Élmények a világ körül

Keresés

Nevrokonok

Névrokonok

Emlékeznek még a két évvel ezelőtti hírre? Bukarestbe készült, de tévedésből Budapesten landolt Jersey szigetének sportminisztere. Steve Pallett a klasszikus baki áldozata lett: a repülőjegyének foglalását intéző stáb egyszerűen összekeverte a két fővárost. Híre bejárta a világsajtót, pedig nem ő az egyetlen, akivel megesett az eset. Névrokon városokat szedtünk össze, akik okozhatnak hasonló galibát. Kezdjük is akkor Budapesttel!

Budapest - USA (Georgia)

Létezik egy másik Budapest is Georgiában, mely nevét a magyar fővárosról kapta. Az amerikai kisvárost még a XIX. század végén magyar borászok alapították és ők nevezték el Budapestnek. Történetük a Kiegyezés után kezdődött, amikor úgy döntöttek, szerencsét próbálnak az Újvilágban. Sikerük 1907-ig tartott, ekkor vezették be az alkoholtilalmat egész Amerikában. Semmilyen alkoholt, így bort sem lehetett venni és fogyasztani. Ez a döntés csődbe vitte a magyarokat, ezért nagy részük elköltözött erről a vidékről. A helyi temetőben a mai napig olvasható a sírköveken pl. a Fekete, a Német, az Ecsedi, a Radó vagy éppen a Lakatos családok neve.
 

Sydney – Ausztrália

Névrokonok - OTP TRAVEL utazási iroda
Az ausztrál nagyváros nevének hallatán az Operaház, a Harbour Bridge,a Bondi beach szörfös srácai, napsütés, barbecue, kenguru, koalák jutnak eszünkbe. Sydney és környéke elképesztően sok látnivalót kínál, felszabadult, vidám házigazdákkal. A világ egyik legélhetőbb városáról van szó, egy állandóan pezsgő metropoliszról.

Sydney - Kanada

Névrokonok - OTP TRAVEL utazási iroda
A kanadai Új-Skócia tartomány egy félszigeten fekszik, melyhez egy nagyobb sziget a Cape Breton Island is kapcsolódik. Ez utóbbin található a másik Sydney. Parányi településről van szó, mindössze 25 km2 –en terül el az Acélváros. Beceneve el is árulja mire számíthat az ide látogató. Természet szépségére érzékeny szemlélők az új-funlandi kirándulás kiindulópontjaként tekintenek Sydneyre, hiszen kikötőjéből egy hét órás kompozással Észak-Amerika legrégebb óta lakott tartományában találhatják magukat.

London – Egyesült Királyság

Névrokonok - OTP TRAVEL utazási iroda
Anglia fővárosának története egészen az alapító rómaiakig nyúlik vissza, viharos történelme rendkívül izgalmas. Napjainkra a város nemcsak az Egyesült Királyság, hanem a világ egyik kereskedelmi, oktatási, szórakoztatóipari, divat, egészségügyi, kutatási és fejlesztési, és turisztikai központjává nőtte ki magát. Londonban több világörökségi helyszín található. Ezek többek között a Tower of London, a Királyi Botanikus Kert, a Westminster-palota és a Westminsteri apátság, valamint Greenwich (itt halad át a „greenwichi délkör”, ami a zónaidő valamint a földrajzi hosszúsági körök számításának hagyományos alapja). De biztos ismerősen cseng a Buckingham-palota, a London Eye, a Tower Bridge, a Piccadilly Circus, a Trafalgar tér, a Szent Pál Székesegyház és a Wembley Stadion is. London otthont ad számos nevezetes múzeumnak, galériának, könyvtárnak és egyéb kulturális intézménynek, többek között a British Museumnak, a National Gallery-nek és több mint negyven színháznak. London az a város, ahová egyszer az életben feltétlenül el kell látogatni.

London – USA (Ohio)

Névrokonok - OTP TRAVEL utazási iroda
kép forrása: wikipedia.org
Nos, az amerikai kistestvér az angol szöges ellentéte. Békés kisváros, mindössze tízezer lakossal. Valószínűleg nem is tudnánk létezéséről a Temze parti rokon nélkül. 1811-ben alapították, e jeles dátum kétszázadik évfordulóján egy időkapszulát helyeztek el, köré emlékművet emeltek a lakosok. Gondozott parkok, virágos utcácskák jellemzik a bájos városkát.

San José – Costa Rica

Névrokonok - OTP TRAVEL utazási iroda
Costa Rica fővárosa kedvelt turistacélpont, évente több millió turista keresi fel. Kolumbusznak lehet hálás az utókor, ő fedezte fel a partszakaszt. A névadás egy Szent József tiszteletére emelt templomra eredeztethető vissza, köré épült ki a mai városközpont. Az átlagos utazó mindössze egy napra érkezik ide, annak ellenére, hogy számtalan látnivaló és program hívogatja a kirándulókat. Állatkert, múzeumok, planetárium, túrázási lehetőségek és megannyi más élmény várja itt.

San José - USA (Kalifornia)

Névrokonok - OTP TRAVEL utazási iroda
San José Kalifornia állam harmadik legnagyobb városa, a Szilícium-völgy fővárosa. Annyiban hasonlít karibi társához, hogy a napsütéses napok száma az évben itt is 300 nap feletti és az átlaghőmérséklet 23°C felett található. Latin társánál majd’ 40 évvel fiatalabb, 1777-ben alapították. Az IT cégek tömeges jelenlétének köszönhetően a területen nagy számú, magasan képzett mérnök, tudós és gazdasági szakember él.

Memphisz – Egyiptom

Névrokonok - OTP TRAVEL utazási iroda
Memphis a legrégebbi egyiptomi metropolisz, a Nílus nyugati partján, Kairótól délre található. 3000 évig a legfontosabb város volt az ókori Egyiptomban. Memphis előbb a király hivatalos székhelye, majd a királyi család bölcsője és magánbirtoka lett. Az ókori város templomai és sírjai a gízai piramiskomplexumtól Dahsúrig Memphisz és a memphiszi nekropolisz összefoglaló néven találhatóak az UNESCO Világörökség-listáján.

Memphis – USA (Tennessee)

Névrokonok - OTP TRAVEL utazási iroda
Szintén folyó menti településről van szó, Memphis a Mississippi folyó partján áll. Nevét az ősi Egyiptom egykori fővárosáról kapta, a rabszolgatartás is közös a két városban. A XIX. század közepén a déli gazdaság alapja a rabszolgákkal végeztetett gyapottermesztés volt, emiatt a városban jött létre az ország egyik legnagyobb rabszolgapiaca. A XX. századra pedig ennek következményeként a világ legnagyobb gyapotpiaca. De a modern ember emlékezetében Memphis a polgárjogi mozgalom központi városaként él. 1968-ban itt ölték meg Martin Luther Kinget, a polgárjogi mozgalom Nobel-békedíjas vezetőjét. E kétes hírnév mellett azért van kellemesebb nevezetessége is a városnak. Memphis a déliek hagyományait ápolva sok híres zenészt adott a világnak. A városban vagy az azt környező területen élt Elvis Presley, Johnny Cash, és B. B. King.

Antigua

Névrokonok - OTP TRAVEL utazási iroda
Hivatalosan Antigua és Barbuda az Atlanti-óceán és a Karib-tenger találkozásánál lévő ország neve. Elhelyezkedése adja legfőbb vonzerejét, a trópusi övben fekvő országban a hőmérséklet nagyjából egész évben állandó. Állandóan csodás. A karibi ország kristálytiszta tengervízzel, egzotikus növény-, és állatvilággal, vakító, finom fehér homokos strandjaival, vízi sportok széles választékával, változatos kirándulási lehetőségekkel csábítja a turistákat.

Antigua - Guatemala

Névrokonok - OTP TRAVEL utazási iroda
A település Guatemala középső részétől kissé délre található. A település fénykorát a XVI. század közepétől élte, kétszáz éven át fontos gazdasági, politikai, egyházi és oktatási központtá vált, számos egyházi és világi épület épült fel benne. Ezekben az időkben az a birodalom, a Guatemalai Kapitányság fővárosa volt. A város régebbi utcái szinte kizárólag észak–déli és kelet–nyugati irányúak, így sakktáblaszerű hálózatot alkotnak. Antigua Guatemala fő látnivalói a több évszázados templomok, kápolnák, kolostorok és egyéb épületek, amelyek közül némelyik a földrengések miatt romos állapotban maradt meg, némelyiket azonban újjáépítették, felújították.

La Paz – Mexikó

Névrokonok - OTP TRAVEL utazási iroda
A mexikói Déli-Alsó-Kalifornia állam fővárosa európai felfedezőknek köszönheti létezését, gyarmatosítóknak pedig karakterét. A város egy öbölben fekszik, eredetileg nem is La Paznak, hanem Santa Cruznak hívták. Tengerparti sétányai, kellemes kávéházai, nyugalma mindenki számára vonzó lehet. A Playa Balandra homokos strandján paradicsomi környezetben lehet fürdőzni.

La Paz - Bolívia

Névrokonok - OTP TRAVEL utazási iroda
Főváros is, meg nem is. La Paz Bolívia adminisztratív fővárosa, ám a hivatalos főváros megtisztelő címet Sucre tudhatja magáénak. Viszont itt van a világ legmagasabban álló parlamentje, érdemes felkeresni. Ahogyan a Murillo teret, ahol az elnöki Palota és a Katedrális is található. La Paz színes egyvelege az ősinek és a modernnek. A Boszorkánypiac boltjaiban és standjain mindent meg lehet vásárolni, amire csak szükség lehet a mágiához, és ezt a helybéliek nagyon komolyan is veszik. A különös portékát különös eladók kínálják. A pult mögött generációk óta mágikus tudással rendelkező varázslók állnak. La Paz színes, izgalmas, varázslatos hely.

Kapcsolódó ajánlatok:


WYNDHAM ALLTRA PLAYA****

Mexikó
679 000 Ft-tól/fő

CATALONIA PLAYA MAROMA*****

Mexikó
690 000 Ft-tól/fő

RIU LUPITA ****+

Mexikó
739 000 Ft-tól/fő

THE REEF PLAYACAR RESORT & SPA****

Mexikó
849 000 Ft-tól/fő

RIU TEQUILA *****

Mexikó
929 000 Ft-tól/fő

FAIRMONT MAYAKOBA *****

Mexikó
939 000 Ft-tól/fő

OCEAN MAYA ROYALE*****

Mexikó
969 000 Ft-tól/fő

RIU YUCATAN *****

Mexikó
999 000 Ft-tól/fő

BARCELO MAYA GRAND RESORT*****

Mexikó
999 000 Ft-tól/fő

BAHIA PRINCIPE LUXURY AKUMAL *****

Mexikó
1 029 000 Ft-tól/fő

COSTA RICA - REPÜLJ ÉS VEZESS!

Costa Rica
1 099 000 Ft-tól/fő

RIU PLAYACAR *****

Mexikó
1 099 000 Ft-tól/fő

BAHIA PRINCIPE GRAND TULUM*****

Mexikó
1 109 000 Ft-tól/fő

A MAJA MEXIKÓ - MINI KÖRUTAZÁS ÉS ÜDÜLÉS

Mexikó
1 169 000 Ft-tól/fő

SECRETS AKUMAL*****

Mexikó
1 170 000 Ft-tól/fő

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00