Élmények a világ körül

Keresés

Guatemala a tények tükrében

Guatemala a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg Guatemala történelmét, kultúráját, ételeit, vulkánjait, földrajzát és gazdaságát érdekes tényeken keresztül!

Guatemala a tények tükrében

Ismerje meg Guatemala történelmét, kultúráját, ételeit, vulkánjait, földrajzát és gazdaságát érdekes tényeken keresztül!
Guatemala 1821-ben vált függetlenné. Akárcsak El Salvador, Honduras, Nicaragua és Costa Rica. Mindezek az országok Spanyolországtól nyerték el függetlenségüket. 

Guatemala nemzeti himnuszát nem egy guatemalai, hanem egy kubai, José Joaquín Palma írta. A zenéjét Rafael Álvarez Ovalle komponálta.

A Quetzal a nemzeti madár, a Monja Blanca pedig Guatemala nemzeti virága.

Guatemalában 22 maja nyelvet beszélnek. Hivatalos nyelvük azonban a spanyol.

Guatemala pénzneme, a guatemalai Quetzal, a madárról kapta a nevét. Az ősi maja időkben ennek a madárnak a tollait használták fizetőeszközként.

A kék farmer az országból származik.

Az instant kávé készítésének eljárását George Washington angol-belga származású feltaláló és üzletember találta fel Guatemalában.

A legelső csokoládészeletet szintén Guatemalában találták fel még a maják idején. Már Kr. u. 460-480-ból származó csokoládémaradványt is találtak.

Az országban található a második legnagyobb ózonkoncentráció a Földön.

Guatemalát Pedro de Alvarado spanyol hódító hódította meg 1524-ben.

Itt zajlott Latin-Amerika történetének leghosszabb polgárháborúja, amely katonai kormányok, jobboldali önbíráskodó csoportok és baloldali lázadók között zajlott.

A polgárháború végére 200 000 ember halt meg.

Nueva Guatemala de la Asunción Guatemala fővárosa, amely Guatemala City néven is ismert.

Sokan úgy vélik, hogy a Guatemala név a Guhatezmalh-ból származik, amely az Antigua melletti vulkán neve volt. Most a vulkánt egyszerűen Volcan de Agua-nak hívják, ami lefordítva "A víz vulkánja". A vulkán tökéletes tájékozódási pontként szolgál, mivel minden irányból látható. Nevét egy 1541. szeptember 11-én történt szörnyű sárömlésről kapta. Az esemény elpusztította az ország első fővárosát, Ciudad Vieját. Ezt követően új fővárost építettek, amelyet Antiguának neveztek el.

A Guatemala Housing Alliance szerint az ország lakossága körülbelül 17 580 000 fő. Területe 22 megyére oszlik. A maja közösségek többnyire magashegyi falvakban élnek, amelyek ideálisak a kávé- és gyümölcstermesztéshez.

A guatemalai Atitlán-tó Közép-Amerika legmélyebb tava, maximális mélysége körülbelül 340 méter. A világ legszebb tavának is tartják, és az ország egyik legfontosabb turisztikai látványossága.

Guatemala a tűzgyűrű része: a csendes-óceáni tűzgyűrű egy patkóra emlékeztető terület, amely mintegy 40 000 kilométer hosszan húzódik a Csendes-óceán körül. Guatemala ezen a gyűrűn belül helyezkedik el. Ez a terület azért különleges, mert olyan tektonikus lemezeken helyezkedik el, amelyek más kontinentális lemezekkel ütköznek, állandó szeizmikus rengéseket okozva.

Guatemala területe már 20 000 éve lakott. Az országot már jóval a spanyolok érkezése előtt több maja királyság uralta. Mára több ezer régészeti lelőhely maradt Guatemalában, amelyek e korai civilizációkról tanúskodnak.

Guatemala a világ legnagyobb kardamom-exportőre: a Royal Spices szerint évente körülbelül 2000-2500 tonna kardamomot exportálnak. 

A Tajumulco vulkán, az ország és Közép-Amerika legmagasabb pontja, 4203 m magasan van a tengerszint felett. 

Guatemalában több mint 30 vulkán található. 23 vulkánt a holocénbe sorolnak, mert 11 700 éven belül aktívak voltak. A fennmaradó 14 vulkán pleisztocén, ami azt jelenti, hogy utoljára 2,5 millió és 11 700 évvel ezelőtti időszakban voltak aktívak.
 
Tények a kereskedelemről, a turizmusról és a gazdaságról
A kávéexport a gazdaság húzóágazata. A guatemalaiak csaknem 50%-a mezőgazdaságból él.

A turizmus a második legnagyobb iparág az országban, a lakosság mintegy 35%-át foglalkoztatja.

Guatemala City az ország ipari és kereskedelmi központja, amely a lakosság fennmaradó 15%-át foglalkoztatja.

Az ország a világ vezető jáde-termelője is.

A guatemalaiak tizennégy százaléka (14%) kevesebb mint napi 1,25 amerikai dollárból él.

Guatemalában három UNESCO világörökségi helyszín található: Antigua Guatemala, a Tikal nemzeti park és Quirigua romjai.

A Tikal Nemzeti Park a világ első vegyes UNESCO világörökségi helyszíne.

Évente több mint 1,2 millió ember látogat Guatemalába.

A római katolikus az uralkodó vallás Guatemalában, amelyet az ország lakosságának közel 50%-a követ. Az utóbbi évtizedben azonban a protestantizmus és később az ortodoxia is terjedni kezdett. A keleti ortodoxia különösen az őslakos maja nép körében lett népszerű.

A guatemalai konyha elsősorban a maja és a spanyol konyhán alapul, kulcsfontosságú összetevői a bab, a kukorica és a chili. 

A guatemalaiak húsban gazdag étrendet követnek. A sertés- és marhahús nagyon népszerű. Egyes vidéki régiókban a csirkét a lábával együtt tálalják.

A guatemalaiak kedvelik a "topado" nevű fűszeres pörköltet, amelyet hal, kókuszdió, banán és koriander kombinálásával készítenek.

A kávét gyengén és édesen, kevés tejjel isszák. A gyümölcslevek fogyasztása mellett a guatemalaiak szívesen isznak gyümölcsturmixokat, amelyeket általában "licuados"-nak neveznek. Guatemala nemzeti söre a Gallo.

A maja emberek köztudottan élénk színű ingeket, blúzokat, ruhákat és köpenyeket viselnek. Minden falunak megvan a maga egyedi mintavilága. Míg a hagyományos ruházatot gyakran viselik a szegényebb guatemalaiak, a ladinók inkább nyugati stílusú ruhákat hordanak.

A guatemalai családok szoros kötelékben élnek egymással. A tipikus guatemalai vidéki család keményen dolgozik. Míg a férfiak a földeken dolgoznak, addig a nők nevelik a gyerekeket, és gyönyörű, az egyes közösségekre jellemző motívumokkal díszített textíliákat szőnek.

A guatemalai zene sokszínű, és számos stílust és kifejezési formát foglal magában. Míg az afro-karibi származású garifunáknak saját népzenei változataik vannak, az alsóbb rétegek a cumbia-t, kedvelik. A marimba Guatemala nemzeti hangszere.

Guatemalában az egyik legnépszerűbb sportág a labdarúgás (foci). A rafting, a vadvízi evezés; a kajakozás és a vulkánmászás szintén kedveltek.

A helyi szentek tiszteletére rendezett fiestákon előadott táncok olyan zenés drámák, amelyek maszkok és jelmezek segítségével történelmi eseményeket idéznek fel. Míg a hódító tánc a spanyolok indiánok feletti győzelmét idézi fel, addig a szarvastánc az emberek és az állatok közötti küzdelmet ábrázolja.

Ha Guatemalában valaki meghal, halála után órákkal fakoporsóban temetik el. Annak érdekében, hogy a halott lelke ne térjen vissza kísérteni a faluba, a guatemalaiak az elhunyt féltve őrzött tárgyait is melléjük helyezik.

A guatemalaiak minden november 1-jén ünneplik a "Dia de los Muertos", azaz a halottak napját. Ezen a napon ellátogatnak a helyi temetőbe, és sárkányt eregetnek szeretteik emlékére. Az emberek a hozzátartozóik sírköveit is kifestik élénk színekkel.

2010. május 30-án egy hatalmas, 30 emelet mély lyuk tátongott Guatemala City közepén, amely elnyelt egy háromemeletes épületet és egy kisebb házat is. 

Kapcsolódó inspirációk:

Guatemala kis extrákkal - OTP Travel Utazási Iroda
Guatemala a természetimádók és kalandvágyók kedvelt célpontja. Íme néhány dolog, amit Guatemalában érdemes kipróbálni.

Tippek Guatemalához - OTP Travel Utazási Iroda
Néhány fontos információ, amit érdemes tudni, ha Guatemalába indulunk.

Guatemala nemzeti parkjai - OTP Travel Utazási Iroda
Trópusi esőerdők, varázslatos szépségű hegyek, csodálatos tengerpartok és felbecsülhetetlen értékű, ősi romok, és ez csak néhány kincs, amit Guatemala magáénak tudhat.

Ezért van Guatemala a bakancslistán - OTP Travel Utazási Iroda
A gyakran "örök tavasz földjeként" emlegetett Guatemalában rengeteg a látnivaló, életre szóló élményeket szerezhetünk. Tartson velünk!

Guatemala gasztro - OTP Travel Utazási Iroda
Kóstoljon bele Közép-Amerika legszebb országának különleges konyhájába. Guatemala finomságai kerültek ezúttal terítékre.

Világvége és Ushuaia - OTP Travel Utazási iroda
A világvégét Tűzföldön, egész pontosan Ushuaia-ban kell keresni

Argentína-Tűzföld - OTP Travel Utazási iroda
Patagónia déli részén egy varázslatos szigetvilág

Perito Moreno-gleccser - OTP Travel Utazási iroda
Dél-Patagónia jég szabdalta vidékén, a Los Glaciers Nemzeti Parkban kápráztatja el csodálóit

Argentína - Parrillada - OTP Travel Utazási iroda
A grillezett húsok titkos argentin világába kalauzol el

Argentína - Az Andok - OTP Travel Utazási iroda
A Föld leghosszabb hegysége

Argentína - Maté - OTP Travel Utazási iroda
Az argentinok nemzeti itala

Buenos Aires - OTP Travel Utazási Iroda
Latinos pezsgés európai hangulatban

Argentína - Gaucho - OTP Travel Utazási iroda
A végtelen pampa fia

Holtakkal táncoló - Mexikó ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
„Nem érdemes úgy elhagyni ezt a világot, hogy nem volt egy kis szórakozás az életben". – vallotta Mexikó ikonikus festőnője. Ismerje meg különleges életútját!

Bejártuk Chile legszebb vidékeit - OTP Travel Utazási Iroda
A 6000 km hosszú Csendes-óceáni partvonallal az egyik oldalon és a fenséges Andokkal a másik oldalon Chile egy hosszan elnyúló ország, amely számos különböző éghajlatú területet foglal magába.

Chile a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
Chile fővárosa és egyben legnagyobb városa Santiago. Nemzeti nyelve a spanyol, hivatalos pénzneme a peso. Ismerje meg velünk ezt a különleges országot ön is a tények tükrében.

Chile szíve: Santiago de Chile - OTP Travel Utazási Iroda
Santiago de Chilét a spanyolok alapították 1541-ben, és a gyarmati idők óta Chile fővárosa. A több mint hatmillió lakosú település épületeiben még ma is fellelhetőek a spanyol örökség nyomai.

A chilei Húsvét-sziget titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Bár Chile államhoz tartozik, a Húsvét-sziget a Csendes-óceán szívében bújik meg. A helyiek nyelvén a világ köldökének nevezett szigetet sokan a bolygó egyik legfélreesőbb helyének tartják.

Chile csodái - OTP Travel Utazási Iroda
Chile különleges attrakciót bemutató sorozatunk újabb darabjában természeti és kulturális kincseket is igyekszünk bemutatni. Tartsanak velünk a különleges chilei kalandban!

Chile legjava - OTP Travel Utazási Iroda
Chile, a Dél-Amerika partjainál kígyózó keskeny ország a kontinens egyik legváltozatosabb területe. Fedezze fel velünk ezt a különleges világot!

Kapcsolódó ajánlatok:


PERU - BOLÍVIA

Peru, Bolívia
érdeklődésre

NAGY KÖRUTAZÁS PERUBAN

Peru
1 869 000 Ft-tól/fő

ECUADORI KALANDOK ÉS GALÁPAGOS VILÁGA

Ecuador
1 899 000 Ft-tól/fő

ECUADOR, AMAZÓNIA ÉS A GALÁPAGOS-SZIGETEK

Ecuador
2 280 000 Ft-tól/fő

RIO DE JANEIRO – CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Brazília
839 000 Ft-tól/fő

ARGENTÍNA ÉS BRAZÍLIA CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Brazília, Argentína
1 499 000 Ft/fő

BRAZÍLIA ARCAI – A DZSUNGELTŐL AZ ÓCEÁNIG

Brazília
1 815 000 Ft-tól/fő

WYNDHAM ALLTRA PLAYA****

Mexikó
679 000 Ft-tól/fő

CATALONIA PLAYA MAROMA*****

Mexikó
690 000 Ft-tól/fő

OCEAN MAYA ROYALE*****

Mexikó
799 000 Ft-tól/fő

THE REEF PLAYACAR RESORT & SPA****

Mexikó
839 000 Ft-tól/fő

BARCELO MAYA GRAND RESORT*****

Mexikó
899 000 Ft-tól/fő

BAHIA PRINCIPE GRAND PUNTA CANA*****

Dominikai Köztársaság
érdeklődésre

PARADISUS PALMA REAL*****

Dominikai Köztársaság
érdeklődésre

MELIA PUNTA CANA BEACH RESORT*****

Dominikai Köztársaság
érdeklődésre

ZOETRY AQUA PUNTA CANA*****

Dominikai Köztársaság
érdeklődésre

HYATT ZIVA CAP CANA*****

Dominikai Köztársaság
érdeklődésre