Élmények a világ körül

Keresés

Múzeum-mustra
2019. őszén csodás múzeumok nyílnak a nagyvilágban

Múzeum-mustra

Hosszú tervezés, gondos előkészületek, csapatmunka gyümölcseként ősszel csodás új múzeumok nyílnak a nagyvilágban. Összeszedtük a legnagyobb dobásokat.

Amos Rex- Helsinki, FinnországAz Amos Anderson Művészeti Múzeum Finnország legnagyobb magán művészeti gyűjteménye, amely Helsinki központjában található. Ezt a műintézményt bővítették ki, s az újonnan létrejött múzeum nevében két fogalom egyesül: Amos Anderson és az 590 férőhelyes Rex mozi. Az 50 millió eurós építkezés 2016 januárjában indult és az új, részben földalatti múzeumot Amos Rex néven most szeptemberben nyitották meg. A múzeum 2200 négyzetméternyi kiállítótere teljes egészében az alagsorban, egy egykori buszpályaudvar alatt található, de a világításáról napfény gondoskodik. A múzeumba integrálták Helsinki ikonikus épületét, az 1930-as évekből származó, korában úttörő építészeti megoldásnak számító „üvegpalotát” (Lasipalatsi). Itt találhatók a bejárati előterek, a jegyértékesítés és a múzeumi üzlet. A finn főváros belvárosának szívében lévő intézmény a tervek szerint minden művészetre nyitott a hipermoderntől és a XX. századi kortárs művészetektől kezdve az ókori kultúrákig. A nemzetközileg is jelentős múzeum célja, hogy évente legalább 100 ezer látogatót vonzzon. Az Amos Rex a Massless című nagy multimédiás művészeti kiállítással nyitotta meg kapuit, amelyet a japán teamLab készített. A teamLab mintegy 500 művészből, programozóból, számítógépes grafikusból, matematikusból és különböző területek kreatív szakembereiből áll. A kiállítás január 6-ig látható. A 2019-es tervek között szerepel többek között egy nagy René Magritte retrospektív kiállítás.

Viktória & Albert Design Múzeum- Dundee, Skócia

Múzeum Mustra Dundee - OTP TRAVEL utazási iroda
Fotó: https://www.vam.ac.uk/dundee/

A világ legrégibb és legjelentősebb iparművészeti gyűjteményének helyet adó londoni Victoria & Albert Museum új fiókintézményt avatott a skóciai Dundee városában. A múzeum állandó kiállításokon mutatja be a skót formatervezés történetét és igyekszik elhozni a formatervezéssel kapcsolatos kiállítások legjavát a világ minden tájáról. A szeptember 15-én megnyílt múzeum az egyetlen Londonon kívüli V&A Múzeum a világon. A nemzetközileg elismert építész, Kengo Kuma által megálmodott, a kelet-skóciai partokat szegélyező sziklák formája által inspirált múzeum belenyúlik a Tay folyóba. Az új múzeum két, egymás mellett ringatózó hajótestre emlékeztet a város hajóépítő múltjára utalva. Az épület betonfalait szürke, durva kőpanelek borítják, amelyek a sziklás skót szirteket idézik. A két hajótest-épület között visz az út a folyóhoz, Kuma elképzelése szerint a város és a tenger közötti kapcsolatot szimbolizálva. A 29 milliárd forintos beruházás eredményeként a látogatók feltörekvő tervezők munkáival, valamint az intézmény saját programjain keresztül megvalósuló kreatív projektekkel is találkozhatnak. Az ingyenesen látogatható galériákban csaknem 300 kiállítási tétel sorakozik a londoni Viktória és Albert Múzeum lenyűgöző gyűjteményéből, valamint skóciai és nemzetközi múzeumokból és magángyűjteményekből. Az intézmény első nagyszabású tárlata az óceánjárók aranykorát mutatja be. A látogatók belekóstolhatnak abba, milyen érzés lehetett annak idején a hatalmas úszó paloták fedélzetén lenni, és megtudhatják, hogy miként váltak az óceánjárók a XX. századi modernitás egyik legcsodáltabb szimbólumává. A 2019. februárjáig látogatható tárlat címe: Ocean Liners: Speed & Style, és olyan tárgyak is helyet kaptak, amelyeket még sosem állítottak ki Európában, vagy amelyekkel évtizedekkel ezelőtt egy-egy óceánjáró fedélzetén "találkoztak utoljára" az utazók.
 

Katari Nemzeti Múzeum- Doha, Katar

Múzeum Mustra Katar, Doha - OTP TRAVEL utazási iroda
Fotó: http://www.qm.org.qa

A dohai új Nemzeti Múzeumon már az utolsó simításokat végzik, decemberre ígérik a megnyitót. Az épületet Jean Nouvel francia építész jegyzi. A művész terveiben a mai építészet határait feszegeti, ezekben a különlegességre, extravaganciára törekszik. Itt sincs ez másként. A homokszínű, kerekded betonlapokból összeálló szerkezet kiváló védelmet nyújt az erősen tűző nap ellen, ugyanakkor jellegzetes és látványos felépítést tesz lehetővé. A Nemzeti Múzeum a hely szellemének megfelelően egy gigantikus sivatagi rózsára emlékeztet, ennek köszönhető a csavart, egymásba forduló alakzatok sora. Mindemellett a gyors technológiai változásokat is megjeleníti a tervezés, amely jellemzi a XXI. század építészetét. A múzeum Katar kulturális örökségét mutatja be. Így például a nemzeti intézmény olyan dohai életviteli tradíciókat kíván megőrizni, mint a helyi vitorlás hajózás, és a halászattal összefüggő mindennapok. Itt említhetjük meg a kereskedelmet, a gyöngyhalászatot és persze a hagyományos halfogást is. A beruházó elvárásainak megfelelően a múzeum a legmodernebb technikákkal, például falnyi nagyságú digitális képernyőkkel és hangtölcsérekkel mutatja majd be az ország természeti, társadalmi és kulturális történelmét. De nem csupán múzeumról van itt szó, hanem egy komplex kulturális és szórakoztató központról, ahol helyet kap egy 220 férőhelyes előadóterem, két áruház, két étterem és egy kávézó, valamint a kulináris hagyományok megőrzésére szolgáló bolt, kutatóközpont és laboratóriumok. A körülötte lévő parkba őshonos növényeket ültetnek.
 

Nagy Egyiptomi Múzeum- Giza, Egyiptom

Múzeum Mustra Katar, Doha - OTP TRAVEL utazási iroda
forrás: http://gem.gov.eg/

Már régóta tervezik az új, hatalmas múzeum megnyitását a gízai piramisoknál. Az április végi tűzeset tovább hátráltatta az egyébként is hosszan elnyúló építkezést, az átadás legújabb, hivatalosan tervezett időpontja 2018. december. A piramisok szomszédságában mintegy 5000 építőmunkás dolgozik éjjel-nappal, hogy befejezze a 480 ezer négyzetméteres épületkomplexumot, amely a világ legnagyobb múzeuma lesz, melyet egyetlen civilizációnak szenteltek. Az ókori Egyiptomot bemutató múzeum a tervek szerint a világ legnagyobb régészeti múzeuma lesz. Megnyitásakor ide fog átköltözni a kairói Egyiptomi Múzeumból többek közt a teljes Tutanhamon-leletanyag, melynek egyes darabjait most fogják először kiállítani. A létesítmény 17 laborja segít felkészíteni a fiatal király 50 000 műtárgyból álló kollekcióját. A több, mint 1 milliárd dollárba kerülő múzeum az ország legértékesebb tárgyi emlékeinek otthonául fog szolgálni. Az új múzeum a legmodernebb technológiákat, köztük a virtuális valóságot is felhasználja, helyet ad egy gyermekek számára épült szekciónak, konferencia- és oktatóközpontnak, műhelyeknek is. Tágas, üvegezett épületéből lenyűgöző panoráma fog nyílni a Gízai-fennsíkra és a Nagy Piramisokra, melyek mindössze két kilométerre fekszenek. Bejáratát a legjelentősebbnek tartott egyiptomi uralkodó, II. Ramszesz kolosszális szobra őrzi majd, amelyet már 2006-ban a helyszínre szállítottak a kairói Tahrir térről. Az egyiptomi hatóságok arra számítanak, hogy az elkészülő óegyiptomi régészeti gyűjteménye évente öt-nyolc millió turistát vonz majd.

A Hang és Kép Múzeuma -Rio de Janeiro, Brazília

Múzeum Mustra Rio de Janeiro - OTP TRAVEL utazási iroda
forrás:http://www.mis.rj.gov.br

Rio de Janeiro festői szépségű partszakaszán, a Copacabana szívében, hotelek között kapott helyet az új kortárs múzeum, a Kép és Hang Múzeuma. A New York-i székhelyű Diller Scofidio + Renfro tervezőiroda által megálmodott épület egy rossz hírű mulató helyét foglalja el, amely a prostitúció és kábítószer-kereskedelem melegágya volt. A tengerpartra néző homlokzatot rámpák és hatalmas ablakok tagolják. Az épület koncepcióját a függőleges utcaként lehetne jellemezni - az oldalán végigfutó járda miatt. Az állandó és ideiglenes kiállításokon kívül étterem, kávézó, előadóterem is helyet kap a falak között és természetesen a lenyűgöző látvány is az intézmény egyik hívogató látványossága lesz. A Hang és Kép Múzeumának értékes gyűjteményében fotó, poszter, film, videó és egyéb anyagok találhatók. Ha semmi nem jön közbe, akkor idén decemberben már átvágják a szalagot.

Fotografiska - London, Egyesült Királyság

Terjeszkedik a svéd magánmúzeum, a Fotografiska. Az új kiállítóhely novemberben nyílik a londoni East Enden, a Whitechapel Galéria szomszédságában. A kortárs fotóművészet londoni múzeumát mintegy 8300 négyzetméteren alakítják ki a brit főváros egyik legdinamikusabb részén. És hogy mire számíthat az ide látogató? A Fotografiska stockholmi galériája évente négy időszaki kiállításnak ad helyet, és olyan művészek munkáit mutatja be, mint David LaChapelle, Irving Penn vagy Helena Blomqvist. A múzeum több ezer pozitívot és negatívot őriz. A szigetországba is ambiciózus tervekkel érkeznek, Helmut Newton, Sally Mann és hozzájuk hasonló legendák képei kerülnek a falakra.

Kapcsolódó ajánlatok:


EGYIPTOM - TENGERPARTI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Egyiptom
250 000 Ft-tól/fő

LONDON VARÁZSTANONCOKNAK

Egyesült Királyság
389 000 Ft-tól/fő

HOSSZÚ HÉTVÉGE KAIRÓBAN

Egyiptom
529 000 Ft/fő

SKÓCIA - A LEGENDÁK FÖLDJÉN

Egyesült Királyság
749 000 Ft-tól/fő

RIO DE JANEIRO – CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Brazília
1 198 000 Ft-tól/fő

EGYIPTOM KINCSEI ÉS A NÍLUS

Egyiptom
1 299 000 Ft/fő

ARGENTÍNA ÉS BRAZÍLIA CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Brazília, Argentína
1 499 000 Ft/fő

BRAZÍLIA ARCAI – A DZSUNGELTŐL AZ ÓCEÁNIG

Brazília
1 815 000 Ft-tól/fő

További ajánlatok:

LONDON VARÁZSTANONCOKNAK

Egyesült Királyság
389 000 Ft-tól/fő

SKÓCIA - A LEGENDÁK FÖLDJÉN

Egyesült Királyság
749 000 Ft-tól/fő

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00