Élmények a világ körül

Keresés

Guatemala a tények tükrében

Guatemala a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg Guatemala történelmét, kultúráját, ételeit, vulkánjait, földrajzát és gazdaságát érdekes tényeken keresztül!

Guatemala a tények tükrében

Ismerje meg Guatemala történelmét, kultúráját, ételeit, vulkánjait, földrajzát és gazdaságát érdekes tényeken keresztül!
Guatemala 1821-ben vált függetlenné. Akárcsak El Salvador, Honduras, Nicaragua és Costa Rica. Mindezek az országok Spanyolországtól nyerték el függetlenségüket. 

Guatemala nemzeti himnuszát nem egy guatemalai, hanem egy kubai, José Joaquín Palma írta. A zenéjét Rafael Álvarez Ovalle komponálta.

A Quetzal a nemzeti madár, a Monja Blanca pedig Guatemala nemzeti virága.

Guatemalában 22 maja nyelvet beszélnek. Hivatalos nyelvük azonban a spanyol.

Guatemala pénzneme, a guatemalai Quetzal, a madárról kapta a nevét. Az ősi maja időkben ennek a madárnak a tollait használták fizetőeszközként.

A kék farmer az országból származik.

Az instant kávé készítésének eljárását George Washington angol-belga származású feltaláló és üzletember találta fel Guatemalában.

A legelső csokoládészeletet szintén Guatemalában találták fel még a maják idején. Már Kr. u. 460-480-ból származó csokoládémaradványt is találtak.

Az országban található a második legnagyobb ózonkoncentráció a Földön.

Guatemalát Pedro de Alvarado spanyol hódító hódította meg 1524-ben.

Itt zajlott Latin-Amerika történetének leghosszabb polgárháborúja, amely katonai kormányok, jobboldali önbíráskodó csoportok és baloldali lázadók között zajlott.

A polgárháború végére 200 000 ember halt meg.

Nueva Guatemala de la Asunción Guatemala fővárosa, amely Guatemala City néven is ismert.

Sokan úgy vélik, hogy a Guatemala név a Guhatezmalh-ból származik, amely az Antigua melletti vulkán neve volt. Most a vulkánt egyszerűen Volcan de Agua-nak hívják, ami lefordítva "A víz vulkánja". A vulkán tökéletes tájékozódási pontként szolgál, mivel minden irányból látható. Nevét egy 1541. szeptember 11-én történt szörnyű sárömlésről kapta. Az esemény elpusztította az ország első fővárosát, Ciudad Vieját. Ezt követően új fővárost építettek, amelyet Antiguának neveztek el.

A Guatemala Housing Alliance szerint az ország lakossága körülbelül 17 580 000 fő. Területe 22 megyére oszlik. A maja közösségek többnyire magashegyi falvakban élnek, amelyek ideálisak a kávé- és gyümölcstermesztéshez.

A guatemalai Atitlán-tó Közép-Amerika legmélyebb tava, maximális mélysége körülbelül 340 méter. A világ legszebb tavának is tartják, és az ország egyik legfontosabb turisztikai látványossága.

Guatemala a tűzgyűrű része: a csendes-óceáni tűzgyűrű egy patkóra emlékeztető terület, amely mintegy 40 000 kilométer hosszan húzódik a Csendes-óceán körül. Guatemala ezen a gyűrűn belül helyezkedik el. Ez a terület azért különleges, mert olyan tektonikus lemezeken helyezkedik el, amelyek más kontinentális lemezekkel ütköznek, állandó szeizmikus rengéseket okozva.

Guatemala területe már 20 000 éve lakott. Az országot már jóval a spanyolok érkezése előtt több maja királyság uralta. Mára több ezer régészeti lelőhely maradt Guatemalában, amelyek e korai civilizációkról tanúskodnak.

Guatemala a világ legnagyobb kardamom-exportőre: a Royal Spices szerint évente körülbelül 2000-2500 tonna kardamomot exportálnak. 

A Tajumulco vulkán, az ország és Közép-Amerika legmagasabb pontja, 4203 m magasan van a tengerszint felett. 

Guatemalában több mint 30 vulkán található. 23 vulkánt a holocénbe sorolnak, mert 11 700 éven belül aktívak voltak. A fennmaradó 14 vulkán pleisztocén, ami azt jelenti, hogy utoljára 2,5 millió és 11 700 évvel ezelőtti időszakban voltak aktívak.
 
Tények a kereskedelemről, a turizmusról és a gazdaságról
A kávéexport a gazdaság húzóágazata. A guatemalaiak csaknem 50%-a mezőgazdaságból él.

A turizmus a második legnagyobb iparág az országban, a lakosság mintegy 35%-át foglalkoztatja.

Guatemala City az ország ipari és kereskedelmi központja, amely a lakosság fennmaradó 15%-át foglalkoztatja.

Az ország a világ vezető jáde-termelője is.

A guatemalaiak tizennégy százaléka (14%) kevesebb mint napi 1,25 amerikai dollárból él.

Guatemalában három UNESCO világörökségi helyszín található: Antigua Guatemala, a Tikal nemzeti park és Quirigua romjai.

A Tikal Nemzeti Park a világ első vegyes UNESCO világörökségi helyszíne.

Évente több mint 1,2 millió ember látogat Guatemalába.

A római katolikus az uralkodó vallás Guatemalában, amelyet az ország lakosságának közel 50%-a követ. Az utóbbi évtizedben azonban a protestantizmus és később az ortodoxia is terjedni kezdett. A keleti ortodoxia különösen az őslakos maja nép körében lett népszerű.

A guatemalai konyha elsősorban a maja és a spanyol konyhán alapul, kulcsfontosságú összetevői a bab, a kukorica és a chili. 

A guatemalaiak húsban gazdag étrendet követnek. A sertés- és marhahús nagyon népszerű. Egyes vidéki régiókban a csirkét a lábával együtt tálalják.

A guatemalaiak kedvelik a "topado" nevű fűszeres pörköltet, amelyet hal, kókuszdió, banán és koriander kombinálásával készítenek.

A kávét gyengén és édesen, kevés tejjel isszák. A gyümölcslevek fogyasztása mellett a guatemalaiak szívesen isznak gyümölcsturmixokat, amelyeket általában "licuados"-nak neveznek. Guatemala nemzeti söre a Gallo.

A maja emberek köztudottan élénk színű ingeket, blúzokat, ruhákat és köpenyeket viselnek. Minden falunak megvan a maga egyedi mintavilága. Míg a hagyományos ruházatot gyakran viselik a szegényebb guatemalaiak, a ladinók inkább nyugati stílusú ruhákat hordanak.

A guatemalai családok szoros kötelékben élnek egymással. A tipikus guatemalai vidéki család keményen dolgozik. Míg a férfiak a földeken dolgoznak, addig a nők nevelik a gyerekeket, és gyönyörű, az egyes közösségekre jellemző motívumokkal díszített textíliákat szőnek.

A guatemalai zene sokszínű, és számos stílust és kifejezési formát foglal magában. Míg az afro-karibi származású garifunáknak saját népzenei változataik vannak, az alsóbb rétegek a cumbia-t, kedvelik. A marimba Guatemala nemzeti hangszere.

Guatemalában az egyik legnépszerűbb sportág a labdarúgás (foci). A rafting, a vadvízi evezés; a kajakozás és a vulkánmászás szintén kedveltek.

A helyi szentek tiszteletére rendezett fiestákon előadott táncok olyan zenés drámák, amelyek maszkok és jelmezek segítségével történelmi eseményeket idéznek fel. Míg a hódító tánc a spanyolok indiánok feletti győzelmét idézi fel, addig a szarvastánc az emberek és az állatok közötti küzdelmet ábrázolja.

Ha Guatemalában valaki meghal, halála után órákkal fakoporsóban temetik el. Annak érdekében, hogy a halott lelke ne térjen vissza kísérteni a faluba, a guatemalaiak az elhunyt féltve őrzött tárgyait is melléjük helyezik.

A guatemalaiak minden november 1-jén ünneplik a "Dia de los Muertos", azaz a halottak napját. Ezen a napon ellátogatnak a helyi temetőbe, és sárkányt eregetnek szeretteik emlékére. Az emberek a hozzátartozóik sírköveit is kifestik élénk színekkel.

2010. május 30-án egy hatalmas, 30 emelet mély lyuk tátongott Guatemala City közepén, amely elnyelt egy háromemeletes épületet és egy kisebb házat is. 

Kapcsolódó inspirációk:

Kolumbia gyöngye: Cartagena - OTP Travel Utazási Iroda
Cartagena igazi álom. A várost tenger veszi körül; úgy érezhetjük magunkat mintha egy paradicsomi szigeten lennénk, a nagyvárosok kényelmével körbevéve.

Kolumbia látványosságai - OTP Travel Utazási Iroda
Kolumbia fantasztikus ország, egyike azoknak az úti céloknak, amelyeket ha az ember egyszer a szívébe zár, bizonyosan többször is felkeresi. Ezúttal a legismertebbeket jártuk be.

Kolumbia rózsaszín tengere - OTP Travel Utazási Iroda
A Salinas de Galerazamba egészen egyedülálló: gyönyörű és teljesen rózsaszínű. A Cartagena és Barranquilla között húzódó partszakasz Kolumbia egyik attrakciója.

Kolumbiai sárfürdő - OTP Travel Utazási Iroda
A Totumo a kolumbiai Karib-tengeri régióhoz tartozó Santa Catalina település egyedülálló természeti csodája. Érdekes, és egyúttal szórakoztató is.

Kolumbia édes csókja - OTP Travel Utazási Iroda
A kolumbiai Cartagena egyik kedvelt turistacélpontja a Choco Museo. Ami nem csoda, hiszen egyedülálló élményekkel és különleges finomságokkal kecsegtet.

Kolumbia éke: Cartagena - OTP Travel Utazási Iroda
A kolumbiai Cartagenában rengeteg minden vár felfedezésre, tegye meg velünk! Irány Kolumbia ékköve!

Kolumbia rejtett kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
Kolumbia egy igazi trópusi paradicsom, melynek gyönyörű tengerpartjait még viszonylag kevesen ismerik. Fedezze fel velünk az érintetlen partokat.

Costa Rica – az édenkert finomságai - OTP Travel Utazási Iroda
Costa Rica a remény útjelzője, aki alternatív utat mutat egy békés és virágzó jövő felé.

A panamakalap időtlen eleganciája - OTP Travel Utazási Iroda

Sokan nem is gondolnák, hogy a panamakalap nem is Panamából, hanem Ecuadorból származik. Ismerje meg ennek az ikonikus kézműves terméknek az eredetét.

Panama-csatorna: A kontinenseket összekötő modern csoda | OTP Travel Utazási Iroda
A Panama-csatorna a XX. század egyik legnagyobb mérnöki teljesítménye, létfontosságú csatorna a globális kereskedelem számára. Ismerje meg izgalmas történetét!

A geisha kávé hódítása Etiópiától Panamáig - OTP Travel Utazási Iroda
A geisha kávé ugyanolyan világhírű, mint a kopi luwak vagy a jamaicai blue mountain, de hogyan tört utat magának Etiópiából Panamáig? Fedezze fel velünk ezt a különleges történetet.

Martinique legjobb rumlepárlói - OTP Travel Utazási Iroda

Martinique szigete elválaszthatatlan a rumtól, az itt készült italokat világszerte nagyra értékelik. A szigeten elsősorban Rhum Agricole-t állítanak elő, amelyet cukornádlé lepárlásával nyernek.

Martinique legszebb strandjai - OTP Travel Utazási Iroda

A francia Karib-térségben található Martinique szigete híres a gyönyörű strandjairól. A családokat teljes mértékben kiszolgáló strandoktól az érintetlen partszakaszokig mindent megtalálhatunk.

Érdekes tények Martinique szigetéről - OTP Travel Utazási Iroda

Érdekes tények Franciaország tengeren túli tartományáról. Ismerte őket?

Kirándulások Martinique szigetén - OTP Travel Utazási Iroda

A fehér homokos strandokkal és mangrovefás rejtekhelyekkel tarkított partvidék és a különleges természeti környezet mindenkit kalandokra csábít.

Martinique varázslata - OTP Travel Utazási Iroda

A Karib-tenger virágaként emlegetett Martinique szigetén a nyár soha nem ér véget, miközben a francia és a karibi kultúra ellenállhatatlan keveréke felejthetetlen élményeket tartogat.

Martinique 10 csodája - OTP Travel Utazási Iroda

Martinique szigete számos kalandot kínál. Fedezze fel velünk a varázslatos sziget kincseit!

Panama utazás | szörf - OTP Travel Utazási Iroda
Panama Közép-Amerika legjobb szörfös úti célja. Itt találjuk a legjobb hullámokat, akár kezdőként, akár profi sportolóként akarjuk őket meglovagolni.

Panama utazási - OTP Travel Utazási Iroda
Panama hihetetlenül érdekes ország, rengeteg felfedezni valót tartogat. Van azonban néhány tanács, amelyet minden esetben érdemes megfogadnunk a panamai tartózkodásunk idejére.

Panama gasztro - OTP Travel Utazási Iroda
Tartson velünk a panamai gasztronómia világába. Kóstoljon bele a hamisítatlan panamai ételekbe és italokba, amelyek megismerése nélkül nem lehetne teljes egy közép-amerikai utazás!

Kapcsolódó ajánlatok:


ECUADORI KALANDOK ÉS GALÁPAGOS VILÁGA

Ecuador
1 899 000 Ft-tól/fő

ECUADOR, AMAZÓNIA ÉS A GALÁPAGOS-SZIGETEK

Ecuador
2 490 000 Ft-tól/fő

NAGY KÖRUTAZÁS PERUBAN

Peru
1 599 000 Ft-tól/fő

RIO DE JANEIRO – CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Brazília
1 198 000 Ft-tól/fő

ARGENTÍNA ÉS BRAZÍLIA CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Brazília, Argentína
1 499 000 Ft/fő

BRAZÍLIA ARCAI – A DZSUNGELTŐL AZ ÓCEÁNIG

Brazília
1 815 000 Ft-tól/fő

COSTA RICA - REPÜLJ ÉS VEZESS!

Costa Rica
1 099 000 Ft-tól/fő

COSTA RICA - FELHŐERDŐK, VULKÁNOK, GAZDAG PARTOK

Costa Rica
1 599 000 Ft-tól/fő

WYNDHAM ALLTRA PLAYA****

Mexikó
679 000 Ft-tól/fő

CATALONIA PLAYA MAROMA*****

Mexikó
690 000 Ft-tól/fő

RIU LUPITA ****+

Mexikó
739 000 Ft-tól/fő

THE REEF PLAYACAR RESORT & SPA****

Mexikó
849 000 Ft-tól/fő

RIU TEQUILA *****

Mexikó
929 000 Ft-tól/fő

BAHIA PRINCIPE GRAND PUNTA CANA*****

Dominikai Köztársaság
919 000 Ft-tól/fő

BAHIA PRINCIPE GRAND AQUAMARINE *****

Dominikai Köztársaság
979 000 Ft-tól/fő

MELIA CARIBE BEACH RESORT*****

Dominikai Köztársaság
1 039 000 Ft-tól/fő