Élmények a világ körül

Keresés

UNESCO kulturális világörökségek

UNESCO kulturális világörökségek - OTP Travel Utazási Iroda
Hol találhatóak Magyarország kulturális világörökségei?
Bizonyára sokszor hallottunk már az UNESCO világörökségi listájáról, azonban jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mit takar pontosan ez a kifejezés, illetve hol találhatóak Magyarország kulturális világörökségei? A világörökségek olyan kulturális és természeti jelentőséggel bíró helyszínek gyűjteménye, melyeket a legszebbnek és unikálisnak tartanak az adott régiókban. Az UNESCO Világörökségi Egyezményét 1972-ben 180 ország írta alá, amelyben kötelezettséget vállaltak a listára kerülő helyszínek megóvására és megőrzésére. A világörökségi listán olyan ikonikus helyek szerepelnek, mint például a kínai nagy fal, az egyiptomi piramisok, Babilon vagy éppen a Dolomitok. Hazánkban összesen nyolc természeti és kulturális emlékhely található, amelyek a Világörökségi Lista részét képezik, ezek közül az öt legfontosabb kulturális világörökségi helyszínt járjuk körbe tüzetesebben.

Budai várnegyed és a Duna – Part látképe

UNESCO kulturális világörökségek - OTP Travel Utazási Iroda

A Budai Várnegyed és a főváros Duna-parti látkép 1987-ben került fel a világörökségi listára, mely számos híres épületet foglal magába. A budai oldalon a Gellért-hegy, Szabadság-szobor, Citadella, Gellért fürdő és a Budai Várnegyed tartozik ide, míg a pesti oldalon az Országházat, Magyar Tudományos Akadémiát épülete, Gresham-palotát és pesti Vigadót és a Nagyvásárcsarnokot öleli fel. Ezen kívül négy csodálatos hidunk is a világörökség része: a Margit híd, Lánchíd, Erzsébet híd és a Szabadság híd. Nem véletlen kerül Budapest a legszebb városok élmezőnyébe és vált az egyik fő európai úticéllá az elmúlt években. Lenyűgöző és egyedülálló adottságai képeslapért kiáltanak.

Andrássy út

UNESCO kulturális világörökségek - OTP Travel Utazási Iroda

A Belváros és a Városliget között futó 2310 méter hosszúságú sugárút 2002-ben került fel a világörökségi listára. A 19. századig a Belváros és Városliget összekötését a Király utca biztosította, azonban a század közepére a megnövekedett forgalmat már képtelen volt ellátni a keskeny utca, így merült fel egy új sugárút építésének terve. Az utat végül 13 év építés után 1885-ben adták át ünnepélyes keretek között. Eleinte Sugár-útnak hívták, majd 1885-ben nevezték el gróf Andrássy Gyula miniszterelnökről. A széles sugárút és környezete a korszak eklektikus építészetének csúcspontja, ahol a neoreneszánsz stílus dominál, de felfedezhetünk neo-barokk, klasszicista, szecessziós és romantikus épületeket is. Az Andrássy út bérpalotákkal szegélyezett, széles belvárosi főútként indul, majd fokozatosan egyre szellősebb és zöldebb hatást kelt, míg a Hősök tere felé közeledve villákkal szegélyezett gyönyörű fasorrá terebélyesedik. Ennek nyomvonalán fut végig a Milleniumi Földalatti vasút - köznyelvben csak Kisföldalatti - mely a kontinens első földalattija volt.

Hollókő – Ófalu

UNESCO kulturális világörökségek - OTP Travel Utazási Iroda

Magyarország egyetlen olyan faluja, amely helyet kapott az UNESCO világörökség listáján, mindezt azzal érdemelt ki, hogy az apró palóc falu szinte maradéktalanul megőrizte településszerkezetét. Az Ófalujában végigfutó hosszú utcán a palóc településekre jellemző építkezés rajzolódik ki, a fehérre meszelt tornácos parasztházakat ma is lakják és hasznosítják. Némelyikben kézműves műhely, múzeum és bemutatóhely kapott helyet, míg másokban akár mi magunk is eltölthetünk egy hangulatos éjszakát. A falu igazi kis ékszerdoboz, ahol összesen 67 védett épületet találunk. A 400 lelket számláló helyi lakosság büszkén őrzi hagyományaikat, jellegzetes, dallamos nyelvjárásukat. Csodáljuk meg színpompás népviseletüket, illetve merüljünk a hamisítatlan palóc ízek kavalkádjában, ha ide látogatunk.

Pannonhalmi Bencés Főapátság

UNESCO kulturális világörökségek - OTP Travel Utazási Iroda

Magyarország egyetlen olyan faluja, amely helyet kapott az UNESCO világörökség listáján, mindezt azzal érdemelt ki, hogy az apró palóc falu szinte maradéktalanul megőrizte településszerkezetét. Az A magyar államisággal egyidős hazánk egyik legrégebben alapított monostora, melyet 996-ban épített a bencés szerzetesrend. Magyarország kiemelkedő történelmi emlékhelyét ma is mintegy negyven fős szerzetesközösség lakja, akik a Pannonhalmi Bencés Főapátság mozgatórugói. A tájképet messziről uralja és meghatározza ikonikus látványával a 13. században emelt monumentális bazilika és a hozzá tartozó oktatási épületek és kápolnák. A szakrális hely hazánk egyik legpezsgőbb turisztikai központjává nőtt ki magát, mely izgalmas és látványos programkínálatának köszönhető. Arborétumában több mint 1000-féle növény és 150 madárfaj él, gyógynövénykertjének egyik ünnepi időszaka, amikor lilába borul a táj és az illatos levendulák hullámzó szőnyegében gyönyörködhetünk. Az apátság saját levendula lepárló üzemmel rendelkezik, az itt előállított esszenciákat számos gasztronómiai fogásukba és termékükbe is belecsempészik. Érdemes megkóstolni a nagy odafigyeléssel és hozzáértéssel készített borokat, melyekhez a szőlőt saját ültetvényeiken termelik, a szabadtéri kóstolóteraszon megpihenhetünk és elmerülhetünk a helyi hagyományos és nemzetközi borok ízvilágában.

Pécs Ókeresztény Temetője

UNESCO kulturális világörökségek - OTP Travel Utazási Iroda

Pécs város római kori elődje, Sopianae késő római ókeresztény temetője 2000-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára. Az 1600 éves ókeresztény temető építészetében és falfestészetében rendkívül sokoldalúan és összetetten szemlélteti a Római Birodalom északi és nyugati provinciáinak korakeresztény temetkezési építészetét és művészetét. Pécsett több száz téglasírt, több tucat családi sírkamrát és nagyobb közösségi sírboltot tártak fel, illetve itt maradtak meg legnagyobb számban egész Európában római kori falképekkel díszített temetői épületek. Ennek feltárt emlékeit több helyen tekinthetjük meg a városon belül: az Ókeresztény Mauzóleumban, a Cella Septichora Látógatóközpontban, illetve az Apáca utcai síremlékeknél.

Kapcsolódó inspirációk:


Etyeki gasztro-örömök - OTP Travel Utazási Iroda
Etyek a gasztronómia igazi fellegvárává nőtte ki magát az elmúlt években, se szeri, se száma a páratlan gasztronómiai élményeket nyújtó pincészeteknek és vendéglátóhelyeknek.

Sisi kedvence: Gödöllő - OTP Travel Utazási Iroda
Magyarország egyik legimpozánsabb barokk kastélya Erzsébet királyné kedvelt pihenőhelye volt, ahol szenvedélyének, a lovaglásnak is hódolhatott.

Dél-Alföld kincse: Ópusztaszer - OTP Travel Utazási Iroda
Csokorba gyűjtöttük a történelemmel átitatott táj legérdekesebb látnivalóit és hungaricumait, ahol érdemes elkalandoznunk elődeink lábnyomain.

A legszebb kastélyok Magyarországon - OTP Travel Utazási Iroda
Hazánk impozáns kastélyaiban bepillantást nyerhetünk !

Kis magyar divattörténet – színes népviseletek - OTP Travel Utazási Iroda
A magyar népviselet négy nagyobb táji típusát különböztethetjük meg egymástól: a dunántúlit, a felföldit, az alföldit és az erdélyit.

A magyar pirospaprika nyomában - OTP Travel Utazási Iroda
A magyar fűszerpaprika íze mellett hungarikum csoda-fűszerünk története is figyelemreméltó.

Kalandparki kihívások - OTP Travel Utazási Iroda
Hazánk változatos tájain barangolva számos olyan kalandparkra lelhetünk, ahova érdemes betérnünk, ha izgalmas és újszerű élményprogramra vágyunk.

Édes csábítás itthon is - OTP Travel Utazási Iroda
Az édességek készítése igazi művészet.

Kapcsolódó ajánlatok:


PÉCSI SÉTÁK

Magyarország
érdeklődésre

VESZPRÉMI SÉTÁK

Magyarország
érdeklődésre

SZEGEDI SÉTÁK

Magyarország
érdeklődésre

GYŐRI SÉTÁK

Magyarország
érdeklődésre

EGER ÉS HATVAN LÁTNIVALÓI

Magyarország
85 800 Ft-tól/fő