Élmények a világ körül

Keresés

Divatos úti célok - OTP Travel
divatbolondoknak

Divatos úti célok

Az idei év legdivatosabb desztinációit gyűjtöttük össze. A szó szoros értelmében divatosakat. Nem a legfelkapottabb, legmenőbb helyeket, hanem amiket a divatbolondok felvennének a bakancslistájukra. Izgalmas, trendi múzeumokat, elképesztő gyűjteményeket ajánlunk, nem csak nőknek.

Palazzo Morando, Milánó-Olaszország

Milánó a divat szempontjából megkerülhetetlen és kihagyhatatlan. Igazi divatvilágváros, nagy divatházak csillogó üzleteivel, neves brandek kávézóival, híres tervezők székhelyeivel. Armani, Prada, Cartier, Moshino, Louis Vuitton, Massimo Dutti, Gucci, Pucci, Missoni, Roberto Cavalli, Bulgari, Tiffany, Valentino, Fay, Malo....
A divat hatása lépten-nyomon tetten érhető, nem csoda hát, hogy itt található Olaszország egyik legfontosabb divatmúzeuma is. A Palazzo Morandoról van szó, amely egy csodás reneszánsz palota. 1945-ig milánói nemesek lakták, ekkor azonban Lydia Caprara Morando Bolognini grófnő a városnak adományozta. 2010-ben a Castello Sforzesco ruhagyűjteménye átköltözött a Palazzo Morandóba, majd egyesítették a korábbi Milánói Múzeum gyűjteményével, így született meg ez az igazán decens. A múzeum nem a kiállított ruhák mennyiségétől, hanem azok milyenségétől különleges. Két kiállítóteremben ruhák, kiegészítők, egyenruhák állnak példás rendben, melyeket 16:30 után akár ingyen is megtekinthetünk. Ha korábban érkezünk, akkor 5€-s belépőt kell váltani. A múzeum hétfőnként nem nyit ki és naponta 13-14 között ebédszünet miatt zárva tart.

Divatos úti célok - OTP TRAVEL utazási iroda
forrás: wikimedia.org

Christian Dior Múzeum és Kert, Granville, Franciaország

Tekintve a franciák divatőrületét szinte hihetetlen, hogy az egyetlen igazi divatmúzeumnak a Christian Dior tekinthető. Az épület, amelyben ma a múzeum működik a francia divatzseni gyermekkorának helyszíne, a családi fészek. Életének hihetetlen fontos helyszíne ez, minden kollekciójában kellett lennie egy modellnek, amit a szülővárosáról, Grandville-ről nevezett el. Az épületet a család 1929-ben kénytelen eladni, az később közpark lesz, majd 1997-től Dior múzeum. A tervezőt szülei diplomatának szánták, évekig tanult is ezen a szakon, de már ezekben az években is készített divatrajzokat, melyeket az utcán árult darabonként 10 centért. De volt ő galériás is, Picasso, Matisse és Dali képeit állította ki. A New Look ruhafazon atyja már 41 éves volt, amikor debütáló kollekciójával egy csapásra beírta magát a divattörténelembe. 1949-ben ő volt az első nagy divattervező, aki kiegészítők gyártásához adta a nevét. A múzeumban nyaranta változik az állandó kiállítás anyaga, amely természetesen szervesen kapcsolódik a Dior divatház aktuális kollekciójához. Ezen kívül az elmúlt években vált gyakorlattá egy őszi-téli ideiglenes tárlat bemutatása is. A hegytetőn álló villa olyan tervezők kreációit is bemutatja, mint Yves Saint Laurent vagy a botrányba keveredett John Galliano. A múzeum a 8 eurós belépő megváltása után a hét minden napján látogatható.

Divatos úti célok - OTP TRAVEL utazási iroda
forrás: http://www.musee-dior-granville.com/

Salvatore Ferragamo Múzeum, Firenze Olaszország

Az olasz kreátor története népmesébe illő, így a minimum, hogy múzeummal tisztelegnek a tűsarkak hercegének. Salvatore Ferragamo 1898-ban született egy olasz család tizennegyedik gyerekeként a dél-olaszországi Bonitóban. Első cipőjét kilenc !! éves korában készítette. A családnak nem volt pénze az elsőáldozó kislánynak új cipőt venni, ezért a kis Salvatore kreált kölcsönkért eszközök segítségével cipőt testvérének. Nem sokkal később, tizennégy évesen Nápolyba ment, hogy megtanulja a cipőkészítés összes fogását. Első műhelyét Olaszországban nyitotta meg méghozzá szülei házában, ahol hatan készítették az igen gyorsan fogyó lábbeliket. 1914-ban Bostonba emigrált bátyja után, de nem sokáig időztek ott, hiszen hamarosan Hollywoodba költöztek. A film fővárosában Salvatore sorra kapta a megrendeléseket, szorgalmasan készítette a lábbeliket a színésznők szerepeikhez és a vörös szőnyeges megjelenésekhez. Hiába volt azonban szakmájában sikeres, hiába dolgozott együtt a húszas évek nagy sztárjaival, úgy érezte, még tanulnia kell, ezért beiratkozott a Dél-Kaliforniai Egyetemre. Szerette volna bővíteni anatómiai tudását, és meg akart ismerkedni a láb felépítésével, hogy ezen ismeretek birtokában kényelmes és egészséges cipőket készíthessen megrendelői számára. Tanulmányai hasznosnak bizonyultak, hiszen létrehozott egy olyan, acélból készült talptartót, amely ekkortól kezdve minden cipőjébe beépítésre került. 1927-ben visszatért szülőföldjére, és 1950-re már hétszáz munkása napi háromszázötven pár lábbelit készített kizárólag kézi munkával. Az ő nevéhez fűződik a ma is divatos magastalpú is, melyet az 1940-es évekre jellemző acélhiány és Ferragamo kreativitása hívott életre.

Minderről és a csodás lábbelikről mindent megtudhatnak az 1995-ben megnyitott  múzeumban. A 10 000 cipőből, vázlatokból, könyvekből álló kiállítás kétévente változik, melyre a jegyet akár előre, online is megvásárolhatjuk 9€-s áron. 2019 tavaszáig Olaszország Hollywoodban címmel fut a tárlat. Igazi csemege a divatrajongók számára!

Divatos úti célok - OTP TRAVEL utazási iroda
forrás: wikimedia.org

Metropolitan Múzeum Jelmezintézete, New York City-USA

A kétéves felújítás után 2014-ben újra nyitott és közben Anna Wintou Jelmez Központ névre keresztelt intézmény évszázadok divattörténetét tárja a látogatók elé. A 35 000 darabot számláló hihetetlen gazdag anyaga öt kontinens hét évszázadának ruhakölteményeit, különös kiegészítőit és kreatív tervezőit mutatja be. A gyűjtemény sérülékenysége miatt természetesen nem áll módjukba állandóan kiállítani a kényes darabokat, így évi két divattúrával várják az érdeklődőket. Az egyik a Divat a művészetben, melyet divatintézeti tanárok vezetnek és a ruhák mellett bemutatásra kerülnek textíliák, festmények, szobrok is, egyedi kontextusba helyezve a divatot. A másik túra előre rögzített hangfelvétel segítségével (ki más mondta volna fel magnóra, mint Sarah Jessica Parker?!) kalauzolja a divat szerelmeseit. Május pedig az év fénypontja az intézet történetében, ekkor rendezik meg a világhíres MET gálát. Az eseménnyel minden évben az intézet számára gyűjtenek a hírességek, illetve a művészek és befektetők, hogy finanszírozni tudják a következő évi kiállításokat a múzeumban. Idén a „Mennyei testek: A divat és a katolikus képtelet” címet kapta a kiállítás, ami az esemény életének eddigi legnagyobb szabású bemutatója lett. Nem csak neves designerek ruháit állították ki, de ez alkalommal egyenesen Vatikánból is kaptak olyan ruhákat, melyeket korábbi pápák, illetve főpapok és püspökök viseltek az életük során. Az adománygyűjtésen egyébként nem csak a meghívott sztárok, de igazából bárki részt vehet, aki hajlandó egy vacsoráért és a kiállítás megtekintéséért közel 8 millió forintot fizetni. A meghívott vendégeknek minden évben az adott kiállítás témája szerint kell felöltözniük, erre is gondoljanak, ha épp foglalnának a jövő évi gálára! A 25 dolláros, 3 napig érvényes MET belépővel ez a tárlat is látogatható.

Divatos úti célok - OTP TRAVEL utazási iroda
forrás: MET

Táskamúzeum, Amszterdam-Hollandia

Táskamúzeumból eleve nem sok van a világban, de ezek közül is kiemelkedik az amszterdami, ami a világ legnagyobb ilyen jellegű gyűjteménye. A holland múzeumban közel 5000 egyedi táskát, pénztárcát és bőröndöt őriznek, a gyűjteményben megtalálhatóak a középkortól egészen napjainkban készült táskák is.

A múzeum Hendrikje Ivo gyűjtőszenvedélyének eredménye, aki több mint 35 éven át gyűjtötte a táskákat. Ivo egész életen át tartó csodálata a táskák iránt 1820-ban kezdődött, amikor rábukkant egy régi zöld teknősbőrből készült pénztárcára. Szenvedélyes gyűjtővé vált és elhatározta, hogy gyűjteményének egy részét megmutatja a nagyközönségnek. Tudja honnan ered a retikül szavunk? Ha nem, akkor a holland fővárosban ezt is megtudhatja. A múzeum gyűjteményben a Gucci, Chanel, Dolce and Gabbana, Vuitton, Alexander McQueen, Issey Miyake és Stella McCartney által készített táskák és pénztárcák is megtalálhatóak. Az állandó történelmi kiállítás mellett, időszakos kiállítás is működik a múzeumban, ahol a kortárs nemzeti és nemzetközi tervezők táskáit lehet megcsodálni. Emellett a látogatók kipróbálhatják magukat a múzeumban működő műhelyben és szervezett túrákon is részt vehetnek. A múzeum első emeletén egy bájos étterem is található, érdemes elidőzni egy finom ebéd vagy egy jó kávé mellett.

Divatos úti célok - OTP TRAVEL utazási iroda
forrás: https://www.facebook.com/TassenmuseumHendrikje

Museo De La Moda, Santiago de Chile - Chile

A 2007-ben létrehozott magánmúzeum meglepően gazdag, mintegy 10 000 darabból álló kollekcióval rendelkezik. A dél-amerikai ország gyűjteményének legrégibb darabja a rokokó idejéből való, a hangsúly azonban a XX. századi öltözeteken van. John Lennon dzsekije 1966-ból, Madonna elhíresült kúpmelltartója, Lady Diana ’81-es báli ruhája mind megtalálható itt. A tragikus sorsú brit hercegné köré ideiglenes tárlatot is szerveztek, melynek apropója halálának 20. évfordulója. De híres focistamezek is megtekinthetők a tárlókban, ahogy Marilyn Monroe ruhatárának közel 200 darabja is. És ha a vendégkönyve belelapozva Thierry Mugler vagy Ágatha Ruiz de la Prada nevét vélik kibetűzni, az nem tévedés. A múzeumnak több neves tervező is vendége volt már.

Divatos úti célok - OTP TRAVEL utazási iroda
forrás: http://www.museodelamoda.cl

Victoria és Albert Múzeum, London- Egyesült Királyság

A Victoria & Albert Múzeum a világ elsőként alapított iparművészeti és designmúzeuma, amely 166 éves múltra tekint vissza. A múzeum gyűjteményének több millió darabját az interneten is elérheti bárki, de élőben az igazi. Aki már járt a múzeumban, biztosan átélte azt az élményt, hogy mindegy, mennyi ideig bolyong a múzeum végtelennek tűnő folyosóit és teremsorait zsúfolásig megtöltő sok ezer kivételesen szép, különleges vagy szokatlan tárgy között, mindenképpen azzal az érzéssel távozik, hogy töredékét sem látta a múzeum kincseinek. A Fashion szekcióban az 1700-as évek végétől a 2000-es évekig követhetjük végig a divat változását. Az itt kiállított tárgyak sokkal inkább művészeti objektumok, mint divatcikkek gyűjteménye. Órákig bámulhatja a látogató a ruhacsodákat, ámuldozhat a pénzt és fáradságot nem kímélő szőrök, bőrök, selymek, bársonyok, tüllök, kreppek és a laikusok számára oly sok, nehezen felismerhető anyag láttán. Ruhák, kalapok, ékszerek, táskák és más tartozékok – lélegzetelállítóan látványos kiállítás!

Fejléckép forrás:https://www.ferragamo.com/museo/it/ita/scopri/storia/

Kapcsolódó ajánlatok:


NORMANDIA – BRETAGNE

Franciaország
érdeklődésre

CHIA LAGUNA HOTEL VILLAGE****

Olaszország
érdeklődésre

CONRAD CHIA LAGUNA SARDINIA*****

Olaszország
érdeklődésre

HOTEL ASTON LA SCALA****- NIZZA

Franciaország
érdeklődésre

HOTEL WEST END NICE****- NIZZA

Franciaország
érdeklődésre

NEHO SUITES CROISETTE**** - CANNES

Franciaország
érdeklődésre

UNAHOTELS NAXOS BEACH

Olaszország
érdeklődésre

RÓMA - VÁROSLÁTOGATÁS DEBRECENBŐL

Olaszország
319 000 Ft-tól/fő

PÁRIZS TITKAI

Franciaország
349 000 Ft-tól/fő

RÓMA - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Olaszország
349 000 Ft-tól/fő

BORDEAUX - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Franciaország
354 000 Ft-tól/fő

NEW YORK - EGYÉNI VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
379 000 Ft-tól/fő

SZICÍLIA - REPÜLJ ÉS VEZESS!

Olaszország
435 000 Ft-tól/fő

További ajánlatok:

Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00