Élmények a világ körül

Keresés

Csobbanjon a csodáért! - OTP Travel
Elképesztő víz alatti látnivalók

Csobbanjon a csodáért!

Hol a természet ereje, hol az emberi kreativitás hozta létre ezeket az egyedülálló víz alatti látnivalókat. Egy azonban közös bennük: elképesztőek!

Museo Atlantico, Lanzarote- Spanyolország

Csobbanjon a csodáért - OTP TRAVEL utazási iroda
Forrás: http://www.cactlanzarote.com/en/cact/the-underwater-museum-lanzarote-museo-atlantico/


Jason DeCaires Taylor brit szobrász neve ismerősen csenghet, mi is írtunk róla a különleges múzeumokat felvonultató írásunkban. Ő az, akinek hétköznapi élethelyzeteket ábrázoló, víz alatti művei már évek óta láthatók például a Karib-térségben fekvő Bahamák és a mexikói Cancún közelében. Nos, a művész visszatért Európába és Museo Atlantico néven létrehozta Európa első víz alatti kortárs művészeti galériáját. A tenger mélyén nyílt szoborpark a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote közelében található 12-15 méter közötti mélységben. A szobrok speciális, pH-semleges cementből készültek, így akár 300 évet is kibírnak épségben a sós vízben, ugyanakkor nem szennyezik a környezetet. Rozsdamentes acél és üvegszálas fonott beton felhasználásával készült a folyamatosan bővülő múzeum. DeCaires korábbi alkotásain már látszik, hogy a szobrok idővel a természet részévé válnak, megtelepednek rajtuk különféle tengeri növények és korallok, különleges látványvilágot létrehozva a mélybe ereszkedők számára. Pillanatnyilag csak könnybúvárkodással hozzáférhető a különleges mustra, ám hamarosan üvegfenekű hajók segítségével is látogatható lesz. A rendkívüli szoborsorozatban találhatóak kétségbeesett menekültek, lófráló turisták, fotósok és fantasztikus félig növény félig ember hibridek is.
 

Víz alatti szálloda, Eleuthera- Fidzsi-szigetek

Csobbanjon a csodáért - OTP TRAVEL utazási iroda
Forrás: http://poseidonresorts.com/

A csendes-óceáni szigetcsoporthoz tartozó Eleutheran sikerült földet illetve pontosabban tengert szereznie L.Bruce Jones mágnásnak, hogy álmát megvalósítsa. Pénz, ötlet, kitartás volt bőven, így felépítette a Poseidon Undersea Resortot. A szálloda 24 fényűző lakosztálya a víz felszíne alatt, 15 méter mélyen van. A minden igényt kielégítő luxushotel étteremmel, bárral, spa-val rendelkezik. De van szobából irányítható világítás és haletető is, így garantált az egyedülálló látvány. És még valami …. A Poseidon vendégeinek nem kell búvárfelszerelést ölteniük, hogy lejussanak a szobáikba, hiszen egy fedett mozgólépcső visz a mélybe. A szálló teljes területén a szárazföldi nyomást biztosítják. A megvilágított korallszirtekben, a környező állatvilágban, esetleg cápákban akár az ágyból, akár a jacuzzis fürdőszobából is lehet gyönyörködni, de ha ez nem elég, akkor különleges, luxus-tengeralattjárós expedíción is részt vehetünk. A befektető az USA egyik legnagyobb tengeralattjáró-gyártója, biztonságban leszünk.
Hogy leszünk-e vagy sem, az több tényezőn múlik. A szálloda egyelőre konkrét foglalásokat nem fogad, regisztrálni kell hozzájuk. Évente mindössze 7200 rezervációt terveznek, így elkél a szerencse. Amire még szükség lesz, az a pénz. Nem is kevés. A különleges víz alatti világ az árait tekintve sem hétköznapi. Egy közel egyhetes csomagért 15 ezer dollárt, vagyis mintegy 3 millió forintot kérnek, és ezért a pénzért még nem is élvezhetjük minden nap a tengeri alatti világot a hatalmas akrilból készült ablakokon keresztül. A vendég ugyanis csak két napot tölthet a víz alatti szobákban, emellett két napot a tengerparti villákban, kettőt pedig a víz felszínén, cölöpökre épített bungalókban lakhat.

Víz alatti vízesés, Mauritius

Csobbanjon a csodáért - OTP TRAVEL utazási iroda

Mauritius, a parányi szigetállam az Indiai-óceán ékköve. Izgalmas, egzotikus, paradicsomi úti cél a minőségi élményt kínáló hely. A sziget délnyugati csücskénél a magasból egy különös illúziót keltő látvány fogad, egy víz alatti vízesés. Kicsit csalóka az elnevezés, de mindenképp találó. A leginkább műholdas felvételeken kirajzolódó képződmény igazából csak homok és iszap lerakodás, mely ezt a különleges hatást kelti. A bámulatos hely része a Morne-hegy kultúrtájnak, amely 2008-ban az UNESCO Világörökségek listájára is felkerült.
 

Víz alatti postahivatal, Port Vila- Vanuatu

Csobbanjon a csodáért - OTP TRAVEL utazási iroda
Forrás: http://www.vanuatupost.vu/index.php/en/underwater-post

A Magyar Posta üzletszabályzata hosszasan taglalja miként vehető át a Postán maradóként vagy PostaPonti címzéssel feladott küldemény. A szokásos: személyi, esetleg meghatalmazás stb. Na nézzük mindezt Vanuatun! Itt a lista a búvárfelszereléssel kezdődik. Hogy miért? Port Vilán nyitották meg a világ első tenger alatti postahivatalát. Az üvegszálas műanyagból épített, szokatlan „helyiségben”, mintegy háromméteres mélységben négy postamester dolgozik egymást váltva. Munkaruhájukat is a különleges körülményekhez igazították, csinos kis búvárfelszerelésben indulnak munkába a hivatalnokok. Port Vila boltjaiban vízhatlan képeslapokat árulnak (3 dollár), a bélyegekhez pedig- amelyek ugyancsak vízhatlanok-, a víz alatti postán lehet hozzájutni. Nem titkolt cél, hogy ezzel is népszerűsítsék a szigetek víz alatti világának páratlan gazdagságát, amely ráadásul a turisták számára is könnyen elérhető mélységben található.
 

Zöld-tó, Tragöß-Ausztria

Csobbanjon a csodáért - OTP TRAVEL utazási iroda

A következő vizes csodához mindössze néhány órát kell Budapestről autóznunk, higgyék el, megéri! A Zöld-tavat méltán választották meg Ausztria legszebb helyének, amely nevét a kristálytiszta, smaragdzöld színéről kapta. Különlegessége mesés zöld színén felül abban rejlik, hogy időről időre eltűnik, majd újjáéled. A tó tavasszal (májustól -nyár közepéig) mutatja legszebb arcát, amikor a hóolvadást követően a völgy megtelik vízzel. Ilyenkor a padok, táblák és túraútvonalak is „víz alá” kerülnek. A túrázókat ekkor a búvárok váltják fel, akik a víz alatt kirándulnak, a padokon pedig megpihennek. Dús zöld fű, rügyező fák, padok, s a mezei virágok közt úszkáló pisztrángok teszik különlegessé a víz alatti látképet.
 

Víz alatti éttermek, Maldív-szigetek

Csobbanjon a csodáért - OTP TRAVEL utazási iroda
Forrás: commons.wikimedia.org


A Maldív-szigetek legfőbb vonzereje az India-óceán csodás élővilága. Színes halakkal, korallokkal tarkított türkiz mélység. Olyan halakat és vízi élőlényeket láthatunk, melyekkel eddig csak természetfilmekben találkozhattunk. Ennek fényében már nem is annyira furcsa, hogy itt található a világ első víz alatti étterme, amely közel öt méteres mélységben várja vendégeiket egy különleges vacsorára. A példa ragadós volt, így az 2005-ben megnyílt Ithaa Undersea étteremet újabb négy követte. Egytől-egyig mind lenyűgöző tengeri kilátással rendelkezik. Az úttörő, az Ithaa igazán intim, mindössze 14 fő befogadására alkalmas. A SEA különlegessége, hogy ez rendelkezik a világ első víz alatt kialakított borospincéjével. Az 5.8 kuriózuma, hogy ez jelenleg a világ legnagyobb összefüggő üvegfelülettel rendelkező víz alatti étterme.
 

Nagy Kék Lyuk- Belize

Csobbanjon a csodáért - OTP TRAVEL utazási iroda

Belátjuk, a Nagy Kék Lyuk elnevezés önmagában nem dobbantja meg a szíveket, nem hozza lázba az utazót. Pedig lenyűgöző természeti csodáról van szó. A Nagy Kék Lyuk egy 300 méter átmérőjű és 124 méter mély, víz alatti víznyelő Belize partjai mentén. Egy kis atoll, a Világítótorony-zátony területén található, no meg számtalan a búvár bakancslistáján. Azt azonban tudni kell, hogy nem minden búvárnak való a terep, az előfeltételek közé tartozik, hogy legalább 24 jegyzett merüléssel kell rendelkezni. A világörökség részének számító Nagy Kék Lyukat a híres francia tengerkutató, Jean Jacques Cousteau tette népszerűvé, utazók vágyott desztinációjává. A környékbeli településekről egész napos kirándulásokat szerveznek a helyi idegenforgalmi vállalkozások, de akár helikopterről is megcsodálható e csodás mészkő képződmény.
 

A mélység Krisztusa szobor, San Fruttuoso-Olaszország

Csobbanjon a csodáért - OTP TRAVEL utazási iroda

Egy igaz barátságnak, és egy tragikus búvárbalesetnek állít emléket egy tengerfenékre süllyesztett szobor. A Jézust ábrázoló, a Földközi-tenger fenekén felállított műalkotás az olaszországi San Fruttuoso tengeröbölben, Liguriában látható. Az öböl két meseszép kisváros, Portofino és Camogli között fekszik, festői vidéken. A 2,5 méter magas alkotás Jézust a vízfelszín felé emelt fejjel és kitárt karokkal ábrázolja. Ily módon oltalmazza a tengerrel kapcsolatba lépő embereket: a halászokat, tengerészeket és búvárokat. A szobrot 1954-ben helyezték el 17 méter mélységben, Dario Gonzatti emlékére, aki 1947-ben a hely közelében búvárkodás következtében életét vesztette. Maga az ötlet az elhunyt társától, Duilio Marcantétól származik.
A bronzból készült szobor elkészítéséhez különböző érméket, hajóelemeket és templomharangokat olvasztottak be. Minden év július utolsó szombatjának éjjelén víz alatti szertartás zajlik az alkotásnál: egy pap megáldja a tengert, a helyi búvárok pedig zseblámpák segítségével koszorút "fonnak" belőlük a Krisztus-szobor feje köré. Ha nincs búvárfelszerelésünk vagy bátorságunk, akkor sem kell elkeseredni! A szobor másolatát megnézhetjük a helyi templomban.

További ajánlatok:

KANÁRI-SZIGETEKI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Spanyolország
210 000 Ft-tól/fő

SPANYOLORSZÁG - TENGERPARTI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Spanyolország
257 000 Ft-tól/fő

TENGERPARTI HÉTVÉGE BARCELONÁVAL

Spanyolország
269 000 Ft-tól/fő

KIRÁLYI MADRID

Spanyolország
379 000 Ft-tól/fő

EUROSTARS MALAGA****

Spanyolország
389 000 Ft-tól/fő

MALLORCAI HÉTVÉGE

Spanyolország
399 000 Ft-tól/fő

MEDITERRÁN VALENCIA

Spanyolország
399 000 Ft-tól/fő

BARCELO MALAGA****

Spanyolország
419 000 Ft-tól/fő

OCCIDENTAL FUENGIROLA**** - FUENGIROLA, SPANYOLORSZÁG

Spanyolország
449 000 Ft-tól/fő

ALUA BOCCACCIO****- ALCUDIA, MALLORCA

Spanyolország
489 000 Ft-tól/fő

MELIA COSTA DEL SOL**** - TORREMOLINOS, SPANYOLORSZÁG

Spanyolország
499 000 Ft-tól/fő

HOTEL RIU BRAVO****

Spanyolország
549 000 Ft-tól/fő

HOTEL RIU PLAYA PARK****

Spanyolország
579 000 Ft-tól/fő

IBEROSTAR SELECTION SANTA EULALIA IBIZA **** IBIZA

Spanyolország
619 000 Ft-tól/fő

LINDNER GOLF RESORT****- MALLORCA

Spanyolország
629 000 Ft-tól/fő

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00