Élmények a világ körül

Keresés

Pezsgőkultúra Magyarországon

Tekintse meg pezsgőkóstoló ajánlatainkat!

Pezsgőkultúra Magyarországon

Bizonyára mindenki észrevette már, hogy a pezsgőkultúra reneszánszát éli Magyarországon. Hazánk jelentős tradíciókkal rendelkezik pezsgőkészítés terén. Az utóbbi időben a tradicionális pezsgők egyre gyakrabban jelennek meg a pincészetek kínálatában, és mind több borász készít habzó- és gyöngyöző bort is.

Röviden tekintsük át az itthon elfogadott buborékos borkategóriák közötti különbségeket. A pezsgő ugyanis összetett és sokszínű világ, amely legalább olyan sokféle alkalmat és fogást kísérhet, mint a csendes borok.

A gyöngyöző bor buboréktartalma képződhet természetes módon vagy szén-dioxid mesterséges hozzáadásával. A pezsgőhöz képest azonban alacsonyabb a palackban uralkodó nyomás, 1-2,5 bar körül alakulhat. A habzóborok szintén a hétköznapok italai, jó szívvel ajánlhatók kora délutáni-esti gondűzőnek. Az alapborhoz mesterségesen adnak annyi szén-dioxidot, hogy a palackban legalább 3 bar túlnyomás uralkodjon.

A pezsgőben lévő buborékok mind természetes módon, az erjesztés következményeként jönnek létre, és legalább 3 bar nyomást fejtenek ki. Az egyes pezsgőkészítési módszereket az eljárás körülményei különböztetik meg. Főként az számít a minőség szempontjából döntőnek, hogy milyen alapanyagból indultak ki, palackban vagy tartályban képződtek-e a buborékok, és hogy milyen hosszan érlelték a forgalomba hozatal előtt az adott pezsgőt.
Tekintse meg pezsgőkóstoló ajánlatainkat!

Pezsgőkóstolás Magyarországon - OTP Travel Utazási Iroda


 

Törley Pincészet


„Pezsgő máglyák, rázóállványok és sok százezer palack, ezek jellemzik a Törley több mint 130 évnyi múltra visszatekintő pezsgőmanufaktúráját. Manapság természetes, hogy régmúltat felidéző eszközök használata mellett, az újabb technikai lehetőségeket is kihasználva zajlik a minőségi pezsgők érlelése és készre kezelése.
Az alapok a századokra visszanyúló eljárásokat idézik. A tradicionális pezsgők elkészítéséhez ma is hosszú hónapokra, akár három évre van szükség. A palackokat, melyek csak majd három év múlva kerülnek a pezsgőkedvelő ínyencek elé, először szakavatott kezek rendezik rakatokba, máglyákba. A seprőn érlelődő pezsgő zamatainak kiteljesítését újabb kézimunka segíti elő azáltal, hogy a palackokat hathavonta átrakják, miközben felrázzák a palack hasán pihenő seprő réteget. A műveletek itt azonban még nem érnek véget.
A készre kezelés, a degorzsálás megkezdése előtt a rázóállványokon a palackot 24 alkalommal veszik kézbe, alkalmanként 1/8-ot fordítva rajtuk. Az eljárás végén a seprő összetömörödve pihen meg a palack szájánál. Ennek eltávolítását jégdugóba fagyasztással, majd annak kilövetésével biztosítják a nagy tapasztalattal rendelkező dolgozók.”

Pezsgőkóstolás Magyarországon - OTP Travel Utazási Iroda
Kép forrása: http://torley.hu/

A pezsgőkóstoló tartalma:

• Múzeumlátogatás
• Érlelő pince és pezsgőkészítési eljárások bemutatása
• Kóstoló

Cezar Pincészet


A Littke-hagyományt 1996-ban karolta fel a Cezar Winery. Az elmúlt 10 év építkezése, fejlesztése, valamint a pezsgőház teljes felújítása után mára ismét teljes kapacitásával működő pezsgőgyárban az alapítók szellemiségéhez híven kizárólag kiváló minőségű, palackos erjesztésű pezsgő készül. A pincészet klasszikus pezsgői mellett 2000-ben jelent meg a minőségi borok piacán. A pincészet közel 100 hektáros birtoka -a 2006-ban átadott modern feldolgozóval együtt- a Kis-Balaton partján, a Nagyrada és Garabonc között fekvő Szelemi-hegyen található, ahol lehetőség van üzemlátogatásra, borkóstolóra és a Cezar termékek megvásárlására.

Pezsgőkóstolás Magyarországon - OTP Travel Utazási Iroda

A kóstolócsomag tartalma:

• Welcome drink
• Vezetett üzemlátogatás
• Történeti áttekintés
• Kóstoló


Kreinbacher Pincészet


Somló borait a különleges terroir teszi emlékezetessé, a birtoklátogatást a hegy bazaltszikláinak közelsége és Ekler Dezső épületegyüttesének kortárs látványvilága.
Borászatunkban - a XXI. század technológiája mellett - a nagy somlói borok születéséhez méltó tradíciókat mutatjuk be, pezsgőpincészetünkben és érlelőnkben a Méthode Traditionnelle módszer minden egyes lépésén végigkísérjük. A birtoklátogatás lezárásaként borkóstolóval várjuk.
A dűlőtúra program legszebb pontjai a gyönyörű panorámát kínáló Kőkonyha, a Taposó-kút és Somló kápolnái. Kívánság szerint szőlő- és bortörténeti kiállításunk, a régi időkhöz hűen felújított vincellérházaink is látogathatók.

Pezsgőkóstolás Magyarországon - OTP Travel Utazási Iroda
Kép forrása: http://www.kreinbacher.hu/

A kóstolócsomag tartalma:

• A Somló geológiai története
• A somlói szőlőtermesztés, borkészítés története
• Az épületek bejárása szakértő kalauzolásával
• A birtok szőlőterületeinek bemutatása
• Palackozott tételek kóstolása a kóstoló teremben, borkísérővel


Szállás a Kreinbacher Birtokon
Somló számunkra az idő múlásáról is szól, a tanúhegy örökségétől a borok kivételesen hosszú eltarthatóságáig.
A Kreinbacher Birtok 16 szobájának átadásával végre az itt töltött idő is hosszabb lehet.
A szobák kialakítása a Birtok filozófiáját követi, a ránk jellemző modern architektúra megtartásával, de a design vintage elemein keresztül a hagyományos értékeket is közvetítve. A részletekben az urbánus, indusztriál stílus a vidék rusztikusságával találkozik, eredeti kiegészítőkkel, közvetlen hangulattal. Mindez közel a természethez, a Somló hegy lábánál.
 A fenti programra a létszám, a tervezett utazási időpont és az egyéni igények alapján készítünk személyre szabott árajánlatot.

 

Kapcsolódó ajánlatok:


PÉCSI SÉTÁK

Magyarország
érdeklődésre

VESZPRÉMI SÉTÁK

Magyarország
érdeklődésre

SZEGEDI SÉTÁK

Magyarország
érdeklődésre

GYŐRI SÉTÁK

Magyarország
érdeklődésre

DÉL-ALFÖLD - SZÁLLÁSHELYEK

Magyarország
3 700 Ft-tól/fő