Élmények a világ körül


OTP Travel Utazási Iroda
Edinburgh a kontinens legszebb és leghangulatosabb úti céljai közé tartozik. Egy hely, ahonnan szinte képtelenség elmenni. 

Edinburgh - a skót korona gyémántja

A skót korona gyémántjának is nevezett Edinburgh, Európa egyik legtöbb történelmi emlékét őrző városa, a kontinens legszebb és leghangulatosabb úti céljai közé tartozik. A Royal Mile-on a teraszos éttermek és kávézók nyüzsgése nyaranta a mediterrán városokkal is felveszi a versenyt, emellett a klasszikus és a modern művészetek egyik fontos európai központja. Romantikára vágyó szerelmespárok, hatalmas szarvasokra leső vadászok, tiszta levegőt és nyugalmat kereső emberek, vagy azok akik szellemi feltöltődést keresnek mind-mind megtalálják számításukat Skócia e mesésen szép vidékén.

A Budapestről közvetlen járattal elérhető skót főváros egész évben ünnepel, folyamatosan zajló fesztiválok sokasága kínálja programjait. Ezek közül is kiemelkedik a minden év augusztusában megrendezésre kerülő Edinburgh-i Fesztivál és az ehhez szervesen kapcsolódó The Fringe, ami a világ legnagyobb nemzetközi művészeti fesztiválja. Az UNESCO 2004-ben, a világon elsőként, Edinburgh-nak adományozta a City of Literature (AzIrodalom Városa) díjat.

2016 az Innováció, Építészet és Design éve Skóciában, de történelmi hagyományait is méltóképpen készül ünnepelni a város. A brit uralkodó, II. Erzsébet idén tölti be 90. életévét, s a jubileumot hatalmas fesztiválsorozattal ünnepli a monarchia.

A kelta és középkori történelemmel átitatott Edinburgh igazi kulturális kincsesbánya, amelynek látványát nagymértékben meghatározzák dombjai, katedrálisai és az edinburgh-i vár jellegzetes kőtornyai. A tartan és a kilt, a skót szoknya és a skót duda Edinburgh-ban a mindennapok elengedhetetlen tartozékai. Sehol nem ápolják úgy a skót hagyományokat, mint itt. És mégis! Edinburgh az európai kultúra egyik fővárosa. Olyan város, amely sokszínűségével varázsolja el az ide látogatót.

Edinburgh a XV.század derekán vált Skócia fővárosává, az óváros már akkor is mai határai között állt. Akár egy gyöngysor, az óváros házai úgy kapaszkodnak fel a várhegy lankájára. A close-ok, a hátsó udvarokra néző szűk sikátorok a skót főváros legfestőibb látványosságai közé tartoznak.

Edinburgh - Skócia - OTP Travel Utazási IrodaA város jelképe a híres vár, melynek birtoklásáért- kitűnő helyzetének köszönhetően-háborúk egész sorát vívták.Ma hadi múzeum; tele katonai relikviákkal,fegyverekkel, zászlókkal, egykor volt hősök viseleteivel. Ami mindenhol másutt rettentő katonásnak tűnne, a skótoknál inkább folklorisztikusnak tetszik. Ilyen a zenés éjszakai katonai
parádé,amely az edinburghi fesztivál legnépszerűbb látványossága. A várban, a sétányon rendezik meg. Ott, ahol egykor a boszorkányokat vetették máglyára.

A Royal Mile (Királyi mérföld), amelybe az óváros utcácskái torkollnak ma is az egykori dicsőséget tükrözi. Enyhén kanyarogva vezet a várdombról a Holyroodig, a királyi palotáig. Augusztusban és szeptemberben-amikor Edinburghben fesztivál-nagyüzem van- a Royal Mile-on lépnek fel az alternatív művészeti csoportok. Ez Európa 
legnagyobbb nem hivatalos fesztiválja.

Az évszázados titkokat rejtő Holyroodhouse palota, mely a brit királyi család hivatalos rezidenciája, az idei ünnepi rendezvények központi helyszíne. II. Erzsébet királynő idén ünnepli 90. születésnapját, s országszerte nagyszabású megemlékezésekkel készülnek a jeles évfordulóra.

Edinburgh - Holyroodhouse - OTP Travel Utazási Iroda
Az uralkodó impozáns ruhatárának szentelt eddigi legnagyobb tárlat nyílik meg tavasszal Edinburghben. A koronás fő gyermekkori jelmezeit, díszes estélyi ruháit és hivatalos öltözékeit a királynő idén esedékes 90. születésnapja alkalmából tárják a nagyközönség elé. A királynő mostanáig több mint tízezer, neves tervezők által megálmodott öltözetet viselt hivatalos elfoglaltságai során.

Tudvalévő, hogy a királynő maga is szeret tervezni, és részt is vesz egyes ruháinak készítésében, ahogy az is, hogy ruhái mindig nagyon színesek és mindig,minden ruhadarabja színben harmonizál a többivel, még az esernyője is. Egyszer meg is jegyezte, hogy soha nem viselne bézst, mert akkor senki sem ismerné fel. II. Erzsébet makulátlan megjelenéséért 12 stylist dolgozik éjt nappallá téve, s külön személyzetet tart arra, hogy betörjék cipőit: mielőtt bármilyen cipőt először felvenne, egy szolgálója kényelmesre hordja. Kiegészítőit három designer állítja össze aznap reggel, amikor a királynő felveszi aznapi ruháját. A királynő klasszikus megjelenésének eléréséhez elsőszámú öltöztetője régi és új anyagokat, egyebek közt a koronázás előttről való textíliákat is használ. A királynő ruháit a nyilvános szereplésekig a királynőn senki sem láthatja, csak a ruha felöltésében segédkező öltöztetők, valamint a királynő szeretett kutyái, akik mindenhova elkísérhetik II. Erzsébetet.

Edinburgh - HolQueen - OTP Travel Utazási Iroda
„Fashioning a Reign: 90 Years of Style from The Queen's Wardrobe című kiállítás több mint 150 tételét három helyszínre szétosztva tekinthetik meg az érdeklődők.

Az edinburghi Holyroodhouse-ban április 21-én (a királynő 90. születésnapja) nyíló tárlat középpontjában a skótkockás minta áll, annak használata uralkodói toaletteken.
A Windsor-kastélybeli kiállításon a fiatal Erzsébet hercegnő családi színházi esteken viselt jelmezei, későbbi káprázatos estélyi ruhái és hivatalos öltözékei kerülnek bemutatásra szeptembertől.

A Buckingham-palotába tervezett kiállítás az uralkodó gardróbjának egészébe nyújt betekintést augusztustól.

És ha bírja még szusszal, szurkoljon kedvenc csapatának egy futball- vagy rögbimeccsen, majd lazítson egy pint sörrel a helyi pubok valamelyikében. Kihagyhatatlan élmény a hamisítatlan Scotch whisky fenséges íze , csakúgy,;mint bátran megkóstolni egy tányéron gőzölgő, hurka és disznósajt keverékére emlékeztető haggist. Ezek az idők folyamán Skócia jellegzetességeivé válltak.
 
Akkor sem fog csalódni, ha valami különösebb kalandra vágyik. Látogasson el a 200 éves,kísértetjárta sírkamrákba, s ha elég bátor merészkedjen le a Mary King’s Close-ba, ahol középkori kosztümöt viselő idegenvezetők szavai nyomán dermesztő kísértethistóriák, felderítetlen gyilkosságok, rejtélyes halálesetek elevenednek fel.
 
A művészet- és filmkedvelők zarándokhelyre találnak Skóciában. Kezdődött minden a James Bond-filmekkel (a szerző, Ian Fleming ugyanis skót származású), de nála is nagyobb tömegeket vonz a többszörös Oscar-díjas A rettenthetetlen William Wallace. A legújabb turistacsalogató pedig a Da Vinci-kód: a film néhány jelenetét nem máshol forgatták ugyanis, mint az Edinburgh közelében található Rosslyn kápolnában, melynél – szabadkőműves jelképei, faragott figurái miatt – keresve sem találhattak volna misztikusabb helyszínt.

Edinburgh-ben a gazdag irodalmi múlt (és jelen) turisztikai attrakció is egyben: a szervezett irodalmi pub-túrák során az ember végigjárhatja a nagy skót írók (Robert Burns, Sir Walter Scott, Robert Louis Stevenson) kedvenc kocsmáit.
A jelen pedig J. K. Rowling és a Harry Potter-sorozat: nem panaszkodhat a forgalomra az a kávéház, ahol az első Harry Potter regény született egy csésze kávé mellett, ugyanis Rowlingnak nem tellett lakása fűtésére.

Edinburgh egy felejthetetlen hely, ami megfog, magához vonz, odaragaszt, ahonnan szinte képtelenség elmenni.
 
A város jellegzetes atmoszférája nem hasonlítható össze egyetlen más hellyel sem. Itt egyszerre érinti meg az utazót a történelem, a költészet és a természet szépségének látványa.

Kapcsolódó ajánlatok:


SKÓCIA - LEGENDÁK FÖLDJÉN - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Egyesült Királyság
469 000 Ft/fő -től

További ajánlatok:

SKÓCIA - LEGENDÁK FÖLDJÉN - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Egyesült Királyság
469 000 Ft/fő -től

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00