Élmények a világ körül

Keresés

A föld alatti világ - barlangok

A föld alatti világ - barlangok
Barlangjaink összesen több mint 272 kilométert tesznek ki, a leghosszabb közülük a Pál-völgyi-barlangrendszer.

A föld alatti világ - barlangok

Hazánkban jelenleg 4131 barlangot tartunk számon, melyek közül 145 fokozottan védett. Barlangjaink összesen több mint 272 kilométert tesznek ki, a leghosszabb közülük a Pál-völgyi-barlangrendszer. Bármelyiket is tűzzük bakancslistánkra biztosan nem csalódunk, hiszen a barlangok állandó hőmérséklete a legnagyobb hőségben is felfrissítő menedéket nyújt. A magyarországi barlangok közül a túrázók, a kalandorok és a gyógyulni vágyók is megtalálják a számukra megfelelő célpontot.
 

Pál-völgyi barlang – a leghosszabb hazánkban

A föld alatti világ - barlangok - OTP Travel Utazási Iroda
A főváros szívében bújik meg a Pál-völgyi barlang, melyet 1904-ben fedeztek fel. A legenda szerint egy közelben legelésző birka alatt beszakadt a talaj, s az állat megmentésére sietve észrevették, hogy az üreg folytatódik. Ezt követően kutatásokkal és robbantásokkal egyre nagyobb szakaszokat tártak fel a cseppkövekkel díszített barlangrendszerből, 1919-től pedig megnyitotta kapuit a kíváncsi turisták tömegei előtt. Jelenleg 29 kilométeres járataival Magyarország leghosszabb barlangjának számít, mely’ a Pálvölgyi-Mátyáshegyi-barlangrendszer és a Hideg-lyuk – Harcsaszályú-barlang “összekötésével” érte el napjainkban ismert hosszát.

A barlang leginkább cseppköveiről lett nevezetes, bár igazából sokkal jellemzőbbek rá a magas, hasadékszerű folyosók, a nagy szintkülönbségek, és a hévizek által kioldott gömbszerű oldásformák. Érdemes megcsodálnunk az ősi kagylólenyomatokat és csillogó kalcitkristályokat, s ha igazán szerencsések vagyunk, akkor a barlang „lakóit” a denevéreket is megpillanthatjuk egy-egy pillanatra. A barlangban egész évben 11 Celsius-fokos hőmérséklet uralkodik, s nagyjából fél kilométeres szakasza tekinthető meg külön felszerelés nélkül, villanyvilágítás kíséretében. Biztonságos és komfortos kiépítettségének köszönhetően bármely korosztály számára ideális kirándulási célpont. A kalandturizmus elkötelezettjei 2,5-3 órás overallos túrával hódíthatják meg a barlang kevésbé kiépített részeit, ahol egyes járatain csak hason csúszva vagy négykézláb lehet közlekedni. Ehhez azonban minden felszerelést biztosítanak, a fizikai erőnléten kívül különösebb előképzettség nem szükséges.

Alaptúra: kb. 60 perc.

Szemlő-hegyi barlang – a gyógyító erő

A föld alatti világ - barlangok - OTP Travel Utazási Iroda
A főváros másik népszerű barlangja a tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető, babakocsival, kerekesszékkel is bejárható Szemlő-hegyi barlang. A barlangban látható kőrózsák és borsókövek anyaga nem a cseppkövekből ismert kalcit, hanem az aragonit, mely a meleg vízből válik ki. A barlangban igen tiszta és pormentes a levegő, így gyógyászati célra is használják: hörghurutos és asztmás, valamint egyéb légzőszervi betegségek gyógyulását segíti elő az itt található különleges klíma.

Alaptúra: kb. 250 m hosszú és kb. 40 perc időtartamú

További túralehetőségek a Szemlő-hegyi-barlangban:

 • Kihelyezett földrajzóra csoportoknak: csak hétköznap, 3 óra, min 10, max. 30 fő
 • Szakmai vezetés: 1,5 óra, min. 10 fő, előzetes bejelentkezéssel
 • Alkalmanként különleges Örvény-túra: kb. 1 óra, előzetes bejelentkezéssel

Aggteleki-cseppkőbarlang – a legnagyobb barlangrendszer

A föld alatti világ - barlangok - OTP Travel Utazási Iroda
A Magyarország északi részén található hegység mélyében több nagy barlangrendszer rejlik, melyek közül a legnagyobb az Aggteleki-cseppkőbarlang néven is ismert Baradla. A földrajzilag összefüggő egységet alkotó Aggteleki- és Szlovák-karszton jelenleg 1200 változatos képződésű barlang ismert, melyek közül 273 nyílik a magyar állam területéről. Ezek közül a legrégebben kutatott és legismertebb az Aggtelek község határában megbúvó 25.5 km hosszú Baradla-Domica-barlangrendszer. A fennmaradt tárgyi leleletek és szerszámok bizonysága szerint a barlangot már 7000 évvel ezelőtt is lakták, később temetkezési helyként szolgált, az ehhez kapcsolódó tárgyi emlékeket az itt található múzeumokban tekinthetjük meg. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai 1995-ben kerültek fel a Világ Természeti és Kulturális Örökségének listájára, valamint 2013-tól a Hungarikumok Gyűjteményében is helyet kaptak. A látványos cseppkőalakzatok egyedülállóak az országban, igazi unikumnak számítanak.

A föld alatti világba két bejáraton keresztül juthatunk le, a jósvafői és a Vörös-tói bejáratain keresztül. A barlangrendszeren belül öt különböző hosszúságú túraszakaszt járhatnak be az érdeklődők, melyek közül az aggteleki rövidtúra a legismertebb. Ezen kívül számos, naponta induló barlang sétával várják a kirándulókat, valamint előzetes bejelentkezés alapján speciális, extrém barlang túrákat is szerveznek.

Aggteleki Rövidtúra: 1 km hosszú és kb 60 perc időtartamú
A Baradla-barlang legismertebb részeit bemutató túra a kiépített és kivilágított útvonalon hatalmas termek és képződmények, úgymint függő- állócseppkövek, cseppkőoszlopok, cseppkőzászlók között vezet az út. A túra naponta több alkalommal előre meghirdetett időpontban indul. A túra villanyvilágítás mellett, végig kiépített betonjárdán halad. A barlangban a hőmérséklet +10°C, ennek megfelelő meleg ruha és túracipő ajánlott!

További túralehetőségek a Baradla-barlangban

Naponta induló túrák:
 • Jósvafői Rövidtúra: 1400 m és kb. 60 perc
 • Vörös-Tói Középtúra: 2300 m és kb. 100 perc
 • Rákóczi-túra: 700m és 45 perc

Előzetes bejelentkezést igénylő túrák:
 • Hosszútúra: 6,7 km és 4-5 óra
 • Speciális túra: 9,2 km és 6-7 óra
 

Tapolcai tavasbarlang – romantikus csónakázás a föld mélyében

 
A föld alatti világ - barlangok - OTP Travel Utazási Iroda
A Tapolcai-tavasbarlangot 1903-ban fedezték fel kútásás közben, melyet tíz évvel később nyitottak meg a nagyközönség előtt. Hazánkban ez volt az első villanyvilágítással ellátott, és turisztikai célra is használt barlang. A 12 millió évvel ezelőtt képződött tavasbarlang vízutánpótlása két úton történik, amely egyben magyarázatot ad a járatok kialakulására is. A Déli-Bakony irányából hideg, nagyjából 10°C-os karsztvizek érkeznek a Tapolcai-medence térségébe. A Bakonyban beszivárgó és elnyelődő karsztvizek egy része nagy mélységbe is lejut, ahol a Föld belső hőjétől felmelegszik, majd 30°C-nál melegebb termálvíz formájában tör fel a környékbeli Kórház- és a Berger Károly-barlang forráskürtőiből. Ezeknek a hideg és a meleg karsztvizeknek a keveredése üregeket, járatokat old ki a mészkőben. Így jött létre a Tapolcai-tavasbarlang is, mely a város alatt 10 km hosszúságban feltárt barlangrendszer részét képezi. Az összekeveredett és cca. 20°C-ra hűlt langyos víz a Malom-tó forrásaiban tör felszínre, s ennek a víznek visszaduzzasztása tette lehetővé, hogy napjainkban a barlangban csónakázhassunk. A tavasbarlang vizét olyan érdekes halak lakják, mint a fürge cselle, melyet a helyiek csak csetriként emlegetnek.

A Tavasbarlang fölé épült fogadóépületben található kiállítás a karsztvidékek csodálatos világát mutatja be. Ősföldrajzi festmények, térhatású fotók, 3D-s film segítségével földalatti felfedező utakon járhatunk, a gyerekeket pedig kúszóbarlang várja, iskoláscsoportok részére „barlangász” oktató program is igényelhető.

Csodabogyós-barlang – a kalandor természetbarátok célpontja

 
A föld alatti világ - barlangok - OTP Travel Utazási Iroda
Forrás: http://bfnp.hu/hu/csodabogyos-barlang-balatonederics

Balatonederics közelében, 393 méteres tengerszint feletti magasságban találjuk az 1992 óta fokozottan védett Csodabogyós-barlangot. A „Csodabogyós” elnevezést a bejárat mellett is megtalálható örökzöld cserjéről, a szúrós csodabogyóról kapta, mely szép számban képviselteti magát az erdős hegyoldalban. Magyarország tizenkettedik leghosszabb barlangjaként tartják számon, azonban 6 kilométeres hosszának a barlangtúrák csupán töredékét ölelik fel. A barlangban évszaktól függetlenül 9,5 Celsius fok a hőmérséklet, a páratartalom 100%. Az eddigi barlangoktól eltérően itt már nincsen kiépített világítás, de a túra során nagy fényerejű fejlámpát, védősisakot és barlangász overállt is biztosítanak a helyszínen. Utóbbira szükségünk is lesz, hiszen néhol csupán négykézláb vagy hason csúszva lehet haladni. A túra során azonban nem kell testi épségünkért aggódnunk, hiszen az út teljes hosszán tapasztalt és szakképzett barlangi túravezetők vezetnek, sokan közülük egyben barlangi mentők is.

A túrák nehézségi fokozatai lehetőséget biztosítanak arra, hogy családi kikapcsolódásként, akár gyerekekkel – 10 éves kor felett – érkezzünk a könnyebb túráikra, ha pedig szeretjük a nehezebb kihívásokat, itt lehetőségünk adódik megtapasztalni az igazi barlangászás élményét is.

Alap kalandtúra: kb. 400 m hosszú és 1,5-2 óra időtartamú
A barlang előzetes bejelentkezéssel látogatható szakképzett és tapasztalt barlangi túravezetővel. Barlangász overáll és védősisak a helyszínen biztosított. A kalandtúra során néhol csak négykézláb lehet közlekedni, nedves, illetve sáros szakaszok előfordulnak a túraútvonalon; a tájékozódáshoz és a nagyobb termek és gyönyörű barlangi képződmények megtekintéséhez fejlámpa biztosított.

További túralehetőségek a Csodabogyós-barlangban:
 • 1. túra: kb. 900 m és 3,5-4 óra
 • Extrém 2. túra: kb. 900 m és 3,5-4 óra

Abaligeti-barlang – a denevérek titkos világa


A Mecsek egyik legismertebb látnivalója különleges formakincseinek és cseppköveinek köszönheti népszerűségét. A barlang kitűnő klímája gyógyírral szolgál a légúti, allergiás és asztmatikus betegségekben szenvedőknek, 2000 óta hivatalosan is gyógybarlang elnevezéssel büszkélkedhet. Az Abaligeti-barlang gazdag élővilágának leghíresebb képviselői az itt menedéket kereső kis- és nagy patkósorrú denevérek. A Denevérmúzeumban közelebbről is megismerkedhetünk a denevérek titkos világával, látványos interaktív eszközökön mutatják be a denevérkutatás történeteit és eszközeit, a Magyarországon élő denevérfajokat, élőhelyeiket és szokásaikat.

A barlangi alap túra nagyjából 1 órás időtartamot ölel fel, szakvezető kíséretében csodálhatjuk meg az olyan különleges nevekre keresztelt képződményeket, mint a Pisai ferdetorony, a Flórián-kút, a Kálvária, az Elefántfej, Karthágó romjai vagy a Niagara-vízesés.

Amennyiben még marad lábunkban erő, akkor az Abaligeti-barlang környékén kialakított tanösvényen a terület természeti és kultúrtörténeti értékeivel ismerkedhetünk. A 13 állomásos tanösvény a barlang bejáratától indul és három különböző hosszúságú útvonal közül választhatunk erőnlétünktől függően.

Túralehetőségek az Abaligeti-barlangban:
 • Alaptúra
 • Barlangi manó túra: kb. 1 óra
 • A barlang és ami fölötte van: kb. 3-4 óra
 • Meditáció és hangséta az Abaligeti-barlangban: kb. 1 óra
 • „Csodálatos karsztvilág” oktatási program iskoláscsoportoknak: kb. 3 óra
 • „Élet a barlangban és környékén” barlangi biológiaóra: kb. 3 óra

 

Kapcsolódó inspirációk:


Etyeki gasztro-örömök - OTP Travel Utazási Iroda
Etyek a gasztronómia igazi fellegvárává nőtte ki magát az elmúlt években, se szeri, se száma a páratlan gasztronómiai élményeket nyújtó pincészeteknek és vendéglátóhelyeknek.

Sisi kedvence: Gödöllő - OTP Travel Utazási Iroda
Magyarország egyik legimpozánsabb barokk kastélya Erzsébet királyné kedvelt pihenőhelye volt, ahol szenvedélyének, a lovaglásnak is hódolhatott.

Dél-Alföld kincse: Ópusztaszer - OTP Travel Utazási Iroda
Csokorba gyűjtöttük a történelemmel átitatott táj legérdekesebb látnivalóit és hungaricumait, ahol érdemes elkalandoznunk elődeink lábnyomain.

A legszebb kastélyok Magyarországon - OTP Travel Utazási Iroda
Hazánk impozáns kastélyaiban bepillantást nyerhetünk !

Kis magyar divattörténet – színes népviseletek - OTP Travel Utazási Iroda
A magyar népviselet négy nagyobb táji típusát különböztethetjük meg egymástól: a dunántúlit, a felföldit, az alföldit és az erdélyit.

A magyar pirospaprika nyomában - OTP Travel Utazási Iroda
A magyar fűszerpaprika íze mellett hungarikum csoda-fűszerünk története is figyelemreméltó.

Kalandparki kihívások - OTP Travel Utazási Iroda
Hazánk változatos tájain barangolva számos olyan kalandparkra lelhetünk, ahova érdemes betérnünk, ha izgalmas és újszerű élményprogramra vágyunk.

Édes csábítás itthon is - OTP Travel Utazási Iroda
Az édességek készítése igazi művészet.

Kapcsolódó ajánlatok:


Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.