Élmények a világ körül

Keresés

Kreatív városok - OTP Travel Utazási Iroda
Az UNESCO exkluzív listájáról szemezgettünk.

Kreatív városok

Az UNESCO Kreatív Városok Hálózata azokat a városokat gyűjti, amelyek az irodalom, a filmművészet, a zene, a dizájn, a népművészetek, a médiaművészetek és a gasztronómia élvonalába tartoznak. Erről az exkluzív listáról szemezgettünk.

Melbourne, Ausztrália

Melbourne-t Ausztrália kulturális fővárosaként is szokás emlegetni. Az évek alatt ugyanis kialakult egyfajta intellektuális imázs a város körül, ami persze azóta is igyekszik minél jobban megfelelni ennek. Így hát temérdek felsőkategóriás kulturális- és sportintézmény, könyvtár és múzeum van Melbourne-ben. A kultúra megbecsülését és kiemelt szerepét Melbourne-ben a legjobban talán az szemlélteti, hogy ez a város nyerte el, a világon másodikként, az irodalom városa címet az UNESCO-tól. Az irodalom, a dráma és a költészet fontos szerepet tölt be a város életében. Hogy az irodalom városa lehessen egy település, nem csak az kell, hogy sok és különféle minőségi kiadványt jelentessen meg, hanem hogy sok helyi és külföldi irodalmat feldolgozó programja legyen az oktatás minden szintjén. Melbourne ennek megfelelően rengeteg irodalmi eseményeknek és fesztiválnak ad otthont, melyekkel a helyi és külföldi irodalmat propagálja, és könyvesboltokból sincs hiány. Az írófesztivál 30 éves múltra tekint vissza, kéthetes, izgalmas kultúrünnep. De szerveznek itt feminista vagy digitális írói fesztivált, és a gyerekirodalom alkotói sem maradnak rendezvény nélkül. A http://cityofliterature.com.au oldalon miden aktualitás megtalálható.

Kreatív városok - Melbourne, Ausztrália

Graz, Ausztria

A trendi Graz városa rögtön két címmel is büszkélkedhet. 2003 óta Graz a kultúra fővárosa, 2011 óta pedig az UNESCO City of Design címének viselője. Grazban és vonzáskörzetében 40 ezer munkahelyet foglal magában és évente 1,5 milliárd euróval járul hozzá az értékteremtéshez a dizájn ágazat. Stájerország a kreatív alkotóinak köszönhetően ún. „Design-Hotspottá” nőtte ki magát. Itt nem kell sokáig keresgélnie a kulturális ajánlatok, az ötletgazdagság, a formatervezés és az építészet után, hiszen ezek Grazban szinte minden utcasarkon jelen vannak! A belvárosban sétálgatva hamar egyértelművéválik, miért viseli Graz a megtisztelő címet: a Lendviertel, illetve a Jakominiviertel üzleteiben különleges darabokat és ajándékokat fedezhet fel, de a tervezői piacokon és fesztiválokon is talál olyan menő és modern darabokat, amelyek minden stílushoz illenek. Minden év májusában, a formatervezés hónapjában különleges rendezvényeket szerveznek Grazban, ahol a tervezőipar képviselői bemutatják szolgáltatásaikat és termékeiket. A stájerországi formatervezési fórumon a látogatók közvetlen közelből válogatott stájer modelleket, terveket és termékinnovációkat tekinthetnek meg. . A divatos üzletek mellett kreatív belső tervezésű laza sörözők is várják Önt, hogy megkóstolja az óváros regionális italait. Feltétlenül próbálja ki: a stájer almabortól a regionális jeges teáig!

Kreatív városok - Graz, Ausztia

Lyon, Franciaország

A francia várost a kultúra, a természet és a gazdaság sajátos szimbiózisa jellemzi. A Budapestről közvetlen járattal elérhető izgalmas várost akár egy felfedező hétvégén is megismerhetjük. Lyon tipikusan az a város, amely a jelenben él, de a jövő felé tekint, miközben ápolja hagyományait. Egyedülálló időutazásra és kulturális kalandozásra csábítja a látogatókat városközpontjával, mely az UNESCO világörökségének a részét képezi. Kacskaringós utcácskái, szűk sikátorai, nyüzsgő rakpartjai, nyitott terei és félszigete magával ragadja az utazót. A város célja, hogy minél érdekesebb és változatosabb módon mutassa meg, mit is jelent az UNESCO médiaművészeti városai közé tartozni. Franciaország harmadik legnagyobb városa az elismeréssel– Linz, Sapporo, Tel Aviv és Dakar mellett – a világ leginkább jövőorientált helyei, metropoliszai közé került. Az UNESCO által adományozott médiaművészeti díj főszereplői Lyonban a NUMELYO, a városi könyvtár digitális részlege, a Maison de la danse táncművészeti színház digitális platformja, de a város összes múzeuma elkötelezett az új technikák iránt. A Théatre nouvelle génération és a Théatre des ateliers, valamint a további számos közvetítő intézet és oktatási intézmény projektjei egyaránt hozzájárultak az elismerő titulus elnyeréséhez. A médiaművészeti vonalat fesztiváljai is erősítik, melyek közül a Fények ünnepe (Fête des lumières) évi 3 millió látogatót vonz. Városszerte épülethomlokzatok, terek, parkok és egyéb közterületek borulnak csodás fénybe december elején.

Kreatív városok - Franciaország, Lyon

Róma, Olaszország

Az Örök város dicsőségtáblájára már annyi elismerés került, hogy szinte képtelenség számon tartani. A Film városa címet 2015-ben nyerte el az olasz főváros, túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy már igazán kijárt neki. Elég csak a Cinecittá-ra gondolni, de Róma ennél sokkal többet kínál a mozgókép szerelmeseinek. Az előfeltételek közé tartozott például, hogy a városban életteli legyen a filmipar, a város filmes múltja pedig elvitathatatlan. Elég arra gondolni hogyan látták és láttatták Rómát a filmművészet olyan klasszikusai, mint Vittorio De Sica, Federico Fellini vagy Dario Argento, és mit tart belőle érdekesnek a kortárs filmművészet, például az Olaszországban élő és alkotó Ferzan Özpetek vagy éppen a Fellini nyomdokain járó Paolo Sorrentino. De Róma nem csak hátrafelé tekint, hanem teljes mértékben elkötelezett a kultúra és a kreativitás támogatása mellett. Az E-motion Rome a filmes szektor nemzetközi együttműködést és lehetőségeket teremtő vállalkozása. Egymást érik a filmfesztiválok, a pályázati anyag kiemelt projektje volt az audiovizuális múzeum létrehozása és a szakmai konferenciák választéka is zavarba ejtően nagy. Ideális város mindenkinek, aki szereti a kreativitást!

Kreatív városok - Róma, Olaszország 

Mannheim, Németország

Mannheim hatalmas kínálattal rendelkezik nevezetességek és kultúra, művészet és kulinária, rendezvények és partik, élet és nyugalom terén – röviden: szellem és élvezet a négyzeten. Mindemellett Mannheim egy nemzetközileg is elismert kreatív központ, amelyet az is bizonyít, hogy beválasztották az UNESCO zeneművészeti városai közé. A város kétségkívül számos, ma már klasszikus zenei stílus bölcsője volt, a helyiek pedig pillanatig sem kételkednek abban, hogy ez a jövőben is így lesz. Az egyetemi város már a XVIII. században is zenei központ volt, gondoljunk csak Mozartra, aki a mannheimi iskola komponistája volt. Manapság pedig olyan fesztiválok vonzzák a zenészeket és a zenekedvelőket Mannheimbe, mint a Maifeld Derby, ahol a pop, a rock, a folk és az elektro bandák találkoznak évről évre. Legyen szó akár Nemzeti Színházról operával, színdarabbal vagy balettel, koncertekről a klasszikustól a popig és jazzig, előadásokról vagy további kulturális rendezvényekről a megszokott vagy szokatlan helyeken – Mannheimban az ember mindig megtalálja a számítását. Az olyan intézmények, mint a Zene- és Előadóművészeti Főiskola, a Baden-Württembergi Popakadémia, a Műszaki és Alkotási Főiskola és a Szabad Művészeti Akadémia hozzájárulnak ahhoz, hogy a mannheimi klíma annyira kreatív, mint amilyen szinte sehol máshol.

Kreatív városok - Mannheim, Németország

San Antonio, Texas, USA

Tavaly került fel a kreatív városok listájára a texasi San Antonio, a gasztronómia fejezet alatt kell keresni. Nincs is ezen mit csodálkozni, a Tex Mex konyha fővárosáról van szó, ahol a jó helyek jellemzően kis családi vállalkozások öröklött receptekkel, megfizethető, olcsó, akár telivér mexikói ételekkel. A Tex Mex története Tex és Mex, azaz Texas és Mexikó születése előtti időkig nyúlik vissza, amikor a spanyol hódítók gasztronómiája keveredett az új terület alapanyagaival, az indiánok konyhájával, és kialakultak a mexikói konyha alapjai. Mexikó a XIX. század elején vált függetlenné, ekkor még Texas is hozzátartozott, egészen 1836-ig, így kerültek északra mexikói ételek, amelyeket az északi bevándorlók igényeik szerint formáltak kedvükre. A város több szakácsa is világhírnévre tett szert, akadt aki Obama elnöknek is főzhetett. De téved aki azt hiszi, hogy csupán a csípős tex-mex miatt nyerték el az elismerést. Van itt kitűnő koreai, vegetáriánus, olasz, japán sushi, vietnámi étterem is. A Pearl a város ikonikus kulináris és kulturális központja, olyan éttermekkel, mint a La Gloria,az Il Sogno, a The Granary, a Cured, a Boiler House,a Southerleigh, a Botika, a Bakery Lorraine, a Supper, a Sternewirth . Csalódni és éhen maradni senki nem fog! Megkockáztatjuk, hogy az egész ország egyik legjobb gasztro úti célja San Antonio.

Kreatív városok - San Antonio, Texas, USA

További ajánlatok:

CHIA LAGUNA HOTEL VILLAGE****

Olaszország
érdeklődésre

CONRAD CHIA LAGUNA SARDINIA*****

Olaszország
érdeklődésre

UNAHOTELS NAXOS BEACH

Olaszország
érdeklődésre

RÓMA - VÁROSLÁTOGATÁS DEBRECENBŐL

Olaszország
319 000 Ft-tól/fő

RÓMA - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Olaszország
349 000 Ft-tól/fő

MEDITERRÁN PILLANATOK

Olaszország
559 000 Ft-tól/fő

DÉL-OLASZORSZÁG TITKAI - PUGLIA

Olaszország
579 000 Ft-tól/fő

AZ ISMERETLEN SZICÍLIA

Olaszország
599 000 Ft-tól/fő

SZICÍLIA - REPÜLJ ÉS VEZESS!

Olaszország
635 000 Ft-tól/fő

AZ AMALFI-PART KINCSEI

Olaszország
639 000 Ft-tól/fő

CSILLAGTÚRA TOSZKÁNÁBAN

Olaszország
649 000 Ft-tól/fő

VADREGÉNYES SZARDÍNIA

Olaszország
785 000 Ft/fő

MEDITERRÁN VARÁZSLAT

Olaszország
789 000 Ft-tól/fő

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00