Élmények a világ körül

Keresés

Légies szépség - OTP Travel
Legszebb légikikötők ezúttal színtisztán építészeti szempontból

Légies szépség

Írtunk már csúcsszuper repterekről, amikor a szolgáltatásokat vettük górcső alá. Most azonban színtisztán építészeti szempontokat vettünk figyelembe. Íme a világ legszebb légikikötői:

Dubai Nemzetközi Repülőtér, Egyesült Arab Emírségek

Légies szépség - OTP TRAVEL utazási iroda

Azon már meg sem lepődünk, hogy hatalmas, hiszen a monumentalizmus ebben az országban szinte elvárás. Azt talán kevesebben tudják, hogy az arab építészeti nagyravágyás sikerkovácsai között magyar építészirodák is szerepelnek. Az ultramodern légikikötő a világ legforgalmasabbika, az elmúlt évben 83,6 millió utas élvezhette ki minden kényelmét utazása alatt. Nem fukarkodtak a megbízók, az olasz belsőépítész cég egymaga 7 millió euró értékben szállíthatott bútorokat. És mivel az európai design bejött az araboknak, így a folytatást franciákra, majd az angolokra bízták. Dubai jelenlegi repülőtere még elbír az ide látogató tömegekkel, de már folyamatban van az új repülőtér építése. Kétségünk ne legyen, irdatlan paramétereivel, formabontó design-jával a légiközlekedés legszebb ékköve lesz.!

Changi Nemzetközi Repülőtér, Szingapúr


Hogy miért a szingapúri a világ legkedveltebb repülőtere, milyen szolgáltatásokat kínál, arról itt írtunk. De mitől számít etalonnak ez a dél-kelet ázsiai reptér, mit tud Mohse Safdie a tervező, amit más nem? A nyugtalanító, stresszes közlekedési csomópont helyett egy egzotikus közösségi teret hozott létre, teljesen új élményt nyújtva az úton lévőknek. A legszembeötlőbb a hatalmas üvegfelületekről beáramló természetes fény. Az acélvázas üvegépületben így már valóban megél a több száz orchidea, és a mini erdőért sem kell aggódnunk. Fontos év lesz a 2018-as a reptér életében. Az öt szint mindegyikére zöld teraszokat terveztek éttermekkel és kávézókkal, és persze a tetőterasz sem hiányozhat. A 2018/19-es új attrakció az "Esőörvény" lesz: egy 40 méter magas vízesés, ami a kupola közepéből újrahasznosított esővíz újrahasznosításával fog alázúdulni. Több ez, mint ráncfelvarrás. És nincs megállás. Nézzék csak!

Sencsen, Kína

Légies szépség - OTP TRAVEL utazási iroda
forrás:https://www.fuksas.com/en

A jövő elkezdődött. Mégpedig Kína déli részén, a sencseni repülőtéren. Futurisztikus terminál épült, az utasok 4 éve vehették birtokukba az új épületszárnyat. A szokatlan formájú építmény a tervezők szándéka szerint az atlantai ördögráját idézi. Legalább ennyire fontos és hangsúlyos a méhsejt forma, mely a fém és üveg felületeknél ölt testet, eredményeként pedig a megvilágítás egészen természetesnek tűnik. A hatalmas belső terek bensőségesnek hatnak, levegős-lebegős a kialakításuk. Ha esetleg épp reptérfelújításban vagy építésben gondolkozik, akkor van egy rossz hírünk. A tervező Studio Fuskas-t a következő bő 15 évben lefoglalja az elégedett kínai megrendelő, aki további megbízásokat adott az olasz építészcsapatnak.

Montevideo, Uruguay

Légies szépség - OTP TRAVEL utazási iroda
forrás: http://vinoly.com/works/carrasco-international-airport-new-terminal/

A Carrasco repteret attraktív építészeti megoldások, tágas terek, letisztult vonalak, gömbölyded idomok jellemzik. A 165 millió dolláros fejlesztést pár éve fejezték be, és már az átadás évében bezsebelt jó néhány szakmai és közönségdíjat. Ha egy szóval kellene jellemezni, akkor talán a legmegfelelőbb a kellem lenne. Itt nem bánjuk, ha késik a repülő, szívesen maradnánk még. Ízig-vérig Uruguay-i sikersztori, az épület tervezője a helyi születésű Rafael Viñoly. Talán épp ez a siker kulcsa. Tökéletesen ráérzett a helyi igényekre, ízig-vérig latin épületet álmodott meg modern elemekkel. Fantasztikus!

Marrákes , Marokkó

Légies szépség - OTP TRAVEL utazási iroda
forrás:commons.wikimedia.org

Ősi város modern reptere: Menara. Mintha egy mesébe és nem egy forgalmas légikikötőbe csöppennénk gépünk földet érése után. A hipnotikus marokkói város központja mindössze 6 km-re van a repülőtér modern csarnokától. Az épület valóságos műalkotás, a svájci precizitás megmutatkozik a légies szerkezet minden elemében. A 10 éve átadott bővítményen a hagyományos arab-mór és a modern építészet jegyei keverednek. A rombuszokból és háromszögekből kialakított „faragott” árkádjai alatt jól esik hűsölni az afrikai melegben. És látványnak sem utolsó!

Koh Samui, Thaiföld

Légies szépség - OTP TRAVEL utazási iroda
forrás: https://www.habitaarchitects.com/projectD_samuiairport-new.html

Az egzotikus thai sziget egy parányi reptérrel nyitotta meg légi kapuit az ide özönlő turisták előtt. Ennek már lassan 30 éve, azóta rengeteg változáson ment át az épület. Illetve most már épületekről kell beszélnünk, hiszen 2007-ben hat új terminállal bővült a repülőtér. Az épületek úgy állnak egymás mellett, mintha csak egy polinéz üdülőkomplexum barátságos házai lennének és nem egy évi 6 milliós átjáróház. Thai design, helyi építőanyagok, minimalista stílus, harmónia. Ezek a siker zálogai, és itt mindenből a megfelelő dózist adagolták. Az eredmény pedig egy hívogató, barátságos légi csomópont.

Mestia, Grúzia

Légies szépség - OTP TRAVEL utazási iroda
forrás: commons.wikimedia.org

A királynő ékköve. Tamar királynő, a kiemelkedően sikeres grúz uralkodó nevét viseli e parányi reptér. A Kaukázus fenséges csúcsai között, 1500 méteres magasságban található Mestia. A hely neve ismerősen csenghet, hiszen a látképet uraló csodálatos Svan tornyok az UNESCO világörökség részei. Mindemellett kitűnő síterepről van szó, nyáron pedig fantasztikus kaukázusi túrát is tehetünk a környéken. A turizmusfejlesztési program keretében adták át 2010-ben a hegytetőre pottyantott modern repülőteret, mely rekordidő alatt készült el. Mindösszesen 3 hónap telt el tervezéstől átadásig. Németeké a dicsőség, megemeljük a kalapunkat előttük. Szuper kis repteret sikerült összehozni.

Wellington, Új-Zéland

Légies szépség - OTP TRAVEL utazási iroda
forrás:https://en.wikipedia.org/

Az új-zélandi főváros repülőter Szikla névre keresztelt terminálépületét a Studio of Pacific Architecture építésziroda kreatív szakemberei tervezték. Nem ez az ország legnagyobb reptere, de a design-díj biztos neki jár. Kívülről faborításúnak hat, ám rézlemezekről van szó, ezzel a színnel és anyaggal hozták létre a sziklára utaló formát. A sajátos formavilág az épület belsejében is jelen van, a kortárs építészet gyönyörű példája. Nyugalmat árasztó, faborítású terminálon várakozhat a napi tízezer itt megforduló utas.

Mumbai,India

Légies szépség - OTP TRAVEL utazási iroda
forrás:https://en.wikipedia.org

Sokat polemizáltak India-szerte az ország második legnagyobb repterének bővítéséről. Az építkezés megkezdése előtt a szükséges terület kivásárlása jelentett gondot, aztán az egyre növekvő költségek, majd a két éves csúszás. A sok viszontagság után viszont egy imponáló, innovatív légi kikötő jött létre. Újszerűen hagyománytisztelő a belső kialakítás és a kilométereken át tartó tárlat az épület falain.

Kapcsolódó ajánlatok:


KEEMALA*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

THAIFÖLD - KAMBODZSA KÖRUTAZÁS

Thaiföld
érdeklődésre

THE SHORE AT KATATHANI*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

THE SLATE***** – PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

BANGKOK ÉS SZIÁM KINCSEI, KOH SAMUI-VAL

Thaiföld
érdeklődésre

MAROKKÓ - SZAHARA EXPRESSZ

Marokkó
369 000 Ft-tól/fő

HAMPTON BY HILTON**** - RAS AL KHAIMAH

Egyesült Arab Emirátusok
389 000 Ft-tól/fő

HILTON RAS AL KHAIMAH BEACH RESORT*****

Egyesült Arab Emirátusok
429 000 Ft-tól/fő

RADISSON RESORT RAS AL KHAIMAH MARJAN ISLAND ****

Egyesült Arab Emirátusok
449 000 Ft-tól/fő

DOUBLETREE BY HILTON RESORT & SPA MARJAN ISLAND***** - RAS AL KHAIMAH

Egyesült Arab Emirátusok
449 000 Ft-tól/fő

DOUBLETREE BY HILTON BUSINESS BAY**** DUBAI

Egyesült Arab Emirátusok
449 000 Ft-tól/fő

HABTOOR GRAND RESORT & SPA***** - DUBAI

Egyesült Arab Emirátusok
479 000 Ft-tól/fő

DUBAI - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Egyesült Arab Emirátusok
479 000 Ft-tól/fő

THE COVE ROTANA RESORT***** - RAS AL KHAIMAH

Egyesült Arab Emirátusok
499 000 Ft-tól/fő

MÖVENPICK RESORT AL MARJAN ISLAND*****

Egyesült Arab Emirátusok
519 000 Ft-tól/fő

További ajánlatok:

BORTÚRA GEORGIÁBAN - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Grúzia
699 000 Ft-tól/fő

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00