide látogatók előtt, ahol négy Magyarországnyi területen bőven akad látnivaló. Északról Afrika negyedik leghosszabb folyója, a Zambézi határolja, s Zimbabwe első számú látnivalója, a Viktória-vízesés is itt zuhog alá dübörögve 100 méteres mélységébe. A csodás, UNESCO világörökségi védelmet élvező természeti látnivalón Zambiával osztozik az ország. Zimbabwe nemzeti parkjai tökéletes terepei a szafarik kedvelőinek. A Hwange Nemzeti Park páratlanul gazdag vadállománya szemet gyönyörködtető, az öt nagyvad a félénkebb és gyakran a bozótosban menedéket kereső fekete orrszarvú kivételével könnyen megfigyelhető itt. Száraz évszakban különösen látványosak a bokrok köré gyűlő elefántcsordák – a világ egyik legnagyobb elefántpopulációja él itt, de zsiráfjairól is nevezetes a park. A Mana Pools Nemzeti Parkban megannyi vad, madár, krokodil és víziló mellett az öt nagyvadból négy: oroszlán, leopárd, kafferbivaly és elefánt is látható. Az izgalmas 4x4 kerék-meghajtású „off-road” szafarik mellett, gyalogosan és a Zambézi-folyón tett felejthetetlen kenus szafarikkal is felfedezhető a park.
A Zimbabwében tett utazást a kedves, barátságos és vendégszerető helyiek teszik még emlékezetesebbé, hogy az országnak, melynek képét beárnyékolják a belpolitikai bonyodalmak, az igazi arcát is megismerjék és örökre a szívükbe zárják az utazók.

Zimbabwében a vadlesre legjobb idő a száraz évszakban, május-október között van, amikor az állatok a folyópart és az itatók köré gyűlnek. A Viktória-vízesés megtekintésére a legjobb időszak májustól szeptemberig tart.

Zimbabwe több városába Budapestről legkevesebb két átszállással lehet eljutni. A repülési idő Victoria Falls-ba kb. 16 óra (átszállási idő nélkül).
Zimbabwébe a sárgaláz elleni védőoltás kötelező, ha fertőzött területről érkezik az utazó.

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást.
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/zimbabwe


Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.

Fontos információk

 • Vízum

  Zimbabwe

  Főváros és legnagyobb város : Harare
  Nyelv: angol, sna, ndebele
  Vallás: keresztény és törzsi vallású (50%), keresztény (25%), törzsi vallású (24%), muzulmán és egyéb (1%)
  Államforma: félelnöki köztársaság
  Terület: 390 757 km2
  Népesség: 15 300 000 fő (2022-es adat)
  Népsűrűség: 38 fő/km2
  Egy főre jutó GDP: $ 814,56 (2015)
  Hivatalos pénznem: amerikai dollár (USD)
  Időeltérés: +1 óra (CAT, UTC+2)
  Közlekedés iránya: bal
  Hálózati feszültség: 220V
  Csatlakozó és aljzat: type D, BS 1363
  Országhívószám: +263
  Internet TLD: .zw

  A Zimbabwébe utazók számára vízum szükséges, melyet az állampolgárságtól függően előzetesen Zimbabwe valamely külképviseletén, vagy a helyszínen kell igényelni. Az útlevélnek a beutazás időpontjától kezdve még legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie, és legalább három üres oldalt kell még tartalmaznia. Zimbabwe berlini nagykövetségének elérhetőségei:
  web: www.zimembassyberlin.com
  tel.: +49-30-206-2263
  Az OTP Travel Zimbabwét is tartalmazó körutazásainál magyar állampolgárok számára a zimbabwei vízum az országba történő belépéskor, a helyszínen igényelhető, díja USD 30/fő, csak készpénzben fizethető. Szükséges hozzá felmutatni a hazautazástól számítva legalább 6 hónapig érvényes útlevelet, az oda-vissza szóló repülőjegyet és a foglalást igazoló utazási dokumentumokat.
  Utazása során mindig legyen Önnél útlevelének másolata!
   
 • Elérhető külképviselet/ek

  Az országban nem működik sem hivatásos, sem tiszteletbeli magyar konzulátus. A Külügyminisztérium javasolja, hogy vegyék föl a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.
  Zimbabwében nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul. Felügyelő képviselet: Pretoria.
  Kattintson a külképviseletek listájáért!
   

 • Biztonság

  Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. A személyes úti okmányok (útlevél, jogosítvány) másolatát mindig tartsák maguknál.

  A belpolitikai, a biztonsági és közegészségügyi helyzet törékenysége miatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium továbbra sem javasolja a beutazást Zimbabwébe, így azt továbbra is az utazási szerződésről szóló 281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet 8. § (6) bekezdésének hatálya alá tartozó országnak nyilvánítja.

  A külügyminisztérium a Zimbabwébe tartózkodáskor javasolja, hogy folyamatosan kövessék figyelemmel a médiatudósításokat a helyi belpolitikai eseményekről, kerüljék a tömeges csoportosulásokat, az esetleges megmozdulások, tüntetések, politikai gyűlések színhelyeit, amennyiben veszélyben érzik biztonságukat, azonnal hagyják el a helyszínt. Az országban nem működik sem hivatásos, sem tiszteletbeli magyar konzulátus. Javasolják, hogy vegyék föl a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.
   
 • Egészségügyi tudnivalók

  Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése! A sárgalázoltás kötelező, ha fertőzött területről érkezik az utazó. Ilyen esetben a belépés csak sárgaláz elleni oltásról szóló érvényes igazolás birtokában lehetséges. (Az oltást igazoló könyvet helyi szóhasználatban "sárga könyvként" is említik.)

  Az Ebola-járvány veszélye miatt javasolt az azzal kapcsolatos híradások fokozott figyelemmel kísérése. A testnedvek útján terjedő, túlnyomó többségében halálos kimenetelű vírusos megbetegedés a dél-afrikai térségben egyelőre még nem ütötte fel a fejét.
  Az alapvető egészségügyi szolgáltatások rendkívül alacsony színvonalúak és megbízhatatlanok. Gyakoriak a kolera- és a hastífusz járvány, az E-coli és más hasmenéses megbetegedések.
  Javasolt megújítani a hastífusz elleni védőoltást. Ne fogyasszon csapvizet és jégkockával felszolgált hűsítőket, italokat! Csakis üveges, előre csomagolt, boltban vásárolt víz fogyasztása javasolt. Ne mosson fogat csapvízzel. Szigorúan tartsa be a higiéniai szabályokat, ne vegyen ennivalót utcai árustól. Utazása alatt vagy a visszatérte utáni napokban amennyiben hasmenése lenne, forduljon orvoshoz.

  Javasolt védőoltások: hastífusz, Hepatitisz A, B, kolera, malária (bizonyos területeken), Di-Per-Te, torokgyík, veszettség.

  Zimbabwében gyógyszerhiány van, emellett nem áll rendelkezésre a megfelelően képzett egészségügyi személyzet sem. A magánklinikákban előre kell fizetni, sürgősségi esetekben is gyakran egy meglehetősen magas összeg befizetése a kezelés előfeltétele. Telítettség miatt sokszor még fizetési hajlandóság esetén sem tudnak a kórházak beteget befogadni. Az egészségügyi költségek kiugróan magasak lehetnek – különösen egészségügyi evakuáció esetén. Ha rendszeresen gyógyszert szed, hozzon ezekből elegendő mennyiséget magával.
  A malária általános probléma Zimbabwében, de általában az alacsonyan fekvő, határ menti területeken veszélyeztet, ideértve a Zambézi völgyét, a Viktória vízesést, a Hwange Nemzeti Parkot, a Keleti Magasföldek egy részét és Mutare környékét.
  Az AIDS súlyos probléma Zimbabwében. A felnőtt lakosság mintegy 15%-a fertőzött.

  Utazás előtt konzultáljon háziorvosával és keresse fel az Országos Epidemiológiai Központot (1097 Budapest, Gyáli út 2-6., tel: 476-1100, fax: 476-1223, honlap), ahol a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdésekre naprakész tájékoztatást adnak.
   
 • Tudnivalók Zimbabwéről

  Gyakoriak az áramkimaradások, melyek Harare nemzetközi repülőterét is megbéníthatják, illetve ellehetetlenítik az utasok mozgását, a csomagok rendben történő átvételét, stb.
  Valamennyi közlekedő azonnal köteles megállni autójával, ha az államfői autókonvoj elhalad az úton, bármely forgalmi sávban is vezessen.
  Kormányintézmények, hivatalok, repterek, katonai létesítmények, nagykövetségek stb. fényképezése tilos. Illegális továbbá a biztonsági erők (katonaság, rendőrség), valamint a tüntetések fotózása.
  A közerkölcsök ellen vétést a törvények büntetik, a homoszexualitás gyakorlatilag tiltott. A kábítószer birtoklását és terjesztését szigorúan szankcionálják.
  A törvény bünteti bármilyen terepszínű ruha viselését a civilek számára.

  Éghajlat: Zimbabwe éghajlata trópusi, mely a tengerszint feletti magasságtól függően országon belül eltérő. Az esős nyári évszak novembertől márciusig tart. Az áprilistól októberig tartó száraz évszakra – az ottani télre - hűvösebb idő jellemző, a reggeleken és az estéken akár 5 Celsius fokra is lehűlhet a levegő. Ilyenkor a szafarik alatt is elkel a melegebb ruha. Nappalra kellemes felmelegedés és napsütés a jellemző.

  Hivatalos fizetőeszköz, bankkártyák: A hiperinfláció miatt felfüggesztett nemzeti valuta – a zimbabwei dollár – helyett főként az amerikai dollárt és dél-afrikai randot használják fizetőeszközként. Széles körben elfogadott fizetőeszközök még az országban a botswanai pula, az angol font, az EURO, az indiai rúpia, az ausztrál dollár, a kínai jüan és a japán jen is. A hitelkártyák használata kockázatos és nagyon korlátozott, csak néhány szolgáltató fogadja el a VISA vagy MasterCard kártyával történő fizetést. ATM-ek is csak igen korlátozottan állnak rendelkezésre a külföldi állampolgárok számára, így kisebb címletekben javaslunk megfelelő mennyiségű valutát hozni.

  Árak, borravaló: A hazai termékek nagyon olcsók, de a turisták által kedvelt ételek-italok (pl. kóla, pizza) nem sokkal kedvezőbb árúak, mint Dél-Afrikában. Alkudni szokás és elfogadott, de érdemes szem előtt tartani, hogy nagyon nagy a szegénység.

  Gasztronómia: Az egyik legnépszerűbb zimbabwei fogás a tsunga (pörkölt-szerű étel) és körete a sadza (puliszka-szerű kukorica paszta, mely állagra olyan, mint egy sűrű krumplipüré). A mazoe – a helyi narancslé (vagy más gyümölcs facsart leve) általában mindenhol kapható, ahogyan palackozott víz is. A csapvíz nem alkalmas fogyasztásra!

  Helyi szokások: Kétszer tapsolni annyit jelent, megköszönünk valamit, különösen akkor alkalmazzák, ha valaki átad valamit (élelmiszer, vásárlás). Ha az egyik kezünk tele van, akkor a szabad kézzel a mellkason szokás tapsolni.
  Kézfogáskor, vagy valaminek az átadása esetén udvarias gesztus, ha a jobb alkar a bal kézzel van megtámasztva, ezzel is jelezve a megbecsülés vagy az ajándék súlyát. A gyakorlatban ez gyakran éppen csak az alkar érintését jelenti.
  Ha egy helyitől elveszünk vagy átadunk valamit, azt szigorúan a jobb kézzel illik tenni, bal kézzel sértésnek veszik.
  A zimbabwei emberek általában nagyon barátságosak és nyugodtak, ha külföldivel találkoznak, szinte minden alkalommal mosolyogva, kíváncsisággal és barátsággal érdeklődnek iránta. Ez még a nagyobb városokra (például Bulawayo) is igaz.
   
 • Térkép

Inspirációk

Egyiptom utazás: Kairó finomságai - OTP Travel Utazási Iroda
Ha Kairóban kalandozunk, érdemes megismerkedni a helyi konyha remekműveivel. Összegyűjtöttük a legautentikusabb fogásokat, amelyeket ott, helyben is ki kell próbálni.

Egyiptom utazás: Kairó látnivalói - OTP Travel Utazási Iroda
Kairó, Egyiptom fővárosa az ezer minaret városaként is ismert. Kairó büszkélkedhet a világ legszebb iszlám építészeti alkotásaival. Fedezze fel velünk!

Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
Az évek során sok ikonikus személy változtatta meg az utazásról alkotott képünket, a felfedezőktől a vállalkozókig.

Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
A turisztikai ágazat jövőjét meghatározó újítások az akkumulátorral működő óceánjáróktól a mikroalgákból előállított repülési bioüzemanyagig.

Uganda ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Uganda tálcán kínálja a természet szépségeit: gorilla és csimpánz les Uganda vadregényes tájain, szafari túra és 30 méter magasról lezúduló vízesés.

Uganda ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Uganda gasztronómiájára a belső törzsek és másik nemzetek egyaránt hatással voltak. Ismerje meg velünk különleges fogásaikat!

A vadregényes Okavango delta - OTP Travel Utazási Iroda
Uganda rengeteg szépséget és érdekességet tartogat! Ismerje meg a TOP 10 tudnivalót erről az afrikai országról!

A vadregényes Okavango delta - OTP Travel Utazási Iroda
A Makgadikgadi sós tava a világ legnagyobb sótartalékának számít, melynek területe majdnem akkora, mint Portugália.

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!