Élmények a világ körül

Keresés

Apátságok nyomában

Apátságok nyomában - OTP Travel Utazási Iroda
A szerzetesek világa mindig is misztikumnak számított a világi emberek számára, hiszen a zárt közösség tagjai szigorú rend szerint a világtól elvonultan éltek és nem is látogathatták őket.

Apátságok nyomában

A szerzetesek világa mindig is misztikumnak számított a világi emberek számára, hiszen a zárt közösség tagjai szigorú rend szerint a világtól elvonultan éltek és nem is látogathatták őket. A szerzetesség egyik legősibb formája a remeteség, azaz a világtól való teljes elvonulás művészete. Az első szerzetesek a 10. században érkeztek hazánk területére és építették meg kolostoraikat. Az egyik legősibb szerzetesrend a bencés rend tagjai Géza fejedelem idejében, 996-ban telepedtek le Szent Márton hegyén, Pannonhalmán. A szerzetesek számára összeállított Regulát a mély hitre alapozott vallásosság, a szelídség és erő, az egyszerűség és komolyság, az imádság és a munka szeretete jellemzi. Közösségük elöljárója az apát, akit a szerzetesek választanak. Ő a szerzetescsalád feje, akinek a szerzetesek, mint Krisztus helyettesének mindenben engedelmeskednek. Napjainkban a Pannonhalmi Bencés Főapátság a „vezérhajója” a magyarországi bencés rendnek, a mindenki által ismert Tihanyi Apátság pedig Pannonhalma úgynevezett „függőházaként” működik. A Zirci Ciszterci Apátság szintén nagy múltú római katolikus szerzetesrend, gyakorlatilag a Szent Benedek rend egyik ágának tekinthető, azonban szervezeti felépítésükben és életvitelükben is jelentősen eltérnek attól. Hazánkban számos remeteség, kolostor és apátság maradt fent, cikkünkben összegyűjtöttünk a három legimpozánsabbat, ahol beleshetünk a szerzetesek titkos világába és részesei lehetünk egy rövid időre mindennapjaiknak.

Pannonhalmi Bencés Főapátság

Apátságok nyomában - OTP Travel Utazási Iroda
Az egyik legimpozánsabb hazai apátságunk a magyar államisággal egyidős főmonostor. Magyarország kiemelkedő történelmi emlékhelyét ma is mintegy negyven főt számláló szerzetesközösség lakja, akik a Pannonhalmi Bencés Főapátság mozgatórugói. A tájképet messziről uralja és meghatározza ikonikus látványával a 13. században emelt monumentális bazilika és a hozzá tartozó oktatási épületek és kápolnák. A szakrális hely - az oktató-nevelő munka és pasztorális tevékenységtől függetlenül - hazánk egyik legpezsgőbb turisztikai központjává vált, mely elsősorban izgalmas és látványos programkínálatának köszönhető. Arborétumában több mint 1000-féle növény és 150 madárfaj él, gyógynövénykertjének egyik ünnepi időszaka, amikor lilába borul a táj és az illatos levendulák hullámzó szőnyegében gyönyörködhetünk. Az apátság saját levendula lepárló üzemmel rendelkezik, az itt előállított gyógynövény esszenciákat számos gasztronómiai fogásukba és termékükbe is belecsempészik. Érdemes megkóstolni a nagy odafigyeléssel és hozzáértéssel készített borokat, melyekhez a szőlőt saját ültetvényeiken termelik, a szabadtéri kóstolóteraszon megpihenhetünk és elmerülhetünk a helyi hagyományos és nemzetközi borok ízvilágában.

Tihanyi Bencés Apátság

Apátságok nyomában - OTP Travel Utazási Iroda
A barokk építészet gyöngyszemének számító emblematikus épületet 1055-ben alapították. Az erről szóló oklevél a magyar nyelv legrégebbi írásos emlékének számít. A Balaton mindig is kiemelkedő szerepet játszott a monostor életében, erre utal legújabb állandó kiállításuk címe is: „Lélek a vizek felett.” Ennek gyökerei lassan ezer évre nyúlnak vissza, hiszen a szerzetesi imádságban újból és újból elhangzanak a szentírás kezdő szavai, mely szerint „Isten lelke lebegett a vizek felett”. Hazánk legnagyobb vízfelületét a szerzetesek nem csupán egy tónak tartják, hanem egy lélekkel rendelkező, különleges természeti csodának, mely áthatja a mindennapjaikat. Az itt élő bencés rend tagjai a környéken lelkipásztorkodnak, oktatnak és gazdálkodnak is.

Zirci Ciszteri Apátság

Apátságok nyomában - OTP Travel Utazási Iroda
A Bakonyban található a Ciszterci rend magyarországi központja, melyet 1182-ban alapítottak. A barokk stílusú apátsági templom a megszokott díszes megjelenéstől eltérően csak néhol dekorált, melynek oka, hogy a rendi szabályok a felesleges és drága díszítéseket kizárták a templomból és az istentiszteletből. Ennek ellenére érdemes ritkaságok után kutatnunk szemünkkel, hiszen a templom főoltára Magyarország legnagyobb, barokk stílusban készült oltárépítménye, melynek falain két Maulbertsch freskó is látható. Érdekesség, hogy az épület gyönyörűen megmunkált, márványfelületnek tűnő oszlopai, valójában fából készültek. A teológiai könyvgyűjteménynek a Műemlékkönyvtár, az európai hírű intarziás berendezésű nagyterem ad otthont. Az apátsághoz tartozó 20 hektáros arborétum a 18. században angolkert stílusban létesült, napjainkban hazánk legmagasabb fekvésű fás gyűjteményének számít. A békés arborétumban nem csupán a Bakony bogár- és rovarvilágát fedezhetjük fel, gyakran mókusokkal és őzekkel is találkozhatunk sétánk során.

Kapcsolódó inspirációk:


Etyeki gasztro-örömök - OTP Travel Utazási Iroda
Etyek a gasztronómia igazi fellegvárává nőtte ki magát az elmúlt években, se szeri, se száma a páratlan gasztronómiai élményeket nyújtó pincészeteknek és vendéglátóhelyeknek.

Sisi kedvence: Gödöllő - OTP Travel Utazási Iroda
Magyarország egyik legimpozánsabb barokk kastélya Erzsébet királyné kedvelt pihenőhelye volt, ahol szenvedélyének, a lovaglásnak is hódolhatott.

Dél-Alföld kincse: Ópusztaszer - OTP Travel Utazási Iroda
Csokorba gyűjtöttük a történelemmel átitatott táj legérdekesebb látnivalóit és hungaricumait, ahol érdemes elkalandoznunk elődeink lábnyomain.

A legszebb kastélyok Magyarországon - OTP Travel Utazási Iroda
Hazánk impozáns kastélyaiban bepillantást nyerhetünk !

Kis magyar divattörténet – színes népviseletek - OTP Travel Utazási Iroda
A magyar népviselet négy nagyobb táji típusát különböztethetjük meg egymástól: a dunántúlit, a felföldit, az alföldit és az erdélyit.

A magyar pirospaprika nyomában - OTP Travel Utazási Iroda
A magyar fűszerpaprika íze mellett hungarikum csoda-fűszerünk története is figyelemreméltó.

Kalandparki kihívások - OTP Travel Utazási Iroda
Hazánk változatos tájain barangolva számos olyan kalandparkra lelhetünk, ahova érdemes betérnünk, ha izgalmas és újszerű élményprogramra vágyunk.

Édes csábítás itthon is - OTP Travel Utazási Iroda
Az édességek készítése igazi művészet.

Kapcsolódó ajánlatok:

BAHIA PRINCIPE GRAND PUNTA CANA*****

Dominikai Köztársaság
érdeklődésre

SECRETS CAP CANA RESORT & SPA*****

Dominikai Köztársaság
érdeklődésre

C MAURITIUS****

Mauritius
érdeklődésre

EGER ÉS HATVAN LÁTNIVALÓI

Magyarország
érdeklődésre

LONDON VARÁZSTANONCOKNAK

Egyesült Királyság
érdeklődésre

SOL PALMERAS VARADERO****

Kuba
érdeklődésre

SOL VARADERO BEACH**** ADULTS ONLY

Kuba
érdeklődésre

VIETNÁM - LAOSZ - KAMBODZSA EGYÉNILEG

Vietnám, Laosz, Kambodzsa
érdeklődésre

HOTEL MELIA VARADERO*****

Kuba
érdeklődésre

NAGY KÖRUTAZÁS PERUBAN

Peru
érdeklődésre

HOTEL MELIA PENINSULA VARADERO****

Kuba
érdeklődésre

MELIÁ HABANA*****

Kuba
érdeklődésre

TRYP HABANA LIBRE ****

Kuba
érdeklődésre

ZAMBIA – NAMÍBIA – BOTSWANA

Zambia
érdeklődésre

NAGY KÖRUTAZÁS IZRAELBEN

Izrael
érdeklődésre

SRÍ LANKA

Srí Lanka
érdeklődésre

FERTŐD - RUSZT, A FERTŐ-TÁJ ÉKKÖVEI

Magyarország
érdeklődésre

DÉL-KOREA FELFEDEZÉSE

Dél-Korea
érdeklődésre

PERU - BOLÍVIA

Peru, Bolívia
érdeklődésre

THAIFÖLD - KAMBODZSA KÖRUTAZÁS

Thaiföld
érdeklődésre